©
Eifelblick Hirschley Heimbach , © Tourismus NRW e.V.

Spon­taan va­kan­tie om de hoek


Mi­cro-avon­tuur in NRW

Het volgende avontuur is vaak niet eens ver weg! Wie de alledaagse paden verlaat en direct om de hoek op ontdekkingstocht gaat, krijgt nieuwe impulsen en kan even alles vergeten. Spontaan de natuur in, zonder grote plannen een mooie tijd in het blauwe bos of tussen de wilde paarden beleven - in Noordrijn-Westfalen zijn er tal van doelen met een echt belevenispotentieel. Dus: Even ontsnappen uit het loopwiel en op weg naar het volgende avontuur!  

©
Eifel_Dreiborner Hochfläche, © Tourismus NRW e.V.

Ver­la­ten dor­pen in de Ei­fel

Middenin het Nationalpark Eifel ligt Wollseifen, ooit een dorp met goed 500 bewoners dat in 1946 werd ontruimd, omdat in de buurt een militair oefenterrein ontstond. De parochiekerk, delen van de oude dorpsschool en resten van transformatorhuisjes zijn nog behouden gebleven, de meeste andere gebouwen zijn door militaire manoeuvres grotendeels vernietigd.

Vanaf de dichtstbijzijnde halte en de dichtstbijzijnde parkeerplaats zijn het nog ongeveer twee kilometer tot aan het verlaten dorp. Alternatief is ook een wandeling vanaf Vogelsang IP mogelijk. 
www.schleiden.de
 

©
Bislicher Insel Auenlandschaft, © Tourismus NRW e.V.

Naar het ei­land! 

Deze uiterwaarden langs Rijn en Erft zijn kleine paradijzen: De weilanden en bossen langs de uiterwaarden van de Bislicher in de regio Wesel en op het museumeiland Hombroich in Neuss zijn oasen van rust - en zitten toch boordevol met leven! Op de Bislicher Insel zijn iedere winter duizenden wilde ganzen te vinden, in de weiden van de uiterwaarden in Neuss zorgen kleine tentoonstellingspaviljoenen en bewandelbare sculpturen voor kunstimpressies middenin de natuur.
 

Panorama Weser-Skywalk

Om­me­tje naar het vlin­der­pa­ra­dijs 

De Hannoverschen Klippen bij Beverungen zijn een bijzonder warm plekje - en worden daarom ook bewoond door tal van vlinders: Rond 500 soorten werden hier reeds aangetroffen, waaronder ettelijke dieren, die normaliter in warmere streken zoals in de regio rond de Middellandse Zee te vinden zijn. Op de door de zon opgewarmde rotsen langs de Weser nemen ze echter graag plaats. Een bijzonder zicht op het gebied biedt de Weser-skywalk, de op een hoogte van 80 meter boven het Weser-dal torent.
www.kulturland.org
 

©
Sequoiafarm Niederrhein, © pangea

Het park van de mam­moet­bo­men in Kal­den­kir­chen 

Een sequoia-farm midden langs de Niederrhein? In het grensbos van Kaldenkirchen groeien 67 jaar oude bergmammoetbomen, is er een bosmuur van kustmammoetbomen, die tot wel 40 meter hoog zijn en 400 andere zeldzame boomsoorten. Bezoekers kunnen door het park wandelen en de indrukwekkende giganten bewonderen. Ook zeldzame vogels zijn te vinden in de boomtoppen.
www.sequoiafarm-kaldenkirchen.de
 

©
Burg Windeck im Windecker Ländchen , © Tourismus NRW

Win­dec­ker Länd­chen  

Aan de ene kant van de Sieg troont het Bergisches Land, aan de andere kant het Westerwald. Ertussen ligt een uiterst idyllisch stukje land, het Windecker Ländchen. Vanaf Kasteel Windeck bijvoorbeeld, die de gemeente zijn naam heeft gegeven en een goed te bezichtigen ruïne is, hebben bezoekers een uitgestrekt zicht op het Sieg-dal, dat wordt bepaald door rivier, bos en glooiende heuvels.  Wandelaars kunnen op de Natursteig Sieg, fietsers op de fietsroute Sieg de loop van de rivier volgen en de omgeving verkennen. De Sieg maakt zwemmers, vissers en kanovaarders gelukkig.
www.windecker-laendchen.de
 

©
Lavendelfelder im Teutoburger Wald , © Thomas Kleczka

Vel­den met la­ven­del in From­hau­sen 

Heb je zin in een korte vakantie in Zuid-Frankrijk? In de Lippese Provence in de regio Teutoburgerwoud hebben natuurliefhebbers midden tussen de geurende, paarse lavendelvelden het gevoel aan de Middellandse Zee te zijn. Vlinders en hommels vliegen rond tussen de paarse bloemen en het ruikt naar zomer. Deze plek weet niet alleen natuurliefhebbers te bekoren, maar ook fotografen; dus vergeet je camera niet. Onze tip: Een lavendel-fotoshoot tijdens zonsondergang.
www.biolandhof-meiwes.de
 

©
Zwei Auerochsen und ein Kalb grasen auf der Wiese im Eiszeitlichen Wildgehege Neandertal, © Tourismus NRW e.V.

Tijd­reis naar de IJs­tijd

Direct naast het Neanderthal Museum, waar alle wetenswaardigheden over het ontstaan van de mensheid te vinden zijn, ligt het 'IJstijdige wildpark'. Hier wemelt het van de gefokte nakomelingen van prehistorische dieren zoals oerossen, wisenten en tarpans. Een klein wandelpad loopt rondom het terrein en heel dichtbij de dieren.
www.wildgehege-neandertal.de
 

©
Halde Haniel in Bottrop, © Tourismus NRW e.V.

Berg­be­klim­men in het Ruhr­ge­bied 

Om de bergen van het Ruhrgebied te kunnen beklimmen, heb je geen bijzondere uitrusting nodig: De voormalige slakkenbergen van de steenkolenmijnen, tegenwoordig een herkenningsteken van het Ruhrgebied, kunnen ook spontaan worden beklommen, vaak via paden of verharde wegen. Boven wachten dan tenslotte de sculpturen en beeldhouwwerken, landschapskunst en symbolen zoals de werken van de kunstenaar Richard Serra op de bedwingers van de bergen. Tijdens slakkenbergen-heuvel-hopping kunnen bezoekers kiezen tussen twaalf themaroutes.
www.ruhr-tourismus.de

 • ©
  Lavendelfelder im Teutoburger Wald , © Thomas Kleczka
  ©
  Eine Herde von Auerochsen im Eiszeitlichen Wildgehege Neandertal, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Frühling im Blauen Wald am Niederrhein, © Harald Helger
 • ©
  Wollseifen im Nationalpark Eifel , © Nationalparkverwaltung Eifel/ C.Heinen
  ©
  Bislicher Insel Auenlandschaft, © Tourismus NRW e.V.
  Beim Haldenwandern im Ruhrgebiet wartet auf den Gipfeln Kunst auf die Wanderer, wie hier der Tetraeder in Bottrop
Swipe, um mehr zu erfahren...

Ser­vi­ce­be­reik voor reis­pro­fes­si­o­nals


Reis­tips, Pers­aan­vra­gen en Re­search-Hulp

lees meer