Prüfergebnis im Projekt Reisen für alle, © Römer-Lippe-Route, Dennis Stratmann

Pro­ject rei­zen voor ie­der­een

Het Duit­se mar­ke­rings­sys­teem 'Rei­zen voor ie­der­een'

'Rei­zen voor ie­der­een' in­for­meert over bar­ri­è­re­vrije aan­bie­din­gen.

Van begin af aan vakantie

De koffers staan al klaar, de auto is getankt en de aardige buurman zorgt de komende twee weken voor de plantjes. De reis kan beginnen. Maar nauwelijks aangekomen in het hotel, vormt de steile trap bij de ingang al de eerste hindernis. Ook de deur naar het restaurant is veel te smal voor een kinderwagen. En als er bovendien geen commode voor het jongste familielid ter beschikking staat, begint de eerst vakantiedag al gelijk met een paar problemen. Had je dat maar van tevoren geweten. Dan zou de reis vast en zeker anders zijn gepland.

Met het Duitse certificeringssysteem 'Reizen voor iedereen' kunnen dergelijke problemen de volgende keer al voor het begin van de reis worden vermeden, om alle gasten een ontspannen en comfortabel verblijf tijdens hun vakantie mogelijk te maken. Ongeacht of de gast in een rolstoel zit, een visuele of auditieve beperking heeft of gewoonweg met een kinderwagen onderweg is. De barrièrevrijheid betekent voor iedereen iets anders en wordt voor de meesten pas belangrijk, als ze zelf zijn betroffen. Vaak maakt een gebroken been pas duidelijk welke problemen er zijn en hoeveel een oprit voor het hotel en de lift die iemand comfortabel naar de derde etage brengt, kan betekenen. Informatie over de barrièrevrijheid is dus algemeen een belangrijke hulp bij het plannen van een vakantie, een korte reis of een dagexcursie.

Informatie is eerlijk en betrouwbaar

Betrouwbare zekerheid tijdens de planning voor de gast is daarom het belangrijkste doel van het initiatief 'Reizen voor iedereen', dat het Deutsche Seminar für Tourismus (DSFT) Berlin e.V. en de Verein Tourismus für Alle Deutschland e.V. (NatKo) enkele jaren gezamenlijk hebben gelanceerd en dat in heel Duitsland geïntegreerd moet worden. Daarom staat er bij Tourismus NRW, bij alle andere deelstaten en ook bij de Deutsche Zentrale für Tourismus een omvangrijke online database met reeds gecertificeerde bedrijven en aanbiedingen ter beschikking.

Hier krijgt de reiziger alle informatie die hij nodig heeft om ontspannen aan zijn vakantie te beginnen en op de plaats van bestemming niet te worden geconfronteerd met onbekende hindernissen. Hij kan compleet vertrouwen op de gedetailleerde informatie en kan vervolgens zelf beslissen, of hij de beschreven wandelroute aan kan of een bezoekje naar het zwembad mogelijk is zonder hulp van anderen. Want 'informatie zonder garantie' vind je bij de certificering volgens 'Reizen voor iedereen' niet.

Speciaal opgeleide personen bezoeken de hotels, restaurants en cafés evenals recreatiefaciliteiten zoals musea en theaters en controleren ze volgens de uniforme Duitse criteria op hun daadwerkelijke barrièrevrijheid. Ook het natuur- en belevenisaanbod of UNESCO-werelderfgoed zoals de Zeche Zollverein worden op die manier bekeken.

Voorbeeld: Natuurbelevenisruimte Wilder Kermeter in het Nationalpark Eifel. Als er in de database staat dat 'de gehele rondlopende route eenvoudig bewandel- en berijdbaar is en de maximale helling 6 procent op 5 meter lengte bedraagt', dan bedraagt de maximale helling precies zes procent - en niet vijf of zeven.

2.200 gecertificeerde aanbiedingen

In heel Duitsland zijn reeds rond 2.200 bedrijven een aanbiedingen volgens 'Reizen voor iedereen' gecertificeerd en hebben minstens een medewerker een training laten volgens rondom het onderwerp 'Barrièrevrijheid als kwaliteits- en comfortkenmerk'. Want het is de moeite waard. Niet alleen voor de gast maar ook voor de aanbieder. Zo kwam een studie van het Duitse Ministerie van Economische Zaken tot de conclusie 'dat een barrièrevrij toegankelijke omgeving voor ongeveer tien procent van de bevolking dringend noodzakelijk en voor 40 procent benodigd is'. En voor iedereen die graag op reis gaat, is het comfortabel. Ook zonder een gebroken been.

Meer informatie over het Duits project 'Reizen voor iedereen' en uitleg over de eisen van het markeringssysteem is te vinden op:
www.reisen-fuer-alle.de

Onze pagina zelf voldoet aan de eisen van de eerste prioriteit van de BITV 2.0 en is zodoende barrière-arm. Deze is onder andere contrastrijk en met behulp van het toetsenbord te bedienen.

Impressies & video's

In­for­ma­tie over de bar­ri­è­re­vrij-sym­bo­len

Information zu Barrierefreiheit-Logo, © Deutsches Seminar für Tourismus e.V.
"Barrierefreiheit geprüft"-Logo: Das Kennzeichen „Barrierefreiheit geprüft“ bedeutet, dass neben den Informationen zur Barrierefreiheit, zusätzlich Qualitätskriterien für bestimmte Personengruppen teilweise oder vollständig erfüllt sind., © Deutsches Seminar für Tourismus e.V.
Das Logo Barrierefreiheit geprüft wird entsprechend um die Personengruppe ergänzt, für die Anforderungen zur Barrierefreiheit erfüllt sind., © Deutsches Seminar für Tourismus e.V.

Meer in­for­ma­tie

Nu ontdekken!