©
Die Schmiede im LVR-Freilichtmuseum Lindlar im Bergischen Land, © Tourismus NRW e.V.
©
Ausblick auf das alte Dorf, © Foto Sabine König

Bergisches Freilichtmuseum Lindlar


De wereld van de bevolking van het Bergisches Land anno 1900

Landleven anno 1900: Het Bergisches Freilichtmuseum nodigt u uit, een reis te maken naar de afgelopen eeuw. Authentieke gebouwen, tuinen en velden brengen het boerenleven dichtbij.

In het Bergisches Freilichtmuseum Lindlar begeeft de bezoeker zich op een reis naar het verleden. Midden in het Bergisches Land en op ongeveer 30 kilometer ten oosten van Keulen kunnen museumgasten hier van dichtbij beleven, hoe de mensen toentertijd in de 19de en 20ste eeuw op het platteland leefden.

Op een grondstuk van in totaal 25 hectare presenteert het museum het culturele landschap van het Bergisches Land rondom 1900. Op het terrein, idyllisch gelegen tussen de heuvelachtige weiden en velden, werden diverse Bergische huizen, die eerder op hun oorspronkelijke locaties werden afgebouwd, opnieuw origineel gebouwd. Met als belangrijkste onderwerpen ecologie, boerenwerk en handwerk kan men het toenmalige leven in een authentieke omgeving bekijken. Zelfs het terrein rondom het museum werd weer veranderd in de authentieke toestand van rond 1900. Zo krijgen bezoekers ook een duidelijk beeld van de akkers, tuinen en velden, die de basis vormden voor de toenmalige landbevolking.

In geval van slecht weer kan men een bezoekje brengen aan de blijvende tentoonstellingen. Hier worden talrijke stukken rondom de diverse onderwerpen getoond, die het leven rond 1900 mee bepaalden. De tentoonstelling “Alltag Glauben” (het geloof in het alledaagse leven) legt bijvoorbeeld de toenmalige betekenis van religie uit en de stro-tentoonstelling laat zien, wat men vroeger zoal van stro heeft gemaakt.  Bijzonder spannend voor kinderen zijn de regelmatige handwerk-demonstraties. Hier kunnen de kleine bezoekers niet alleen zien, hoe brood wordt gebakken, maar kunnen het ook gelijk proeven. Bij het museumspel staan de kinderen tal van spannende vragen te wachten, die beantwoord moeten worden. En het speciale onderwerp Waterwegen is zowel voor kinderen maar ook voor volwassenen zeer interessant.

Af en toe kan men ook genieten van wisselende tentoonstellingen in het Bergisches Freilichtmuseum. Rondleidingen over het complete terrein, waaronder ook de kruiden- of ecologische rondleidingen, worden regelmatig aangeboden. De museumwinkel zorgt ervoor, dat de honger van de bezoekers ook wordt gestild, door hier regionale specialiteiten aan te bieden. Bovendien biedt het museumrestaurant traditionele gerechten en natuurlijk ook de Bergische Kaffeetafel. En alsof dat nog niet genoeg is, kan men in de museumherberg zelfs overnachten. Dit gebouw is deels toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.

Openingstijden:
Maart tot en met oktober:
Dinsdag tot en met zondag en tijdens feestdagen: van 10.00 - 18.00 uur
November tot en met februari:
Dinsdag tot en met zondag: van 10.00 - 16.00 uur

Kaart van NRW

delen maar

Het heden herkennen in het verleden

  • In het centrum van het Bergisches Land ligt de kleine gemeente Lindlar.
  • In het Freilichtmuseum Lindlar (openluchtmuseum) ga je terug in de tijd, in de 19e eeuw. Ieder historisch gebouw vertelt zijn eigen, individueel verhaal. Je kijkt toe bij traditionele ambachten zoals weverijen, touwmakers of de zadelmaker en je werkt je ook zelf in het zweet in de smederij. Op de kleinschalige akkers beleef je de landbouw van vroeger, die een spannend contrast biedt tot het cultuurlandschap in het Bergisches land van heden.
  • In een nieuw geopende bouwgroep neem je plaats in de kamer van een boswachtersfamilie en leer je wetenswaardigheden over het huidige onderwerp 'klimaat - bos - hout'.
  • Je kunt in de Lingenbacher Hof op krachten komen in een gezellige sfeer met traditionele en regionale gerechten.

Tip voor een uitstapje: Dat vind je alleen maar in het Bergisches Land. Geniet van een 'Bergische Kaffeetafel' in het Kaffeehaus Zinnober in de buurt van de Agger, met alles, wat erbij hoort: Wit brood en 'Pumpernickel', jam en honing, appelcompote en rode gruwel, worst en vlees; en natuurlijk koffie.

Overnachtingstip: Hotel Artgenossen met individueel ingerichte kamers

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Pferd auf der Wiese, © Foto Sabine König
Treffpunkt an der Scheune, © Foto Sabine König
Schmied bei der Arbeit, © Foto Sabine König
Kinder unterwegs mit der Kutsche, © Foto Sabine König
Ausblick auf das alte Dorf, © Foto Sabine König
Waffelnbacken wie im Mittelalter, © Foto Sabine König
Besucher auf Erkundungstour, © Foto Sabine König
Traditionelle und regionale Gerichte gibt es in gemütlicher Atmosphäre im Lingenbacher Hof, © Tourismus NRW e.V.
Der Nachbau der Barbara-Kapelle aus Rösrath-Hellenthal im LVR-Freilichtmuseum Lindlar, © Tourismus NRW e.V.
Jahrzehntelang haben diese Werkzeuge in der Küche gute Dienste geleistet, © Tourismus NRW e.V.
Zum Museumsinventar gehört auch Lebendiges wie dieses Deutsche Weideschwein, © Tourismus NRW e.V.
Das Haus Lindscheid ist ein sogenanntes Wohnstallhaus, in für das Bergische Land typischer Bauweise, © Tourismus NRW e.V.
Die Feilenhauerei Irlenbusch in Lindlar steht seit 1994 wiederaufgebaut im Freilichtmuseum, © Tourismus NRW e.V.
Das Freilichtmuseum begeistert auch mit seiner Landschaft, © Tourismus NRW e.V.
Möbel vergangener Jahrhunderte zu sehen zum Beispiel im Gut Dahl in Lindlar, © Tourismus NRW e.V.
Das Sägegatter im LVR-Freilichtmuseum Lindlar, © Tourismus NRW e.V.
Die Schmiede im LVR-Freilichtmuseum Lindlar im Bergischen Land, © Tourismus NRW e.V.

Meer informatie


Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag


Neem graag direct contact op met »LVR-Freilichtmuseum Lindlar«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.