Gelsenkirchen Halde Rheinelbe, © Ruhr Tourismus, Dennis Stratmann

High­lights 2024


Hei­de­be­le­ve­nis, mu­ziek en in­ter­na­ti­o­na­le kam­pi­oen­schap­pen

Nordrhein-Westfalen heeft voor 2024 een groot aantal evenementen in petto, die reiskansen bieden voor de meest uiteenlopende smaken. Het Europees kampioenschap voetbal, dat met Dortmund, Düsseldorf, Gelsenkirchen en Keulen meteen vier locaties in NRW heeft zal voor sportieve spanning zorgen. Jubilea zoals "75 jaar democratie made in Bonn", samen met openingen van tentoonstellingen en een klassiek muziekfestival, zijn speciale gelegenheden om te vieren. Je kans grijpen, jezelf onderdompelen en iets nieuws porberen zijn de sleutelwoorden, bijvoorbeeld in de MoorErlebnisWelt Bad Driburg of de Wissenswerkstatt Bielefeld.

Close-up van het Duitse voetbalmuseum in Dortmund, © Johannes Höhn

Gro­te sport­eve­ne­men­ten


Rond de bal

EK voetbal
De meeste Bundesliga-clubs, de oudste clubs, de meest emotionele derby's: voetbal is van oudsher geliefd en beleefd in Noordrijn-Westfalen. Rond het Europees kampioenschap van 2024 zal de deelstaat bezoekers aantrekken met een grote portie extra voetbalemoties, maar ook met currywurst en bier, mijnbouwgeschiedenis en werelderfgoed, stadsstranden en chocolade. Deze ervaringen vindt men in en rond de vier gaststeden in NRW, Dortmund, Gelsenkirchen, Düsseldorf en Keulen.

 

Panorama Zollverein Colliery met zonsondergang, © Tourismus NRW e.V.

Ju­bi­lea en bij­zon­de­re ver­jaar­da­gen


De­mo­cra­tie, stads­ge­schie­de­nis en in­du­stri­ë­le cul­tuur

800 jaar stad Siegen
De groenste stad van Duitsland – bijna 86 procent van het stadsoppervlak is beplant – viert haar verjaardag en biedt daarom vele redenen voor een bezoek. Ter gelegenheid van de 800e verjaardag van de stad wordt Siegen een groot podium, van een nieuwjaarsconcert door de Philharmonie Südwestfalen tot een XXL-stadsfeest in het laatste weekend van augustus en een grote lasershow op oudejaarsavond die het historische oude stadscentrum in de schijnwerpers zet. Daarnaast biedt de stadsrand links en rechts van de rivier de Sieg, samen met het omliggende platteland, het hele jaar door vele fiets- en wandelmogelijkheden, bijvoorbeeld op de acht bergen waarop Siegen ligt.
www.siegen800.en

650 jaar Solingen
Solingen heeft als "messenstad" in de wereld naam gemaakt en is nog steeds het centrum van de Duitse messenindustrie en de thuisbasis van het Duitse Klingenmuseum (messenmuseum). Op 23 februari 1374 verleende graaf Wilhelm von Berg de stad een vrijheidsoorkonde, waardoor Solingen stadsrechten kreeg. Dit jubileum wordt gevierd met lokale wijkfeesten door het jaar heen, maar ook met een groot feest in het midden van het jaar.
https://solingen650.de/

75 jaar democratie made in Bonn
Twee fundamenten voor de democratie van de Bondsrepubliek Duitsland werden 75 jaar geleden gelegd in Bonn:  Op 23 mei 1949 werd de grondwet afgekondigd en op 7 september van datzelfde jaar vond de stichtende vergadering van de Eerste Duitse Bondsdag plaats. Naast verschillende jubileumevenementen, waaronder een groot feest op 25 mei 2024 met een "Open Deurdag" in de ambtswoning van de bondspresident in Bonn, rondleidingen door de Bondsraad en de voormalige plenaire vergaderzaal van de Bondsdag in het huidige WorldCCBonn, is er het hele jaar door geschiedenis die men kan aanraken en bewandelen. De ”Weg naar de Democratie” leidt door de regeringswijk naar ongeveer 20 historische plaatsen waar ooit politieke gebeurtenissen plaatsvonden. De rondwandeling begint bij het Haus der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland en kan ook in een verlengde versie worden gelopen, die ook leidt naar historisch-politiek relevante plaatsen buiten de regeringswijk.
www.bonn-region.de

