Wasser-Spiegelung in der Altstadt von Münster , © @een_wasbeer

Ge­hei­me fiets­tocht­tips


Op wei­nig be­ken­de we­gen ech­te schat­ten ont­dek­ken

Exotische vogels, betoverende vakwerkdorpjes en stille kloostertuinen: zo zorgen veel fietsroutes in NRW met vaak weinig bekende bezienswaardigheden voor verrassende ervaringen en nieuwe indrukken. Terugkeren dringend aanbevolen!

Flamingos im Wasser , © @iamarux

Exo­ti­sche vo­gels in de Zwill­broc­ker Venn


Op de fla­mingo­rou­te

In de lente en zomer kleurt het Münsterland roze want flamingo’s hebben de Zwillbrocker Venn tot hun thuisbasis uitverkoren en zo de meest noordelijke flamingo broedkolonie ter wereld gevormd. Meestal kan je ze van maart tot juli zien, bij een succesvol broedseizoen ook tot september, in het bijzonder vanaf de speciaal daartoe opgerichte panoramische torens. De rond 450 kilometer lange flamingoroute voert door het vogelparadijs en andere natuurreservaten.

www.flamingoroute.com

Werelderfgoed Westwerk Corvey in Höxter, © Tourismus NRW e.V.

Pel­grims­toch op de fiets


On­der­weg langs de kloos­ter­tuin­rou­te

Kunstzinnig aangelegde abdijtuinen met geneeskundige planten en prachtige bloembedden en historisch belangrijke kerken en kloosters versieren de weg langs de kloostertuinroute in het Teutoburger Wald. Tot de bijzonder hemelse bezienswaardigheden behoren het Unesco-werelderfgoed Corvey, de abdij Marienmünster en het koptisch-orthodoxe klooster Höxter-Brenkhausen, gesticht door zusters cisterciënzers, overgenomen door benedictinessen en vandaag onder de leiding van Egyptische monniken die bezoekers hartelijk verwelkomen. Maar ook andere bezienswaardigheden, zoals het Orgelmuseum in Borgentreich of de Weser-skywalk bij Beverungen liggen langs de 190 kilometer lange route.

www.kloster-garten-route.de

Vakwerk in Soest, © Tourismus NRW e.V.

Schoon­heid in zwart/wit


On­der­weg langs de fiets­rou­te his­to­ri­sche stads­ker­nen

Kleine vakwerkhuizen in zwart/wit, puntgevelhuizen uit baksteen, kleurige luiken en nauwe steegjes: in veel historische stadskernen lijkt de tijd stil te staan. De elegante stadskernen van Warendorf, Rheda-Weidenbrück, Rietberg, Lippstadt, Soest, Werl, Werne, Steinfurt en Tecklenburg rijgen zich als parels aan elkaar langs de rond 390 kilometer lange lus rond de historische stadskernen.
www.radroute-historische-stadtkerne.de

Blühende Apfelbäume an der Apfelroute, © Rhein-Voreifel-Touristik e.V.

Vers fruit en lan­de­lij­ke idyl­le


On­der­weg langs de Rijn-ap­pel­rou­te

Weideboomgaarden en appelplantages, schilderachtige plekjes en mooie panorama’s vormen de kern van de Rijn-appelroute. In het bijzonder tijdens de bloei in de lente en oogst in de herfst is de 120 kilometer lange lus een streling voor het oog. Ook de smaakpapillen feesten mee in veel boerderijwinkels en -cafés langs de wegrand.

www.apfelroute.nrw 

Luchtfoto van het kuurpark van Bad Westernkotten, © Tourismus NRW e.V.

Fiet­sen langs gra­deer­wer­ken en pe­kel­bron­nen


On­der­weg op de West­faal­se zout­rou­te

De Westfaalse zoutroute verbindt op 77 kilometer plaatsen van de historische zoutproductie tussen Unna aan de rand van het Ruhrgebied en zoutmijnen in het Teutoburger Wald met elkaar. In de regio wordt sinds eeuwen zout verbouwd en gebruikt – niet in het minst omwille van de gezondheid. Wie iets goeds wil doen voor zichzelf, vindt rond de fietsroute gradeerwerken en pekelbronnen voor een frisse duik of verse lucht. Het belevenismuseum “Westfälische Salzwelten” in het sauerlandse Bad Sassendorf dat eveneens in de route is opgenomen, vertelt het verhaal van de zoutgewinning en maakt de medische betekenis van het kristal voelbaar. Bezoekers kunnen daar bijvoorbeeld pekel vervoeren of proberen hoe een zoutknecht honderden jaren geleden werkte.

www.westfaelische-salzroute.de

Wasser-Spiegelung in der Altstadt von Münster , © @een_wasbeer

Op het spoor van de koe­riers te paard


On­der­weg langs de vre­des­rou­te

De communicatiewegen van de 17e eeuw beleeft men in het Münsterland: daar kunnen fietstoeristen zich op het traject van de voormalige Rijkspostlijn tussen Münster en Osnabrück begeven die vandaag als vredesroute is bewegwijzerd en de historische stadshuizen van beide steden met elkaar verbindt. Koeriers te paard zorgden toen voor de uitwisseling van berichten tussen beide steden die voor de vredesonderhandelingen ter beëindiging van de Dertigjarige Oorlog werden gekozen. Langs de wegrand ontdek je niet alleen het parklandschap van het Münsterland en de uitlopers van het Teutoburger Wald, maar ook historische plekken, zoals de Vredezaal in beide stadhuizen, historische poststations die vandaag nog als gasthuis dienst doen en andere onderhandelingsplekken van de Westfaalse vrede, zoals het Wasserschloss Haus Marc in Tecklenburg.

www.friedensroute.de

  • Marktplatz in der historischen Altstadt von Lemgo, © D.Topel/ Lemgo Marketing
    Apfelbaum im Spätsommer, © Rhein-Voreifel-Touristik e.V.
    Gradierwerk Kurpark Bad Salzuflen, © Tourismus NRW e.V., Dominik Ketz
  • Schloss Corvey Kaiserkirche im Westwerk, © André Menne, Peter Wieler
    Soest van boven, © Tourismus NRW e.V.
    Radler auf der Apfelroute, © Rhein-Voreifel-Touristik e.V.