©
Aussicht bei der Extraschicht, © Ruhr Tourismus GmbH / Jochen Schlutius

Ruhrgebied


Evenementenregio metropool Ruhr

Culturele evenementen in buitengewone coulissen, flair van een grote stad en heel veel groen: De metropool Ruhr heeft zich ontwikkeld van een industriële in een culturele regio.

In hartje Noordrijn-Westfalen leeft een regio, die uniek is voor heel Duitsland: Het Ruhrgebied is een agglomeratie, waar de grenzen van de stad versmelten en waar de afgelopen decennia een verandering heeft plaatsgevonden, die men ergens anders tevergeefs zoekt. Waar vroeger staal werd gekookt en steenkool werd gedolven, vindt men tegenwoordig gerenatureerde groene gebieden en recreatiegebieden, die uitnodigen om een lange wandeling of fietstocht te maken. In geherstructureerde industriële installaties hebben kunst en cultuur, vrijetijdssport en entertainment een nieuw thuis gevonden. Dat is levendige industriecultuur.

De vele steden hebben de flair van een grote stad en trekken bezoekers met spectaculaire evenementen en tal van excursiemogelijkheden.

Diverse kunst- en culturele festivals in de regio maken gebruik van de coulissen van de buiten bedrijf gestelde industriële schouwplaatsen, zoals de Gasometer Oberhausen, de Zeche Zollverein in Essen of de Gebläsehalle van het Landschaftspark Nord in Duisburg. Internationaal gerenommeerde festivals zoals de Ruhrfestspiele, het Klavierfestival Ruhr of de Ruhrtriennale onderscheidne zich van andere Duitse festivals door precies deze buitengewone plekken en weten de bezoekers met hun heel bijzondere atmosfeer te betoveren.

Uniek verkoopargument Industriële cultuur

Één keer per jaar vindt in de metropool Ruhr een festival plaats, dat de bijzondere plekken in het Ruhrgebied verbindt: De Extraschicht - Nacht der Industriekultur is een gigantisch nachtelijk evenement, dat op alle belangrijke industrieel-culturele plekken binnen de regio met ongeveer 500 programmapunten kunst en cultuur celebreert. Overdag kunnen bezoekers de Route der Industriekultur volgen, om vele voormalige schouwplaatsen van steenkolen en staal en hun hedendaags gebruik als culturele plek te leren kennen. De route, die men ook op de fiets af kan leggen, verbindt de belangrijkste industriële monumenten zoals de Zeche Zollern, de Kokerei Hansa in Dortmund of het Schiffshebewerk Henrichenburg in Hattingen. Ook musea zoals het Deutsche Bergbau Museum in Bochum of het Deutsche Fußballmuseum in Dortmund liggen langs de route.

De meeste bekende industrieel-culturele bezienswaardigheid is het Unesco-werelderfgoed Zollverein. Het terrein is niet alleen indrukwekkend door zijn imposante architectuur, maar ook dankzij zijn rondleidingen op het Denkmalpfad Zollverein evenals met het Ruhr Museum, dat is toegewijd aan de culturele geschiedenis van de regio. De stad Essen heeft bovendien ook een belangrijk museum voor moderne kunst: Het Folkwang Museum staat ver buiten de grenzen van het Ruhrgebied bekend als gerenommeerd kunstmuseum.

Shopping, evenementen en natuurbelevenis

Essen en de vele andere steden in het Ruhrgebied trekken de bezoekers bovendien aan met hun voetgangerspassages en shopping-malls. Aan de Limbecker Platz in Essen of in het Centro in Oberhausen blijft gegarandeerd geen shoppingtas leeg. De steden bieden bovendien tal van evenementen zoals de jaarlijkse Cranger Kirmes in Herne of ook de vele musical-hallen, theater en comedy-voorstellingen.

Tegelijkertijd is het Ruhrgebied tegenwoordig ook weer een groene regio die weer met de natuur is verbonden, waar de inwoners en bezoekers rust en ontspanning kunnen vinden. In de parken en groene vlakken in de regio, zoals het Gruga Park of het Emscher Landschaftspark mag de natuur zich uitbreiden of het vroegere terrein heroveren. De rivier, die het Ruhrgebied zijn naam heeft gegeven, is bovendien een natuurlijk fixpunt in de regio: Aan de oevers van de Ruhr kunnen rustzoekers niet alleen wandelen, maar hier verloopt ook de Ruhrtal-Radweg, die uitnodigt lange fietstouren te maken. Ook de Römer-Lippe-Route loopt door de regio en vertelt gelijkertijd over de geschiedenis uit de klassieke oudheid. Sinds 2015 heeft het Ruhrgebied zelfs een eigen “alpine” wandelnetwerk: Bij de Halden-Hügel-Hopping beklimmen walkers en wandelaars de natuurlijke heuvels en de slakkenbergen van het Ruhrgebied en kunnen van boven op een regio kijken, die zich nieuw heeft gevonden en zich nog steeds verder ontwikkeld.

www.ruhr-tourismus.de

Reisinformatie:
Heenreis met het vliegtuig naar Düsseldorf Airport

Heenreis met het vliegtuig naar Dortmund Airport

Heenreis met het vliegtuig naar andere luchthavens

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Zeche Zollverein beleuchtet, © Jochen Tack / Stiftung Zollverein
Ansicht auf das Gasometer Oberhausen, © Ruhr Tourismus GmbH / Jochen Schlutius
Der Innenhafen in Duisburg, © Ruhr Tourismus GmbH / Ralph Lüger
Ansicht auf die Zeche, © M. Holtappels-LWL
Extraschicht, © www.saschakreklau.de
Feuerwerk auf der Cranger Kirmes, © Stadtmarketing Herne GmbH

Reisarrangementen Ruhrgebied

Sluiten

Bezienswaardigheden Ruhrgebied

Sluiten
Kind macht ein Foto mit Shrek, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.

