©
Das Restaurant "Glück und Seligkeit" in Bielefeld ist in einer früheren Kirche untergebracht., © glückundseligkeit.de

Buitengewone gastronomische belevenissen


Oude muren of een industriële omgeving, altijd nieuw of juist heel klassiek

Een crime diner of een riddermaal - het eten is op vele locaties inmiddels veel meer dan het lekkere genieten; het is een echt evenement geworden. Dat geldt natuurlijk ook voor Noordrijn-Westfalen: Van het restaurant in een voormalige kerk tot en met de meest pittige curryworst - wij hebben de meest buitengewone gastronomische belevenissen in jouw Noordrijn-Westfalen op een rijtje gezet; op spectaculaire locations en met heel bijzondere gastronomische concepten en culinaire aanbiedingen.

©
Das Qomo im Rheinturm in Düsseldorf bietet in rund 170 Metern Höhe japanische Küche, leckere Cocktails und einen fantastischen Blick über die Stadt und das Umland., © Jens Schwarck

Genieten op grote hoogte


Rheinturm, Düsseldorf
Op de Rheinturm, op een hoogte van ongeveer 170 meter, heeft een nieuw Japans restaurant namens Qomo zijn deuren geopend in 2018. Hier kun je niet alleen genieten van de beste sushi, mar ook van het fantastisch uitzicht op het oude centrum, de Rijn en de trendy Medienhafen. Bij helder weer kun je zelfs de toppen van de Dom van Keulen herkennen. Omdat het restaurant draait, kun je in alle richtingen genieten van het uitzicht. Je kunt trouwens ook genieten van een lekkere cocktail tijdens de zonsondergang op luchtige hoogte.
www.centro-hotels.de

Drehturm Belvédère, Aken
De Drehturm op de Lousberg, boven Aken, is niet alleen ideaal voor een lekkere brunch op zondag of een bakje koffie, maar biedt ook één keer per maand een Skydinner aan. Op elke eerste zaterdag gaan de poorten open om 19.00 uur en kun je met een reservering genieten van heerlijke menu's. En het wordt pas echt romantisch als de zon ondergaat, de sterren tevoorschijn komen en je je blik vanaf de berg op Aken valt.
www.drehturm-aachen.de

Ettelsberg-kabelbaan, Willingen
De cabines van de kabelbaan van de Ettelsberg-kabelbaan in Willingen in het Sauerland veranderen ieder jaar weer in kleine genietersparadijzen tijdens de 'Willinger Schlendertage' in de lente. Terwijl de gasten steeds weer naar boven en beneden gaan, wordt er een vijf gangen-menu geserveerd; iedere keer als je weer in het dalstation komt, wordt de volgende gang geserveerd. Groepen kunnen dit aanbod ook op andere dagen dan de 'Schlendertage' boeken.
www.ettelsberg-seilbahn.de

©
Im Besucherbergwerk Ramsbeck im sauerländischen Bestwig können Gäste 300 Meter unter Tage ein Drei-Gänge-Menü genießen., © agentur | roeder

Essen, waar anderen hard hebben gewerkt


Zollverein, Essen
Het casino bij het Unesco-werelderfgoed Zollverein in Essen heeft een heel eigen charme, want het combineert industriële cultuur met edele chique: Kroonluchters met kaarsen hangen aan de hoge plafonds van de voormalige compressorhal, die worden ondersteund door massieve betonnen pijlers. Houten vloeren gecombineerd met machine-onderdelen en het open liggende ventilatiesysteem dragen trouwens bij aan de industriële flair van de locatie. De keuken is jong en creatief met traditionele regionale invloeden. Hier worden trouwens ook regelmatig crime diners georganiseerd.
www.casino-zollverein.de

Landschapspark, Duisburg
De buiten bedrijf gestelde Thyssen-metaalbewerkingsbedrijf in Duisburg-Meiderich is het spectaculaire centrum van het landschapspark Duisburg-Noord. De hoogoven-installatie kan worden bezichtigd en wie even een pauze wil inlassen, kan dat in het voormalige primaire schakelhuis doen. Hier wordt onder de stalen balken en oude machinecomponenten een cross-over keuken in bistrostijl met regionale invloeden zoals curryworst aangeboden. 's Avonds is een bezoek zeer zeker de moeite waard, als de uitgerangeerde hoogoven vrolijk wordt verlicht.
www.landschaftspark.de

