Extraschicht, © www.saschakreklau.de

Het LWL-mu­se­um Hen­richs­h­üt­te

In­du­stri­ë­le cul­tuur in Hat­tin­gen

Be­kijk in de gie­te­rij, hoe het ij­zer wordt ge­smol­ten en be­ge­leidt ver­vol­gens je kin­de­ren naar de speel-hoog­oven - de Hen­richs­h­üt­te in Hat­tin­gen is meer dan al­leen maar een mu­se­um.

Het LWL Industriemuseum in de Henrichshütte Hattingen houdt de eeuwenoude geschiedenis rondom ijzer en staal en zodoende een groot deel van de geschiedenis van het Ruhrgebied actueel. Meer dan 150 jaar werd in de hoogovens en in de giethallen van de Henrichshütte ijzer gesmolten en staal geproduceerd. Tot 1987 werkten 10.000 mensen op het gigantische industriële terrein, walsten, goten en smeedden staal.

De hoogoven van de industriële installatie in Hattingen is tevens het grootste en belangrijkste tentoonstellingsstuk van het museum: Hij is in zijn soort één van de oudste en nog behouden gebleven binnen de metropool Ruhr. In de voortdurende tentoonstelling “Der Weg des Eisens” (de weg van het ijzer” volgen de bezoekers de materiaalstroom van erts, cokes en kalk tot aan het vloeibare ruwijzer. De weg loopt in eerste instantie met de lift naar boven op de hoogoven en van daaruit trap voor trap naar beneden in de giethal, waar vroeger het 1.400 graden hete ijzer werd afgegoten. Met behulp van tal van foto's, filmmateriaal en interviews wordt op een interessante wijze meegedeeld, hoe de mensen vroeger in de Henrichshütte werkten en hoe hun leven afhankelijk was en beïnvloed werd door hun werk.

Een bijzonderheid van het Industriemuseum is de gieterij waar nog tot op heden ijzer wordt gesmolten. Bezoekers kunnen zodoende ter plaatse beleven, hoe het werk met het hete metaal toentertijd heeft uitgezien. En ook het terrein van de Henrichshütte is een bezoekje waard: Na het sluiten van de Henrichshütte liet men de natuur weer de ruimte: Tegenwoordig kan men op de groene weg rondom de industriële installatie weer tal van zeldzame planten en dieren bekijken, die ooit met de materialen uit de hele wereld terecht kwamen in Hattingen - de Öko-Werkstatt (ecologische werkplaats) voorziet de bezoeker ook hier van achtergrondinformatie.

Voor kinderen is er in het LWL-Museum op de Henrichshütte Hattingen de Rattenweg: Hier leidt de blauwe rat, de mascotte van het museum, nieuwsgierige kleine staalmakers naar tal van verschillende stations war ze dingen kunnen uitproberen en waar ze deel kunnen nemen. En op de Hüttenspielplatz staat de speel-hoogoven te wachten, zodat de kinderen hun theoretische kennis ook praktisch kunnen toepassen. Een gigantische glijbaan zorgt bovendien voor extra speelplezier. Iedere vrijdagavond en zaterdagmiddag worden bovendien rondleidingen georganiseerd voor families met kinderen vanaf zes jaar.

Zodoende is de Henrichshütte in Hattingen niet alleen de moeite waard voor geschiedenisbewusten en mensen met interesse aan industriële cultuur, maar net zo goed een fantastische plek voor families met kinderen. Het museum toont bovendien een wisselende speciale tentoonstellingen, waarover de bezoekers zich het beste op de internetpagina van de Henrichshütte Hattingen kunnen informeren.

www.lwl.org

Openingstijd:
Dinsdag tot en met zondag en tijdens feestdagen: van 10.00 tot 18.00 uur
Vrijdag: van 10.00 tot 20.00 uur

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Extraschicht, © www.saschakreklau.de
glückliche Fahrradfahrer, © Joachim Schumacher

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

LWL-Industriemuseum Westf. Landesmuseum für Industriekultur Henrichshütten Hattingen
Werksstraße 31-33
45527 Hattingen
Telefoon: +49 2324 9247-0
Fax: +49 2324 9247-112
E-mail: henrichshuette@lwl.org
Homepage: www.lwl.org

Heenreis

per Google Maps