©
Blick auf eines der Baumhäuser am Sorpesee im Sauerland., © Paul Masukowitz

Bui­ten­ge­wo­ne ac­com­mo­da­ties


Van boom­huis bij een meer tot en met een tren­dy in­door cam­ping

Overnachten in een boomhuis bij de Sorpesee, kamperen in de openlucht in het Nationalpark Eifel of slapen in een bouwkeet direct langs de Ruhr - op onze lijst staan buitengewone overnachtingsmogelijkheden in jouw Noordrijn-Westfalen.

©
Bergdorf Liebesgrün, © Bergdorf Liebesgrün

Na­tuur en open lucht


Kamperen in de openlucht, Eifel
In het Natuurpark Hohes Venn-Eifel zijn de eerste trekking-tentlocaties van Noordrijn-Westfalen te vinden. Dat betekent: Je bereikt ze alleen te voet tijdens het hiken en je mag je daarom op een nacht onder de sterrenhemel, ver weg van de bewoonde wereld en zijn geluiden, verheugen. Iedere tentplaats biedt plaats voor maximaal twee tenten.
www.trekking-eifel.de

Slapen in een hemelbed, Bad Laasphe
Midden in een idyllische tuin in Bad Laasphe in de regio Siegen-Wittgenstein, staat het Wittgensteiner hemelbed klaar voor overnachtingsgasten. Die mogen aldaar, voorzien van met de hand genaaide linnen pyjama en een passende slaapmuts, in de open lucht in de verenbedden knuffelen. Bij het ontbijt wordt mousserende wijn aan bed geserveerd. En wie bang is dat het plotseling begint te regen, kunnen we gerust stellen: In het pension staan nog meer kamers ter beschikking. Daar kun je je natuurlijk ook in alle rust omkleden en je tanden poetsen.
www.wittgensteiner-himmelbett.de

Vakantie in het bergdorp en slapen in een tipi, Schmallenberg
In Schmallenberg in het Sauerland werd gelijk een heel bergdorp gebouwd: Het LiebesGrün, het waarschijnlijk meest noordelijke gelegen bergdorp in het Duitstalige gebied, is ideaal voor iedereen, die echt op zoek is naar rust en ontspanning - auto's zijn hier taboe. Voor de bagage staan handwagens of gratis bagagetransport ter beschikking. Voor de nacht hebben gasten de keuze: Wil je in een comfortabele berghut slapen, die weten te overtuigen met een eigen spa-bereik, of toch liever in één van de Indianen-tipi's? Er is nog een extra pluspunt in de winter: De heerlijk warme haard en de eigen skilift, die direct voor de huisdeur start.
www.liebesgruen.de

Overnachten in nature-chalets
Een huis aan het meer, een loft in het bos of Eifelliefde - in het luchtkuuroord Heimbach kunnen bezoekers ver weg van het hektische leven van de stad en desalniettemin niet ver van Keulen, Bonn en Aken tot rust komen in natuur-chalets. Ze staan op een watergrondstuk middenin de natuur van het Nationaalpark Eifel en zijn heel individueel vormgegeven. Gasten kunnen peddelen op de Rursee, wandelen door het Nationaalpark of gewoon voor de open haard of in de sauna ontspannen.
www.herrliche-aussichten.de

Met een fietscamper door de natuur
Langs de rivier Berkel in Gescher in het Münsterland kunnen fietsers hun thuis gewoon vasthaken: de Bicycle Camper is een waar ruimtewonder. Hij bevat zowel een zitbank als bed om te overnachten en kan heel makkelijk aan de e-bike worden bevestigd. Ideaal voor belevenissen met de fiets vlakbij de natuur.
www.dieberkel.eu/berkel-bed-box

©
Baumhaus V-Hotel, Bonn, © V-Hotel

Sla­pen in het tree­hou­se


Natuurbelevenispark Panarbora, Waldbröl
Een bijzondere natuur- en slaapbelevenis biedt het Natuurbelevenispark Panarbora in Waldbröhl in het Bergisches Land: Hier kunnen bezoekers overnachten in boomhuizen. En als je last hebt van hoogtevrees, kun je ook overnachten in één van de Afrikaanse hutten, Asiatische yurta's en Zuid-Amerikaanse steltenhuizen. En op de volgende dag staat een wandeling over het 1,6 kilometer lange, rolstoeltoegankelijk boomtoppad met zijn 40 meter hoge uitkijktoren op het lijstje.
www.panarbora.de

