Abtei Marienmünster, Teutoburger Wald, © Tourismus NRW e.V.

High­lights 2022


Mu­sea, mu­si­cal en mes­sen­beurs vie­ren pre­mi­è­res

Het jaar in NRW biedt nieuwe fietspaden naar regionale specialiteiten en historische steden, maar ook jubileumfestiviteiten in een Unesco-werelderfgoedsite, een museum van wereldfaam en premières van een musical en een messenbeurs in het Duitse Klingenmuseum.

Avondlijke sfeer bij Bosseborn in het district Höxter, © K. Krajewski / Kulturland Kreis Höxter

Bui­ten on­der­weg


Met de fiets op ont­dek­kings­tocht

Met de fiets naar regionale specialiteiten

Versgevangen vis uit de rivier, aardappelen en witlof van de biologische boerderij, maar ook ham, honing en bier: vier nieuwe fietsroutes, elk ongeveer 50 kilometer lang, leiden door de provisiekast van het Teutoburgerwoud, het district Höxter. De rondritten "Fischers Fritze", "Bio-Börde", "Feine Früchte" en "Wildes Westfalen" verbinden niet alleen regionale fijnproeverstations, maar laten fietsers ook het landschap met zijn bossen, weiden en historische dorpen verkennen. Er zijn ook andere bezienswaardigheden langs de route, zoals kastelen en parken, waaronder de abdij van Marienmünster, kasteel Rheder en het Gräflicher Park in Bad Driburg.
www.kulturland.org

Hanse fietspad herinnert aan historische stedelijke vereniging

De nieuwe Duits-Nederlandse hanzefietsroute, die de hanzesteden aan de Rijn en de IJssel over 450 kilometer met elkaar verbindt, herinnert aan het historische hanzeverbond.

De route loopt van Neuss via Wesel, Kalkar, Emmerich over de grens naar Nijmegen en verder naar Harderwijk. Naast de acht etappes kunnen fietsers ook het hinterland van de verschillende hanzesteden verkennen op verschillende rondroutes.
www.holland-hanse.de

Bossen, velden, wilde paarden

Onder het motto "Deine Extraspur Natur" voert de nieuw aangelegde 280 kilometer lange fietsroute helemaal rond het natuurpark Hohe Mark met zijn bossen, velden, heidevelden en veengebieden. Het meer dan 1000 vierkante kilometer grote natuurpark strekt zich uit tussen de Niederrhein, het Ruhrgebied en het Münsterland en biedt niet alleen een bezienswaardig landschap en zeldzame dieren, zoals de Dülmener-paarden, maar ook oude gebouwen als bezienswaardige attractie.
www.hohemarkradroute.de

Essen nodigt iedereen uit op ‘s werelds eerste Mixed Reality-stadsrondleiding

In Essen start in april ‘s werelds eerste Mixed Reality-stadsrondleiding waarbij in tegenstelling tot virtual reality, de echte omgeving zichtbaar blijft en gericht met virtuele belevenissen wordt verrijkt. Bekende personen begeleiden deze twee uur durende reis doorheen de tijd van deze stad in het Ruhrgebied in het jaar 1887. Zo leidt de Duitse acteur Henning Baum ons als gastheer rond door de geschiedenis van de stad op de dag van de begrafenis van grootindustrieel Alfred Krupp. Sterrenkok Nelson Müller, Alicja Rosinski, het rapduo uit Essen 257ers of entertainer Harry Wijnvoord zijn eveneens als levensgrote hologrammen te zien.
www.visitessen.de (ook in het ENG en NL)

Nieuwe skywalk nodigt uit met uitzicht over het Sauerland

Naast de grootste grote schans ter wereld die in de winter tienduizenden fans van het skispringen aantrekt, moet in de herfst van 2022 ‘s werelds langste hangbrug voor voetgangers in Willingen in het Sauerland ontstaan. Met zijn 665 meter lengte en 1,30 meter breedte moet de skywalk, die van de internationaal bekende Mühlenkopfschanze via het Willinger stadsdeel Stryck tot aan de Musenberg moet leiden, door tot 700 personen tegelijk kunnen bezocht worden.
www.willingen.de

Museum Folkwang Essen , © @andyhendrata

Kunst en cul­tuur


Bij­zon­de­re ten­toon­stel­lin­gen

Renoir, Monet, Gaugin in Essen

Het Folkwang museum in Essen viert dit jaar zijn 100-jarig jubileum met een grote impressionistententoonstelling: "Renoir, Monet, Gauguin. Pictures of a Flowing World" toont van 6 februari tot 15 mei 2022 de eigen collectie laat-impressionistische kunst in dialoog met de collecties van het National Museum of Western Art in Tokio. Onder meer de schilderijen "Op de boot" van Claude Monet en "Stormachtige zee" van Edouard Manet worden tentoongesteld. De lijst met werken bevat ook namen als Paul Cézanne, Gustave Courbet, Auguste Rodin, Christian Rohlfs, Henry van de Velde en Vincent van Gogh. Aan de hand van een 120-tal werken wordt geïllustreerd hoe het impressionisme zich ontwikkelde van een aanvankelijk kritisch bekeken kunststroming tot de stijl die thans als het begin van de moderne kunst wordt beschouwd. Het Museum Folkwang behoort tot de meest gerenommeerde kunstmusea in Duitsland.
www.museum-folkwang.de

Pas geopend kasteel Cappenberg viert Barbarossa

Ter gelegenheid van de 900ste verjaardag van Frederik I "Barbarossa" zijn in NRW twee grote speciale tentoonstellingen te zien: Het Landschaftsverband Westfalen-Lippe geeft een breed cultuurhistorisch overzicht van de tijd van de Hohenstaufen-keizer in het Museum für Kunst und Kultur in Münster en op kasteel Cappenberg in het district Unna.

In Münster staat van oktober 2022 tot februari 2023 de oogverblindende figuur van keizer "Rotbart" centraal. De tentoonstelling op kasteel Cappenberg, dat na een vijf jaar durende renovatie in 2022 heropend wordt, staat al vanaf september in het teken van de historische plaats. Het gebouw, dat ooit een klooster was en geldt als een van de belangrijkste voorbeelden van de Westfaalse barokke kloosterarchitectuur, is zowel van binnen als van buiten ingrijpend gerenoveerd. Als plaats waar baron vom Stein zich terugtrok, herbergt het middeleeuwse oorkonden van het klooster en de schriftelijke nalatenschap van de Pruisische hervormer.
www.lwl-museum-kunst-kultur.de 

Christo en Jeanne-Claude in Düsseldorf

De tentoonstelling in het Kunstpalast schetst de kunsthistorische ontwikkeling van Christo en Jeanne-Claude vanaf het midden van de jaren vijftig tot heden en presenteert het in Frankrijk ontstane vroege artistieke werk dat werd gecreëerd in de context van werken van metgezellen. Van 7 september 2022 tot 22 januari 2023 worden naast werken van Christo, schilderijen en objecten van Arman, Niki de Saint Phalle, Jean Dubuffet, Lucio Fontana, Yves Klein en anderen tentoongesteld. 

Het project is de laatste tentoonstelling waar Christo kort voor zijn dood in mei 2020 nog mee instemde.
www.kunstpalast.de