Winter in het Sauerland, © Jan Neus

Win­ter­se ge­luks­mo­men­ten


Idee­ën, tips & ver­ha­len voor de win­ter­tijd in NRW

Slecht weer – slechte sfeer? Niet in NRW! Wij geven je ideeën, tips en leuke verhalen tegen winterse somberheid en tonen je hoe je bij nevel, sneeuw en koude of helemaal ontspannen vanuit je eigen thuis echte geluksmomenten kan beleven. Verheug je alvast ook dit jaar op het koude seizoen!

Blassgänse am Niederrhein, © Sebastian Hennigs

Gan­zensa­fa­ri aan de Nie­der­r­hein


Het wil­de NRW li­ve ont­dek­ken

Bezoekers kunnen het hele jaar door een onvergelijkbaar natuurschouwspel aan de Niederrhein beleven: in het koude seizoen landen ongeveer 180.000 wilde ganzen tussen Duisburg en de Nederlandse grens en bevolken de weiden en waterplaatsen in zwermen. Al van ver hoort men het gakken van de arctische Kolganzen die de Niederrhein als relatief warm winterverblijf gebruiken.
www.rvr.ruhr

 Mist in de Winter- en Weiherbachtal, © Johannes Höhn

Win­ter­wan­de­len door mist en sneeuw


Be­sneeuw­de land­schap­pen met bij­zon­de­re sfeer

Wie in de winter wandelt, beleeft het landschap in een heel bijzondere stemming; bijna schijnt het alsof ook de natuur aan de bezinnende stemming rond kerstmis wil bijdragen. Meestal is het rustig, vaak is men op de paden alleen onderweg. De kale bomen kraken bij windstoten en onder de schoenen kraakt misschien de sneeuw.

Enkele regio’s bieden bijzondere winterwandelpaden. Wandelaars hebben dan de keuze of ze liever op vers geruimde routes stappen of in tegendeel voorkeur hebben voor de diepe sneeuw. Ook geleide wandelingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld ’s avonds met fakkels naar verzonken dorpjes in het bergachtige Wiehltal of met alpaca’s of husky’s als dierenbegeleiders door het winterse landschap.

Langlaufer in Winterberg Sauerland, © Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V.

Win­ter­sport


Va­kan­tie in de sneeuw

Volgas op de ski’s of het snowboard de piste af, op eigen tempo door de heerlijke winterlandschappen rijden of gewoon eens iets helemaal nieuw, bijvoorbeeld snowkiten, proberen: NRW is een echt wintersportland! Hier vind je niet alleen het grootste wintersportgebied ten noorden van de Alpen, maar ook veel kleinere gebieden waar men wonderbaarlijk kan skiën, snowboarden, schaatsen en natuurlijk rodelen. Dat zorgt zowel bij sportamateurs als profs voor evenveel plezier.

Baan Zeche Zollverein, © Jochen Tack, Stiftung Zollverein

Ijs­schaat­sen on­der de blo­te he­mel


Ijs­schaat­sen on­der de blo­te he­mel Sprook­jes­ach­ti­ge ijs­pis­tes

Ijsschaatsen hoort nu eenmaal bij de winter. In overdekte en op openluchtijspistes, op kerstmarkten kunnen sportliefhebbers in NRW rondjes draaien. Een heel bijzondere ijspiste ligt tussen voormalige cokesovens, roestige buizen en hoge schoorstenen – op het Unesco-werelderfgoed Zollverein in Essen. Echt romantisch wordt het hier na het vallen van de duisternis, dan glinstert de oude mijnsite in bont licht.
www.zollverein.de

De Kahler Asten in de winter, © Tourismus NRW e.V.

Kerst­boom­vel­len in het Sau­er­land


Uit in de na­tuur

Feestelijk uitgedost, helder verlicht en in stralend groen loof: een kerstboom mag tijdens de feestdagen in geen enkele woonkamer ontbreken. Het verlangen op de feestperiode wordt nog groter als men de boom helemaal zelf kapt! Dat is mogelijk in het Sauerland. Nadat men zich heeft geregistreerd kan iedereen hier zijn eigen exemplaar vellen. Veel hotels bieden daarenboven nog het passend wellnessprogramma voor een heel weekend.
www.weihnachtsbaumhof.de | www.weihnachtsbaumerlebnis.de

Slakkenberg Rheinpreußen bij Moers, © Johannes Höhn

Licht voor don­ke­re win­ter­da­gen


Haldenkunst, die licht geeft

Als een reuzegrote rode kaars zorgt „Das Geleucht“ op de top van de Rheinpreußen heuvel in Moers voor een streepje kleur in de duisternis. Dit begaanbare industriële erfgoedsculptuur is samen met de heuvel onder haar ongeveer 120 meter hoog en biedt dag een nacht een panoramisch zicht panorama's over het landschap naar Duisburg, Bottrop en Kamp-Lintfort, de Rijn en de nog werkende staalfabrieken. Het door Otto Piene gecreëerde werk herinnert aan de mijnwerkerslamp, een belangrijk hulpmiddel voor de mijnwerkers.
www.ruhr-tourismus.de

Marcel Schmitz mit Glühwein auf dem Aachener Weihnachtsmarkt, © Tourismus NRW e.V.

Ver­ha­len uit Aken


Met Mar­cel Schmitz in kerst­stem­ming

Breng jezelf in kerststemming met de verhalen van Marcel Schmitz, een echte “Oecher Jong” (jongen die uit Aken komt) die beide grote passies ijs en glühwein deelt. In de winter is Marcel op de Akense kerstmarkt te vinden en geurt het in zijn Akense glühweincafé (de allereerste glühweinstand in Aken) naar heerlijke wijn. Hier leer je de traditionele trendsetter kennen!

Die Aachener Printen sind eine weltbekannte Lebkuchenspezialität, © aachen tourist service e.v.

Het ori­gi­neel


Aken­se prin­ten

Licht of donker, met amandelen, honing of kruiden – de lekkere lebkuchen die in Aken zelf het hele jaar door wordt gegeten, maar tijdens de advent echter over de hele wereld wordt gesmaakt, vindt men in de meest uiteenlopende soorten. Smakelijk zijn ze allemaal. Als originele Akense printen gelden uitsluitend deze die sinds 1820 in Aken en enkele naburige steden worden gemaakt.

De oorspronkelijke Printen leken van buitenaf sterk op de huidige speculaas. Het was Napoleon die de printenbakkers ertoe dwong om met nieuwe ingrediënten te improviseren omwille van de door hem ingevoerde continentale blokkade en de daaruit volgende tekorten aan rietsuiker en Amerikaanse wildbloesemhoning – dat was de geboorte van de vandaag zo bekende platte “Schnittprinte”.
www.aachen-tourismus.de