Boomhuis met meerblik, Sorpesee
Is het Zweden of Noordrijn-Westfalen? In de boomhuizen 'Nils' en 'Clara' bij de Sorpesee in het Sauerland beleven natuurvrienden Noors vakantiefeeling. De boomhuizen staan direct langs de oevers van het meer, waardoor de gasten een heerlijk uitzicht op het water hebben. De bewoners van de boomhuizen kunnen altijd gebruik maken van de eigen kano's om een rondje op het meer te varen.
www.sorpesee.de

Slapen in het stadsbos, Bonn
Bezoekers kunnen in het V-Hotel midden in Bonn een nachtje in de natuur doorbrengen. In drie gezellige alpenden-huizen met de namen 'Rotkäppchen', 'Rostlaube' en 'Waldgeist' (Roodkapje, rostbak en bosgeest) zijn de enige buren vogels en eekhoorntjes. Maar wie nu denkt aan de krakkemikkige getimmerde hutjes van vroeger, heeft het mis: De vier meter hoge boomhuizen zijn 20 m² groot, voorzien van badkamer en balkon en staan midden in het Kottenforster Stadtwald.
www.v-hotel.de

Korte vakantie in een boomhuis, Oberhundem
Vakantiegangers kunnen dichtbij de natuur overnachten in Oberhundem in het Sauerland. Bij hotel 'Zu den Linden' zijn de beide huizen 'Emma' en 'Eliza' beide in een boomtop gebouwd. Het materiaal voor bedden, stoelen, tafel en het gehele interieur is voornamelijk afkomstig uit inheemse bossen en is speciaal voor ons gemaakt door een timmerbedrijf.
www.gasthof-zu-den-linden.de

Boomchalets bij de skihal, Neuss
Bij de skihal Neuss staan vanaf einde 2018/begin 2019 bij hotel Fire & Ice in totaal 22 boomhuizen ter beschikking. Ze bezitten een groot terras en verrassen met individuele highlights zoals bijvoorbeeld een whirlpool, sauna, schommel of een glijbaan die uitkomt in het belevenisbos.
www.hotelfireandice.de

©
Blick in ein zu einem Hotelzimmer umgebauten Abwasserrohr Parkhotel Bottrop, © Gregor Evers

Ri­ool­bui­zen en slaap­va­ten


Slapen in een rioolbuis, Bottrop
Met een diameter van 2 meter en een lengte van 2,60 meter is dit misschien wel de meest buitengewone hotelkamer in de hele deelstaat: In het Bernepark in Bottrop, naast een voormalige bezinkvijver, slapen gasten in gangbare rioolbuizen. Ondanks de minimalistische inrichting zijn de buizen, die alleen in de zomermaanden kunnen worden gebruikt, zo populair dat ze snel zijn volgeboekt.
www.dasparkhotel.net

Overnachten in een slaapvat, Lindlar
Iets comfortabeler maar altijd nog klein en gemoedelijk, zijn de slaapvaten op de camping in Lindlar in het Bergisches Land. Met een uitzicht op de bergen kunnen hier maximaal vier personen per houten vat overnachten. Om ervoor te zorgen, dat het ook tijdens koelere nachten niet koud wordt, staat er zelfs een verwarming ter beschikking.
www.mein-campingpark.de

Overnachten in een biervat, Ostbevern
Gasten kunnen in het landhotel Beverland in Ostbevern in het Münsterland onder andere in een biervat overnachten. Hier heb je de keuze uit in totaal 60 themakamers. Dit varieert van de Asia-suite tot en met een historisch biervat uit de 19e eeuw; en dat alles heel comfortabel in gesloten ruimtes en met vele extraatjes.
www.hotel-beverland.de

©
Blick auf die Hausboote., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Va­kan­tie op het wa­ter


Slapen op een woonboot op de Diersfordter Waldsee, Niederrhein
Direct op de Diersfordter Waldsee in Wesel liggen woonboten, waar de gasten kunnen genieten van een uniek uitzicht op de gevarieerde flora en fauna. Ze hebben natuurlijk allemaal een passende naam gekregen zoals 'Kormoran', 'Flussseeschwalbe' of 'Eisvogel' (aalscholver, oeverzwaluw, ijsvogel). Sommige boten hebben zelfs een Finse sauna met groot panoramavenster en uitzicht op het meer. De verhuurder van de woonboten is Volker Dingebauer. DeinNRW heeft de woonboot-bezitter en boer bezocht op zijn natuurlijke juweel langs de Niederrhein.
www.hausboot-niederrhein.de

