"Das Geleucht" auf der Halde Rheinpreußen in Moers, © Dennis Stratmann

Gra­tis tips voor ex­cur­sies


Voor groot en klein, oud en jong

Kunst en industriële cultuur, kinderboerderij en wilde dieren, tentoonstelling en avonturenspeeltuin: in Noordrijn-Westfalen kunt u zelfs met een lege portemonnee een volgepakt excursieprogramma samenstellen dat voor alle leeftijden een leuke en afwisselende tijd belooft.

Meerdere musea bieden bijvoorbeeld kosteloze binnen- en buitencultuur en nodigen regelmatig bezoekers uit voor een gratis bezoek. De onderwerpen variëren van archeologie tot industriële cultuur, kunst-, klooster- en natuurlijke geschiedenis. Als reusachtige avonturenspeeltuinen, ook voor volwassenen, bieden verscheidene plaatsen van industriële cultuur zich aan, waaronder het Unesco-werelderfgoed Zeche Zollverein, dat bijvoorbeeld tijdens een partijtje footgolf kan worden verkend. Nog ouder, maar nog altijd even bezienswaardig, zijn de tuinen en parken rond de kastelen en kloosters die uitnodigen om er gratis te vertoeven en ze te ontdekken.  Wie zin heeft in een paar knuffels met konijnen of geiten, kan viervoeters aaien en voeren in een van de gratis dierenparken en wildreservaten.

Damhert in de dierentuin Olderdissen, Bielefeld, © Johannes Höhn

Een beest­ach­tig goe­de tijd


Be­zoek aan de kin­der­boer­de­rij en de wil­de die­ren

Excursies voor kinderen zijn vooral aantrekkelijk wanneer er ook dieren te zien zijn. Er zijn veel gratis dierentuinen en wildreservaten in NRW, waar de viervoeters ook kunnen worden geaaid en gevoerd. Zowel in de dierentuin van Alsdorf bij Aken als in de dierentuin van Weeze aan de Nederrijn bieden de kinderboerderijen plezier voor het hele gezin. Het wildpark Olderdissen in Bielefeld is ook voor nachtbrakers de moeite waard: het terrein, waar onder meer bizons, tarpans, wolven, lynxen, wilde katten en oehoes leven, is dagelijks tot 22:00 uur geopend.
www.tierpark-alsdorf.de | www.tierparkweeze.de | www.heimat-tierpark-olderdissen.de 

Kinderboerderij in de Keizertuin
Er is nog meer te ontdekken in en rond het dierenverblijf in de Keizertuin van Oberhausen met zijn inheemse dieren: behalve diverse speeltuinen en picknickplaatsen is de “Slinky springs to Fame”-loopbrug een leuke bestemming op loopafstand. De kleurrijke bogen zijn bij daglicht net zo opvallend als in het donker, net als de nabijgelegen gashouder.
www.oberhausen-tourismus.de

Exotische vogels
Vrij rondlopende pauwen zijn de sterren van de dierentuin in Recklinghausen en het park herbergt veel vogels in het algemeen: meer dan 25 verschillende soorten vogels leven in een inloopvogelhal. Moeilijk te geloven, maar waar en zeker de moeite waard: in het Münsterland zijn flamingo's in het wild te zien. De exotische vogels zijn echte blikvangers van maart tot september.
www.tierpark-recklinghausen.de

Vakwerk in het openluchtmuseum Hagen, © Tourismus NRW e.V.

Gra­tis mu­se­um­ple­zier


Kunst en span­nen­de ver­ha­len

De musea van de Regionale Verenigingen van het Rijnland en Westfalen bieden gratis binnen- en buitencultuur: één keer per maand nodigen zij u uit voor een gratis bezoek aan goedgekozen musea, met thema's die variëren van archeologie tot industriële cultuur, kunst-, klooster- en natuurlijke geschiedenis. Bovendien hebben personen onder de 18 jaar het hele jaar door gratis toegang tot alle musea van de Regionale Verenigingen Rijnland en Westfalen, waaronder diverse openluchtmusea, het Max Ernst Museum in Brühl of de Henrichenburg-scheepslift in Waltrop.
www.lvr.de | www.lwl-kultur.de 

Sterren van het klassieke modernisme
Werken van Cézanne, Van Gogh of Manet maken deel uit van de collectie van het Museum Folkwang in Essen. Er hoeft niet te worden betaald om deze en andere schatten van de collectie te zien; alleen kaartjes voor speciale tentoonstellingen kosten geld.

