©
Genusswelt "Exquisit", © Tourismus NRW e.V.

Ster­ren­keu­ken in Noor­drijn-West­fa­len


Al­leen het bes­te

Ster­ren stra­len bo­ven Noor­drijn-West­fa­len. Met al­leen 47 on­der­schei­den uit­mun­ten­de res­tau­rants, waar­on­der het Vendô­me in Schloss Bens­berg zelfs een van de 'World's 50 Best Res­tau­rants', is de deel­staat een uit­ste­kend adres voor ge­nie­ters.

Noordrijn-Westfalen presenteert zich tevens zo gevarieerd en divers als de mensen die er wonen. Of je nu liever voor een curryworst of toch carpaccio kiest, een eenpansgerecht of eendenborst - de uitmuntende gastronomen en de ambassadeurs van de heerlijkheden van de deelstaat hechten een grote waarde aan verse en kwalitatief hoogwaardige producten uit de eigen regio, die ze met passie en oog voor detail verder ontwikkelen tot steeds weer nieuwe, moderne creaties. Hun credo: Globale keuken, heel regionaal.

Haus Stemberg in Velbert

Het restaurant 'Haus Stemberg' in Velbert, een familiebedrijf, heeft bijvoorbeeld ook het Rheinische traditionele gerecht 'Himmel un Äd' op de kaart staan. Dus aardappelpuree met appelmoes en bloedworst? 'Eigenlijk wel', zegt kok Sascha Stemberg met een lachje op zijn lippen, 'maar wij hebben het natuurlijk wel een beetje verfijnd.' De kok, die al vijf jaar geleden zijn eerste ster heeft gekregen van de restaurantgids Guide Michelin en in 2017 door Gault&Millau werd opgeroepen tot newcomer van het jaar, vergeet ook bij het koken zijn roots niet. 'Twee keukens aan een fornuis' noemt het restaurant uit het Bergische Land zich ook graag. Want Sascha Stemberg, die het restaurant reeds in de vijfde generatie leidt, zet de traditie van zijn voorgangers voort maar vergeet hierbij ook niet de moderne, wereldwijde keuken. 
www.haus-stemberg.de

À propos roots: De beste koks in Noordrijn-Westfalen staan, net zoals Sascha Stemberg, vaak een beetje verder weg van de metropolen aan het fornuis. Joachim Wissler, de enige kok met drie sterren in Noordrijn-Westfalen, connaisseur uit het deelstaat, is te vinden in het beschouwelijke Bergisch-Gladbach tussen Keulen en Leverkusen. Bij Schloss Bensberg, een oud jachtslot uit de 18e eeuw, tovert hij geraffineerde variaties uit de klassieke Franse keuken. Bijzonder maar ook zonder omhaal.

Altijd het beste uit de regio

Ulrich Heldmann ziet zijn keuken in het restaurant Condordia in remscheid heel eenvoudig - altijd het beste en indien mogelijk ook uit de regio. Voor de versheid en heerlijke aroma's verzamelt hij wilde kruiden in het Bergisches Land, slentert hij over de markten en is hij altijd op zoek naar kwalitatief hoogwaardige, regionale producten die hij vervolgens voor zijn optimaal samengestelde gerechten gebruikt. Een bezoekje aan zijn restaurant kun je vergelijken met een bezoek aan het theater: Naar binnen lopen en genieten met alle zintuigen.
www.heldmanns-restaurant.de

Kosmopoliete flair in een moderne ambiance in Düsseldorf

Van een kosmopoliete flair in een moderne ambiance kunnen de gasten in het Berens am Kai in de Medienhafen van Düsseldorf genieten. Toen de sterrenkok Holger Berens voor het eerst de deruen van zijn restaurant opende, 'stond er nog niet veel meer dan bouwkranen en scènegalerieën', herinnert hij zich. Tegenwoordig is de Medienhafen een mondaine, internationale creatieve wijk, die zich onderscheid door de oude gebouwen en de moderne architectuur van bijvoorbeeld Frank O. Gehry en David Chipperfield. Bij Berens am Kai ontmoeten de trendsetters elkaar voor een kleine snack tijdens de lunch maar ook voor een uitgebreid diner met rivierkreeftragout, gestoofde tarbot of ree uit de Hunsrück. Daar mag natuurlijk een goed glaasje wijn niet ontbreken - je hebt er de keuze uit zeggen en schrijven 600 verschillende wijntjes.
www.berensamkai.de

Schloss Hugenpoert in Essen

Centraal in het Ruhrgebied maar desalniettemin in een groene omgeving ligt het 5-sterren Superior Schlosshotel.  Naast 36 individueel ingerichte kamers en suites biedt het waterkasteel uit de 17e eeuw met twee restaurants bovendien een heleboel genot. Het pas in 2016 in het Schlosshotel geopende gourmetrestaurant LAURUSHAUS behoort tot de jongste sterrenrestaurants in Noordrijn-Westfalen. Hier en in het restaurant HUGENpöttchen zorgt de keukenchef Erika Bergheim sinds 20 jaar voor de culinaire reputatie van de Hugenpoet. www.hugenpoet.de

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Himmel & Äd, © Tourismus NRW e.V. / Miss Gliss
Sascha Stemberg in der Küche, © augenstoff by Marcus Scheuermann
Innenansicht Haus Stemberg, © Ralf Schultheiss
Genuss-Botschafter Erika Bergheim
Zu Gast im Restaurant Berens am Kai Düsseldorf, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Ge­not in Noor­drijn-West­fa­len