Eifelblick Hirschley Heimbach , © Tourismus NRW e.V.

Spon­taan va­kan­tie om de hoek


Mi­cro-avon­tuur in NRW

Het volgende avontuur is vaak niet eens ver weg! Wie de alledaagse paden verlaat en direct om de hoek op ontdekkingstocht gaat, krijgt nieuwe impulsen en kan even alles vergeten. Spontaan de natuur in, zonder grote plannen een mooie tijd in het blauwe bos of tussen de wilde paarden beleven - in Noordrijn-Westfalen zijn er tal van doelen met een echt belevenispotentieel. Dus: Even ontsnappen uit het loopwiel en op weg naar het volgende avontuur!  

Sonnenaufgang in der Westruper Heide im Münsterland, © Johannes Höhn

We­st­ru­per Hei­de


Tus­sen heidsch­nuc­ken en je­ne­ver­bes­sen

Struikheide en de zeldzamere rode dophei kleuren dit landschap in de late zomer helemaal paars. Augustus is de beste maand voor een bezoekje om de heidebloesems te beleven. Bovendien zijn er dan ook vaak kuddes heidschnucken onderweg in het natuurgebied aan de grens tussen het Münsterland en het Ruhrgebied. Maar ook tijdens andere seizoenen is het licht heuvelachtige landschap met jeneverbessenstruiken een bezienswaardige bestemming die langs vier bewegwijzerde themapaden kan worden verkend. Water is overigens ook niet veraf: De ongeveer 90 hectare grote heide licht in de onmiddellijke buurt van het stuwmeer Haltern.

www.muensterland.com

Bovenaanzicht van het uiterwaardenlandschap Bislicher Insel bij Xanten aan de Nederrijn, © Tourismus NRW e.V.

Naar het ei­land! 


Naar het ei­land! 

Deze uiterwaarden langs Rijn en Erft zijn kleine paradijzen: De weilanden en bossen langs de uiterwaarden van de Bislicher Insel in de regio Wesel en op het museumeiland Hombroich in Neuss zijn oasen van rust - en zitten toch boordevol met leven! Op de Bislicher Insel zijn iedere winter duizenden wilde ganzen te vinden, in de weiden van de uiterwaarden in Neuss zorgen kleine tentoonstellingspaviljoenen en bewandelbare sculpturen voor kunstimpressies middenin de natuur.
 

Stever Landroute, Nottuln Stevertal, © Naturzschutzzentrum BS

Op de fiets door het Mün­ster­land


Ste­ver land­rou­te

Op deze route gaat het doorheen het typische Münsterlandse landschap: voorbij watermolens en waterburchten, door natuurgebieden, zoals de Rieselfelder en Steveraue en naar het hoogste punt van het Münsterland. Interactieve belevenisstations vertellen de geschiedenis van de Stever en hun betekenis als habitat. Een exploratiekaart voor kinderen maakt van deze uitstap in de natuur een spannende observatietocht.

www.steverlandroute.de

Kasteel Windeck in Windecker Ländchen , © Tourismus NRW e.V.

Win­dec­ker Länd­chen  


Win­dec­ker Länd­chen  

Aan de ene kant van de Sieg troont het Bergisches Land, aan de andere kant het Westerwald. Ertussen ligt een uiterst idyllisch stukje land, het Windecker Ländchen. Vanaf Kasteel Windeck bijvoorbeeld, die de gemeente zijn naam heeft gegeven en een goed te bezichtigen ruïne is, hebben bezoekers een uitgestrekt zicht op het Sieg-dal, dat wordt bepaald door rivier, bos en glooiende heuvels.  Wandelaars kunnen op de Natursteig Sieg, fietsers op de fietsroute Sieg de loop van de rivier volgen en de omgeving verkennen. De Sieg maakt zwemmers, vissers en kanovaarders gelukkig.
www.windecker-laendchen.de
 

Twee oerossen en een kalf grazen op de weide in het Neandertal Ice Age Game Reserve., © Tourismus NRW e.V.

Tijd­reis naar de IJs­tijd


Tijd­reis naar de IJs­tijd

Direct naast het Neanderthal Museum, waar alle wetenswaardigheden over het ontstaan van de mensheid te vinden zijn, ligt het 'IJstijdige wildpark'. Hier wemelt het van de gefokte nakomelingen van prehistorische dieren zoals oerossen, wisenten en tarpans. Een klein wandelpad loopt rondom het terrein en heel dichtbij de dieren.
www.wildgehege-neandertal.de
 

Halde Haniel in Bottrop, © Tourismus NRW e.V.

Berg­be­klim­men in het Ruhr­ge­bied 


Berg­be­klim­men in het Ruhr­ge­bied 

Om de bergen van het Ruhrgebied te kunnen beklimmen, heb je geen bijzondere uitrusting nodig: De voormalige slakkenbergen van de steenkolenmijnen, tegenwoordig een herkenningsteken van het Ruhrgebied, kunnen ook spontaan worden beklommen, vaak via paden of verharde wegen. Boven wachten dan tenslotte de sculpturen en beeldhouwwerken, landschapskunst en symbolen zoals de werken van de kunstenaar Richard Serra op de bedwingers van de bergen. Tijdens slakkenbergen-heuvel-hopping kunnen bezoekers kiezen tussen twaalf themaroutes.
www.ruhr-tourismus.de

  • Toegankelijke sculptuur op de slakkenberg Rheinpreußen boven Moers gelegen, © Johannes Höhn
    Een kudde oerossen in het Neandertaler ijstijd wildreservaat, © Tourismus NRW e.V.
    Ruhrgebied Herten Halde Hoheward , © Tourismus NRW e.V.
  • Mäanderweg Blick von Burg Windeck, © Tourismus NRW e.V., Ilonka Zantop
    Bovenaanzicht van het uiterwaardenlandschap Bislicher Insel bij Xanten aan de Nederrijn, © Tourismus NRW e.V.
    Op de toppen van de terrils in het Ruhrgebied, zoals de Tetraeder in Bottrop, wacht kunst op de bezoekers, © Ruhr Tourismus GmbH