©
Aussicht bei der Extraschicht, © Ruhr Tourismus GmbH / Jochen Schlutius

Ruhrgebied


Evenementenregio metropool Ruhr

Culturele evenementen in buitengewone coulissen, flair van een grote stad en heel veel groen: De metropool Ruhr heeft zich ontwikkeld van een industriële in een culturele regio.

In hartje Noordrijn-Westfalen leeft een regio, die uniek is voor heel Duitsland: Het Ruhrgebied is een agglomeratie, waar de grenzen van de stad versmelten en waar de afgelopen decennia een verandering heeft plaatsgevonden, die men ergens anders tevergeefs zoekt. Waar vroeger staal werd gekookt en steenkool werd gedolven, vindt men tegenwoordig gerenatureerde groene gebieden en recreatiegebieden, die uitnodigen om een lange wandeling of fietstocht te maken. In geherstructureerde industriële installaties hebben kunst en cultuur, vrijetijdssport en entertainment een nieuw thuis gevonden. Dat is levendige industriecultuur.

De vele steden hebben de flair van een grote stad en trekken bezoekers met spectaculaire evenementen en tal van excursiemogelijkheden.

Diverse kunst- en culturele festivals in de regio maken gebruik van de coulissen van de buiten bedrijf gestelde industriële schouwplaatsen, zoals de Gasometer Oberhausen, de Zeche Zollverein in Essen of de Gebläsehalle van het Landschaftspark Nord in Duisburg. Internationaal gerenommeerde festivals zoals de Ruhrfestspiele, het Klavierfestival Ruhr of de Ruhrtriennale onderscheidne zich van andere Duitse festivals door precies deze buitengewone plekken en weten de bezoekers met hun heel bijzondere atmosfeer te betoveren.

Uniek verkoopargument Industriële cultuur

Één keer per jaar vindt in de metropool Ruhr een festival plaats, dat de bijzondere plekken in het Ruhrgebied verbindt: De Extraschicht - Nacht der Industriekultur is een gigantisch nachtelijk evenement, dat op alle belangrijke industrieel-culturele plekken binnen de regio met ongeveer 500 programmapunten kunst en cultuur celebreert. Overdag kunnen bezoekers de Route der Industriekultur volgen, om vele voormalige schouwplaatsen van steenkolen en staal en hun hedendaags gebruik als culturele plek te leren kennen. De route, die men ook op de fiets af kan leggen, verbindt de belangrijkste industriële monumenten zoals de Zeche Zollern, de Kokerei Hansa in Dortmund of het Schiffshebewerk Henrichenburg in Hattingen. Ook musea zoals het Deutsche Bergbau Museum in Bochum of het Deutsche Fußballmuseum in Dortmund liggen langs de route.

De meeste bekende industrieel-culturele bezienswaardigheid is het Unesco-werelderfgoed Zollverein. Het terrein is niet alleen indrukwekkend door zijn imposante architectuur, maar ook dankzij zijn rondleidingen op het Denkmalpfad Zollverein evenals met het Ruhr Museum, dat is toegewijd aan de culturele geschiedenis van de regio. De stad Essen heeft bovendien ook een belangrijk museum voor moderne kunst: Het Folkwang Museum staat ver buiten de grenzen van het Ruhrgebied bekend als gerenommeerd kunstmuseum.

Shopping, evenementen en natuurbelevenis

Essen en de vele andere steden in het Ruhrgebied trekken de bezoekers bovendien aan met hun voetgangerspassages en shopping-malls. Aan de Limbecker Platz in Essen of in het Centro in Oberhausen blijft gegarandeerd geen shoppingtas leeg. De steden bieden bovendien tal van evenementen zoals de jaarlijkse Cranger Kirmes in Herne of ook de vele musical-hallen, theater en comedy-voorstellingen.

Tegelijkertijd is het Ruhrgebied tegenwoordig ook weer een groene regio die weer met de natuur is verbonden, waar de inwoners en bezoekers rust en ontspanning kunnen vinden. In de parken en groene vlakken in de regio, zoals het Gruga Park of het Emscher Landschaftspark mag de natuur zich uitbreiden of het vroegere terrein heroveren. De rivier, die het Ruhrgebied zijn naam heeft gegeven, is bovendien een natuurlijk fixpunt in de regio: Aan de oevers van de Ruhr kunnen rustzoekers niet alleen wandelen, maar hier verloopt ook de Ruhrtal-Radweg, die uitnodigt lange fietstouren te maken. Ook de Römer-Lippe-Route loopt door de regio en vertelt gelijkertijd over de geschiedenis uit de klassieke oudheid. Sinds 2015 heeft het Ruhrgebied zelfs een eigen “alpine” wandelnetwerk: Bij de Halden-Hügel-Hopping beklimmen walkers en wandelaars de natuurlijke heuvels en de slakkenbergen van het Ruhrgebied en kunnen van boven op een regio kijken, die zich nieuw heeft gevonden en zich nog steeds verder ontwikkeld.

www.ruhr-tourismus.de

Reisinformatie:
Heenreis met het vliegtuig naar Düsseldorf Airport

Heenreis met het vliegtuig naar Dortmund Airport

Heenreis met het vliegtuig naar andere luchthavens

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Zeche Zollverein beleuchtet, © Jochen Tack / Stiftung Zollverein
Ansicht auf das Gasometer Oberhausen, © Ruhr Tourismus GmbH / Jochen Schlutius
Tiger & Turtle, © Ruhr Tourismus GmbH / Jochen Schlutius
Der Innenhafen in Duisburg, © Ruhr Tourismus GmbH / Ralph Lüger
Ansicht auf die Zeche, © M. Holtappels-LWL
Grugapark Essen, © Grugapark Essen
Extraschicht, © www.saschakreklau.de
Feuerwerk auf der Cranger Kirmes, © Stadtmarketing Herne GmbH

Wat is in de buurt?


Bekijk de kaart

Reisinformatie


Jouw weg naar Noordrijn-Westfalen

Flugzeuge auf dem Vorfeld, © Andreas Wiese, Flughafen Düsseldorf
©

Heenreis met het vliegtuig

Hohenzollernbrücke in Köln, © Wolfgang Bollmann
©

Heenreis met de trein

Anreise via Auto, © pixabay.com
©

Heenreis met de auto