©
Halde Hohewad, © Tourismus NRW e.V.

Het Ruhr­ge­bied


Eve­ne­men­ten­re­gio me­tro­pool Ruhr

In hartje Noordrijn-Westfalen bruist het in een regio, die uniek is in Duitsland. Het Ruhrgebied is een agglomeratie, waar de grenzen van de steden versmelten en waar de afgelopen decennia een verandering heeft plaatsgevonden, die men ergens anders tevergeefs zoekt. Waar vroeger staal werd gekookt en steenkool werd gedolven, bevinden zich nu natuurlijke groenvoorzieningen en recreatiegebieden die uitnodigen om er te wandelen en te fietsen. Kunst en cultuur hebben in getransformeerde industriële installaties een nieuwe thuisbasis gevonden. Dat is levendige industriecultuur.

©
ExtraSchicht 2018 Duisburg Landschaftspark, © RTG Hoffmann

In­du­strie­cul­tuur en ge­re­nom­meer­de fes­ti­vals

Diverse kunst- en cultuurfestivals in de regio gebruiken als coulisse de buiten bedrijf gestelde industriële locaties, zoals de Gasometer Oberhausen, de Zeche Zollverein in Essen en de Gebläsehalle van het Landschaftspark Duisburg-Nord. Internationaal gerenommeerde festivals zoals de Ruhrfestspiele, het Klavierfestival Ruhr en de Ruhrtriennale onderscheiden zich van andere Duitse festivals door deze bijzondere locaties en verrassen de bezoekers met hun speciale sfeer.

Eén keer per jaar vindt in de metropool Ruhr een festival plaats, dat alle bijzondere plekken in het Ruhrgebied verbindt: Die Extraschicht — Nacht van de Industriecultuur is een gigantisch nachtelijk evenement, dat in het teken staat van kunst en cultuur met ongeveer 500 programmaonderdelen op alle belangrijke industrieculturele locaties in de regio. Overdag kunnen bezoekers de Route Industriecultuur volgen om de voormalige locaties van kolen en staal en hun huidige functie als culturele instelling te leren kennen. De route, die ook per fiets kan worden ontdekt, verbindt de belangrijkste industriële monumenten zoals de Zeche Zollern, de Kokerei Hansa in Dortmund en het Schiffshebewerk Henrichenburg in Hattingen. Ook musea zoals het Deutsches Bergbau Museum in Bochum en het Deutsches Fußballmuseum in Dortmund liggen op de route.

©
Radfahren im Landschaftspark Duisburg, © radrevier

Na­tuur­er­va­rin­gen en slak­ken­ber­gen-heu­vel-hop­ping

In het groene Ruhrgebied kunnen bewoners en bezoekers rust en ontspanning in de natuur vinden. Onder meer in het Grugapark en het Emscher Landschaftspark mag de natuur zich uitbreiden en haar vroegere terrein heroveren. De rivier, die het Ruhrgebied zijn naam heeft gegeven, is bovendien een natuurlijk oriëntatiepunt in de regio. Aan de oevers van de Ruhr kunnen recreanten niet alleen wandelen of fietsen. Bij het slakkenbergen-heuvel-hopping beklimmen walkers en wandelaars de natuurlijke heuvels en de slakkenbergen van het Ruhrgebied en kunnen van bovenaf op een regio kijken die zichzelf opnieuw ontdekt heeft.

 • ©
  Henrichshütte Hattingen, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Landschaftspark Duisburg-Nord Klettergarten, © Thomas Berns
  ©
  Extraschicht Henrichshütte, © Ruhr Tourismus, Kreklau
 • ©
  Zeche Zollverein beleuchtet, © Jochen Tack / Stiftung Zollverein
  ©
  Tiger & Turtle, © Ruhr Tourismus GmbH / Jochen Schlutius
  ©
  Halde Haniel in Bottrop, © Tourismus NRW e.V.

Meer in­for­ma­tie

Nu ontdekken!