Uitzicht op de Rijndijk van Düsseldorf , © Tourismus NRW e.V.

Gro­te Me­tro­pool-Rou­te


Road­trip door NRW

Ook voor als je niet graag onderweg bent met de auto, is de luchthaven Düsseldorf de ideale basis om je vakantieavonturen te starten; het is gewoon ontzettend spannend om op vakantie te gaan met de trein. Goede verbindingen vanaf het vliegveld maken dit mogelijk. Ga gewoon zitten, leun achterover, ontspan en kijk hoe de wereld voorbij suist. Natuurlijk kun je de route ook elders beginnen.

Het historische stadhuis in Münster, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.

Van lucht­ha­ven Düs­sel­dorf naar Mün­ster


1.15 uur met de trein

Eerste halte: de kosmopolitische stad Münster; een jonge, ontspannen studentenstad met een geschiedenis van meer dan 1200 jaar.
Wist jij dat...? Hier heeft het einde van de Dertigjarige Oorlog plaatsgevonden; vandaag de dag wordt Münster ook vaak 'de mooiste stad van Duitsland' genoemd. In 2004 werd de stad zelfs uitgeroepen tot de 'Meest leefbare stad ter wereld'! Zelfs tijdens een dagtrip krijg je een idee van de hoge levenskwaliteit die Münster te bieden heeft, met zijn mooie oude centrum, de kathedraal, Prinzipalmarkt marktplein en het 'Fürstbischöfliches Schloss' (prins-bisschoppelijke kasteel). Het is ook een van de meest fietservriendelijke steden in Duitsland, als je bijvoorbeeld gezellig met de fiets door het centrum van Münster op stap wilt. 

Landschapspark Ruhrgebied Duisburg verlicht, © Tourismus NRW e.V.

Van Mün­ster naar het Ruhr­ge­bied


Een uur met de trein

Industrieel erfgoed is een van de meest opvallende aspecten van Noordrijn-Westfalen en enkele van de meest indrukwekkende locaties liggen op minder dan een uurtje rijden met de trein vanaf Münster. Complexen zoals Zeche Zollverein (werelderfgoed) of het 'Landschaftspark Duisburg-Noord' in het indrukwekkende Ruhrgebied weerspiegelt een fascinerende hommage aan het industriële verleden van de regio.
Wist jij dat...? De agglomeratie van het Ruhrgebied is in de afgelopen decennia op verbazingwekkende manier veranderd. Waar ooit staal werd geproduceerd en kolen werden verwerkt, zie je nu herstelde groenvlakken en recreatieve locaties waar je kunt wandelen en fietsen. Industriële locaties zijn omgetoverd in moderne kunst-, cultuur-, sport- en entertainmentlocaties. De vele steden in het Ruhrgebied stralen een grootstedelijke flair uit en bezoekers kunnen genieten van spectaculaire evenementen en een grote diversiteit aan attracties. 

Bonn Panorama, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Van het Ruhr­ge­bied naar Bonn


1.30 uur met de trein

Vanuit het Ruhrgebied stap je nog een keertje in de trein voor een snelle trip van 1,5 uur naar Bonn. Deze elegante, barokke stad is niet alleen bekend als geboorteplaats van Beethoven, maar ook voor zijn mooie open pleinen, het pittoreske, charmante centrum en heerlijk lekker regionaal eten.
Wist jij dat...? Ook al is Bonn niet meer de hoofdstad van Duitsland, het biedt bezoekers wel een mix van cultuur en internationale flair en een historisch oud centrum langs de oevers van de romantische Rijn. De vriendelijke omringende landschappen bieden makkelijke hiking-routes als je hier een stop wilt inlassen. Het huis waar Beethoven is geboren ('Beethovenhaus') is nu een museum, waar zich de omvangrijkste collectie aan artefacten en memorabilia van Beethoven bevindt en het jaarlijkse Beethoven-feest, dat in september plaats vindt, is erg populair bij muziekfans op de hele wereld.

De Hohenzollernbrücke in Keulen bij avond, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.

