©
Meinerzhagen im Ebbegebirge, © Tourismus NRW e.V.

Sau­er­land


In het land van de 1000 ber­gen

Dat zijn mooie vooruitzichten: vakantiegangers ontdekken in het Sauerland niet alleen prachtige panorama's, maar ook in zomer en winter een enorm aanbod aan activiteiten en plekken ter ontspanning. De Wintersport-Arena Sauerland vormt het grootste skigebied ten noorden van de Alpen en biedt naast talrijke pistes en loipes veel eersteklas wintersportevenementen. Zo staan er regelmatig bobslee-, skeleton- en rodelwereldcups op het programma van de bobsleebaan in Winterberg.

©
Radfahrer auf der Kanzelbrücke Luftaufnahme , © Tourismus NRW e.V.

Een echt wan­del­pa­ra­dijs

Het Sauerland met zijn 2711 bergen van meer dan 400 meter is ontegenzeggelijk een uitstekende wandelbestemming. Hier bevinden zich niet alleen veel gecertificeerde wandelpaden met mooie uitzichten, het is ook de eerste regio die de Deutscher Wanderverband heeft geclassificeerd als ‘Kwaliteits-wandelregio’. Op langeafstandswandelpaden zoals de Rothaarsteig en de Sauerland-Höhenflug ervaart men de schoonheid van het middelgebergtelandschap op indrukwekkende wijze. Laatstgenoemde loopt met zijn lengte van 250 kilometer bijna volledig over bergtoppen, die een mooi uitzicht op de omringende dalen bieden. Wandelaars kunnen een geschikte accommodatie vinden in de Sauerlandse 'Wandergasthöfe', die zich consequent richten naar de wensen en behoeftes van wandelaars.

Ook fietsers, van de recreatieve fietser tot de fanatieke sporter, vinden hun paradijs in het Sauerland. Een highlight is de SauerlandRadring. Over ongeveer 80 kilometer voert hij via een geasfalteerd spoortraject midden door de regio naar gerestaureerde getuigen van voormalige industrie- en ambachtscultuur, naar kleine musea en zelfs door een 700 meter lange vleermuistunnel. Ten slotte biedt de Bike Arena Sauerland aan wielrenners, mountainbikers, recreatieve fietsers en gelegenheidsfietsers een enorm netwerk aan routes.

©
Biggesee, Olpe im Sauerland, © Tourismus NRW e.V.

Stuw­dam­men en druip­steen­grot­ten

In totaal zijn er 17 stuwdammen in het Sauerland en veel ervan worden als dagrecreatiegebied gebruikt. In de eerste plaats natuurlijk de vijf grote stuwmeren, zoals de indrukwekkende Biggesee met zijn watersportmogelijkheden. Maar ook ver onder het zeeniveau pakt de regio uit met attracties. In de Attagrot in Attendorn, het grootste met elkaar verbonden grottensysteem in Duitsland, zijn gedurende miljoenen jaren enorme formaties van druipsteen ontstaan. Wie meer wil weten, krijgt in en bij de Dechengrot in Iserlohn informatie over de benedenwereld:  hiervoor zorgt een grottenmuseum dat uniek is in Duitsland. Wist u dit al? In grotten heerst het hele jaar een constante temperatuur van 9 graden Celsius – ook in hartje winter.

 • ©
  Hemer Felsenmeer, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Möhnesee Sauerland Tretboot , © Bjorn Troch The Social Traveler
  ©
  Bruchhauser Steine in Olsberg, © Tourismus NRW e.V., Dominik Ketz
 • ©
  Goldener Pfad Winterberg, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Kahler Asten Steig, © Klaus-Peter Kappest, Tourismus Schmallenberger Sauerland
  ©
  Schneelandschaft im Sauerland, © Sauerland Tourismus e.V.
Gudrun Hagemeister, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.