Blick auf eines der Baumhäuser am Sorpesee im Sauerland., © Paul Masukowitz

Bui­ten­ge­wo­ne ac­com­mo­da­ties


Van boom­huis bij een meer tot en met een tren­dy in­door cam­ping

Overnachten in een boomhuis bij de Sorpesee, kamperen in de openlucht in het Nationalpark Eifel of slapen in een bouwkeet direct langs de Ruhr - op onze lijst staan buitengewone overnachtingsmogelijkheden in jouw Noordrijn-Westfalen.

Bergdorf Liebesgrün, © Bergdorf Liebesgrün

Na­tuur en open lucht


On­der de blo­te he­mel

Vakantie in het bergdorp en slapen in een tipi, Schmallenberg
In Schmallenberg in het Sauerland werd gelijk een heel bergdorp gebouwd: Het LiebesGrün, het waarschijnlijk meest noordelijke gelegen bergdorp in het Duitstalige gebied, is ideaal voor iedereen, die echt op zoek is naar rust en ontspanning - auto's zijn hier taboe. Voor de bagage staan handwagens of gratis bagagetransport ter beschikking. Voor de nacht hebben gasten de keuze: Wil je in een comfortabele berghut slapen, die weten te overtuigen met een eigen spa-bereik, of toch liever in één van de Indianen-tipi's? Er is nog een extra pluspunt in de winter: De heerlijk warme haard en de eigen skilift, die direct voor de huisdeur start.
www.liebesgruen.de

Overnachten in nature-chalets
Een huis aan het meer, een loft in het bos of Eifelliefde - in het luchtkuuroord Heimbach kunnen bezoekers ver weg van het hektische leven van de stad en desalniettemin niet ver van Keulen, Bonn en Aken tot rust komen in natuur-chalets. Ze staan op een watergrondstuk middenin de natuur van het Nationaalpark Eifel en zijn heel individueel vormgegeven. Gasten kunnen peddelen op de Rursee, wandelen door het Nationaalpark of gewoon voor de open haard of in de sauna ontspannen.
www.herrliche-aussichten.de

Panoramische uitzichten in de natuur van het Nationalpark Eifel
Eveneens in de Eifel biedt de Internationale Platz Vogelsang IP natuurlijk prachtige overnachtingsmogelijkheden: Kleine huisjes voor twee tot vier personen met panoramische vensters, Finse sauna en open haard bieden ongestoorde winteridylle midden in het Nationalpark Eifel – en zijn startpunten voor wandelaars die bijvoorbeeld op de Eifelsteig de voormalige NS-Ordensburg en zijn tentoonstelling willen bezoeken.
www.neugrad-eifel.de

Baumhaus V-Hotel, Bonn, © V-Hotel

Sla­pen in het tree­hou­se


Een bed in een boom­kruin

Natuurbelevenispark Panarbora, Waldbröl
Een bijzondere natuur- en slaapbelevenis biedt het Natuurbelevenispark Panarbora in Waldbröhl in het Bergisches Land: Hier kunnen bezoekers overnachten in boomhuizen. En als je last hebt van hoogtevrees, kun je ook overnachten in één van de Afrikaanse hutten, Asiatische yurta's en Zuid-Amerikaanse steltenhuizen. En op de volgende dag staat een wandeling over het 1,6 kilometer lange, rolstoeltoegankelijk boomtoppad met zijn 40 meter hoge uitkijktoren op het lijstje.
www.panarbora.de

Boomhuis met meerblik, Sorpesee
Is het Zweden of Noordrijn-Westfalen? In de boomhuizen Nils, Clara, Michel en Nele bij de Sorpesee in het Sauerland beleven natuurvrienden Noors vakantiefeeling. De boomhuizen staan direct langs de oevers van het meer, waardoor de gasten een heerlijk uitzicht op het water hebben. De bewoners van de boomhuizen kunnen altijd gebruik maken van de eigen kano's om een rondje op het meer te varen.
www.sorpesee.com

Slapen in het stadsbos, Bonn
Bezoekers kunnen in het V-Hotel midden in Bonn een nachtje in de natuur doorbrengen. In drie gezellige alpenden-huizen met de namen 'Rotkäppchen', 'Rostlaube' en 'Waldgeist' (Roodkapje, rostbak en bosgeest) zijn de enige buren vogels en eekhoorntjes. Maar wie nu denkt aan de krakkemikkige getimmerde hutjes van vroeger, heeft het mis: De vier meter hoge boomhuizen zijn 20 m² groot, voorzien van badkamer en balkon en staan midden in het Kottenforster Stadtwald.
www.v-hotel.de