25 jaar Industriële Erfgoedroute
400 kilometer, 27 ankerpunten, 17 uitzichtpunten en 13 dorpen zijn bezienswaardige getuigen van 150 jaar kolen-, staal- en industriegeschiedenis in het Ruhrgebied – en vormen de ruggengraat van de Industriële Erfgoedroute. Bruine borden met witte letters wijzen al 25 jaar lang de weg. Naast de bewegwijzerde wegroute leidt een 700 kilometer lange fietsroute ook langs hoogtepunten van industrieel erfgoed zoals de Gasometer Oberhausen, de Zeche Zollverein in Essen en het landschapspark Duisburg-Nord. Ter gelegenheid van de verjaardag wordt een fietszomer rond industriële cultuur georganiseerd met een festival om het fietsseizoen af te trappen.
www.route-industriekultur.ruhr 

20 jaar nationaal park en 15 jaar Eifelsteig
De Eifel heeft twee redenen om te vieren: twee populaire toeristische bestemmingen vieren een belangrijke verjaardag – en grote successen. De biodiversiteit in het beschermde gebied van het nationaal park is sinds de oprichting aanzienlijk toegenomen: In het begin waren er 230 bedreigde soorten bekend, nu zijn er meer dan 2600 rode-lijstsoorten geregistreerd. In totaal voelen meer dan 11.300 soorten zich hier thuis, waaronder bevers, wouwen, wilde katten, zwarte ooievaars en wilde narcissen. De Eifelsteig leidt al 15 jaar wandelaars door het unieke Nationalpark Nordrhein-Westfalens. De 313 kilometer lange route tussen Aken en Trier is verdeeld in 15 dagetappes van 15 tot 28 kilometer lang.

Uitzicht op de Weser en het Kaiser Wilhelm Monument, © Leo Thomas

Na­tuur en we­ten­schap op een nieu­we ma­nier be­le­ven


Hei­de en mo­dern on­der­zoek

Klimaatbelevingswereld in Oerlinghausen
De nieuwe klimaatbelevingswereld zal weldra het thema klimaatverandering en aanpassingsmogelijkheden tastbaar en illustratief maken. De gebouwen illustreren klimaatbewust bouwen waarbij gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen en energieopwekking. De inhoud van de tentoonstelling omvat de herinrichting van de persoonlijke leefomgeving en toekomstgerichte land- en bosbouw.
www.klimaerlebniswelt.de

MoorErlebnisWelt in Bad Driburg
Midden op de heide staan zonder natte voeten te krijgen? Dat kan vanaf oktober 2024 in de MoorErlebnisWelt Bad Driburg, een interactieve tentoonstelling over de heide als leefgebied en als tijdsgetuige. Interactieve stations in de Moorwunderkammer en het MoorLabor nodigen bezoekers uit om aan te raken en (de handen) onder te dompelen. https://www.moorerlebniswelt.de
 

Belevenispaden rond de Weser
De natuur rond de Weser kan op nieuwe paden worden beleefd: negen nieuw ontworpen wandel- en fietstochten maken natuurschatten zichtbaar en tastbaar. Zes korte wandelpaden en drie langere fietspaden geven achtergrondinformatie over natuur- en cultuurschatten onderweg, zoals het waterwegenkruispunt in Minden en een keienbos in Petershagen. Een app wijst de weg en biedt extra functies zoals audioverhalen en augmented reality.
https://weser-erfahren-natur-erleben.de
 

Wissenswerkstadt Bielefeld
In het hart van de Bielefeldse binnenstad ontstaat een innovatieve hotspot voor een uitwisseling tussen onderzoek en publiek, met vooral één doel: het moet leuk zijn voor iedereen. Met experimentele ruimtes, tentoonstellingen, maker-spaces en seminarieruimten maakt de Wissenswerkstadt na de opening op 6 september 2024 spannende onderzoeksthema's tastbaar en begrijpelijk voor iedereen.
https://wissenswerkstadt.de