De Kunstverzameling NRW, waar kunst uit de 20e en 21e eeuw is te zien, nodigt u uit voor de KPMG-kunstavond op de eerste woensdag van elke maand. Van 18:00 tot 22:00 uur is toegang tot de beide K20- en K21-gebouwen niet alleen gratis. Er zijn ook steeds themarondleidingen en andere programma's.

In Dortmund zijn de permanente tentoonstellingen van alle stedelijke musea gratis toegankelijk, onder meer bijvoorbeeld het Ostwall-museum in de U van Dortmund, waar kunst uit de 20e en 21e eeuw te zien is. In Aken hebben gezinnen elke eerste zondag van de maand gratis toegang tot een van de musea van de stad, waaronder het Couven-museum.
www.dortmund.de/dortmund-erleben

Rondleidingen rond beeldhouwwerken
De Stedelijke Galerie in het park in Viersen aan de Nederrijn nodigt bezoekers uit om binnen en buiten rond te kijken: zowel een classicistische villa als een aangrenzend park met beeldhouwwerken tonen kunst voor alle leeftijden. Een van de thema's is kunst in de openbare ruimte en zo zijn werken van bekende hedendaagse beeldhouwers als Cragg, Heerich, Matta te bewonderen, evenals tijdelijke projecten.

In totaal zijn 700 werken van bekende en minder bekende kunstenaars te zien in openbare ruimten op andere plekken in Noordrijn-Westfalen. Als digitale gids biedt de NRW-sculptuur-app specifieke routesuggesties naar de verscheidene werken in de gehele deelstaat.
www.viersen.de | www.nrw-skulptur.net

Panorama Zollverein Colliery met zonsondergang, © Tourismus NRW e.V.

Be­leef de in­du­stri­ë­le cul­tuur


Dag en nacht de moei­te waard

Het industrieel erfgoed in Noordrijn-Westfalen is indrukwekkend: geen enkele andere deelstaat heeft zo'n rijkdom en verscheidenheid aan industriemonumenten. En het beste van alles is dat het terrein van enkele bijzonder interessante plekken gratis kan worden bezocht, waaronder het Unesco-werelderfgoed Zeche Zollverein, een meesterwerk van mijnarchitectuur en een van de mooiste kolenmijnen ter wereld. Het grote gebied kan op een sportieve manier worden verkend door gratis footgolf, een mix van voetbal en golf, te spelen. ‘s Zomers is het fabriekszwembad een andere sportieve attractie en plaats om af te koelen. Het Landschapspark Duisburg-Noord, dat de klok rond is geopend, is met de speciale verlichting ook na zonsondergang de moeite waard om – te voet of met de fiets – te bezoeken: het heeft een reusachtige buisglijbaan die uitkomt in een voormalige opslagbunker bij de klimtuin.

Steenbergen en een historische schacht
Wie nieuwsgierig is naar de oudste stellingen van de industriële architectuur in het Roergebied, moet naar Moers gaan. Hier staat de 48 meter hoge hijsstelling van Schacht IV. Vrijwilligers van de Graafschappelijke Museum- en Geschiedenisvereniging leiden de bezoekers door de collectie en geven uitleg over de machines.

Op de toppen van de bergen in het Roergebied wachten weidse vergezichten en niet zelden zelfs kunst om te beklimmen. Meer dan 20 toegankelijke steenbergen bieden een mix van industriële cultuur en natuur. De Tiger & Turtle-uitkijktoren in Duisburg lijkt bijvoorbeeld op een begaanbare achtbaan en een tetraëder lijkt te zweven op de steenberg Beckstrasse in Bottrop. Beide kunstwerken zijn er niet alleen om naar te kijken, maar mogen ook worden beklommen.
www.gmgv-moers.de

Nationaal Park Eifel, kind kijkt door verrekijker met boswachter , © Tourismus NRW e.V.

De na­tuur ver­ken­nen


Wa­ter en bos

Gratis en zonder aanmelding nemen boswachters bijna elke dag wandelaars mee door het Nationale Park Eifel. Elke doordeweekse dag delen de opgeleide gidsen uit eerste hand kennis over afwisselende onderwerpen en vertellen zij wetenswaardigheden over de flora en fauna van het beschermde gebied.