Korte vakantie in een boomhuis, Oberhundem
Vakantiegangers kunnen dichtbij de natuur overnachten in Oberhundem in het Sauerland. Bij hotel 'Zu den Linden' zijn de beide huizen 'Emma' en 'Eliza' beide in een boomtop gebouwd. Het materiaal voor bedden, stoelen, tafel en het gehele interieur is voornamelijk afkomstig uit inheemse bossen en is speciaal voor ons gemaakt door een timmerbedrijf.
www.gasthof-zu-den-linden.de

Boomchalets bij de skihal, Neuss
Bij de skihal Neuss staan bij hotel Fire & Ice in totaal 22 boomhuizen ter beschikking. Ze bezitten een groot terras en verrassen met individuele highlights zoals bijvoorbeeld een whirlpool, sauna, schommel of een glijbaan die uitkomt in het belevenisbos.
www.hotelfireandice.de

Blick in ein zu einem Hotelzimmer umgebauten Abwasserrohr Parkhotel Bottrop, © Gregor Evers

Ri­ool­bui­zen en slaap­va­ten


Naar be­ne­den in de bui­zen!

Slapen in een rioolbuis, Bottrop
Met een diameter van 2 meter en een lengte van 2,60 meter is dit misschien wel de meest buitengewone hotelkamer in de hele deelstaat: In het Bernepark in Bottrop, naast een voormalige bezinkvijver, slapen gasten in gangbare rioolbuizen. Ondanks de minimalistische inrichting zijn de buizen, die alleen in de zomermaanden kunnen worden gebruikt, zo populair dat ze snel zijn volgeboekt.
www.dasparkhotel.net

Overnachten in een slaapvat, Lindlar
Iets comfortabeler maar altijd nog klein en gemoedelijk, zijn de slaapvaten op de camping in Lindlar in het Bergisches Land. Met een uitzicht op de bergen kunnen hier maximaal vier personen per houten vat overnachten. Om ervoor te zorgen, dat het ook tijdens koelere nachten niet koud wordt, staat er zelfs een verwarming ter beschikking.
www.mein-campingpark.de

Overnachten in een biervat, Ostbevern
Gasten kunnen in het landhotel Beverland in Ostbevern in het Münsterland onder andere in een biervat overnachten. Hier heb je de keuze uit in totaal 60 themakamers. Dit varieert van de Asia-suite tot en met een historisch biervat uit de 19e eeuw; en dat alles heel comfortabel in gesloten ruimtes en met vele extraatjes.
www.hotel-beverland.de

Uitzicht op de woonboten., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Va­kan­tie op het wa­ter


In slaap wie­gen

Slapen op een woonboot op de Diersfordter Waldsee, Niederrhein
Direct op de Diersfordter Waldsee in Wesel liggen woonboten, waar de gasten kunnen genieten van een uniek uitzicht op de gevarieerde flora en fauna. Ze hebben natuurlijk allemaal een passende naam gekregen zoals 'Kormoran', 'Flussseeschwalbe' of 'Eisvogel' (aalscholver, oeverzwaluw, ijsvogel). Sommige boten hebben zelfs een Finse sauna met groot panoramavenster en uitzicht op het meer. De verhuurder van de woonboten is Volker Dingebauer. DeinNRW heeft de woonboot-bezitter en boer bezocht op zijn natuurlijke juweel langs de Niederrhein.
www.hausboot-niederrhein.de

'Floating Houses' aan de Xantener Nordsee, Niederrhein
Eveneens dicht bij de natuur, zijn de “Floating Houses” aan de Xantener Nordsee. Bij de woonboten, die met steigers voor anker liggen een de oevers van het meer, staat het water letterlijk direct voor de deur. Dankzij een klein terras heb je een ideale plek voor een idyllisch ontbijt en romantische avonden met het kabbelende water tijdens zonsondergang.
www.rueckenwind-ferien.de

