©
De Rothaarsteig, © Sauerland-Tourismus e.V.

Sauerland


Vakantie in het land van de 1000 bergen

Dat zijn mooie uitzichten: Vakantiegangers vinden in het Sauerland niet alleen een heerlijk panorama-uitzicht, maar ook in de zomer en in de winter een gigantisch aanbod aan activiteiten evenals plekken ter ontspanning.

Gewoon eens boven alles staan - dat gaat prima in het land van de 1000 bergen. Om precies te zijn telt de regio zelfs 2711 bergen met meer dan 400 meter. Het Sauerland is een uitstekende wandelbestemming. Hier bevinden zich niet alleen tal van gecertificeerde wandelpaden met een mooi uitzicht, maar ook de eerste, door de Deutsche Wanderverband gecertificeerde “Kwaliteits-wandelregio”: De “Sauerland-Wanderdörfer” bestaan uit de elf gemeentes Brilon, Diemelsee, Medebach, Lennestadt, Kirchhundem, Olsberg, Schmallenberg, Eslohe, Willingen, Winterberg en Hallenberg met in totaal 280 wijken en dorpjes evenals een bijzonder nauwsluitend netwerk van gecertificeerde wandelpaden zoals de Winterberger Hochtouren en de Briloner Kammweg. Op lange wandelpaden zoals de Rothaarsteig of de Sauerland-Höhenflug kan men de schoonheid van het landschap van het middelgebergte bijzonder goed beleven: Laatsgenoemde loopt met zijn 250 kilometer lengte bijna volledig over de bergtoppen, die voor een mooi uitzicht op de omringende dalen zorgen. Een passende slaapmogelijkheid kunnen wandelaars vinden in de Sauerlandse hotels en pensions die zich gespecialiseerd hebben op wandelaars en op hun wensen en behoeften ingaan.

Ook fietsers - van de recreatiefietser tot en met de geambitioneerde sporter - vinden hun Eldorado in het Sauerland. De Ruhrtalradweg, die het Sauerland verbindt met het Ruhrgebied, geldt als toeristisch highlight onder de rivierenroutes in Duitsland. Direct hieraan verbonden en lekker vlak voor families, omdat het hier om een verregaand geasfalteerd treintraject gaat, is de SauerlandRadring: Meer dan 80 kilometer brengen u midden door de regio naar gerestaureerde tijdgetuigen van de toenmalige industriële en handwerkscultuur, naar kleine musea en zelfs door een 700 meter lange vleermuistunnel. Tenslotte biedt de Bike Arena Sauerland racefietsers, mountainbikers, fietstoeristen of recreatiefietsers een gigantisch netwerk aan toeren aan.

In het Sauerland komt het één en ander bij elkaar: 17 stuwdammen zorgen voor drink- en irrigatiewater of voor schone energie - vele van de stuwdammen worden bovendien intensief gebruikt als recreatiegebieden. Als eerste natuurlijk de vijf grote stuwmeren, waaronder de indrukwekkende Biggesee met zijn watersportmogelijkheden. De Möhnesee, ook wel de “Westfaalse zee” genoemd, is qua oppervlak het grootste stuwmeer in het Sauerland. 40 kilometer oevers nodigen uit te ontspannen, te zwemmen en te fietsen. Maar ook ver onder het zeeniveau kan de regio bekoren met attracties: In de Atta-Höhle in Attendorn, het grootste met elkaar verbonden grottensysteem in Duitsland, zijn in meer dan vier miljoen jaar grandioze werelden uit druipstenen ontstaan. Wie meer wil weten, krijgt in en bij de Dechenhöhle in Iserlohn informatie over de onderwereld: Hiervoor zorgt een voor Duitsland uniek grottensysteem.