Watermars in de avonturenwereld van de Eems
In de interactieve avonturenwereld van de Eems in het slot Holte-Stukenbrock leren kinderen en volwassenen over dieren, mensen en regio's langs de Eems (in Duitsland Ems genoemd). In de avonturentuin kunnen de kleine bezoekers zich helemaal uitleven – extra droge kleren meenemen is dus geen slecht idee, want het wordt er behoorlijk nat.
www.ems-erlebniswelt.de

Wandelen tussen sequoia's
Aan de Nederrijn komen geschiedenis en natuur tezamen: de sequoiakwekerij in Kaldenkirchen-Nettetal was de eerste plaats in Europa waar de mammoetbomen worden gekweekt. Tegenwoordig zijn er 63 jaar oude sequoia's, een uniek bosje kustsequoia's, oersequoia's en meer dan 400 andere zeldzame soorten struikgewas. De oudste boom onder de reuzen is echter een ongeveer 220 jaar oude winterlinde, ook wel kleinbladige linde genoemd.
www.sequoiafarm.de

Buitenaanzicht van kasteel Paffendorf met gracht in Bergheim, © Johannes Höhn

Slot­par­ken en ba­rok­tui­nen


Soe­ve­rei­ne ex­cur­sie­plaat­sen

Baroktuinen, adellijke slotparken en kloostertuinen in heel NRW nodigen u uit om er gratis te vertoeven en ze te ontdekken. In het district Rhein-Erft, bijvoorbeeld, is de dichtheid van statige huizen bijzonder hoog. Het absolute hoogtepunt onder de vele prachtige juweeltjes zijn de terreinen van slot Augustusburg en slot Falkenlust in Brühl, die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan. De baroktuinen en de omliggende beboste gebieden, ontworpen in de stijl van een Engelse landschapstuin, zijn elke dag gratis toegankelijk.

In het park van slot Paffendorf groeien eeuwenoude sequoia's, ginkgo's en reusachtige loofbomen, en ook waterpartijen en moerasplanten kenmerken het landschap, dat eveneens elke dag tot flaneren uitnodigt. Niet ver daarvandaan ligt slot Türnich, waar de langsvloeiende Erft grachten en vijvers vult. Een hoogtepunt is de 300 meter lange lindelaan met 111 lindebomen, die ‘s zomers voor een aangename schaduw zorgen. Wie toch nog een paar euro’s wil investeren, moet zichzelf trakteren op een heerlijk stuk taart in het slotcafé. De kasteelheer is overigens Severin von Hoensbroech, die nog grootse plannen heeft met het kasteeltje.
www.schlosspaffendorf.de

Kloostertuin en kuurpark
In Kleef aan de Nederrijn vormen terrassen, vijvers en beeldhouwwerken en fonteinen al sinds de 17e eeuw het parklandschap van de Kleefse Tuinen. In de aangrenzende bostuin groeien exotische bomen, zoals de trompetboom en de tulpenboom. Overigens, het voormalige Kurhaus van Kleef, tegenwoordig een kunstmuseum, herbergt het eerste atelier van Joseph Beuys, die dichtbij in de buurt opgroeide. Niet ver daarvandaan, op een voormalige wijngaard in Kamp-Lintfort, ligt het klooster Kamp met zijn terrastuin, ook wel de Sanssouci van de Nederrijn genoemd. Het indrukwekkende park, met zijn trappen, terrassen, bloemperken en fonteinen, staat helemaal in het teken van symmetrie en is het hele jaar door gratis voor het publiek toegankelijk. Extra tip voor gezinnen: er is een klimspeelplaats aan de voet van het klooster.

  • Tetraeder Bottrop, © Dennis Stratmann
    
Jule en Bente Wagner blazen zich uit op de speelplaats, © Jule Wagner
    Locaties van de Ruhrtriennale zoals het landschapspark Duisburg-Nord hebben een beslissende invloed op het artistieke werk, © Tourismus NRW e.V.
  • Eingangsportal Schloss Türnich im Rhein-Erft-Kreis, © Tourismus NRW e.V.
    Schloss Augustusburg in Brühl, © Johannes Höhn
    Terrastuin van het klooster Kamp in Kamp-Lintfort, © Arno Ingenlath

Op naar de vol­gen­de ge­zins­uit­stap

Hier gaat het naar veel meer ge­va­ri­eer­de reis­be­stem­min­gen en tips voor leu­ke dag­trips.

lees meer