Phantasialand Hotel Charles Lindbergh, © Phantasialand, Nicole Zimmermann

The­ma­ho­tels


Jail Hou­se, Bol­ly­wood & Bern­stein­ka­mer

Slapen in een luchtvaartcabines, Phantasialand Brühl
Witte stoom stijgt op, het gebonk van machines op de achtergrond en een revolutionaire vliegmachine schiet de lucht in - in de wereld van Rookburgh in Phantasialand is de polsslag van de vooruitgang alomtegenwoordig. En als men deze wereld buiten zijn eigen verbeelding overdag en ook 's nachts wil ervaren, kan men in een vliegtuigcabines in hotel Charles Lindbergh logeren. In het hart van de themawereld. En heel dicht bij de wolkenklimmers van de Flying Launch Coaster F.L.Y.. Je hart slaat sneller uit pure lust naar avontuur.
www.phantasialand.de/rookburgh/hotel-charles-lindbergh

Sluimeren in een Amerikaanse droom, diverse locaties
Echte Amerika-fans zullen zich helemaal op hun gemak voelen in de Road Stop Motels. Gasten kunnen bijvoorbeeld in het waterbed voor een bühne of tussen casinotafels onder een discobal slapen; en in de Jail House Room hangen veldbedden boven elkaar aan een kale muur. Passend hierbij krijg je Amerikaanse burgers, steaks en pancakes. De overnachtingsmogelijkheden zijn te vinden in Dortmund, Münster, Wuppertal en Mettmann.
www.roadstop.de

Kunsthotel, Lindlar
Het passende hotel voor kunstliefhebbers is te vinden in Lindlar in het Bergisches Land, want hier worden huis en kunst één: Elk van de 14 kamers van het hotel Artgenossen, dat zich in een onder monumentenzorg staand Jugendstil-huis bevindt, is slaapplek en origineel kunstwerk in één. Ze hebben bijzondere namen zoals “Alice in Wonderland” of “Fijne kleine regen” en bieden zodoende reeds een voorproefje op dat, wat de gasten te wachten staat.
www.artgenossen-hotel.de

Slapen tussen Bollywood en barnsteenkamer, Keulen
Een van de meest buitengewone hostels staat in Keulen. In het creatieve centrum, in het Belgisches Viertel, kunnen gasten in een 'woongemeenschap' slapen. Elk van de 16 kamers is anders, zodat je hier onder andere in een boot-bed, een glinsterende Bollywood-droom, een fotostudio of een indrukwekkende barnsteen-kamer kunt overnachten.
www.hostel-wohngemeinschaft.de

Afrika in het Sauerland, Sundern
Het Sunderland Hotel heeft Afrikaanse flair naar het Sauerland gebracht. Wie wil, kan hier in de Kenia-suite met handgemaakte Lamu-meubelen onder een klamboe overnachten of in het restaurant genieten van Afrikaanse gerechten en cocktails. In de Kenbali Spa worden bovendien massages en behandelingen onder begeleiding van Afrikaanse klanken aangeboden.
www.sunderlandhotel.de

Slapen naast de skipiste, Neuss
Het hotel Fire & Ice in Neuss aan de Niederrhein brengt je naar duidelijk koudere regio's. Berenvachten en haarden, Alpen en bergpanorama's zorgen hier voor het knuffelige bergfeeling en een gemoedelijk sluimeren. En het beste: De volgende morgen kun je een bezoekje brengen aan de aangesloten skihal - zelfs in hartje zomer.
www.hotelfireandice.de

Bouwaanhangwagen in Mülheim an der Ruhr, © Tourismus NRW e.V.

Bouw­ke­ten, cam­ping car en een vis­sers­huis


Slapen in een bouwkeet langs de rivier, Mülheim an der Ruhr
In vier rood-witte, liefdevol gerestaureerde en ingerichte bouwketen kun je direct langs de oever van de Ruhr in Mülheim ook overdag heerlijk wegdromen. In twee grote bouwketen, compleet ingericht met een kleine keuken en voorzien van een verwarming, kunnen families terecht. In twee kleinere keten kunnen paren of individuen in het zomerseizoen van april tot en met oktober een ontspannen ontsnapping uit het alledaagse leven nemen.
www.kanu-kettwig.de

Overnachten als een schaapshoeder in Bad Wünnenberg 
Net zoals vroeger de herders op het veld sliepen, kunnen natuurliefhebbers tegenwoordig nog op de Sintfeld-Höhenweg in de buurt van het klooster Dalheim in het Teutoburgerwoud overnachten - in een origineel nagebouwde herderswagen, omgeven door velden en bossen.
www.sintfeld-hoehenweg.de 