'Floating Houses' aan de Xantener Nordsee, Niederrhein
Eveneens dicht bij de natuur, zijn de “Floating Houses” aan de Xantener Nordsee. Bij de woonboten, die met steigers voor anker liggen een de oevers van het meer, staat het water letterlijk direct voor de deur. Dankzij een klein terras heb je een ideale plek voor een idyllisch ontbijt en romantische avonden met het kabbelende water tijdens zonsondergang.
www.rueckenwind-ferien.de

©
Jail House Room im Road Stop Hotel, © RoadStop

The­ma­ho­tels


Sluimeren in een Amerikaanse droom, diverse locaties
Echte Amerika-fans zullen zich helemaal op hun gemak voelen in de Road Stop Motels. Gasten kunnen bijvoorbeeld in het waterbed voor een bühne of tussen casinotafels onder een discobal slapen; en in de Jail House Room hangen veldbedden boven elkaar aan een kale muur. Passend hierbij krijg je Amerikaanse burgers, steaks en pancakes. De overnachtingsmogelijkheden zijn te vinden in Dortmund, Münster, Wuppertal en Mettmann.
www.roadstop.de

Kunsthotel, Lindlar
Het passende hotel voor kunstliefhebbers is te vinden in Lindlar in het Bergisches Land, want hier worden huis en kunst één: Elk van de 14 kamers van het hotel Artgenossen, dat zich in een onder monumentenzorg staand Jugendstil-huis bevindt, is slaapplek en origineel kunstwerk in één. Ze hebben bijzondere namen zoals “Alice in Wonderland” of “Fijne kleine regen” en bieden zodoende reeds een voorproefje op dat, wat de gasten te wachten staat.
www.artgenossen-hotel.de

Slapen tussen Bollywood en barnsteenkamer, Keulen
Een van de meest buitengewone hostels staat in Keulen. In het creatieve centrum, in het Belgisches Viertel, kunnen gasten in een 'woongemeenschap' slapen. Elk van de 16 kamers is anders, zodat je hier onder andere in een boot-bed, een glinsterende Bollywood-droom, een fotostudio of een indrukwekkende barnsteen-kamer kunt overnachten.
www.hostel-wohngemeinschaft.de

Afrika in het Sauerland, Sundern
Het Sunderland Hotel heeft Afrikaanse flair naar het Sauerland gebracht. Wie wil, kan hier in de Kenia-suite met handgemaakte Lamu-meubelen onder een klamboe overnachten of in het restaurant genieten van Afrikaanse gerechten en cocktails. In de Kenbali Spa worden bovendien massages en behandelingen onder begeleiding van Afrikaanse klanken aangeboden.
www.sunderlandhotel.de

Slapen naast de skipiste, Neuss
Het hotel Fire & Ice in Neuss aan de Niederrhein brengt je naar duidelijk koudere regio's. Berenvachten en haarden, Alpen en bergpanorama's zorgen hier voor het knuffelige bergfeeling en een gemoedelijk sluimeren. En het beste: De volgende morgen kun je een bezoekje brengen aan de aangesloten skihal - zelfs in hartje zomer.
www.hotelfireandice.de

©
Bauwagen in Mülheim an der Ruhr, © Tourismus NRW e.V.

Bouw­ke­ten, cam­ping car en een vis­sers­huis


Slapen in een bouwkeet langs de rivier, Mülheim an der Ruhr
In vier rood-witte, liefdevol gerestaureerde en ingerichte bouwketen kun je direct langs de oever van de Ruhr in Mülheim ook overdag heerlijk wegdromen. In twee grote bouwketen, compleet ingericht met een kleine keuken en voorzien van een verwarming, kunnen families terecht. In twee kleinere keten kunnen paren of individuen in het zomerseizoen van april tot en met oktober een ontspannen ontsnapping uit het alledaagse leven nemen.
www.kanu-kettwig.de

Overnachten als een schaapshoeder, Bad Wünnenberg en Bad Berleburg
Net zoals vroeger de herders op het veld sliepen, kunnen natuurliefhebbers tegenwoordig nog op de Sintfeld-Höhenweg in de buurt van het klooster Dalheim in het Teutoburgerwoud overnachten - in een origineel nagebouwde herderswagen, omgeven door velden en bossen.

