Het Huxariumtuinpark Höxter is een indrukwekkend voorbeeld van hoe een voormalig tentoonstellingsterrein in de staatstuin kan worden omgetoverd tot een permanent te ontdekken landschap: Sinds de tentoonstelling heeft het gebied, dat in 2023 ongeveer 622.000 gasten naar het idyllische stadje aan de oostelijke rand van het Teutoburger Woud lokte, zich verder ontwikkeld - tot een bloeiend paradijs, een archeologische schatkamer en een recreatiegebied voor reizigers van heinde en verre.
Het verbindt het historische stadscentrum van Höxter met zijn vele vakwerkhuizen, mooie gebouwen uit de Wezerrenaissance en met bloemen omzoomde stadsmuren met het UNESCO-werelderfgoed Corvey. Langs de route liggen drie grote speelplaatsen, het uitkijk- en rustpunt Weserscholle met een weide en een creatietuin, het kleurrijke Tagliliental aan de oever van de Weser en het archeologiepark, dat een bezoek meer dan waard is en waar zich een opgravingsveld, een energietuin en het leercentrum "Kleurrijke klaslokaal" bevinden.
In het archeologische park kunnen bezoekers de geschiedenis van de verdwenen kloosterstad Corvey volgen tijdens live opgravingen. De nederzetting werd in de nacht van 15 op 16 juli 1265 platgebrand door gewapende eenheden van de Paderbornse bisschop Simon zur Lippe, de ambtsdragers van Corvey en de burgers van Höxter, omdat de economische concurrentie op dat moment te groot werd voor de inwoners van Höxter. Het park maakt het mogelijk om de verlatenheid in de grond digitaal te ervaren. Met behulp van augmented reality-technologie verschijnen op vijf stations gebouwen en voorwerpen uit het verleden op het scherm van de mobiele telefoon. Zo toont de ooit verzonken marktkerk zijn volle pracht tussen de groene weiden van nu. App-gebruikers komen een paardenkoets tegen op de Hellweg, de langeafstandshandelsroute uit de vroege en hoge middeleeuwen. Het huis van de beroemde middeleeuwse chirurgijn, de zogenaamde "Chirurgijn van de Weser", kan ook met slechts één klik worden bezocht. Audiospelen over de afzonderlijke locaties ronden de ervaring af in architectonisch vormgegeven houten kubussen.
Remtergarten in de schaduw van het Westwerk
"Prachtig hier. Kom nog eens kijken!" Ook het Huxarium in het NatuurTuinForum van het archeologische park blijft trouw aan het motto van de vroegere tuinshow: wilde struiken en siertuinelementen rijzen op uit de grond naast grote dode hout- en steenformaties. Wilde bijen, vlinders en hommels zoemen door de lucht. Verschillende orchideeënsoorten en planten zoals de kartuizeranjer, wilde kaarde en paarse losbladigheid hebben hier hun thuis gevonden. Natuurliefhebbers kunnen elke keer weer iets nieuws ontdekken.
Het absolute hoogtepunt voor hen is echter het aansluitende bezoek aan de Remtergarten, die direct aan de voet van de barokkerk van het voormalige benedictijnenklooster van Corvey ligt. Het is verdeeld in een rozen- en geurtuin, een medicinale plantentuin, de zogenaamde "Corbietuin", een moestuinkast, een veld met zeldzame houtachtige planten en de geofytenweide. Als je over de rastervormige paden wandelt, ontdek je afhankelijk van het seizoen in de ene hoek een zee van narcissen, klokjes en prairielelies en in de andere hoek eetbare bloemen zoals dahlia's, wildemanskruid en Indische brandnetels.
Widukind Opera 2025
Een bezoek aan het Huxarium is het hele jaar door de moeite waard, vooral in de zomermaanden wanneer evenementen zoals een plantenmarkt, de aspergemijl of een middeleeuws festival een extra reden bieden voor een bezoek. In augustus 2025 kunnen operaliefhebbers zich zelfs verheugen op een productie van een vroegmiddeleeuws verhaal rond de Saksische edelman "Widukind", die de heidense Saksen leidde in hun guerrillaoorlog. Het kunstfestival Via Nova loopt van 29 augustus tot 14 september 2025 en sluit aan op de Widukind-opera. Het is een jaarlijks cross-ruimtelijk festival met literatuur, muziek, filosofische reflecties en lezingen. In 2025 is het thematisch gewijd aan Cicero's gedachten over de zin en het doel van een succesvol leven. Concerten in de Weserschool ronden het jaarprogramma in het Huxarium af.