Movie Park Germany

Snelle attracties, 4D-bioscoop en shows boordevol actie nodigen de fimfans uit in de Ruhrmetropool

Maak je op weg naar het Wilde Westen! Of breng je toch liever een bezoekje aan het strand van Santa Monica? De grote en kleine bezoekers kunnen nu heel dicht bij de filmset komen en genieten van snelle attracties zoals de achtbaan & co.

lees meer
Außenansicht Fußballmuseum, © Deutsches Fußballmuseum Dortmund

Deutsches Fußballmuseum Dortmund

De lievelingssport van de Duitsers graag ook langer dan 90 minuten

Hier gaat het niet om titels, doelpunten en overwinningen. Het museum heeft zich toegewijd aan de schaduwzijde van de sport maar ook het betere begrip tussen de volkeren door de balsport.

lees meer
Das Unesco-Welterbe Zeche Zollverein in der Dämmerung, © Jochen Tack / Stiftung Zollverein

Zeche Zollverein

Van de plaats waar gezwoegd werd tot Unesco-werelderfgoed

Vroeger werd hier gezwoegd, vandaag de dag biedt Zollverein industriële cultuur van een hoog niveau: Kunst, concerten, festivals en sportieve mogelijkheden in een indrukwekkende omgeving.

lees meer
© Thomas Willemsen

Ruhr Museum bij Zeche Zollverein Essen

De geschiedenis van het Ruhrgebied vanaf het begin af aan beleven

Een museum op een voormalig mijnbouwterrein: Het Ruhr Museum biedt een unieke complete enscenering van de geschiedenis van het Ruhrgebied.

lees meer
Legoland Discovery Centre Oberhausen Fabrik, © Presse Sealife

Freizeitpark Legoland Discovery Centre Oberhausen

Een waar paradijs voor lego-fans

Een must voor alle Lego-fans: Groot en klein komt in het Ruhrgebied alles te weten over de vrolijk gekleurde steentjes, leren nieuwe kneepjes voor het bouwen en mogen zelfs een zelf gemaakte steen mee naar huis nemen.

lees meer
Das Museum Folkwang in Essen bei Nacht, © Peter Wieler

Museum Folkwang in Essen

Modernisme in het Chipperfield gebouw

Ooit was het het “mooiste museum voor moderne kunst” en ook tegenwoordig behoort het Folkwang Museum tot de meest gerenommeerde Duitse kunstmusea.

lees meer
Familie am Teich, © Grugapark Essen

Grugapark Essen

De mooiste tuin van Essen

Tot rust komen maar ook avontuur, natuur en cultuur, sportmogelijkheden en picknick- of barbecueplaatsen - dat alles biedt het mooiste park in heel Essen; het hele jaar.

lees meer

Fiets- en Wandelroutes Ruhrgebied

Sluiten
Ruhrtalradweg naar het Ruhrgebied, © Ruhr Tourismus GmbH

Ruhrtalradweg

Tussen idylle en industriecultuur

Industriecultuur en vakwerkidylle, steden en natuurbelevenissen: De Ruhrtalradweg komt op zijn weg van het Sauerland naar het Ruhrgebied door vele verschillende plaatsen.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
© Foto Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.

Römer-Lippe-Route

Met de fiets terug in het Romeinse verleden

Geniet van thema-fietsroutes langs de Lippe: Van Detmold dwars door het Ruhrgebied tot aan de Niederrhein bevinden de fietsers zich op het spoor van het water of de wegen van de oude Romeinen.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer

Ruhrhöhenweg

Over berg en dal in het Ruhrgebied

Het witte Sint-Andreaskruis wijst wandelaars de weg van Winterberg naar Duisburg; van de bron van de Ruhr tot aan de monding in de Rijn.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Der Oelchenshammer, der zum LVR-Industriemuseum Kraftwerk Ermen & Engels gehört, ist die letzte wasserbetriebene Schmiede im Oberbergischen Land., © LVR Industriemuseum

Industriële cultuur in het Rheinland op de fiets

Fietsroute verbindt LVR-industriemusea

Op de Radweg der Industriemuseen (fietsroute van de industriële musea) kun je je eigen papier maken, afdalen in een turbinekelder en het toelatingsexamen afleggen om leerling in de ijzer- en staalindustrie te worden.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer
© Thomas Berns

Route der Industriekultur op de fiets

Maak u met de fiets op weg in de geschiedenis van het Ruhrgebied

Ontdek het Ruhrgebied op de fiets: De Route der Industriekultur verbindt industrieel-culturele highlights zoals de Gasometer, Zeche Zollverein en het Landschaftspark Nord.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer

Wat is in de buurt?


Bekijk de kaart

Reisinformatie


Jouw weg naar Noordrijn-Westfalen