Genotsroutes door Noordrijn-Westfalen
Op de route van asperges, kaas of bier
Noordrijn-Westfalen is een paradijs voor genieters: Grote biertradities en originele cafés zijn hier net zo goed vertegenwoordigd als sterren-restaurants en boerderijwinkeltjes, waar verse producten direct te koop zijn bij de fabrikant.
Maar wat misschien minder bekend is: Ook asperges, kaas en zelfs zout spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van Noordrijn-Westfalen. Wie de route wil volgen, kan dat heel makkelijk doen via speciale routes.
De koningin van de groente: Asperges
Langs de Spargelstraße NRW (aspergeroute Noordrijn-Westfalen) nodigen ongeveer 140 bedrijven uit, eens een kijkje te komen nemen. Tal van hen bieden tijdens het aspergeseizoen bijzondere acties en evenementen aan, zoals bijvoorbeeld aspergefeesten. Op de internetpagina www.spargelstrasse-nrw.de kan iedereen zijn favoriete boerderijen bezoeken en zodoende een individuele route samenstellen. Of je kiest gewoon voor de suggesties op de pagina, waar meerdere fietsroutes worden aanbevolen.
Melk en kaas
Ook de Käseroute NRW (kaasroute Noordrijn-Westfalen) is geen traditionele route, maar biedt plaats voor individuele voorkeuren en routesamenstellingen. Ongeveer 30 traditionele kaasmakerijen hebben zich aangesloten onder de naam van de route; ze hebben allemaal één ding gemeen, ze produceren hun kaas noch ambachtelijk. Ongeacht of het nu om geitenkaas, een in grotten gerijpte Klutert-kaas uit de Kluterthöhle of een kaas met wortelsap gaat. Tal van de kaasmakerijen bieden ook rondleidingen aan en wie wil, kan een kijkje nemen bij de productie van de kaas of zelf eens een koe melken. www.kaeseroute-nrw.de
Wie meer over de basis van de kaas, de melk, te weten wil komen, kan een wandeling maken op één van de melkwandelpaden door Noordrijn-Westfalen. De eerste werd in 2008 in het Bergische Wipperfürth geopend. Intussen zijn er tal van soortgelijke routes, ook in andere regio's van de deelstaat, want melk wordt in vele regio's van de deelstaat geproduceerd. Één van de nieuwere routes loopt door het Teutoburgerwoud rondom Nieheim. De stad in het district Höxter staat bekend om zijn goede kaas, een Westfaalse specialiteit.
Alle melkwandelpaden in Noordrijn-Westfalen zijn tussen vier en acht kilometer lang, dus ook goed te doen met kortere beentjes. Bovendien zijn er ook nog melkfietsroutes, die tussen 7 en 38 kilometer lang zijn. De paden zijn vooral interessant voor schoolklassen en families, maar natuurlijk ook voor iedereen, die graag wil weten, wat met onze melk gebeurt, voordat deze bij ons op tafel staat.
www.kuhlturlandschaft.de
Zout en koren
Bij de 77 kilometer lange fietsroute, genaamd Westfaalse zoutroute, gaat het niet om de melk, maar een ander “wit goud”. De route verbindt plaatsen van de historische zoutproductie tussen Unna, aan de rand van het Ruhrgebied en Salzkotten in het Teutoburgerwoud. In de regio wordt reeds sinds meerdere eeuwen zout gewonnen en gebruikt; niet in de laatste plaats voor de gezondheid. Wie zichzelf eens wil verwennen, kan langs de zoutroute gradeerwerken en zoutbronnen bezoeken om eens heerlijk diep te kunnen ademen of zelfs een duik te nemen. Het belevenismuseum “Westfälische Salzwelten” in Bad Sassendorf in het Sauerland, dat eveneens deel uitmaakt van de route, vertelt de geschiedenis van het ginnen van zout en leert over de betekenis voor de gezondheid van het kristal. Bezoekers kunnen daar bijvoorbeeld zoutoplossingen ginnen of proberen, hoe een zoutknecht eeuwen geleden heeft gewerkt.
www.westfaelische-salzroute.de
De bierproductie in het Ruhrgebied kan eveneens putten uit een lange traditie. Dortmund werd vroeger ook wel gezien als de wereldhoofdstad van het bier, maar intussen hebben de meeste brouwerijen in de stad hun poorten moeten sluiten. Sporen van de grote geschiedenis zijn nog altijd terug te vinden, bijvoorbeeld in het Dortmunder U, de voormalige gist- en opslagkelder van de Dortmunder Union-brouwerij. De grote U van de brouwerij op het dak is nog altijd van verre te zien, maar binnenin is toch het één en ander veranderd: In plaats van het koelen van bier wordt intussen cultuur tentoon gesteld en tijdens tal van evenementen gevuld met leven.