Gasometer Oberhausen aan het Rijn-Herne-kanaal bij nacht , © Dennis Stratmann_CC BY-SA

Bij­zon­de­re cul­tu­re­le er­va­rin­gen


Kunst, mu­ziek en zweef­baan

Parijs 1874 – Revolutie van de kunst, Keulen
Het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen kijkt naar Frankrijk: in de tentoonstelling ”Parijs 1874: Revolutie in de kunst – Van salon tot impressionisme” wordt het spannende traject van de Franse schilderkunst gevolgd. Bijna 150 jaar geleden vond daar de eerste tentoonstelling plaats van de latere wereldberoemde impressionisten zoals Degas, Morisot, Monet, Renoir en Sisley. De tentoonstelling in Keulen herdenkt deze vormende fase en presenteert van 15 maart tot 28 juli 2024 een fascinerend panorama van kunstenaars, stijlen, genres en motieven. 
www.wallraf.museum.de
 

Planeet Oceaan in de Gasometer, Oberhausen
De volgende tentoonstelling in de Gasometer neemt bezoekers mee naar onbekende diepten: van 15 maart tot 30 december 2024 tonen foto’s in grootformaat en films het leven in de wereldzeeën. Een harlekijnoctopus danst vrolijk door de lagune van Mayotte, er is direct oogcontact met een blauwe haai of een schattige zeeleeuw observeert de kunstig gecamoufleerde lappenvis. Menselijke invloeden en het behoud van en onderzoek naar de zee behoren ook tot de onderwerpen.
www.gasometer.de
 

Corvey en het erfgoed van de oudheid, Paderborn
Keizers, kloosters en mogelijkheden voor culturele overdracht in de Middeleeuwen – deze  sleutelwoorden staan centraal in een grote speciale tentoonstelling in het Diözesanmuseum Paderborn. Van 21 september 2024 tot 26 januari 2025 toont men hoe de culturele technieken van lezen, schrijven, schilderen, architectuur en theater door de middeleeuwen tot op heden werden doorgegeven.
www.dioezesanmuseum-paderborn.de
 

Bachfestival, Münster
"Bach inspireert" is het motto in Münster van 17 tot 26 mei 2024. Dan vindt in de stad het 98e Bachfestival plaats, georganiseerd door de Neue Bachgesellschaft. Meer dan 60 evenementen zullen de stad overspoelen met klassieke muziek van Johann Sebastian Bach en nieuwe, door hem geïnspireerde programma's, waaronder 4 wereldpremières en een "Bach-opera". Topensembles en solisten uit Nederland worden uitgenodigd om het middelpunt van de belangstelling te vormen.
www.bachfest-muenster.de  
 

Postdigitale schilderkunst, Bielefeld en Herford
De Kunsthalle Bielefeld en het Marta Herford brengen internationale historische en hedendaagse artistieke posities samen in een grootschalig samenwerkingsproject over het onderwerp postdigitale schilderkunst, dat van 6 juli tot 27 oktober 2024 gelijktijdig in beide musea wordt gepresenteerd. De eerste gezamenlijk opgezette tentoonstelling van de twee naburige kunstmusea draagt de titel “Postdigital Painting” en door de Deutsche Bundeskulturstiftung wordt ondersteund.
www.kulturstiftung-des-bundes.de
  

Een museum voor de zweefbaan
Wuppertal heeft sinds eind 2023 een nieuw, wereldwijd uniek museum: de Schwebodrom. De attractie van het nieuwe zweefbaanmuseum is de VR-tour in de originele zweeftreinwagon uit 1900. Naast de virtuele reis naar Wuppertal in 1929 is een analoge reis door de hedendaagse stad een aanrader.
www.schwebodrom.com

Een overzicht van andere komende en huidige toptentoonstellingen in NRW vindt men hier.

Meer high­lights in NRW

Klik door!

De Zeche Hannover (Kolenmijn) in Bochum viert de ExtraSchicht., © RuhrTourismus / Kreklau

Events in Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Kasteel Altena, luchtfoto, © Tourismus NRW e.V.

Kas­te­len en burch­ten

lees meer
Blick aus dem Audienzsaal Schloss Augustusburg, © André Menne, Peter Wieler

UNES­CO-we­rel­derf­goed in NRW

lees meer