Uitzicht naar boven op het museumeiland Hombroich Neuss , © Tourismus NRW e.V.

NRW heeft geen hin­der­nis­sen


Rol­stoel­vrien­de­lij­ke be­le­ve­nis­sen voor ie­der­een

Door het oerbos in de Eifel of "auf Schicht" in het Ruhrgebied. Action in het klimpark of hoogstaande kunst in het museum. Een nacht in een boomhut of op bezoek bij de Neanderthalers. Niets is onmogelijk. Want NRW kent geen hindernissen en nodigt zijn bezoekers met en zonder beperking uit tot een drempelvrije rondreis door de natuur en de industriële geschiedenis van de provincie. Op het hele gezin staan avonturen te wachten, maar ook spectaculaire architectuur en uitstapjes naar hoe het vroeger was.

Het hele Panarbora boomkroonpad in vogelperspectief, © Tourismus NRW e.V.

NRW na­tuur­lijk


Voor na­tuur­lief­heb­bers

Het oerbos van morgen. Dat klinkt als een onherbergzaam gebied en een grote kans op struikelen.  Maar nee. Over de rolstoelvriendelijke routes in het Natur-Erlebnisraum Wilder Kermeter midden in het Nationaal Park Eifel kan iedereen lopen en vanaf uitstekende rotspartijen zoals de Hirschley van het uitzicht op de bossen en stuwmeren genieten. De expositie "Wildnis(t)räume" in het bezoekerscentrum aan de Internationaler Platz (IP) Vogelsang biedt na een kleine wandeling natuur om aan te raken en om met al je zintuigen van te genieten. Een rolstoelvriendelijk systeem leidt bezoekers door een fascinerende bos- en waterwereld, waar je tastbare modellen van dieren, geur- en luisterruimtes en ligstoelen vindt om op uit te rusten. Waaghalzen kunnen ook een blik van boven op het natuurpark Bergisches Land werpen. Want de hoogtepunten van het Naturerlebnispark Panarbora in Waldbröl zijn het boomtoppenpad en de houten uitkijktoren, die 34 m hoog boven het bos uitsteekt en zelfs met een rolstoel of kinderwagen (en een beetje conditie) kan worden beklommen. Minder inspanning kost daarentegen een fietstocht of een wandeling door het vlakkere Münsterland. Hier verbindt de ongeveer 30 kilometer lange "NaturTour Vreden für Alle" meer dan 20 natuur- en cultuurhistorische bezienswaardigheden. De paden zijn bijzonder breed aangelegd zodat ook fietsen met aanhangers, tandems en driewielers elkaar eenvoudig kunnen passeren. Je bepaalt natuurlijk zelf welk deel van de route en hoeveel kilometer je wilt afleggen. Een pauze bij het Zwillbrocker Venn is echter een must. Een bijna zes kilometer lange rondwandeling loopt door het beschermde natuurgebied, waarin elk jaar in de zomer de noordelijkste flamingokolonie ter wereld broedt.

Ruhrgebiet Duisburg Landschaftspark , © Tourismus NRW e.V.

In­du­stri­ë­le ge­schie­de­nis heel dicht­bij


In het Ruhr­ge­bied

De lucht is snikheet. Het ruikt naar zweet en het lawaai is oorverdovend. De omstandigheden waarin de mensen vroeger in de fabrieken en mijnen in NRW werkten, waren alles behalve prettig. De vele industriemusea bieden een spannend inkijkje in deze geschiedenis en zijn vrijwel allemaal zonder trappen te bereiken. Ze bieden normaal gesproken ook rondleidingen in gebarentaal en voor mensen met visuele beperkingen aan. Eén van de mooiste industriële monumenten van de provincie is de Zeche Zollern in Dortmund, die vanwege het gebouw dat op een kasteel lijkt en het indrukwekkende jugendstil-portaal ook wel “Schloss der Arbeit” wordt genoemd. Een ankerpunt van de Europese route door de industriële cultuur is ook de textielfabriek in Bocholt, waarin vroeger meer dan 20.000 spinnewielen draaiden en de werknemers vertelden hoe snel ze moesten werken. Vandaag de dag ratelen tijdens de dagelijkse rondleiding in de weverij ontelbare weefgetouwen tegelijkertijd. Luidruchtig is het ook in smederij Hendrichs in Solingen, waar de extreem zware hamer omlaag valt en voor de ogen van de bezoekers uit gloeiend staal een schaar vormt.

Het bekendste industriemuseum in NRW is echter het UNSECO-wereldcultuurerfgoed Zeche Zollverein in Essen. De grootste steenkolenmijn ter wereld in vroeger tijden is vandaag het indrukwekkende decor van een centrum voor kunst, cultuur en creativiteit en kan perfect tijdens een rondleiding worden ontdekt. Je kunt de “route van de kolen” ook comfortabel in een elektrische bus afleggen. Op de Ehrenhof, op het forum van de kolenwasserij en voor de mixer van de cokesfabriek staan gietijzeren modellen van het terrein met brailleschrift en symbolen om aan te raken.

