Bergisches Freilichtmuseum Lindlar
Lindlar
Landleven anno 1900: Het Bergisches Freilichtmuseum nodigt u uit, een reis te maken naar de afgelopen eeuw. Authentieke gebouwen, tuinen en velden brengen het boerenleven dichtbij.
In het Bergisches Freilichtmuseum Lindlar begeeft de bezoeker zich op een reis naar het verleden. Midden in het Bergisches Land en op ongeveer 30 kilometer ten oosten van Keulen kunnen museumgasten hier van dichtbij beleven, hoe de mensen toentertijd in de 19de en 20ste eeuw op het platteland leefden.
Op een grondstuk van in totaal 25 hectare presenteert het museum het culturele landschap van het Bergisches Land rondom 1900. Op het terrein, idyllisch gelegen tussen de heuvelachtige weiden en velden, werden diverse Bergische huizen, die eerder op hun oorspronkelijke locaties werden afgebouwd, opnieuw origineel gebouwd. Met als belangrijkste onderwerpen ecologie, boerenwerk en handwerk kan men het toenmalige leven in een authentieke omgeving bekijken. Zelfs het terrein rondom het museum werd weer veranderd in de authentieke toestand van rond 1900. Zo krijgen bezoekers ook een duidelijk beeld van de akkers, tuinen en velden, die de basis vormden voor de toenmalige landbevolking.
In geval van slecht weer kan men een bezoekje brengen aan de blijvende tentoonstellingen. Hier worden talrijke stukken rondom de diverse onderwerpen getoond, die het leven rond 1900 mee bepaalden. De tentoonstelling “Alltag Glauben” (het geloof in het alledaagse leven) legt bijvoorbeeld de toenmalige betekenis van religie uit en de stro-tentoonstelling laat zien, wat men vroeger zoal van stro heeft gemaakt. Bijzonder spannend voor kinderen zijn de regelmatige handwerk-demonstraties. Hier kunnen de kleine bezoekers niet alleen zien, hoe brood wordt gebakken, maar kunnen het ook gelijk proeven. Bij het museumspel staan de kinderen tal van spannende vragen te wachten, die beantwoord moeten worden. En het speciale onderwerp Waterwegen is zowel voor kinderen maar ook voor volwassenen zeer interessant.
Af en toe kan men ook genieten van wisselende tentoonstellingen in het Bergisches Freilichtmuseum. Rondleidingen over het complete terrein, waaronder ook de kruiden- of ecologische rondleidingen, worden regelmatig aangeboden. De museumwinkel zorgt ervoor, dat de honger van de bezoekers ook wordt gestild, door hier regionale specialiteiten aan te bieden. Bovendien biedt het museumrestaurant traditionele gerechten en natuurlijk ook de Bergische Kaffeetafel. En alsof dat nog niet genoeg is, kan men in de museumherberg zelfs overnachten. Dit gebouw is deels toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.