©
Am alten Rathaus, © Bielefeld Marketing GmbH

Historische stad Bielefeld


De grootste stad van het Teutoburgerwoud

In de historische steden in het Teutoburgerwoud kun je de geschiedenis van dichtbij beleven. Of het nu om de Sparrenburg, de dom of gewoon om een jazz-club gaat - hier heeft bijna alles een lange traditie.

Met meer dan 300.000 inwoners is Bielefeld de grootste stad in de Noordrijn-Westfaalse vakantieregio Teutoburgerwoud. Een uitstapje naar de historische oude stadskern van de traditierijke stad, die reeds in de 9de eeuw in oorkonden werd genoemd, is zeer zeker de moeite waard. De Alte Markt (oude markt) met historische gevels en prachtige daken is niet alleen een mooi plaatje. Het is ook het centrale punt voor evenementen zoals de Bielefelder Nachtansichten, een linnenweversmarkt of de jaarlijks plaats vindende wijn- en Kerstmarkt. Ook de Kunsthalle Bielefeld met zijn tentoonstellingen van moderne en hedendaagse kunst is een highlight voor alle Bielefeld-bezoekers die geïnteresseerd zijn in cultuur.

De welvaart van Bielefeld motiveerde ooit de linnenspinnerij en -weverij. Ook vandaag de dag vindt men nog tal van oude en bezienswaardige fabriekshallen en kasteelachtige gebouwen, zoals de onder monumentenzorg staande Ravensberger Spinnerei, die zich eveneens heeft ontwikkeld tot een ontmoetingsplek voor kunst- en cultuurliefhebbers en die aan de oude tijden herinneren. In de gebouwen evenals in het park van de vroegere spinnerij vinden onder andere concerten, cabaret- en talk-evenementen, maar ook privé- en bedrijfsevenementen zoals vergaderingen, cursussen en bedrijfspresentaties plaats. De locomotiefloodsen en de stadhal van Bielefeld worden eveneens multifunctioneel voor cultuur- maar ook voor bedrijfsevenementen gebruikt. De linnenspinnerij behoort tegenwoordig weliswaar tot het verleden, maar daarvoor is Bielefeld nu een belangrijke vestiging voor de levensmiddelenindustrie. Het bekende merk Dr. Oetker heeft hier zijn hoofdvestiging – als aanvulling biedt de stad ook een stadstoer met het onderwerp “Rondom de pudding” aan, die ook een rondleiding aanbiedt in de wereld van Dr. Oetker.

Bielefeld is bovendien bijzonder geschikt als startpunt voor excursies in de omgeving van het Teutoburgerwoud. In en rondom Bielefeld nodigen ongeveer 580 kilometer wandelpaden uit, van rustgevende wandelingen in de groene natuur te genieten. De bekendste route is de Hermannsweg, die direct door het centrum van Bielefeld en van daaruit naar het herkenningsteken van de stad loopt: De Sparrenburg torent hoog boven de stad en is niet alleen de moeite waard gedurende het jaarlijkse Middeleeuwse Sparrenburgfest, maar ook het uitzicht vanaf de 37 meter hoge kasteeltoren is gewoon betoverend. Ook andere excursies , die vooral geschikt zijn voor families met kinderen, liggen op een steenworp afstand van Bielefeld.

www.bielefeld-marketing.de

Kaart van NRW

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Am alten Rathaus, © Bielefeld Marketing GmbH
Der Jahnplatz in der Nacht, © Bielefeld Marketing GmbH
Panorama-Johannisberg, © Bielefeld Marketing GmbH
Die Ravensberger Spinnerei bei Nacht, © Bielefeld Marketing GmbH
Ansicht auf die Stadthalle, © Mike Rehm

Meer informatie


Nu ontdekken!