Mijn, Bestwig
In de voor bezoekers toegankelijke mijn Ramsbeck in Bestwig in het Sauerland ga je voor het 'Gruben-Light-Dinner' 300 meter onder de grond. Bij kaarsenschijn en 'Fröschen', de oude lampen van de mijnwerkers, en gesierd met liederen van mijnwerkers en klassieke muziek, wordt er een drie gangen-menu geserveerd. Het diner kan ook in combinatie met een rondleiding door de voor bezoekers toegankelijke mijn worden geboekt. Deze rondleidingen worden georganiseerd door voormalige mijnwerkers.
www.hennesee-sauerland.de

Red Wagon, Kleef
In Kleef, direct bij het draisine-station, staat een voormalige treinwagon, die is omgebouwd tot een kleine soort van snackbar met terras. Het eten in de 'Red Wagon' is hoofdzakelijk veganistisch, en vele dingen ook glutenvrij. Bovendien worden er ook steeds weer evenementen georganiseerd.
www.facebook.com/Donnerbuechse

©
Rosenberankte Tür am Schloss Türnich im Rhein-Erft-Kreis, © Tourismus NRW e.V.

Drinken en smullen binnen oude muren


Glück und Seligkeit, Bielefeld
Nauwelijks een ander restaurant heeft zulke hoge plafonds: Het 'Glück und Seligkeit' in Bielefeld is gevestigd in een voormalige kerk. Tijdens de opening in 2005 was de Martini-kerk de eerste complete kerk in Duitsland, die gastronomisch werd gebruikt. De kaart is zeer gevarieerd; van Tandoori-zalm en pizza met worst en patat tot en met eend met servet-knoedels.
www.glueckundseligkeit.de

Kasteel Türnich, Kerpen
Veel kastelen in Noordrijn-Westfalen hebben eveneens een gastronomisch aanbod gecombineerd met een indrukwekkende ambiance. Een heel bijzondere locatie is Kasteel Türnich in Kerpen bij Keulen, het enige nog volledig behouden gebleven barokke kasteel in het Rijnland. De eigenaar, Severin Graaf van Hoensbroech, heeft de taak op zich genomen, het sterk verwaarloosde juweel weer op te knappen. In het bijbehorende café worden biologische ingrediënten uit eigen teelt geserveerd, waaronder ook sappen uit het landbouwbedrijf van de kasteelheer. Wie wil, kan na een lekker hapje ook nog heerlijk wandelen door het bekroonde kasteelpark.
www.nrw-tourismus.de/schloss-tuernich

Severinstorburg, Keulen
Vroeger maakte de Severinstorburg bij de Chlodwigplatz in Keulen deel uit van de stadsmuren, tegenwoordig is het een bekende eventlocation voor bijvoorbeeld bruiloften. Het is echter relatief nieuw dat er voor de oude muren ook een wijntuin wordt gepresenteerd. Bij goed weer en temperaturen vanaf 20 graden kun je hier genieten van een heerlijk wijntje, maar natuurlijk ook een goed glas Kölsch.
www.facebook.com/severinstorburg

©
In der römischen Herberge im Archäologischen Park Xanten kommen altrömische Leckereien auf den Tisch., © Spitzlicht Fotografie/Axel Thünker

Oude lekkernijen in een nieuw jasje op de tafel


Steentijd-menu, Mettmann
Net zoals de Neandertalers kunnen gasten in Mettmann in het Neanderland dineren. Het 'Land Gut Höhne' biedt een steentijd-menu met heerlijkheden uit de paleo-keuken aan. Gesneden met vuursteen messen, gedronken uit hoorns. Wie dit graag wil beleven, moet drie dagen van tevoren reserveren.
www.guthoehne.de

Gerechten van de oude Romeinen, Santen
In het LVR-archeologisch park Santen worden in de Romeinse herbergen oude Romeinse lekkernijen geserveerd, zoals bijvoorbeeld speenvarken of gerstensoep met brood. Er wordt hier gekookt volgens de recepten van de beroemde Romeinse connaisseur Apicius, die ten tijde van de geboorte van Christus in de omgeving van het huidige Keulen woonde.
www.roemische-herberge.de

