Dom van Aken Zonsondergang, © Johannes Höhn

High­lights 2023 in NRW


Glit­ter en glo­ria, car­na­val en kloos­ter­tui­nen

Festivals, jubilea, nieuwe musea en veel beweging: Noordrijn-Westfalen biedt bezoekers 2023 een mix van actie, cultuur en traditie. Pracht en praal in het middeleeuwse klooster, 200 jaar Keulens carnaval en internationale sportfestivals zijn voorbeelden van bijzondere highlights van het jaar.

Oude stad Münster , © @een_wasbeer-c-@een_wasbeer XD X3

Ju­bi­le­ums en fees­ten


Van mon­ni­ken en in­du­stri­ë­le ba­ron­nen

900 jaar klooster Kamp
Klooster Kamp werd in 1123 gesticht als het eerste Duitstalige cisterciënzerklooster in de toenmalige Duitstalige wereld. De 900e verjaardag wordt het hele jaar door gevierd met evenementen en tentoonstellingen in het klooster, in het Geistliches und Kulturelles Zentrum Kloster Kamp en in de tuinen van Kamper met zijn vaste plantentuin, boomgaarden en barokke terrastuin. Van 20 tot 21 mei 2023 geeft "Erlebnis Mittelalter – Kloster Kamp um 1123 entdecken" inzicht in het leven ten tijde van de stichting van het klooster. Onder de noemer "Glanz und Gloria im Gartenreich" is van 29 september tot en met 3 oktober 2023 een lichtspektakel in de tuinen van Kamper met licht, kunst en muziek. Naast concerten en tentoonstellingen in de oranjerie is voor de zomer een openluchtbioscoop in de terrastuin gepland.   
www.kamp-lintfort.de | www.stjosef-kali.de

650 jaar Krefeld
Kunst en creativiteit hebben in de stad aan de Niederrhein altijd een belangrijke rol gespeeld: zo werden in de hier ooit gevestigde zijde-industrie kostbare stoffen geproduceerd, waarover het Deutsche Textilmuseum nog steeds vertelt, en heeft de architectuur van het “Neue Bauen“ op verschillende plaatsen in de stad bezienswaardige gebouwen achtergelaten. Ter gelegenheid van zijn 650e verjaardag biedt Krefeld nu een jubileumprogramma aan, waarbij verschillende nieuwe werken zullen verschijnen: zo zullen in de Urban Art Gallery in juni en augustus openbare kunstwerken op de gevels van huizen, op bruggen en muren ontstaan, en bij het project “650 KreFelder“ zullen eetbare creaties groeien en bloeien.
www.krefeld650.de

375 jaar Vrede van Westfalen 
In 2023 is het 375 jaar geleden dat in de stadhuizen van Münster en Osnabrück in 1648 het vredesverdrag werd gesloten dat het einde van de Dertigjarige Oorlog bezegelde. Münster en de regio zullen het jubileum gedurende meerdere maanden vieren. Het eerste evenement is een tweedaags festival van 13 en 14 mei. Op 18 juni is er een vredespicknick in de waterburcht Haus Marck, een van de onderhandelingsplaatsen, en op 9 september wordt de Prijs voor de Westfaalse Vrede uitgereikt in de vredeszaal van het stadhuis van Münster. Het hele jaar door kunnen fietsers in de voetsporen van de geschiedenis treden: De Vredesroute verbindt de historische stadhuizen van Münster en Osnabrück. 
www.stadt-muenster.nl/vrede-van-westfalen

200 jaar Keulens carnaval
In Keulen wordt carnaval vooral uitgebreid gevierd in 2023 Voor de 200e verjaardag van de georganiseerde drukte blijft carnaval het hele jaar door, dus ook na Aswoensdag een rol spelen in de stad: Het is de bedoeling dat bijvoorbeeld de "Internationale Museumdag" op 21 mei, de "Open Monumentendag" op 9 en 10 september en de "Museumnacht" begin november de dwaze gebruiken overnemen. Ook de Rozemaandagstoet, het hoogtepunt van het carnaval op 20 februari 2023, wordt voor het jubileum uitgebreid en zal voor het eerst aan beide zijden van de Rijn plaatsvinden.