Ook rondom Bad Berleburg is het mogelijk in een herderswagen te overnachten - gasten kunnen hier niet met de auto terecht, want de bouwketen staan verdeeld in de natuur en zijn binnen één à twee uur wandelen te bereiken. De natuurbelevenis wordt perfect door diverse thema's: Gasten kunnen bijvoorbeeld overnachten te midden van de wisent-wildernis of in de herfst op de veranda van de herderswagen met een kopje thee luisteren naar de paartijd en het burlen van de herten.
www.sintfeld-hoehenweg.de | www.eventwandern-heidi-dickel.de

Slapen in een vissershuis, Münster
Een soortgelijke mooie idylle vinden gasten in de Hof zur Linde in Münster. In het stamhuis biedt het romantische hotel comfortabele suites. Het bijzondere is echter het vissershuis; een klein huisje, dat een beetje afgelegen aan de oever van de Werse ligt. 's Zomers kunnen gasten van daaruit direct met de bij het hotel behorende boot een stukje over de rivier varen.
www.hof-zur-linde.de

Vakantie in het ooiengebied, Sonsbeck
Langs de Niederrhein kunnen camper zich een beetje voelen als een Hobbit. Op de camping Kerstgenshof vind je zogenaamde Pods en kleine huisjes die op heksenhuisjes lijken, de “Trolls”. De hutten bieden weliswaar niet veel plaats, maar zijn des te gezelliger.
www.kerstgenshof.de

Kamperen onder een dak, Bonn
Zo is kamperen ook leuk als het voortdurend regent: In het BaseCamp Young Hostel in Bonn staan de caravans namelijk in een voormalige loods. Je hebt de keuze uit 16 retro-caravans, waaronder een kitscherig-roze caravan, een hippie-caravan, een Trabant of een US-Airstream. In 2014 werd het bijzondere concept onderscheiden met de Deutsche Tourismuspreis.
www.basecamp-bonn.de

©
Stellwerk Ringelstein, Düren, © Stellwerk Ringelstein

Rust in his­to­ri­sche ru­ï­nes


Voor treinfans: Voormalige baanvakbeveiliging, Büren
Direct bij het Ringelsteiner bos kunnen natuurliefhebbers in een onder monumentenzorg vallend treingebouw overnachten. De baanvakbeveiliging Ringelstein, dat in 1941 werd gebouwd en reeds in 1962 buiten bedrijf werd gesteld, biedt plaats voor twee à drie personen. Aangrenzende wandelroutes en fietspaden, zoals bijvoorbeeld het Alme-fietspad, brengen je direct in de natuur. Gewoon romantisch, de vakantiewoning direct langs het spoor!
www.facebook.com/Stellwerk-Ringelstein

Overnachten in de oude brouwerij, Münster
Waar vroeger bier werd gebrouwd, staat tegenwoordig een designhotel. De blootgelegde klinkers en stalen balken van het onder monumentenzorg vallende gebouw van de voormalige Germania-brouwerij zijn ook vandaag de dag nog te zien, zodat een passend contrast tussen geschiedenis en heden is ontstaan. Conferentie, vergadering, familiefeest of huwelijk - het Factory hotel met zijn puristische stijl is een bijzonder buitengewone locatie voor ieder soort evenement. In onze Tagungsplaner NRW (vergaderingsplanner Noordrijn-Westfalen) hebben we trouwens nog meer locaties voor je evenement op een rijtje gezet.
www.factoryhotel-muenster.de

Voorname pauze, Altena
Voor wie van pracht en praal houdt, is een kasteel of burcht misschien wel de juiste keuze. In Noordrijn-Westfalen vind je er velen en in sommigen ervan kunnen gasten ook overnachten; deels zelfs naast de kasteelheer. Een van de bijzondere verblijven is Burg Altena, waarin zich de eerste jeugdherberg van Duitsland bevindt. Inmiddels kunnen niet alleen meer schoolklassen en kindergroepen hier overnachten: Naast grote kamers voor 13 of 14 personen zijn er ook twee- of driebed kamers. En de Middeleeuwse avontuurlijke sfeer is altijd inbegrepen!
www.jugendherberge.de

Slapen in het klooster, Eifel
Ook sommige kloosters in de deelstaat zijn nog afkomstig uit de Middeleeuwen. Sommigen van hen bieden eveneens een bed voor gasten; precies het juiste voor iedereen, die op zoek is naar een echte pauze en rust. In het Cisterciënzerklooster Himmerod in de Eifel nodigen de monniken bijvoorbeeld heel gericht mensen van de hele wereld uit, met hun samen te wonen, maar ook te werken, te bidden en de toekomst van het klooster mede vorm te geven. Gasten kunnen echter ook gewoon overnachten in de gastenvleugel en overdag de Eifel ontdekken.
www.abteihimmerod.de

