Kaum zu glauben, dass hier einst der Füh rungs nach wuchs der NS DAP ausgebildet wurde, © Johannes Höhn

Fo­rum Vo­gelsang IP

Ge­schie­de­nis er­va­ren. Na­tuur be­le­ven. Toe­komst vorm­ge­ven.

Met de Or­dens­burg Vo­gelsang hoog bo­ven het na­ti­o­naal park Ei­fel de­mon­streer­den de na­ti­o­naal­so­ci­a­lis­ten ooit hun zelf­ge­noeg­zaam­heid en min­ach­ting voor de mens­heid. Te­gen­woor­dig is het ter­rein een 'In­ter­na­ti­o­na­le plek (IP) voor to­le­ran­tie, di­ver­si­teit een een vre­dig sa­men­le­ven'. Een plek waar ge­schie­de­nis er­va­ren, na­tuur be­leefd en toe­komst vorm­ge­ge­ven wordt.

Het beste uitzicht op de plek Vogelsang met zijn grote geschiedenis en de schoonheden van het nationaal park Eifel hebben bezoekers vanaf het uitkijkplatform van de 48 meter hoge Vogelsang-toren. Via een historische wenteltrap ga je naar boven, voordat je blik over het terrein te midden van dicht begroeide bossen dwaalt, waar de natuur sinds meer dan 15 jaar ongerept is.

Meer dan 70 jaar geleden lieten de nationaalsocialisten hier, hoog boven de Urftsee, een van hun grootste bouwwerken überhaupt bouwen. Het complex is nog compleet behouden gebleven en valt tegenwoordig onder monumentenzorg. Tijdens dagelijkse rondleidingen op het ongeveer 100 hectare groot terrein, dat het laatst door de Belgische strijdkrachten als oefenterrein werd gebruikt, komen bezoekers meer te weten over de achtergronden rondom de geschiedenis en architectuur van de Ordensburg Vogelsang.

Het moderne bezoekerscentrum in het historische Forum Vogelsang IP, een internationale ontmoetingsplaats en onderzoeksinstituut, vormt het centrum. Zo zoekt de vaste tentoonstelling 'Bestimmung: Herrenmensch. NS-Ordenburgen zwischen Faszination und Verbrechen' naar antwoorden op de vraag, hoe de grootste misdaad in de Europese geschiedenis kon gebeuren. Er wordt zowel gekeken naar concrete daden van de daders, maar ook naar de perspectieven van de offers.

Forum Vogelsang IP legt zich echter niet alleen toe op het verleden, maar veel meer nog met het heden en de toekomst. Naast rondleidingen door de vaste tentoonstelling organiseert de Akademie Vogelsang IP daarom regelmatig workshops, trainingen en opleidingen rondom historisch-politieke onderwerpen. Bovendien vindt er regelmatig een KulturCafé plaats, waarbij de mensen met elkaar in gesprek raken en evenementen in de nostalgische bioscoopzaal met 1000 zitplekken.

Sinds in 2004 het nationaal park Eifel werd opgericht, herbergt het Forum Vogelsang IP bovendien ook het Nationaal park-centrum en bovendien nog een tweede grote, vaste tentoonstelling. De bezoekers worden met de Sound of Nature ontvangen in de tentoonstelling 'Wildnis(t)räume'. De bomen ruisen zachtjes in de wind, vogels fluiten en het loof beweegt zachtjes. Wie niet toevallig zelf onderweg is met de ranger in het nationaal park, beleeft de natuur ook hier met alle zintuigen en ontdekt bovendien verrassende dingen. Op in totaal 2.000 m² worden de bezoekers door fascinerende waterwerelden geleid, ze nemen de omgeving waar door het facettenoog vaneen insect en staan plotseling oog in oog met een indrukwekkend edelhert, die hier met elf dieren per vierkante kilometer de grootste populatie in de Eifel vormt. Net zoals het hele complex van het Forum Vogelsang IP, inclusief gastronomie, bezoeker- en vergadercentrum, is ook de tentoonstelling 'Wildnis(t)räume' toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Je wordt in vier verschillende talen geïnformeerd over wat in de loop der eeuwen gebeurt in het 'oerwoud van morgen'. Want ook de natuur is tenslotte een centrale vraag voor de toekomst.

Openingstijden bezoekercentrum, tentoonstellingen:
dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur
Kerstavond en Oud & nieuw: van 10.00 tot 14.00 uur

Contact:
Forum Vogelsang IP
Vogelsang 70
53937 Schleiden
Telefoon (bezoekercentrum): +49 (0) 24 44 / 91579-0
info@vogelsang-ip.de
www.vogelsang-ip.de

Kaart van NRW

Plaats voor contrasten: Tussen de geschiedenis van het nationaalsocialisme en wilde natuur

  • Het kleine plaatsje Schleiden ligt middenin het nationaal park Eifel.
  • Met de Ordensburg Vogelsang demonstreerden de nationaalsocialisten ooit hun zelfgenoegzaamheid en minachting voor de mensheid. Tegenwoordig is het Forum Vogelsang een 'Internationale plek voor tolerantie, diversiteit een een vredig samenleven' met een heerlijk uitzicht op het nationaal park. Neem de tijd voor de vaste tentoonstelling, die informeert over de geschiedenis van de plaats en naar antwoorden zoekt op de vraag, hoe de grootste misdaad in de Europese geschiedenis kon gebeuren.
  • In het nationaal park-centrum wordt je ontvangen door het ruisen van de bladeren en gefluit van de vogels. Zodra je de tentoonstelling 'Wildnis(t)räume' (wildernisdromen/ruimtes) betreedt, kom je terecht in het oerwoud van morgen.
  • Net zo'n genot is het uitzicht en de regionale producten uit de Eifel in de gastronomie Vogelsang of in het boercafé Morsbacher Hof in het nabij gelegen Schleiden. Tip: Het is de moeite waard, voor een bezoek een kijkje te nemen in de evenementenkalender van Vogelsang IP. Er worden regelmatig interessante rondleidingen en workshops georganiseerd.           

Tip voor een uitstapje: Een ommetje naar Monschau moet je absoluut inplannen. Want daar kun je niet alleen genieten van een pittoresk middeleeuws centrum, maar ook van de inspirerende culturele scène en culinaire geneugten volgens regionale recepten.
Alternatief: Een wandeling door het Neffgesbachtal in het nationaal park Eifel tot naar het voormalige dorp Wollseifen.

Overnachtingstip: Hotel Friedrichs in Gemünd

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Vogelsang IP gGmbH
Vogelsang
53937 Schleiden
Telefoon: +49 2444 91579-0
E-mail: info@vogelsang-ip.de

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Maandag 10:00 - 17:00 uur
Dinsdag 10:00 - 17:00 uur
Woensdag 10:00 - 17:00 uur
Donderdag 10:00 - 17:00 uur
Vrijdag 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag 10:00 - 17:00 uur
Zondag 10:00 - 17:00 uur
Vakantie 10:00 - 17:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Vogelsang IP gGmbH«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.