Wist u dit al? In de grotten heerst het hele jaar door een constante temperatuur van 9 graden Celsius - ook tijdens de vrieskou in de winter. À propos: De Wintersport-Arena Sauerland heeft het grootste skigebied ten Noorden van de Alpen en biedt naast tal van pistes en loipen veel fantastische wintersportevenementen. Zo staan er regelmatig bob, skeleton en rodel-wereldcups op het programma op de Bobbahn in Winterberg.

www.sauerland.com

Reisinformatie:
Heenreis met het vliegtuig
 

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Der Möhnesee aus der Luft, © Gäste-Information Möhnesee
Rennradfahrer vor Winterberger Schanze, © Sauerland Tourismus e. V. / Manfred Stromberg
© Tourismus Schmallenberger Sauerland

Reisarrangementen Sauerland

Sluiten

Bezienswaardigheden Sauerland

Sluiten

Burg Altena

Ridderromantiek en herberg

Burg Altena is één van de mooiste hooggelegen burchten van Duitsland. Gebouwd in de 12e eeuw, steekt hij hoog uit boven de draadtrekkerstad in het Märkische Sauerland. Hij verwierf internationale bekendheid door de eerste permanente jeugdherberg, die werd opgericht door Richard Schirrmann in 1914 en dat tegenwoordig als Museum Weltjugendherberge nog in originele toestand kan worden bewonderd.

lees meer
Der Fort Fun Park aus der Luft, © Fort Fun Abenteuerland

Fort Fun Abenteuerland

Wild-west avontuur in het Sauerland

Beleef een wild-west avontuur in het Sauerland: De langste zomer-rodelbaan van Europa, de Drachenflieger, de lieveheersbeestjes-achtbaan en nog veel meer lokken de attractiepark-fans naar Fort Fun Abenteuerland.

lees meer

Fiets- en Wandelroutes Sauerland

Sluiten
De wandelroute Medebacher Bergweg, © Touristik-Gesellschaft Medebach mbH

Medebacher Bergweg

Wandelen door de “Toscane van het Sauerland”

De wandelroute, die door het zonovergoten gedeelte van het Sauerland loopt, is echt iets voor genieters: Na de inspanning staat de wellness-oase al te wachten.

Moeilijkheidsgraad: zwaar

lees meer
© Tourismus Schmallenberger Sauerland / K.-P. Kappest

Bödefelder Hollenpfad

Blote voeten-pad en watertrappel-bassin zorgen voor afkoeling

Het afwisselende Bödefelder Hollenpfad heeft zijn naam te danken aan kleine fabelwezens, die ooit voor de poorten van het pittoreske dorp in het Sauerland, Bödefeld, hebben gewoond.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Sauerland Höhenflug -  het uitzicht op de bergketen, © Sauerland Höhenflug

Sauerland-Höhenflug

Een wandelpad voor bergbeklimmers

De Sauerland-Höhenflug, die over het dak van het Sauerland loopt, heeft u tal van uitzichten vanuit het vogelperspectief omlaag in de dalen.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Bestwiger Panoramaweg fantastisch mooie uitzichten, © Reinhard Schmidtmann

Bestwiger Panoramaweg

Wandelen met vakwerk-idylle en uitzichten op het Sauerland

Wie vakwerk en panorama-uitzichten leuk vindt, zal van dit wandelpad houden! Op 53 kilometer gaat het één keer helemaal om Bestwig en zijn idyllische dorpen heen.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer

Geo-fietsroute Ruhr-Eder

Op zoek naar goud tussen het Sauerland en Noord-Hessen

Leisteen, ijzer, indrukwekkende rotsen en de zoektocht naar goud: de geo-fietsroute Ruhr-Eder is een spannende reis door 400 miljoen jaar geschiedenis van de aarde.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
© Rothaarsteigverein e.V., Klaus-Peter Kappest

Rothaarsteig-sporen

Weg van de bekende paden

De Rothaarsteig geldt als een van de mooiste, hoger gelegen wegen in Europa. Het is echter ook de moeite waard, de veelbewandelde paden te verlaten en naar links of rechts af te buigen.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Pauze waterkant in de Möhnetal, © Sauerland Tourismus Stratmann

Möhnetal-Radweg

Met bijna geen hellingen door het Sauerland

Met de fiets door het Sauerland kost meestal veel inspanning. Zo niet op de Möhnetal-Radweg - dankzij de voormalige treintrajecten.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer

Ruhrhöhenweg

Over berg en dal in het Ruhrgebied

Het witte Sint-Andreaskruis wijst wandelaars de weg van Winterberg naar Duisburg; van de bron van de Ruhr tot aan de monding in de Rijn.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
© Teutoburger Wald Tourismus - OWL GmbH