Slapen in een vissershuis, Münster
Een soortgelijke mooie idylle vinden gasten in de Hof zur Linde in Münster. In het stamhuis biedt het romantische hotel comfortabele suites. Het bijzondere is echter het vissershuis; een klein huisje, dat een beetje afgelegen aan de oever van de Werse ligt. 's Zomers kunnen gasten van daaruit direct met de bij het hotel behorende boot een stukje over de rivier varen.
www.hof-zur-linde.de

Vakantie in het ooiengebied, Sonsbeck
Langs de Niederrhein kunnen camper zich een beetje voelen als een Hobbit. Op de camping Kerstgenshof vind je zogenaamde Pods en kleine huisjes die op heksenhuisjes lijken, de “Trolls”. De hutten bieden weliswaar niet veel plaats, maar zijn des te gezelliger.
www.kerstgenshof.de

Kamperen onder een dak, Bonn
Zo is kamperen ook leuk als het voortdurend regent: In het BaseCamp Young Hostel in Bonn staan de caravans namelijk in een voormalige loods. Je hebt de keuze uit 16 retro-caravans, waaronder een kitscherig-roze caravan, een hippie-caravan, een Trabant of een US-Airstream. In 2014 werd het bijzondere concept onderscheiden met de Deutsche Tourismuspreis.
www.basecamp-bonn.de

Stellwerk Ringelstein, Düren, © Stellwerk Ringelstein

Rust in his­to­ri­sche ru­ï­nes


Voor ech­te ro­man­ti­ci

Voor treinfans: Voormalige baanvakbeveiliging, Büren
Direct bij het Ringelsteiner bos kunnen natuurliefhebbers in een onder monumentenzorg vallend treingebouw overnachten. De baanvakbeveiliging Ringelstein, dat in 1941 werd gebouwd en reeds in 1962 buiten bedrijf werd gesteld, biedt plaats voor twee à drie personen. Aangrenzende wandelroutes en fietspaden, zoals bijvoorbeeld het Alme-fietspad, brengen je direct in de natuur. Gewoon romantisch, de vakantiewoning direct langs het spoor!
www.facebook.com/Stellwerk-Ringelstein

Overnachten in de oude brouwerij, Münster
Waar vroeger bier werd gebrouwd, staat tegenwoordig een designhotel. De blootgelegde klinkers en stalen balken van het onder monumentenzorg vallende gebouw van de voormalige Germania-brouwerij zijn ook vandaag de dag nog te zien, zodat een passend contrast tussen geschiedenis en heden is ontstaan. Conferentie, vergadering, familiefeest of huwelijk - het Factory hotel met zijn puristische stijl is een bijzonder buitengewone locatie voor ieder soort evenement. In onze Tagungsplaner NRW (vergaderingsplanner Noordrijn-Westfalen) hebben we trouwens nog meer locaties voor je evenement op een rijtje gezet.
www.factoryhotel-muenster.de

Dromen in het Trafohotel, Solingen
Bijna 70 jaar lang leverde de transformatortoren stroom voor de historische wij Gräfrath in Solingen, tegenwoordig kunnen gasten overnachten in het bijzonder liefdevol ingerichte Trafohotel. De woonruimte met zijn gezellige 20,5 m² biedt een zonneterras met uitzicht op het park en een open haard. In het koffiehuis direct ernaast worden koffie en een heerlijk ontbijt geserveerd.
www.hotel-trafohaus.de

Overnachten in de mijn, Essen
De Alte Lohnhalle in Essen vertelt verhalen uit het verleden. Vroeger werden hier de kompels uit de mijn Bonifacius betaald; tegenwoordig kunnen gasten overnachten in het industrieel monument. Met deze combinatie van industriële cultuur en individuele gastvrijheid is het hotel waarschijnlijk uniek in de wijde omgeving. Wie nog meer geschiedenis wil, kan ook nog eens een rondleiding door de oude mijn boeken.
www.alte-lohnhalle.eu | www.zeche-bonifacius.de

Rast im Knast (pauze in de bajes), Petershagen
In het oude kantongerecht in Petershagen in het Teutoburgerwoud werden de cellen omgebouwd tot eenvoudige gastenkamers en gasten kunnen inmiddels komen en gaan, zoals zij dat willen. Voor een zo authentiek mogelijke belevenis staan in de cellen ook tegenwoordig nog metalen stapelbedden, en voor het diner kun je een drie gangen galgenmaal bestellen en wie wil, kan zelfs in de gestreepte bajeskleding slapen.
www.altes-amtsgericht-petershagen.de

Kasteel Altena wordt beschouwd als een van de mooiste kastelen op een heuveltop in Duitsland, © Tourismus NRW e.V.

