©
Kupferroute Bank an der Gedenkstätte, © Birgit Engelen

Ko­per­rou­te

Goud­ge­le zink­vi­ool­tjes langs de rou­te rond­om Stol­berg bloei­en ook nu nog op de erts­vel­den.

Me­taal­win­ning en -ver­wer­king be­hoor­de in Stol­berg bij Aken ge­du­ren­de een lan­ge pe­ri­o­de tot de tra­di­ti­o­ne­le am­bach­ten. De ko­per­rou­te zorgt er­voor, dat u mid­den in het ver­le­den te­recht komt.

Eigenlijk is de naam misleidend. Want koper, zoals wij het tegenwoordig kennen, werd in de buurt rondom Stolberg nooit verwerkt. Het was veel meer messing, dat Stolberg tot beroemdheid zou verhelpen. De toenmalige generaties, die gedurende de glorietijd van de messingindustrie in de 17de en 18de eeuw leefden, noemden het huidige als messing bekend staande metaal echter doodeenvoudig “geel koper” - en maakten van Stolberg kortweg de “Koperstad Stolberg”. De “Koperroute” brengt u tegenwoordig langs de saillante getuigen van de lange geschiedenis van de metaalafwerking in de stad. Op een lengte van goed 16 kilometer lopen de wandelaars langs kopermolens en koperhoeves.

De start van de route ligt aan de voet van de Middeleeuwse burcht in de historische oude stadskern van Stolberg. Aldaar vindt men met de koperhoeve “Rose” reeds het eerste relict uit de messing productie. Rond 1600 kopermeester familie de koperhoeve gebouwd. Vandaag de dag dient hij als hoeve voor handenarbeid.

De Romeinen gebruikten de ertsmijnen reeds

Verder gaat de route op slingerende bospaden en uitgestrekte weidelandschappen, waar men steeds weer een blik kan werpen op het panorama van het oude centrum van Stolberg met zijn burcht. De route loopt langs meerdere oude ertsmijnen, die deels reeds door de Romeinen werden gebruikt.

Dankzij de grond, die rijk is aan zware metalen, heeft de regio nog een heel bijzondere aanblik te bieden: Van mei tot augustus bloeien goudgele zinkviooltjes, die men uitsluitend op de ertsvelden aldaar aan kan treffen. Ook een oude, niet gesloten steengroeve weet plantenliefhebbers te verrukken: De natuur heeft de ruimte weer heroverd en veranderd in een zeer divers biotoop. Hier groeien onder andere verschillende soorten orchideeën.

Wie na 16 kilometer terecht komt in Aken, maar nog een stuk verder wil wandelen, kan hier zonder problemen overstappen op de Eifelsteig. De route behoort tot de “Top Trails of Germany” en brengt u op een goede 300 kilometer van Aken tot aan Trier.

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Lengte van de route in km
15.5
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
4

Hoogste punt in meter
329
Hoogtemeters omhoog
345
Hoogtemeters omlaag
214
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Die Kupferroute führt an einer Gedenkstätte vorbei, © Birgit Engelen
Alte Gebäude säumen den Weg, © Birgit Engelen
Der Wanderweg führt an vielen Wieden vorbei, © Birgit Engelen
Kupferroute Bank an der Gedenkstätte, © Birgit Engelen

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Stolberg-Touristik«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.

Wan­de­lar­ran­ge­men­ten in de Ei­fel

Laat je in­spi­re­ren

Al­le wan­del­pa­den in NRW