150 jaar Villa Hügel  
269 kamers in het midden van een reuzegroot park. Villa Hügel in Essen dat van 1873 tot 1945 door de familie Krupp werd bewoond, was van in het begin meer dan de woonplaats van een industriële familie. Ter gelegenheid van de 150e verjaardag nodigt het niet alleen opnieuw bezoekers uit in zijn woonruimtes en tentoonstelling, maar biedt het ook geheel nieuwe inzichten door middel van een augmented reality app, de opening van bijzondere kamers, waarvan sommige uitvoerig zijn gerestaureerd, en een filmprogramma. 
www.villahuegel.de

Kathedraal van Aken Plafond van de Octagon, © Tourismus NRW e.V.

Op wan­del en op be­de­vaart


Te voet on­der­weg

Landesgartenschau Höxter 
Rondom de Unesco-werelderfgoedsite Corvey is het in de zomermaanden bijzonder weelderig met groen en bloesem. Daar zorgt de Noordrijn-Westfaalse Landesgartenschau van 20 april tot 15 oktober voor. Onder het motto "Schön hier - komm gucken" presenteert Höxter zich als stad aan het water met een rijke geschiedenis. En zo verbindt het uitgebreide Gartenschau-terrein werelderfgoed, Weserpromenade en de blootgelegde stadswallen. Verspreid over een gebied van ongeveer 30 hectare zijn er 60 tentoonstellingen, waaronder een leestuin en thematische speelplaatsen, en ook een bootshuttle die over de Weser tussen het centrum van Höxter en Corvey pendelt. 
www.landesgartenschau-hoexter.de

Bedevaart in het heiligdom van Aken 
Al sinds de middeleeuwen komen er regelmatig christelijke pelgrims naar Aken: Elke zeven jaar trekt de bedevaart naar het heiligdom van Aken mensen uit de hele wereld, en dat zal van 9 tot 19 juni 2023 weer het geval zijn. Ongeveer 100.000 bezoekers komen dan de vier relikwieën bekijken die sinds de tijd van Karel de Grote als schatten in de Dom van Aken worden bewaard en tijdens de bedevaart worden tentoongesteld. Naast de vele missen staan kleinkunst en muziek op verschillende podia in de stad op het programma, evenals speciale rondleidingen in het Centre Charlemagne en de schatkamer van de kathedraal. 
www.heiligtumsfahrt-aachen.de

Landschaftspark Duisburg-Nord im Ruhrgebiet, © Tourismus NRW e.V.

Sport en spel


Er­bij zijn, kij­ken of mee­doen

Europees hockeykampioenschap in Mönchengladbach  
Tien dagen lang is Mönchengladbach het centrum van de internationale hockeysport: van 18 tot 27 augustus 2023 is het modernste hockeystadion van Europa het toneel voor topsport. In de mannen- en vrouwencompetitie zullen acht Europese landen in totaal 40 wedstrijden spelen in het grootste hockeystadion van Duitsland. Tot 100.000 toeschouwers kunnen de stad aan de Niederrhein tussen de rondes verkennen.
www.eurohockey2023.com

Invictus Games Düsseldorf 
Van 9 tot 16 september 2023 komen in de hoofdstad van de deelstaat NRW ongeveer 500 gewonde en zieke militairen uit 21 landen bijeen om het in verschillende sportdisciplines tegen elkaar op te nemen – en daarbij een voorbeeld te stellen. Het motto "A Home For Respect." is bedoeld om vanuit Düsseldorf nieuwe perspectieven te bieden op de maatschappelijke rol en betekenis van mensen in het leger. Naast de wedstrijden boogschieten, atletiek, wielrennen of rolstoelrugby biedt de Rijnmetropool een randprogramma met culturele evenementen en sportieve aanbiedingen, open voor het grote publiek.
www.invictusgames23.de

Finals aan Rhein und Ruhr  
De Duitse kampioenschappen in 18 sporten worden aan de Rijn en de Ruhr gehouden: van 6 tot 9 juli 2023 is topsport te zien tijdens de finales in Düsseldorf en Duisburg. In de hoofdstad worden wedstrijden gehouden voor judo, tafeltennis, triatlon en trampolinespringen. In Duisburg wordt het Duisburg-Noord Landschapspark, het terrein van een voormalige staalfabriek, de locatie voor boksen, breaking, klimmen en BMX.
www.diefinals.de

