Historisch stadhuis Wuppertal Vohwinkel, © Johannes Höhn

Cre­a­tief Wup­per­tal


Le­ven­di­ge sce­ne, ber­gi­sche na­tuur­i­dyl­le en de unie­ke ka­bel­baan

Wuppertal is niet altijd opgeblonken en glanzend gepolijst, maar vol van ideeën, creatief en uiterst charmant. Groene hoekjes, inspirerende wijken, innovatieve gastronomie en altijd opnieuw nieuwe ideeën maken de stad in het Bergische land tot een plek vol ontdekkingsmogelijkheden. De Wupper doorkruist de stad van oost naar west. Boven de rivier rijdt ook de zweeftrein – van het stadsdeel Vohwinkel tot naar Oberbarmen gaat het voorbij prachtige oude gebouwen, een stadshall in neorenaissancestijl en een opera van waaruit Pina Bausch met haar ensemble de danswereld revolutioneerde tot zelfs een zoo.

Het Luisenviertel in Wuppertal, © Malte Reiter

Cre­a­tie­ve sce­ne


Bont Wup­per­tal

Het stadsdeel Ölberg heeft zijn naam in de jaren twintig gekregen. Toen was deze stadswijk nog niet aan het elektriciteitsnet aangesloten en waren de bewoners lang op olielampen aangewezen. Vandaag is het een centrum voor creatievelingen: galerijen, kleine winkeltjes en uitgelezen gastronomie nodigen uit tot flaneren en ontdekken. Een keer per jaar vindt hier een literair festival plaats: onder de titel “De berg leest” nodigen mensen in hun woningen uit en lezen voor uit hun favoriete werken.

De trap “Tippen-Tappen-Tönchen” verbindt de Ölberg met de Louisawijk in het stadsdeel Elberfeld. Haar naam heeft ze van het lawaai van de houten klompen waarmee de bewoners van de Ölberg vroeger over de trappen naar hun werk liepen. Het Louisakwartier met zijn kleine zijstraatjes, sjieke oude gebouwen en gezellige cafeetjes met livemuziek is het hart van de scene in Wuppertal en komt met een wereldopen flair.

Een stadslabo voor utopieën – dat klinkt naar Wuppertal. Het voormalige station Mirker is niet alleen een gebouw met een rijke geschiedenis, maar vandaag ook als Utopiastad het centraal punt voor creatieve stadsontwikkeling. In dit creatieve cultuurkwartier worden visionaire ideeën, zoals urban gardening ontwikkeld. Met zijn locatie aan de Nordbahnstrasse, een eigen fietsatelier, urban gardening en het café Hutmacher met concerten en tentoonstellingen biedt Mirker station niet alleen voor de bewoners van het noorden van de stad een aantrekkeljk centraal punt.

Legobrug in Wuppertal met voetgangers, © Johannes Höhn, Kunstenaars Martin Heuwold

Kunst­plek en street-art-hot­s­pot


In­spi­ra­tie op al­le hoe­ken

De 112 bontgekleurde treden van de Holsteiner trap die wereldwijd bekend zijn of de legoblokjes aan de Schwarzbahntrasse – ook Regenboogbrug genoemd – street art is er in Wuppertal op elke hoe. De kleurige creaties vormen ideale fotospots.

Net zo inspirerend als de knalbonte kunstwerken midden in de stad is een bezoek aan het sculptuurpark Waldfrieden. Vertrekkend van een oude fabrikantenvilla strekt zich een van de meest buitengewone kunstplekken van het land uit met sculpturen van de wereldberoemde beeldhouwer Tony Cragg ver in het natuurpark. Wie kunst liever op een klassieke manier onder een dak bekijkt, kan in het Von der Heydt-museum werken van Monet tot Picasso bewonderen.

In oktober 2023 opent de Schwebodrom zijn deuren voor het publiek. De attractie van de tentoonstelling over de Wuppertaler hangbaan is een origineel rijtuig dat meer dan 100 jaar oud is. Hierin maken bezoekers een virtual reality-rit door het Wuppertal van 1929.

Fietsers op de noordelijke spoorlijn in het Bergische Land, © BSW / Patrick Gawandtka

Unie­ke spoor­weg­rou­tes


Te voet of met de fiets door de stad

Aangezien het anders in Wuppertal altijd bergop en bergaf gaat, zijn de voormalige spoorlijnen voor fietsers of wandelaars dankbare wegen door de stad en in de natuuridylle van het omliggende berglandschap. De Nordbahnstrasse voert recht voorbij Mirker station of aan Bouldercafé Rio – een café met boulderhall in het industriële erfgoed van een voormalige textielfabriek.

Een verder hoogtepunt is de Sambastrasse met Tiggertalbrug: hier staan fietsers of wandelaars bijna vis-à-vis met een tijger want zij voert midden door de groene zoo van Wuppertal en over het gebied van de grote katten.

  • Kleurrijke trappen in Wuppertal, © Tourismus NRW e.V.
    Wuppertal Beyenburg, © Tourismus NRW e.V.
    
Mirker treinstation in Wuppertal, © Tourismus NRW e.V.
  • Hangspoor in Wuppertal, © Johannes Höhn
    Die Legobrücke in Wuppertal, © Johannes Höhn
    Briller Viertel Wuppertal Fietsers, © Johannes Höhn

Nog meer ste­den­trips in NRW?

Oude stad Münster , © @een_wasbeer-c-@een_wasbeer XD X3

Mün­ster

lees meer
Het Luisenviertel in Wuppertal, © Malte Reiter

Wup­per­tal

lees meer
De bovenstad in Siegen, © Universitätsstadt Siegen

Sie­gen

lees meer
Essen Kettwig, © Johannes Höhn

Es­sen

lees meer
Uitzicht op Bielefeld, © Johannes Höhn

Bie­le­feld

lees meer
Street Art van de kunstenaars Majabrothers, Ben Mathis en de Föns Crew in Kiefernstrass in Düsseldorf., © Johannes Höhn

Düs­sel­dorf

lees meer
Winterberg in de herfstmist, © Ferienwelt Winterberg

Win­ter­berg

lees meer
Panorama van Keulen met kathedraal, Rijn en Rijn schepen, © Johannes Höhn

Keu­len

lees meer
Museum Ostwall Dortmunder U, © Frank Vinken | dwb

Dort­mund

lees meer
Oude stad Mönchengladbach, © Andreas Lousberg

Mön­chen­g­lad­bach

lees meer