Dromen in het Trafohotel, Solingen
Bijna 70 jaar lang leverde de transformatortoren stroom voor de historische wij Gräfrath in Solingen, tegenwoordig kunnen gasten overnachten in het bijzonder liefdevol ingerichte Trafohotel. De woonruimte met zijn gezellige 20,5 m² biedt een zonneterras met uitzicht op het park en een open haard. In het koffiehuis direct ernaast worden koffie en een heerlijk ontbijt geserveerd.
www.hotel-trafohaus.de

Een nacht in de historische stadspoort, Xanten
In Xanten langs de Niederrhein kunnen bezoekers overnachten in de historische stadspoort, het 'Klever Tor'. Het gebouw uit de 14e eeuw verbindt het historische centrum met zijn gezellige cafés en individuele winkels met de groene gordel van de stad; een ideaal startpunt voor shopping-tochten en uitstapjes in de natuur.
www.xanten.de

Overnachten in de mijn, Essen
De Alte Lohnhalle in Essen vertelt verhalen uit het verleden. Vroeger werden hier de kompels uit de mijn Bonifacius betaald; tegenwoordig kunnen gasten overnachten in het industrieel monument. Met deze combinatie van industriële cultuur en individuele gastvrijheid is het hotel waarschijnlijk uniek in de wijde omgeving. Wie nog meer geschiedenis wil, kan ook nog eens een rondleiding door de oude mijn boeken.
www.alte-lohnhalle.de | www.zeche-bonifacius.de

Rast im Knast (pauze in de bajes), Petershagen
In het oude kantongerecht in Petershagen in het Teutoburgerwoud werden de cellen omgebouwd tot eenvoudige gastenkamers en gasten kunnen inmiddels komen en gaan, zoals zij dat willen. Voor een zo authentiek mogelijke belevenis staan in de cellen ook tegenwoordig nog metalen stapelbedden, en voor het diner kun je een drie gangen galgenmaal bestellen en wie wil, kan zelfs in de gestreepte bajeskleding slapen.
www.altes-amtsgericht-petershagen.de

's Nachts in het museum
In Alsdorf kun je een nacht doorbrengen in het belevenismuseum Energeticon. In de tentoonstelling in het voormalige transportmachinehuis van 1905 is meedoen en testen absoluut gewenst. Overdag ga je hier in een virtuele transportmand schijnbaar meerdere honderd meter in de aarde en 's nachts kun je, voorzien van een mijnlamp en een helm, het museum op eigen houtje ontdekken.
www.sleeperoo.de/aufregender-streifzug-durchs-erlebnismuseum/

©
Mini-Hotel Herdecke, © Marc Theis

Re­cord­hou­der


Overnachten in het 'Mini-hotel', Herdecke
Het kleinste hotel van Noordrijn-Westfalen, dat passend naar de naam 'Mini-hotel' luistert, staat in Herdecke in het Ruhrgebied. Onder het dak van het oude vakwerkhuis bevinden zich slechts twee éénpersoons- en één tweepersoonskamer en een woonruimte. Het gemoedelijke, ongeveer 300 jaar oude huis, weet te overtuigen met het verleden van de ene of andere beroemdheid - van schlagerzanger Roy Black tot en met de schilder Friedensreich Hundertwasser.
www.minihotel-herdecke.de

'842', Winterberg
En nog een record: Het hoogst gelegen hotel in Noordrijn-Westfalen bevindt zich in het Sauerland, om precies te zijn op de Kahler Asten. Op een hoogte van 841 meter plus vier etages boven zeeniveau draagt het huis de mooie naam “Dem Himmel zo nah” (zo dichtbij de hemel). Het berghotel werd in 2005 nieuw gebouwd en biedt gasten nu rust en otnspanning op de bergtoppen van het Sauerland.
www.kahler-asten.eu

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Circus wagen Windecker Ländchen, © Ulrike Bremm
Hotel Trafohaus in Solingen, © Hotel Trafohaus
Romantik Hotel Hof zur Linde Münster, Fischerhaus, © Romantik Hotel Hof zur Linde
Floating Houses in Xanten, © Rückenwind-Ferien
Campingpark Oberbüschern, Das Bergische, © Dominik Ketz
Zimmer im Road Stop Hotel, © RoadStop
Baumhaus V-Hotel in Bonn, © V-Hotel
Volker Dingebauer, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.