Van Bonn naar Keu­len


Half uur met de trein

De meest populaire stad in Noordrijn-Westfalen en de op vier na grootste stad in Duitsland, Keulen, moet ook op je to do-lijstje staan; als je met de trein in het hartje van het centrum aankomt, heb je al gelijk een eerste blik op de Dom. Dat is een ervaring die je niet mag missen. Meer dan 2000 jaar geleden was Keulen al buitengewoon ontwikkeld en was het bekend als Romeinse stad onder de naam Colonia Claudia Ara Agrippinensium. Na een bezoekje aan de Dom kun je langs de oevers van de Rijn wandelen, een bezoekje brengen aan het 'heerlijke' chocolademuseum, door de populaire 'Schildergasse' wandelen en mooie verborgen schatten ontdekken.
Wist jij dat...? 'Het hart van de wereld, ja dat is Keulen' is een beroemd carnavalsliedje over het goede leven in de stad; het gaat over het centrale karakter van deze mooie stad met Dom, die jaarlijks wordt bezocht door miljoenen mensen uit de hele wereld. 

Het centrum van Aken in de zomer, © Tourismus NRW e.V.

Van Keu­len naar Aken


35 mi­nu­ten met de trein

De steden van Noordrijn-Westfalen zijn op hun eigen manier boeiend en individueel; bijna direct naast Keulen ligt Aken; doordrenkt met een grote geschiedenis die je niet mag missen.
Wist jij dat...? Deze populaire stad was het centrum van het rijk van Karel de Grote. Tegenwoordig is er veel te zien en te doen, maar toch weet Aken zijn rustige sfeer te behouden. De meesten van zijn indrukwekkende, beroemde attracties kunnen te voet door de oude en kronkelige straatjes worden bereikt. De stad wordt gedomineerd door de Dom, die samen met zijn schat het eerste gebouw in Duitsland werd dat is opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst in 1978. Aken is ook bekend vanwege zijn thermale bronnen, waarvan men zegt dat het de reden is, waarom Karel de Grote hier zijn keizerlijk hof heeft laten bouwen. 

Uitzicht op de Rijndijk van Düsseldorf , © Tourismus NRW e.V.

Van Aken naar Düs­sel­dorf naar de lucht­ha­ven Düs­sel­dorf


Een uur met de trein | 10 mi­nu­ten met de trein

Vanuit Aken ga je terug naar Düsseldorf; de laatste stop van de tocht maar desalniettemin op slechts een uurtje afstand. Van shoppen en architectuur, van kunst naar de langste bar ter wereld... er zijn genoeg redenen om nog een beetje langer hier te blijven.
Wist jij dat...? De hoofdstad van de deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt in het hartje van de deelstaat: Düsseldorf is niet alleen de poort naar Noordrijn-Westfalen, maar ook naar de hele wereld. Zakelijke reizigers en toeristen uit de hele wereld komen aan op de gestroomlijnde en efficiënte luchthaven van waaruit ze makkelijk en comfortabel in alle richtingen kunnen reizen. De stad heeft terecht een open, gastvrije en kosmopoliete reputatie gekregen; een stad waar kunst, mode en lifestyle en de levenslust van de bewoners van Noordrijn-Westfalen bij elkaar komen en een perfecte smeltkroes vormen. De culturele diversiteit van de stad is ook terug te vinden in de evenementenkalender: van de traditionele carnaval met zangers, artiesten en dansers tot en met de Japan-dag.

Meer Road­trips door NRW

De Rursee van bovenaf, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Na­tuur & Wild-Rou­te

lees meer
Uitzicht op de stad Aken, © Tourismus NRW e.V.

UNES­CO Erf­goed-Rou­te

lees meer
Bierkrans met Kölsch, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Bier-Rou­te

lees meer
Uitzicht op de Rijndijk van Düsseldorf , © Tourismus NRW e.V.

Gro­te Me­tro­pool-Rou­te

lees meer
Oude vlek, Freudenberg in Siegen-Wittgenstein, © Tourismus NRW e.V.

His­to­ri­sche Ste­den-Rou­te

lees meer