Genusswelt "Exquisit", © Tourismus NRW e.V.

Ster­ren­keu­ken in Noor­drijn-West­fa­len

Al­leen het bes­te

Ster­ren stra­len bo­ven Noor­drijn-West­fa­len. Met al­leen 48 on­der­schei­den uit­mun­ten­de res­tau­rants is de deel­staat een uit­ste­kend adres voor ge­nie­ters.

Noordrijn-Westfalen presenteert zich tevens zo gevarieerd en divers als de mensen die er wonen. Of je nu liever voor een curryworst of toch carpaccio kiest, een eenpansgerecht of eendenborst - de uitmuntende gastronomen en de ambassadeurs van de heerlijkheden van de deelstaat hechten een grote waarde aan verse en kwalitatief hoogwaardige producten uit de eigen regio, die ze met passie en oog voor detail verder ontwikkelen tot steeds weer nieuwe, moderne creaties. Hun credo: Globale keuken, heel regionaal. Ook enkele NRW-genotsambassadeurs hebben het tot sterrenkoks geschopt.

Haus Stemberg in Velbert

Het restaurant 'Haus Stemberg' in Velbert, een familiebedrijf, heeft bijvoorbeeld ook het Rheinische traditionele gerecht 'Himmel un Äd' op de kaart staan. Dus aardappelpuree met appelmoes en bloedworst? 'Eigenlijk wel', zegt kok Sascha Stemberg met een lachje op zijn lippen, 'maar wij hebben het natuurlijk wel een beetje verfijnd.' De kok, die al vijf jaar geleden zijn eerste ster heeft gekregen van de restaurantgids Guide Michelin en in 2017 door Gault&Millau werd opgeroepen tot newcomer van het jaar, vergeet ook bij het koken zijn roots niet. 'Twee keukens aan een fornuis' noemt het restaurant uit het Bergische Land zich ook graag. Want Sascha Stemberg, die het restaurant reeds in de vijfde generatie leidt, zet de traditie van zijn voorgangers voort maar vergeet hierbij ook niet de moderne, wereldwijde keuken. 
www.haus-stemberg.de

À propos roots: De beste koks in Noordrijn-Westfalen staan, net zoals Sascha Stemberg, vaak een beetje verder weg van de metropolen aan het fornuis. 

Kosmopoliete flair in een moderne ambiance in Düsseldorf

Van een kosmopoliete flair in een moderne ambiance kunnen de gasten in het Berens am Kai in de Medienhafen van Düsseldorf genieten. Toen de sterrenkok Holger Berens voor het eerst de deruen van zijn restaurant opende, 'stond er nog niet veel meer dan bouwkranen en scènegalerieën', herinnert hij zich. Tegenwoordig is de Medienhafen een mondaine, internationale creatieve wijk, die zich onderscheid door de oude gebouwen en de moderne architectuur van bijvoorbeeld Frank O. Gehry en David Chipperfield. Bij Berens am Kai ontmoeten de trendsetters elkaar voor een kleine snack tijdens de lunch maar ook voor een uitgebreid diner met rivierkreeftragout, gestoofde tarbot of ree uit de Hunsrück. Daar mag natuurlijk een goed glaasje wijn niet ontbreken - je hebt er de keuze uit zeggen en schrijven 600 verschillende wijntjes.
www.berensamkai.de

Schloss Hugenpoert in Essen

Centraal in het Ruhrgebied maar desalniettemin in een groene omgeving ligt het 5-sterren Superior Schlosshotel.  Naast 36 individueel ingerichte kamers en suites biedt het waterkasteel uit de 17e eeuw met twee restaurants bovendien een heleboel genot. Het pas in 2016 in het Schlosshotel geopende gourmetrestaurant LAURUSHAUS behoort tot de jongste sterrenrestaurants in Noordrijn-Westfalen. Hier en in het restaurant HUGENpöttchen zorgt de keukenchef Erika Bergheim sinds 20 jaar voor de culinaire reputatie van de Hugenpoet. www.hugenpoet.de

Creatieve keuken uit het Bergische Land

De sterrenkoks Christopher en Alejandro Wilbrand zijn chefs in hotel-restaurant 'Zur Post' in Odenthal in het Bergische Land. Hier koken ze met creatieve individualiteit kenmerkende recepten uit de eigen streek en uit andere Europese regio's. Sinds 2004 is het restaurant ononderbroken met één ster in de Guide Michelin te vinden.
www.hotel-restaurant-zur-post.de

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Himmel & Äd, © Miss Gliss, Tourismus NRW e.V.
Sascha Stemberg in der Küche, © augenstoff by Marcus Scheuermann
Innenansicht Haus Stemberg, © Ralf Schultheiss
Genuss-Botschafter Erika Bergheim, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
Een gast in Restaurant Berens am Kai Düsseldorf, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Ge­not in Noor­drijn-West­fa­len

Genusswelt "Exquisit", © Tourismus NRW e.V.

Ster­ren­keu­ken

lees meer
Der Eifeler Döppekooche, ein traditioneller Kartoffelauflauf, wird heute als schmackhaftes Ofengericht wiederenteckt, © Archiv Eifel Tourismus GmbH

Rijns-West­faal­se keu­ken

lees meer
Gouden potten, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Cu­li­nai­re am­bas­sa­deurs

lees meer
Getreidefeld auf der Genussroute, © Münsterland e.V.

Ge­nots­rou­tes door Noor­drijn-West­fa­len

lees meer