Hermannshöhen

Wandelen in het land van de Cheruskenvorst

Tegenwoordig vinden er geen slagen meer plaats op de Hermannshöhen. In plaats daarvan wordt er ontspannen gewandeld. Van het centrum van het Teutoburgerwoud uit krijgt u fantastisch mooie uitzichten te zien.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Op de Briloner Kammweg, © Brilon Wirtschaft und Tourismus GmbH

Briloner Kammweg

Fantastisch wandelpad met pretenties

Men zegt dat men op de Briloner Kammweg bosfeeën kan ontmoeten. Tijdens de wandeling op de ongeveer 50 kilometer lange rond lopende route gelooft men graag aan mystieke en bovennatuurlijke krachten.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
© Rothaarsteigverein e.V. Björn Hänssler

Rothaarsteig

Voor natuurvrienden en belevenis-wandelaars

Één van de mooiste hooggelegen wegen in Europa scoort met 154 kilometer wandelroute, het “Kyrill-pad” een een jaarlijkse marathon.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
uitzicht op de Ruhr-Sieg-Radweg, © Sauerland-Radwelt e. V. – Radwerkstatt Sauerland – Siegerland-Wittgenstein

Ruhr-Sieg-Radweg

Ontdek het Sauerland, Siegerland en Westerwald op voormalige treintrajecten

Twee rivieren en drie regio's kunt u met de fiets ontdekken, door de Fledermaustunnel rijden en vervolgens de verbinding aan de Panorama-Radwege pakken.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
mist bij de Ehmsen trail, © Julian Stratenschulte

Ehmsenweg

Te voet van het Ruhrtal tot aan de Biggesee

Wandelhart, wat wil je nog meer? Uitgestrekte groene dalen, idyllische berglandschappen en charmante dorpskernen, bovendien ook nog indianen en piramides - dat alles heeft de Ehmsenweg te bieden.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
family trip bij de Sauerlandradring, © Sauerland-Tourismus e.V Foto Stromberg

Sauerlandradring

Fiets op oude treintrajecten door het Sauerland

De oude treintrajecten brengen fietsers door het land van de 1000 bergen. Tal van excursie-highlights wachten al naast de route op actieve excursionisten.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Sauerland Waldroute, © Tourismus NRW e.V., O. Franke

Sauerland-Waldroute

Betoverend, mysterieus, uit sagen

Op zijn 240 kilometer tellende route tussen Iserlohn en Marsberg loopt het pad niet alleen door een bijzonder mooi landschap, maar is ook terug te vinden in sagen en legenden.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer

Wandel-hoogtepunten langs de Rothaarsteig

Ontdektochten weg van de grote broer

De Rothaarsteig geldt als een van de mooiste, hoger gelegen wan-delpaden in Europa. Maar niet alleen hij, maar ook de “wandel-hoogtepunten langs de Rothaarsteig” laten het hart van de wandelaar sneller kloppen.

lees meer
De Hochsauerland-Kammweg, © Ferienwelt Winterberg

Hochsauerland-Kammweg

Wandelen op de daken van het Sauerland

Wie de route op het dak van het Sauerland waagt, kan zich verheugen op een rustgevende stilte en mooie uitzichten op een bosrijk gebied.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
De Winterberger Hochtour, © Ferienwelt Winterberg

Winterberger Hochtour

Wandelen op de hoogste bergen van het Sauerland in Noordrijn-Westfalen

Wie rondom Winterberg erop uit wil trekken, heeft een goede conditie nodig, want u loopt hier tenslotte op de hoogste bergen van het Noordrijn-Westfaalse Sauerland.

Moeilijkheidsgraad: zwaar

lees meer
Wandelen op de Olsberger Kneippwanderweg, © Dominik Ketz

Olsberger Kneippwanderweg

Voeten lekker afkoelen in de heldere beken

Geniet van het heerlijke landschap van het Sauerland en doe gelijktijdig ook nog wat voor uw gezondheid - dit lukt perfect op de Olsberger Kneippwanderweg

Moeilijkheidsgraad: zwaar

lees meer

Wat is in de buurt?


Bekijk de kaart

Reisinformatie


Jouw weg naar Noordrijn-Westfalen