©
Auf dem Japantag in Düsseldorf gibt es auch leckere japanische Gerichte., © Düsseldorf Tourismus

Lekkernijen uit het Verre Oosten en het Diepe Westen


Little Tokyo, Düsseldorf
Dankzij de grote Japanse gemeenschap in Düsseldorf is hier het grootste en meest authentieke culinaire aanbod uit het Verre Oosten in heel Duitsland te vinden. De meeste restaurants, Japanse supermarkten en Sake-bars liggen in de buurt van het centraal station, rondom de Immermannstraße.

Curryworst, Wanne-Eickel
Wie aan het typische eten uit het Ruhrgebied denkt, denkt automatisch aan de curryworst. Bijzonder pittige exemplaren zijn te vinden in een kleine snackbar in Wanne-Eickel: De worst-klassieker is hier verkrijgbaar met een saus in tien verschillende klassen qua pittigheid, waarbij de saus van de categorie zeven ongeveer twee tot vier keer pittiger is dan Tabasco-saus. De worst wordt naar keuze geserveerd met frietjes of als zoete variant met Nutella of kaneel en suiker.
www.diecurrywurst.com

©
Das Laden ein in Köln ist Deutschlands erstes stationäres Pop-up-Restaurant. Alle zwei Wochen wechseln Köche und Konzepte., © www.laden-ein.com

Altijd weer nieuw en helemaal in het donker


Laden ein, Keulen
Een heel buitengewoon concept biedt 'Laden ein' in Keulen. Om de twee weken staat hier namelijk een andere kok achter het fornuis en biedt een compleet nieuwe kaart. Want 'Laden ein' is het eerste stationaire pop-up restaurant van Duitsland. De organisatoren zien zichzelf vooral als platform voor diegenen, die zich hun droom van zelfstandigheid willen verwerkelijken en hun concept eerst willen testen. Sommige restaurants hebben aansluitend op het gastoptreden in 'Laden ein' daadwerkelijk op een andere locatie hun poorten geopend.
www.laden-ein.com

Donkerrestaurant, Keulen
Inmiddels zijn er al meerdere donkerrestaurants te vinden in Duitsland, maar de 'unsicht-Bar' in Keulen was het eerste. Hier kunnen gasten zich reeds sinds 2001 helemaal op de smaakbelevenis concentreren. Het eten en de drankjes worden geserveerd door blinde en slechtziende obers, die ook hun weg vinden zonder licht.
www.unsicht-bar-koeln.de

©
Das Hansemahl in Münster findet unter freiem Himmel auf dem Prinzipalmarkt statt., © Münster Marketing/Juliane Unkelbach

Genot in de open lucht


Hansemahl, Münster
Met het 'Hansemahl' herinnert Münster één keer per jaar aan de lange traditie van de Nederduitse Hanzesteden. Tijdens de festiviteiten staat de bijna 100 meter lange feesttafel op de Prinzipalmarkt middenin de historische stad centraal. Wie wil, kan zich hier door de kooplieden laten bedienen, die 'Hanseschnittchen' (belegd brood) met koffie, wijn of het lokale Pinkus-bier aanbieden. Bovendien worden gratis rondleidingen aangeboden ter gelegenheid van de 700 jaar oude Hanzetraditie.
www.muenster.de/hansemahl

Promi-Kellnern
Één keer per jaar zijn de obers de sterren in Münster: Ter gelegenheid van het zogenaamde 'Promi-Kellnern' doet Leonard Lansink alias Georg Wilsberg uit de gelijknamige ZDF-crime-serie zich een schort om en nodigt samen met steeds weer andere ondersteuners uit een bezoekje te brengen aan de Aaseeterrassen; en dat alles voor een goed doel: De inkomsten worden gedoneerd aan de 'Krebsberatung Münsterland'.
www.muenster.de/promi-kellnern

Nog meer bijzondere genotsbelevenissen in de open lucht zijn terug te vinden op www.dein-nrw.de/open-air-genuss.