Sauerland-Waldroute: Sonne scheint durch Bäume, © Tourismus NRW e.V., O. Franke

Sau­er­land-Wal­d­rou­te

Be­to­ve­rend, mys­te­ri­eus, uit sa­gen

Op zijn 240 ki­lo­me­ter tel­len­de rou­te tus­sen Iser­lo­hn en Mars­berg loopt het pad niet al­leen door een bij­zon­der mooi land­schap, maar is ook te­rug te vin­den in sa­gen en le­gen­den.

Dit pad biedt een buitengewoon natuurlijk genot. Onder het mom “Betoverend mystiek” loopt de Sauerland-Waldroute op zijn 240 kilometer lange route van Iserlohn tot Marsberg niet alleen door mooie landschappen, maar zijn er ook sagen en legenden terug te vinden. Want in deze omgeving vertellen de mensen nog altijd graag verhalen; sommige eng, sommige grappig. Wandelaars kunnen ze op borden lezen, die telkens op de plek waar ze plaats vinden, zijn aangebracht. Op zeven stations wordt bijvoorbeeld over wichten, heksen, spookachtige bouwmeesters en knuppelhonden verteld.

Grotten, meren, bossen en zelfs een groter meer kun je onderweg ontdekken

Helemaal zonder woorden is het landschap, dat langs de route te zien is, zelf ook bijzonder mooi. Grotten, meren, bossen en zelfs een groter meer kun je onderweg ontdekken. Het rotsmeer in Hemer kan op eigen houtje of met een gids worden ontdekt.  De wandelaars vinden in beide stuwmeren, de Sorpe- en Möhnesee, die eveneens langs de route liggen, een heleboel water. In totaal loopt de route door drie water- en bosrijke natuurparken: De natuurparken Arnsberger Wald en Diemelsee kenmerken zich door de wissel van bergen en dalen, beken en meren, uitzichten en dichte bossen. Door het landschap van het het natuurpark Sauerland-Rothaargebirge in het Middelgebergte lopen met de Sauerland-Höhenflug en de Rothaarsteig trowuens gelijk twee andere in heel Duitsland bekende kwaliteits-wandelroutes.  

Bezienswaardigheden en belevenispunten bieden wandelaars gevarieerde gelegenheden voor een tussenstop. Zo biedt de Lörmecketurm op het hoogste punt van het Arnsberger Wald en de Möhnesee-Turm aan de oever van het stuwmeer fantastische uitzichten, de Almebronnen leveren de dorstige wandelaar fris bronwater en in het Wildpark Bilsteintal in Warstein kun je vast en zeker inheemse bosbewoners bewonderen. Extra kennis bieden de rangers, die toeren op de Sauerland-Waldroute aanbieden.

www.sauerland-waldroute.de

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Google Maps wordt hier weergegeven. Als Google Maps wordt geaccepteerd, worden de gegevens doorgestuurd naar Google Maps.

Accepteer Google Maps
Lengte van de route in km
243
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
-

Hoogste punt in meter
573
Hoogtemeters omhoog
6.375
Hoogtemeters omlaag
6.200
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
  • Rondtocht
  • Geschikt voor families
  • Geschikt voor rolstoelgebruikers

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Erkennungszeichen der Sauerland-Waldroute, © Sauerland-Tourismus e.V.
Sauerland-Waldroute: Sonne scheint durch Bäume, © Tourismus NRW e.V., O. Franke
Schmaler Pfad am Hohen Stein, © Sauerland-Tourismus e.V.
Sauerland Waldroute: Blick auf "Hohler Stein", © Sauerland-Tourismus e.V., Julia Rohe

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Zweckverband Naturpark Arnsberger Wald«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.