Meinerzhagen in het Ebbegebergte in Sauerland, © Tourismus NRW e.V.

Sau­er­land


In het land van de 1000 ber­gen

Dat zijn mooie vooruitzichten: vakantiegangers ontdekken in het Sauerland niet alleen prachtige panorama's, maar ook in zomer en winter een enorm aanbod aan activiteiten en plekken ter ontspanning. De Wintersport-Arena Sauerland vormt het grootste skigebied ten noorden van de Alpen en biedt naast talrijke pistes en loipes veel eersteklas wintersportevenementen. Zo staan er regelmatig bobslee-, skeleton- en rodelwereldcups op het programma van de bobsleebaan in Winterberg.

Fietsers op de Preekstoelbrug Luchtfoto , © Tourismus NRW e.V.

Een echt wan­del­pa­ra­dijs

Het Sauerland met zijn 2711 bergen van meer dan 400 meter is ontegenzeggelijk een uitstekende wandelbestemming. Hier bevinden zich niet alleen veel gecertificeerde wandelpaden met mooie uitzichten, het is ook de eerste regio die de Deutscher Wanderverband heeft geclassificeerd als ‘Kwaliteits-wandelregio’. Op langeafstandswandelpaden zoals de Rothaarsteig en de Sauerland-Höhenflug ervaart men de schoonheid van het middelgebergtelandschap op indrukwekkende wijze. Laatstgenoemde loopt met zijn lengte van 250 kilometer bijna volledig over bergtoppen, die een mooi uitzicht op de omringende dalen bieden. Wandelaars kunnen een geschikte accommodatie vinden in de Sauerlandse 'Wandergasthöfe', die zich consequent richten naar de wensen en behoeftes van wandelaars.

Ook fietsers, van de recreatieve fietser tot de fanatieke sporter, vinden hun paradijs in het Sauerland. Een highlight is de SauerlandRadring. Over ongeveer 80 kilometer voert hij via een geasfalteerd spoortraject midden door de regio naar gerestaureerde getuigen van voormalige industrie- en ambachtscultuur, naar kleine musea en zelfs door een 700 meter lange vleermuistunnel. Ten slotte biedt de Bike Arena Sauerland aan wielrenners, mountainbikers, recreatieve fietsers en gelegenheidsfietsers een enorm netwerk aan routes.

Biggesee, Olpe in het Sauerland , © Tourismus NRW e.V.

Stuw­dam­men en druip­steen­grot­ten

In totaal zijn er 17 stuwdammen in het Sauerland en veel ervan worden als dagrecreatiegebied gebruikt. In de eerste plaats natuurlijk de vijf grote stuwmeren, zoals de indrukwekkende Biggesee met zijn watersportmogelijkheden. Maar ook ver onder het zeeniveau pakt de regio uit met attracties. In de Attagrot in Attendorn, het grootste met elkaar verbonden grottensysteem in Duitsland, zijn gedurende miljoenen jaren enorme formaties van druipsteen ontstaan. Wie meer wil weten, krijgt in en bij de Dechengrot in Iserlohn informatie over de benedenwereld:  hiervoor zorgt een grottenmuseum dat uniek is in Duitsland. Wist u dit al? In grotten heerst het hele jaar een constante temperatuur van 9 graden Celsius – ook in hartje winter.

 • Hemer Felsenmeer in het Sauerland, © Tourismus NRW e.V.
  Möhnesee Sauerland Tretboot , © Bjorn Troch The Social Traveler
  Bruchhauser Stenen in Olsberg, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
 • Goldener Pfad Winterberg, © Tourismus NRW e.V.
  Kahler Asten Steig, © Klaus-Peter Kappest, Tourismus Schmallenberger Sauerland
  Schneelandschaft im Sauerland, © Sauerland Tourismus e.V.

Wan­de­len, fiet­sen & wel­l­ness

Ont­dek­kin­gen in de re­gio Sau­er­land

Bestwiger Panoramaweg fantastisch mooie uitzichten, © Reinhard Schmidtmann

Best­wi­ger Pa­no­ra­ma­weg

lees meer
family trip bij de Sauerlandradring, © Sauerland-Tourismus e.V Foto Stromberg

Sau­er­lan­d­ra­dring

lees meer
Op de Briloner Kammweg, © Brilon Wirtschaft und Tourismus GmbH

Brilo­ner Kamm­weg

lees meer
Sauerland Höhenflug - het uitzicht op de bergketen, © Sauerland Höhenflug

Sau­er­land-Höhen­flug

lees meer
Wandelen op de Olsberger Kneippwanderweg, © Dominik Ketz

Ols­ber­ger Kneip­p­wan­der­weg

lees meer
Lange war Burg Altena eine Ruine. Dann entschied Kaiser Wilhelm II. den Streit: er ließ die Burg im historisierenden Stil wieder aufbauen, © Tourismus NRW e.V.

Burg Al­te­na

lees meer
Der Wanderweg führt durch die Natur des Sauerlandes, © Sauerland Höhenflug

Ge­o­lo­gi­sche rond lo­pen­de rou­te Dü­ding­hau­sen

lees meer
Sauerland-Waldroute: Sonne scheint durch Bäume, © Tourismus NRW e.V., O. Franke

Sau­er­land-Wal­d­rou­te

lees meer
mist bij de Ehmsen trail, © Julian Stratenschulte

Ehm­sen­weg

lees meer

Cul­tuur, win­ke­len & eve­ne­men­ten

Ont­dek­kin­gen in de re­gio Sau­er­land

Atta Höhle Attendorn im Sauerland, © Atta-Höhle

At­tag­rot en De­chen­grot

lees meer
Lange war Burg Altena eine Ruine. Dann entschied Kaiser Wilhelm II. den Streit: er ließ die Burg im historisierenden Stil wieder aufbauen, © Tourismus NRW e.V.

Burg Al­te­na

lees meer