Voorname pauze, Altena
Voor wie van pracht en praal houdt, is een kasteel of burcht misschien wel de juiste keuze. In Noordrijn-Westfalen vind je er velen en in sommigen ervan kunnen gasten ook overnachten; deels zelfs naast de kasteelheer. Een van de bijzondere verblijven is Burg Altena, waarin zich de eerste jeugdherberg van Duitsland bevindt. Inmiddels kunnen niet alleen meer schoolklassen en kindergroepen hier overnachten: Naast grote kamers voor 13 of 14 personen zijn er ook twee- of driebed kamers. En de Middeleeuwse avontuurlijke sfeer is altijd inbegrepen!
www.jugendherberge.de

Een nacht in de historische stadspoort, Xanten
In Xanten langs de Niederrhein kunnen bezoekers overnachten in de historische stadspoort, het 'Klever Tor'. Het gebouw uit de 14e eeuw verbindt het historische centrum met zijn gezellige cafés en individuele winkels met de groene gordel van de stad; een ideaal startpunt voor shopping-tochten en uitstapjes in de natuur.
www.xanten.de

's Nachts in het museum
In Alsdorf kun je een nacht doorbrengen in het belevenismuseum Energeticon. In de tentoonstelling in het voormalige transportmachinehuis van 1905 is meedoen en testen absoluut gewenst. Overdag ga je hier in een virtuele transportmand schijnbaar meerdere honderd meter in de aarde en 's nachts kun je, voorzien van een mijnlamp en een helm, het museum op eigen houtje ontdekken.
www.sleeperoo.de/aufregender-streifzug-durchs-erlebnismuseum

Mini-Hotel Herdecke, © Marc Theis

Re­cord­hou­der


Over­nach­tin­gen met su­per­la­tie­ven

Overnachten in het 'Mini-hotel', Herdecke
Het kleinste hotel van Noordrijn-Westfalen, dat passend naar de naam 'Mini-hotel' luistert, staat in Herdecke in het Ruhrgebied. Onder het dak van het oude vakwerkhuis bevinden zich slechts twee éénpersoons- en één tweepersoonskamer en een woonruimte. Het gemoedelijke, ongeveer 300 jaar oude huis, weet te overtuigen met het verleden van de ene of andere beroemdheid - van schlagerzanger Roy Black tot en met de schilder Friedensreich Hundertwasser.
www.koetterhof.de

'842', Winterberg
En nog een record: Het hoogst gelegen hotel in Noordrijn-Westfalen bevindt zich in het Sauerland, om precies te zijn op de Kahler Asten. Op een hoogte van 841 meter plus vier etages boven zeeniveau draagt het huis de mooie naam “Dem Himmel zo nah” (zo dichtbij de hemel). Het berghotel werd in 2005 nieuw gebouwd en biedt gasten nu rust en otnspanning op de bergtoppen van het Sauerland.
www.astenturm.com

  • Hotel Trafohaus in Solingen, © Hotel Trafohaus
    Circus wagen Windecker Ländchen, © Ulrike Bremm
    Romantik Hotel Hof zur Linde Münster, Fischerhaus, © Romantik Hotel Hof zur Linde
  • Floating Houses in Xanten, © Rückenwind-Ferien
    Zimmer im Road Stop Hotel, © RoadStop
    Baumhaus V-Hotel in Bonn, © V-Hotel

Nog meer ver­ras­sin­gen?

Hier zijn nog en­ke­le rei­sidee­ën.

Altijd op zoek naar unieke plekken en dol op iets bijzonders? Of het nu gaat om unieke restaurantervaringen, verrassende plekken voor fotoliefhebbers, wandelroutes met boerderijcafé-garantie of kamperen & glamping midden in de natuur – hier zijn meer reisideeën buiten de gebaande paden.