Wereldbeker Skeleton in Winterberg, © Kosecki

Win­ter­sport van we­reld­klas­se

Wed­strij­den in bob­slee­ën, ske­le­ton, ro­de­len, schans­sprin­gen en bi­at­lon

Ter­wijl in het win­ter­se Ho­ch­sau­er­land top­sport, zo­als bob­slee­ën en schans­sprin­gen, op de tra­di­ti­o­ne­le plaat­sen wor­den aan­ge­bo­den, trans­for­meert zich elk jaar in het Ruhr­ge­bied een voet­bal­sta­di­on tot uit­val­ba­sis voor een bi­at­lon-wed­strijd van hoog ni­veau. Voor al­le events geldt: Spor­tie­ve top­pres­ta­ties en goe­de ont­span­ning zijn ge­ga­ran­deerd.

Topprestaties, uitdagingen en titelhoop spelen in het besneeuwde Sauerland een grote rol: Tijdens verschillende wereldbekers komt de internationale sportelite in Winterberg samen. In het bobsleeën & skeleton begeven de deelnemers zich om de kunstijspiste die als een van de modernste en technisch meest geavanceerde ter wereld geldt. Op de wedstrijddagen komen zowel dames als heren in de 2-mansbob en skeleton als 4-mansbob aan bod. Bij het begin van het nieuwe jaar gaat het dan ook nog eens in het ijskanaal: Na het evenement in december ontmoet de wereldelite elkaar ook nog eens in januari voor een bijkomende wereldbeker bob en skeleton. 

Einde januari tonen dan de jonge beloftes in de rodelsport hun kunnen: De juniorenkampioenschappen rodelen is voor alle wintersportfans de derde gelegenheid om naar Winterberg te reizen. De wedstrijden 1-zitter junioren voor meisjes en jongens, 2-zitter en teamestafette worden uitgezonden. In 2024 wordt Winterberg met zijn rodelbaan de locatie voor de wereldkampioenschappen bobslee en skeleton.

Het nabijgelegen Willingen is bekend voor internationaal schansspringen. Het kleine plaatsje staat regelmatig op de wereldbekerkalender van de topspringers. In januari staan vijf wereldbekerwedstrijden klaar op de Mühlenkopfschanze.

Biatlon op Schalke: Lange schoten zonder voetbal

Intussen is ook de Biathlon World Team Challenge op Schalke een traditie geworden, misschien wel het meest ongewone wintersportevenement in Duitsland. Het voetbalstadion vormt zich daarvoor elk jaar in december om tot een langlaufpiste, inclusief schietstand en in de plaats van voetbalspelers zijn het hier de topsterren in het biatlon in mixed-teams die zich op de 1,3 kilometer lange langlaufpiste meten.

Voor optimale wintersportvoorwaarden in Gelsenkirchen zorgt Skihalle Neuss, die de nodige sneeuwmassa's levert - waarvan overigens ook goed sneeuwballen kunnen worden gemaakt: In Winterdorf, dat voor de arena aan de hand van meerdere honderden dennenbomen uit het Sauerland, glühweinstanden en stalletjes de kerstmarktatmostfeer laat opborrelen, vechten de beste internationale teams in het sneeuwballenwerpen om de titel van wereldkampioen.

Periode:

Elk jaar van november tot februari

www.veltins-eisarena.de | www.weltcup-willingen.de/ | www.biathlon-aufschalke.de

 

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Willingen staat bekend om het internationale schansspringen., © Wintersport Arena Sauerland, Siegerland Wittgenstein e.V.
Bob-Duo Romy Logsch en Cathleen Martini, © Dietmar Reker
Bobslee in de Veltins-Eis Arena in Winterberg in het Sauerland., © Bobbahn Winterberg
Willingen skigebied op de achtergrond de Ettelsberg toren, © Wintersport Arena Sauerland, Siegerland Wittgenstein e.V.
 Biatlon in voetbalstadion Gelsenkirchen, © FC Gelsenkirchen-Schalke 04 e.V.

Zin in meer ont­dek­kin­gen?

Laat je in­spi­re­ren...

Skiërs in Winterberg, Sauerland, © Johannes Höhn

Win­ter­sport

lees meer
De Zeche Hannover (Kolenmijn) in Bochum viert de ExtraSchicht., © RuhrTourismus / Kreklau

Events in Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Meinerzhagen in het Ebbegebergte in Sauerland, © Tourismus NRW e.V.

Sau­er­land

lees meer