©
Bergischer Weg Kennzeichnung mit einen Schild, © Das Bergische gGmbH

Ber­gi­scher Weg

Wan­de­len van het Ruhr­ge­bied tot aan de Dra­chen­fels aan de Rijn

Op dit wan­del­pad loopt u één keer dwars door het Ber­gis­ches Land. Dat kost wel­is­waar moei­te, maar daar­voor kan de Ber­gi­scher Weg ook veel af­wis­se­ling bie­den.

Op een wandelpad dat meer dan 100 jaar oud is, brengt de Bergischer Weg u dwars door het centrum van het Bergisches Land, van het Ruhrgebied tot aan Königswinter aan de Rijn. In 14 etappes legt u goede 260 kilometer af door historische dorpen en idyllische landschappen. Voorbij aan kastelen, burchten en monumenten. Reeds kort na de opening heeft de Bergischer Weg het keurmerk “Qualitätsweg Wanderbares Deutschland” ontvangen.

Onder andere het Neanderthal Museum in Mettmann, waar de bezoeker een reis door de tijd maakt en de ontwikkelingsgeschiedenis van de mens kan bekijken, behoort tot de highlights die men langs de route vindt. Het indrukwekkende Schloss Burg in Solingen, een van de grootste, weer opgebouwde burchten in West-Duitsland, kan men al van verre herkennen. Hier is niet alleen het uitzicht op de Wupper, dat men van het kasteel heeft de moeite waard, maar ook een bezoekje aan het Bergisches Museum. Hier kunt u een kijkje nemen in de geschiedenis en cultuur van de Middeleeuwen, het leven in het kasteel en de alledaagse cultuur in het Bergisches Land.

Een stuk minder bekend als zijn tegenhanger in Keulen is de eveneens langs de route liggende Altenberger dom in Odenthal. Maar hij hoeft zich echt niet te verbergen. Het indrukwekkende gebouw maakt deel uit van een in 1133 gestichte Cisterciënzer-abdij en heeft met het rond 1400 ontsane Westfenster het grootste kerkvenster ten noorden van de Alpen. Net zo indrukwekkend is de Müngstener Brücke, die met 107 meter de hoogste staalbrug in Duitsland is.

Maar ook qua landschap heeft de “Bergischer Weg” veel te bieden. Startpunt is bijvoorbeeld de idyllische Baldeneysee in Essen en finish de indrukwekkende Drachenfels aan de Rijn in Königswinter. Ertussen liggen steeds weer mooie plaatsen zoals het Middeleeuwse stadje Blankenberg maar ook Lindlar, waar bovendien ook nog het Freilichtmuseum ligt.

Vanwege de loop door het Bergisches Land moet de route eerder als moeilijk worden gezien, want de wandelaar moet steeds weer hogere bergen beklimmen.

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Lengte van de route in km
262.0
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
-

Hoogste punt in meter
348
Hoogtemeters omhoog
-
Hoogtemeters omlaag
-
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Die Müngstener Brücke liegt auf dem Bergischen Weg, © Uwe Völkner-Fotoagentur FOX
Bergischer Weg, © Das Bergische gGmbH

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Bergisches Wanderland«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.

Reis­ar­ran­ge­men­ten

Vind jouw per­fec­te wan­del­va­kan­tie!

Al­le wan­del­pa­den in NRW