Origineel muziekmanuscript uit de Schumann collectie, © Landeshauptstadt Düsseldorf, Ingo Lammert

Nieu­we mu­sea en ten­toon­stel­lin­gen


Kli­maat en klas­sie­ke com­po­nis­ten

Duurzaam snoepen in het chocolademuseum 
In zijn nieuwe permanente tentoonstelling combineert het Keulense chocolademuseum zoetigheid en duurzaamheid tot een heerlijk mengsel dat zowel het gehemelte als de geest veel te bieden heeft. Om zijn 30e verjaardag in de herfst te vieren, biedt het museum zijn bezoekers spannende ervaringen en inzichten in chocolade. Wie aan de “wereldreis van de cacao“ begint, leert langs vele interactieve stations hoe cacao wordt geteeld, geoogst en verhandeld, leert over het belang van duurzaam beheer en ervaart live hoe chocolade wordt gemaakt. Kritische aspecten van de lange productie- en toeleveringsketens komen ook aan bod, zoals onderwerpen als grondstoffenverbruik, CO2-uitstoot, maar ook vragen over eerlijke arbeidsomstandigheden in de teeltlanden.

Goud en glitter in de voormalige gasfabriek
In Dortmund wordt een voormalige gasfabriek van de hoogoven Phoenix West een centrum voor digitale kunst waar het schittert en glinstert: “Phoenix des Lumières“ is de naam van de kunstbeleving waarbij projecties ervoor zorgen dat niet alleen muren en vloeren, maar ook de bezoekers zelf deel gaan uitmaken van een kunstwerk. Van 28 januari tot en met 31 december 2023 zijn de immersieve tentoonstellingen te zien over onder meer Gustav Klimt en Friedensreich Hundertwasser. 
www.phoenix-lumieres.com

Schumann-Museum in Düsseldorf 
Op de historische locatie opent een nieuw museum zijn deuren: in de Düsseldorfse woning waar het wereldberoemde muzikantenechtpaar Clara en Robert Schumann halverwege de 19e eeuw enige tijd woonde, zal binnenkort een interactieve tentoonstelling licht werpen op het leven en werk van de componist, die bijna een derde van zijn oeuvre in Düsseldorf creëerde. Vanaf het voorjaar zal het museum tentoonstellingen tonen zoals de waardevolle muzikale manuscripten van Düsseldorfse composities, zoals de partituur van de Rijnlandse Symfonie, en brieven van het echtpaar, evenals de cape met zwanenveren die pianiste Clara Schumann droeg voor haar optredens.
www.duesseldorf.de

Klimaatbelevingswereld in Oerlinghausen
De nieuwe klimaatbelevingswereld zal weldra het thema klimaatverandering en aanpassingsmogelijkheden tastbaar en illustratief maken. De gebouwen illustreren klimaatbewust bouwen waarbij gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen en energieopwekking. De inhoud van de tentoonstelling omvat de herinrichting van de persoonlijke leefomgeving en toekomstgerichte land- en bosbouw. De praktische uitvoering is te zien in het aangrenzende grootschalige natuurbeschermingsproject Senne. Het nabijgelegen Archeologisch Openluchtmuseum maakt de verbinding met de aanpassing van onze voorouders aan de gevolgen van de klimaatverandering.
www.urbanland-owl.de | www.kreis-lippe.de

Op de 50e verjaardag van Picasso’s dood
Ter nagedachtenis aan Pablo Picasso, wiens 50e sterfdag op 8 april 2023 valt, tonen verschillende musea in NRW verschillende werken in verschillende contexten. Vanaf september belicht het Von der Heydt Museum in Wuppertal de relatie tussen Pablo Picasso en Max Beckmann, en vanaf oktober besteedt het Museum Ludwig in Keulen aandacht aan 155 etsen in de tentoonstelling "Picasso Suite 156".

Meer high­lights in NRW

Klik door!

Deutsches Bergbau-Museum, Gemälde im Rundgang Kunst, © Deutsches Bergbau-Museum

Top-Ten­toon­stel­lin­gen 2023

lees meer
De Zeche Hannover (Kolenmijn) in Bochum viert de ExtraSchicht., © RuhrTourismus / Kreklau

Events in Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Kasteel Altena, luchtfoto, © Tourismus NRW e.V.

Kas­te­len en burch­ten

lees meer