©
De Rothaarsteig, © Sauerland-Tourismus e.V.

Sauerland


Vakantie in het land van de 1000 bergen

Dat zijn mooie uitzichten: Vakantiegangers vinden in het Sauerland niet alleen een heerlijk panorama-uitzicht, maar ook in de zomer en in de winter een gigantisch aanbod aan activiteiten evenals plekken ter ontspanning.

Gewoon eens boven alles staan - dat gaat prima in het land van de 1000 bergen. Om precies te zijn telt de regio zelfs 2711 bergen met meer dan 400 meter. Het Sauerland is een uitstekende wandelbestemming. Hier bevinden zich niet alleen tal van gecertificeerde wandelpaden met een mooi uitzicht, maar ook de eerste, door de Deutsche Wanderverband gecertificeerde “Kwaliteits-wandelregio”: De “Sauerland-Wanderdörfer” bestaan uit de elf gemeentes Brilon, Diemelsee, Medebach, Lennestadt, Kirchhundem, Olsberg, Schmallenberg, Eslohe, Willingen, Winterberg en Hallenberg met in totaal 280 wijken en dorpjes evenals een bijzonder nauwsluitend netwerk van gecertificeerde wandelpaden zoals de Winterberger Hochtouren de Briloner Kammweg. Op lange wandelpaden zoals de Rothaarsteig of de Sauerland-Höhenflug kan men de schoonheid van het landschap van het middelgebergte bijzonder goed beleven: Laatsgenoemde loopt met zijn 250 kilometer lengte bijna volledig over de bergtoppen, die voor een mooi uitzicht op de omringende dalen zorgen. Een passende slaapmogelijkheid kunnen wandelaars vinden in de Sauerlandse hotels en pensions die zich gespecialiseerd hebben op wandelaars en op hun wensen en behoeften ingaan.

Ook fietsers - van de recreatiefietser tot en met de geambitioneerde sporter - vinden hun Eldorado in het Sauerland. De Ruhrtalradweg, die het Sauerland verbindt met het Ruhrgebied, geldt als toeristisch highlight onder de rivierenroutes in Duitsland. Direct hieraan verbonden en lekker vlak voor families, omdat het hier om een verregaand geasfalteerd treintraject gaat, is de SauerlandRadring: Meer dan 80 kilometer brengen u midden door de regio naar gerestaureerde tijdgetuigen van de toenmalige industriële en handwerkscultuur, naar kleine musea en zelfs door een 700 meter lange vleermuistunnel. Tenslotte biedt de Bike Arena Sauerland racefietsers, mountainbikers, fietstoeristen of recreatiefietsers een gigantisch netwerk aan toeren aan.

In het Sauerland komt het één en ander bij elkaar: 17 stuwdammen zorgen voor drink- en irrigatiewater of voor schone energie - vele van de stuwdammen worden bovendien intensief gebruikt als recreatiegebieden. Als eerste natuurlijk de vijf grote stuwmeren, waaronder de indrukwekkende Biggesee met zijn watersportmogelijkheden. De Möhnesee, ook wel de “Westfaalse zee” genoemd, is qua oppervlak het grootste stuwmeer in het Sauerland. 40 kilometer oevers nodigen uit te ontspannen, te zwemmen en te fietsen. Maar ook ver onder het zeeniveau kan de regio bekoren met attracties: In de Atta-Höhle in Attendorn, het grootste met elkaar verbonden grottensysteem in Duitsland, zijn in meer dan vier miljoen jaar grandioze werelden uit druipstenen ontstaan. Wie meer wil weten, krijgt in en bij de Decherhöhle in Iserlohn informatie over de onderwereld: Hiervoor zorgt een voor Duitsland uniek grottensysteem.

Wist u dit al? In de grotten heerst het hele jaar door een constante temperatuur van 9 graden Celsius - ook tijdens de vrieskou in de winter. À propos: De Wintersport-Arena Sauerland heeft het grootste skigebied ten Noorden van de Alpen en biedt naast tal van pistes en loipen veel fantastische wintersportevenementen. Zo staan er regelmatig bob, skeleton en rodel-wereldcups op het programma op de Bobbahn in Winterberg.

www.sauerland.com

Reisinformatie:
Heenreis met het vliegtuig
 

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Ausblick vom Wanderweg Sauerland-Höhenflug, © Sauerland-Höhenflug
Winterberger Hochtour: Auf dem Gipfel angelangt die Aussicht genießen, © Ferienwelt Winterberg
Der Möhnesee aus der Luft, © Gäste-Information Möhnesee
Höhlensee in der Dechenhöhle Iserlohn, © Dechenhöhle und Deutsches Höhlenmuseum Iserlohn
Bikepark Winterberg Slopestyle-Parcours, © Ferienwelt Winterberg
Rennradfahrer vor Winterberger Schanze, © Sauerland Tourismus e. V. / Manfred Stromberg
Winterwandern durch Tiefschnee im Sauerland, © Tourismus Schmallenberger Sauerland
Bobrennfahrer in Winterberg, © Bobbahn Winterberg

Wat is in de buurt?


Bekijk de kaart

Reisinformatie


Jouw weg naar Noordrijn-Westfalen

Flugzeuge auf dem Vorfeld, © Andreas Wiese, Flughafen Düsseldorf
©

Heenreis met het vliegtuig

Hohenzollernbrücke in Köln, © Wolfgang Bollmann
©

Heenreis met de trein

Anreise via Auto, © pixabay.com
©

Heenreis met de auto