Luchtfoto van de Tetrahedron op een slakkenberg in Bottrop, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Slak­ken­ber­gen-heu­vel-hop­ping

Berg­wan­de­len à la het Ruhr­ge­bied

Twaalf the­ma­ti­sche rou­tes com­bi­ne­ren na­tuur­lij­ke ber­gen en kunst­ma­tig aan­ge­leg­de slak­ken­ber­gen. Naast fan­tas­ti­sche uit­zich­ten bie­den de af­zon­der­lij­ke sta­ti­ons ex­tra in­for­ma­tie rond­om on­der­wer­pen zo­als mijn­bouw en struc­tu­re­le ver­an­de­ring, ste­den en men­sen maar ook de in­du­stri­ë­le na­tuur.

De mooiste beloning voor bergwandelaars zijn te vinden op de top. Dat is ook zo in het noordelijke Ruhrgebied, waar slakkenbergen en heuvels verbonden zijn door een ongeveer 200 kilometer lang wegennetwerk van de 'slakkenbergen-heuvel-hopping', een netwerk bestaande uit relieken van de mijnbouw en natuurlijk heuvels. Op de in totaal 17 slakkenbergen in het wandelgebied zie je deels bergtop-kunstwerken zoals Obelisk en Tetraeder (viervlak).

Het bijzondere aan de slakkenbergen-heuvel-hopping is echter: Al op weg naar de top kun je veel ontdekken. Twaalf thematoeren met ongeveer 150 stations informeren de wandelaars bijvoorbeeld over de mijnbouw en de structurele verandering, steden en mensen maar ook de industriële natuur. Bijvoorbeeld op de thematoer 'Natuur in verandering', die met ongeveer 15 kilometer en met een hoogteverschil van ongeveer 250 meter door het grootste slakkenberglandschap van Europa, Hoheward in Herten loopt, komt de wandelaar meer te weten over welke flora en fauna de nieuwe omgeving op welke manier verovert. Bij goed zicht kun je van de slakkenberg Hohenward trouwens tot Oberhausen, Dortmund, Essen en zelfs Düsseldorf kijken. Wandelaars, die graag een overzicht van de regio willen hebben, kunnen kiezen voor de 'Vestischer Höhenweg', die met zijn 53 kilometer en drie etappes van de scheepslift 'Henrichenburg' tot naar de 'Tetraeder' (het viervlak) in Bottrop door het Slakkenberg-heuvel-hopping-gebied loopt.

Gids aangeboden

Bij bijna alle thematoeren worden ook toeren met gids aangeboden. De gids, die hier ieder pad kent, weten bovendien veel te vertellen over het land en de mensen die er wonen. Het seizoen voor de openbare toeren begint ieder jaar op 1 mei en eindigt op 3 oktober. Aanvullende data voor groepen kunnen ook buiten het seizoen worden afgesproken.  

www.regiofreizeit.de

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Halde Hohewad, © Tourismus NRW e.V.
De ladder van de slakkenberg van Rheinelbe in Gelsenkirchen in het Ruhrgebied, © Jochen Schlutius, Ruhr Tourismus
Zonnewijzer op Halde Hoheward, © Ruhr Tourismus, Stefan Ziese
Halde Hoheward in Recklinghausen in het Ruhrgebied, © Ralph Lueger
Luchtfoto van de Tetrahedron op een slakkenberg in Bottrop, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
Op de toppen van de terrils in het Ruhrgebied, zoals de Tetraeder in Bottrop, wacht kunst op de bezoekers, © Ruhr Tourismus GmbH