De opvallende toren is één van de herkenningspunten op de themaroute “Brot, Korn und Bier” (brood, koren en bier) op de Route der Industriekultur in het Ruhrgebied, die in totaal 40 locaties met elkaar verbindt, waaronder brouwerijen, stokerijen, molens, maar ook historische bedrijven zoals de voormalige beschuitfabriek Brandt en het Brauereimuseum Dortmund. En de kiosk, die in het Ruhrgebied deel uitmaakt van het alledaagse leven, ontbreekt natuurlijk ook niet.
Bovendien behoort de voormalige Lindenbrauerei in Unna, die inmiddels is omgebouwd in een wereldwijd uniek museum, tot de highlights: Het centrum voor internationale lichtkunst is het eerste en tot op heden enige museum, dat helemaal toegewijd is aan de lichtkunst. Internationale lichtkunstenaars presenteren hier in koelruimtes, gangen en gistbassins van de voormalige Linden-brouwerij hun kunstwerken. Op sommige andere locaties, bijvoorbeeld in het Westfaalse openluchtmuseum in Hagen krijgen de bezoekers de gelegenheid, producten, die ter plaatse worden gemaakt, te proeven. De binnenhaven van Duisburg weet op zijn beurt te overtuigen met een historische havenarchitectuur, gecombineerd met trendy bars en spannende musea.
www.route-industriekultur.ruhr
In de heuvels van het Bergisches Land gaat het er dan weer wat rustiger aan toe. Net zoals in het Ruhrgebied wordt ook hier bier gebrouwd, zoals bijvoorbeeld het Wiehl-Bielstein. Hier start daarom ook de goed 13 kilometer tellende Bierweg (bierroute), een van de 24 Bergische Streifzüge (Bergische zwerftochten): De rondlopende route brengt de wandelaars onder andere naar de bron, die het water levert voor het bier uit Bielstein, en verklapt het geheim, waarom midden in het Bergisches Land Kölsch wordt gebrouwen.
Fruit en kruiden
Op de ongeveer zes kilometer lange Obstweg (fruitroute) in Leichlingen staat de appel centraal. Deze route hoort, net als de Bierweg (bierroute), tot de Bergische Streifzüge (Bergische zwerftochten). De wandelaars krijgen onder andere informatie over wat beren te maken hebben met de verspreiding van de appel en hoe Karel de Grote zich heeft ingezet voor het fruit. Ook tips over de appel als huismiddeltje tegen de een of andere aandoening wordt onderweg verklapt. Wie na de zes kilometer nog niet genoeg heeft gewandeld, kan wisselen naar de Bergische Weg, die eveneens door Leichlingen loopt.
Nog meer tips over huismiddeltjes krijg je op de Kräuterweg (kruidenroute), ook weer een Bergische Streifzug (Bergische zwerftocht), die rondom Neunkirchen-Seelscheid loopt. Op de ongeveer 16 kilometer lange route krijgen de wandelaars meer informatie, legendarische weetjes en heel veel praktische tips over geneeskrachtige planten, die ook vandaag de dag nog te vinden zijn in het Bergische Land. En alsof dat nog niet genoeg is, krijg je ook nog tips voor de inheemse keuken.
Bij de Pflaumenwanderweg (pruimenwandelpad) in Oelde speelt een regionale ster de hoofdrol: De “Stromberger Pflaume” wordt beschermd door de Europese Unie, net zoals bijvoorbeeld de “Nürnberger Lebkuchen” of de “Spreewälder Gurken”. Langs het tien kilometer tellende wandelpad krijgt de wandelaar op negen stations informatie over de blauwe vrucht, van de teelt tot en met de verwerking. Tijdens het tweede weekeinde in september vindt ieder jaar weer de grote pruimenmarkt plaats in Oelde. Hier kun je alles kopen, wat het hartje van de pruimenliefhebber begeert: Hier zijn lekkere pruimenpannenkoeken te koop, maar ook buitengewone producten, zoals bijvoorbeeld pruimenbrood, pruimenijs of zelfs pruimenbraadworst.
www.oelde.de
Op de Natur-Genuss-Route (natuur-genot-route) in het Münsterland draait het om het genot: Op 160 kilometer kunnen fietsers de voor deze regio zo typische idyllische parklandschappen leren kennen en af en toe een pauze inlassen in een gezellig restaurant of boerderij-café, of even regionale groenten, vlees of fruit voor de volgende picknick in een boerderijwinkel kopen.