Kasteel Drachenburg in Königswinter, luchtfoto, © Tourismus NRW e.V.

Zo was het vroe­ger


Van de Dra­chen­fels tot de Ro­mein­se ge­schie­de­nis

Een historische tandradbaan brengt bezoekers eenvoudig naar de Drachenfels in het Siebengebirge bij Königswinter, waar je halverwege door twee gouden herten op Kasteel Drachenburg wordt ontvangen. Vanaf het terras dat zonder trappen toegankelijk is, kan je ver over het romantische Rijndal kijken waarvan de dichters en schilders vroeger al hoog opgaven. Nog verder terug in de geschiedenis van de streek duiken bezoekers in het Neanderthalmuseum in Mettmann. Multi-media elementen en luisterervaringen leiden de bezoekers in het rolstoelvriendelijke museum door vier miljoen jaar geschiedenis van de mensheid. De kortste weg “door de Oudheid” vinden bezoekers met behulp van een app die hen door het Archeologische Park in Xanten en het Romeinse museum aldaar loodst.

In Xanten ligt ook één van de mooiste kerkelijke musea. In het Stiftsmuseum Xanten helpt een plattegrond je bij de rolstoelvriendelijke route door de tien ruimtes over kunst- en culturele geschiedenis aan de Niederrhein. Ook de museumstuin direct naast de dom kan zonder trappen en treden worden bereikt.

Marta Herford in Herford, buitenaanzicht van bovenaf, © Tourismus NRW e.V.

Een dag in het mu­se­um


Voor cul­tuur­lief­heb­bers

Eén van de spectaculairste museumsgebouwen ter wereld staat in het Teutoburgerwoud. Het lijkt wel alsof de gewelfde buitengevel van het Museum Marta Herford staat te dansen. Maar maak je geen zorgen. Binnen in het museum voor hedendaagse kunst, architectuur en design raakt niemand uit zijn ritme. Alle ruimtes zijn zonder trappen toegankelijk en er is een ruim drempelvrij aanbod voor volwassenen en voor kinderen. Vergelijkbaar is het Max Ernst Museum in Brühl, waarin mensen met en zonder beperking dicht bij het werk van de schilder en beeldhouwer met de “ziende handen” kunnen komen. Bovendien zorgen audioguides met sfeergeluiden en originele opnames voor een zintuiglijke ervaring tijdens de route door de expositie.

In het Duitse Voetbalmuseum in Dortmund word je voorzien van origineel commentaar dat iedereen, althans in Duitsland, wel kent. Op de roltrap die je naar het museum brengt, hoor je Herbert Zimmermann al roepen: “Rahn gaat hem nemen, Rahn schiet...”. En bij rondleidingen voor mensen met visuele beperkingen worden waardevolle stukken zoals een replica van de WK-beker ook wel eens uit de vitrine gehaald. Zonder trappen te hoeven beklimmen komen bezoekers op het dak van de Dortmunder U. Het voormalige gebouw van de Dortmund Union Brouwerij, waarvan de markante U op het dak kenmerkend is voor de skyline, biedt vandaag de dag onderdak aan een kunst- en creativiteitscentrum.

Boomhut aan de Sorpesee in Sundern in Sauerland, © Tourismus NRW e.V.

Avon­tuur voor het he­le ge­zin


Van klim­men- tot wa­ter­par­ken

Je hebt wel wat moed nodig om je aan een katrol omhoog te laten trekken. Maar als je jezelf hebt overwonnen, is het uitje naar Klimpark Grenzenlos voor het hele gezin een feestje. Want de klimtuin in Gütersloh daagt kinderen en volwassenen, mensen met en zonder beperking uit hun eigen grenzen te ontdekken en misschien zelfs te overschrijden. Want hier kan iedereen op elkaar vertrouwen. Met en van elkaar leren kinderen en volwassenen ook in Natuurparkcentrum molen van Gymnich. Hier gaat alles om de reis “van graankorrel naar brood”. En in de zomer nodigt een groot waterpark rondom de 800 jaar oude molen in Natuurpark Rheinland met verschillende speeltoestellen uit tot een gezamenlijke belevenis.  

  • Deutsches Fußballmuseum vom Königswall aus, © DFM Hannappel
    Max Ernst Museum in Brühl, buitenaanzicht, © Tourismus NRW e.V.
    Neanderthal Museum, © Neanderthal Museum / H.Neumann
  • Zeche Zollverein 360 Grad, © Tourismus NRW e.V.
    Boomhut aan de Sorpesee in Sundern in Sauerland, © Tourismus NRW e.V.
    Marta Herford in Herford, buitenaanzicht van bovenaf, © Tourismus NRW e.V.