Uitzicht op Bielefeld, © Johannes Höhn

Dro­me­rig blij Bie­le­feld


Groot­stad­flair en na­tuur­i­dyl­le in har­mo­nie

Een plaats waar het naar vanille ruikt? Die bestaat werkelijk. Wanneer de wind in Bielefeld juist zit, steekt er soms een fijne vanillenoot in de lucht. Inwoners van Bielefeld weten dan meteen: bij Dr. Oetker draaien de machines terug op volle toeren. Dit is namelijk de thuisbasis van de familiezaak. Maar ook zonder dit buitengewoon parfum is de oost-Westfaalse grootstad bijzonder. In de stad in het Teutoburgerwoud ontmoeten gevarieerde natuurlandschappen een middeleeuwse burchtflair, een romantische oude stad en een urban scene.

Sparrenburg Bielefeld, © Franziska Beckmann | @bielefeld_places

De spec­ta­cu­lair­ste blik over de stad


De dag uit­wui­ven te­mid­den van ou­de mu­ren

De Sparrenburg is het symbool van Bielefeld. Zowel overdag als ’s nachts zijn hier de spectaculairste overzichten over de stad. En wie nog hoger wil kan zelfs de toren beklimmen. Nieuwsgierigen gaan tijdens een rondleiding op ontdekkingstocht door de middeleeuwse vesting en langs de promenade zijn er talrijke groene zones voor een picknick of een gezellig biertje samen met vrienden of collega’s.

Johannisberg Bielefeld, © @jens.flachmann

Idyl­li­sche uit­stap­jes weg van het ge­woel


Van de die­ren­tuin over de wijn­berg tot in het jaar 1850

Langs de andere kant van de stad – op de Johannisberg – bevindt zich het Heimat-dierenpark Olderdissen. Om en bij de 450 dieren, zoals roofvogels, wolven en beren hebben hier een thuis gevonden. In elk seizoen nodigt het park uit tot een wandeling langs het domein. Enkele bewoners – zoals de highlandkoeien of ezels – bieden de bezoekers een bijzonder warme welkom als ze voordien even aan de voederautomaat zijn gestopt. En wie wat culinaire versterking nodig heeft, neemt plaats in het gezellige Meierhof.

Ook het oudste openluchtmuseum van Westfalen kan men te voet bereiken: het kleine dorp van het boerderijmuseum is altijd een populaire bestemming want hier kunnen bezoekers zich door middel van verschillende tentoonstellingen goed voorstellen, hoe het landelijke leven rond 1850 zich moet hebben afgespeeld. Gebouwen, zoals de Bockwinkelmolen, het traditionele bakhuis en het bijenhuis zijn echte blikvangers en populaire fotoplekjes. En wie eens wil proeven van typische Westfaalse specialiteiten, zoals pickert, moet beslist even stoppen in het museumcafé.

En de Oost-Westfaalse stad heeft zelfs zijn eigen kleine wijnberg. Een wandeling door het groene parklandschap zorgt voor puur vakantiegevoel. Een bijzonder idyllisch beeld krijgt men wanneer de wijndruiven aan de zuidkant in het zonlicht schitteren.

 Oude stad Bielefeld, © Jens Flachmann

Ro­man­ti­sche en hip­pe hoek­jes


His­to­ri­sche ou­de stad ont­moet ur­ban sce­ne

De berg af, de stad in: de historische stadskern van Bielefeld – de traditionele en kronkelende oude stad – trekt werkelijk de blikken aan want hier staan de historische huizen in een heel kleine ruimte samen. Het hart van het historische centrum slaat het hele jaar door op de Oude Markt. Talrijke cafés, wijnbars en restaurants trakteren gasten op plaatselijke lekkernijen.

De cafédriehoek aan het Emil-Groß-plein trekt vooral een jong publiek aan. Culinaire fans mogen zich aan talrijke specialiteiten verwachten, zoals sushi, tapas of vegetarische gerechten. „Das Cutie“ is vooral bij studenten populair. Hier speelt er muziek ver weg van de mainstream en tijdens de legendarische bingo-avond kan het er ook wel eens hevig aan toe gaan.

Een vlooien-, week- of kerstmarkt: Op het Siegfriedplein, dat liefkozend „Siggi“ wordt genoemd, ontmoeten zich al lang niet meer alleen de bewoners die ten westen van Bielefeld wonen. Temidden een oude Bürgerwache en vrolijk gekleurde oude gebouwen zit hier bij goed weer een bont publiek kriskras verspreid over het hele plein op picknickdekens en biertentsets. Drankjes worden o.m. uit een voormalig tramstel geserveerd.

Gasballen Bielefeld, © @jens.flachmann

Tech­ni­sche mo­nu­men­ten of ufo’s uit de ruim­te?


Ge­hei­me fo­to­spot: ou­de bol­gas­re­ser­voirs

Het stadsdeel Bethel herbergt twee heel bijzondere historische schatten: oude bolgasreservoirs waarvan er een zelfs ’s werelds oudste in zijn soort is. Wie ze voor het eerst tijdens een wandeling aanschouwt, zou kunnen denken dat er in Bielefeld zelfs buitenaardse wezens op bezoek zijn. In de schemering of in de mist zijn de reservoirs echte fotohighlights.

Nog meer ste­den­trips in NRW?

Oude stad Münster , © @een_wasbeer-c-@een_wasbeer XD X3

Mün­ster

lees meer
Het Luisenviertel in Wuppertal, © Malte Reiter

Wup­per­tal

lees meer
De bovenstad in Siegen, © Universitätsstadt Siegen

Sie­gen

lees meer
Essen Kettwig, © Johannes Höhn

Es­sen

lees meer
Uitzicht op Bielefeld, © Johannes Höhn

Bie­le­feld

lees meer
Street Art van de kunstenaars Majabrothers, Ben Mathis en de Föns Crew in Kiefernstrass in Düsseldorf., © Johannes Höhn

Düs­sel­dorf

lees meer
Winterberg in de herfstmist, © Ferienwelt Winterberg

Win­ter­berg

lees meer
Panorama van Keulen met kathedraal, Rijn en Rijn schepen, © Johannes Höhn

Keu­len

lees meer
Museum Ostwall Dortmunder U, © Frank Vinken | dwb

Dort­mund

lees meer
Oude stad Mönchengladbach, © Andreas Lousberg

Mön­chen­g­lad­bach

lees meer