©
De Rothaarsteig, © Sauerland-Tourismus e.V.

Baum­ber­ger Lud­ge­rus­weg

In de voet­stap­pen van de Hei­li­ge Lud­ger

Ko­ning Ka­rel de Gro­te, de ko­ning van de Fran­ken, stuur­de de Hei­li­ge Lud­ge­rus (“Lud­ger”) ooit op weg, om het Mün­ster­land te mis­si­o­ne­ren. Te­gen­woor­dig, meer dan 1200 jaar la­ter, kun­nen wan­de­laars in de voet­stap­pen van de eer­ste bis­schop van Mün­ster wan­de­len.

Kerkelijke geschiedenis in de open lucht: De wandelaars zien zogezegd op iedere hoek van de 30 kilometer lange route tussen Stift Tilbeck en Coesfeld de voormalige apostels van de Friesen en Saksen, die hier in het Münsterland kloosters en scholen liet bouwen, kerkelijke organisaties oprichtte en gemeentes vestigde. Plaatsen zoals Havixbeck, het barokke Nottuln en Billerbeck doorloopt de wandelaar tijdens zijn weg door de typische Münsterlandse parklandschappen, beukenbossen en akkers, voorbij aan hagen.

De van het kwaliteitslabel “Qualitätsweg Wanderbares Deutschland” voorziene route kan goed in etappes worden opgedeeld, aangezien de afzonderlijke plaatsen op slechts enkele kilometers afstand van elkaar liggen. Wie van sportief houdt, kan de route ook graag verlengen. Zo kunnen talrijke bezienswaardigheden via de 14 toegangswegen of één van de 59 rondlopende routes worden bereikt, die een wegennet met een totale lengte van 600 kilometer door het Münsterland vormen. Steile hellingen zijn hierbij uitzonderingen.

Uitzicht van de Longinustoren

Heel gemoedelijk is de klim naar de “top” van de Westerberg bij Havixbeck. Vanaf het uitzichtsplatform van de aldaar gebouwde Longinustoren krijgen de wandelaars een goed uitzicht op de waterrijke heuvels en sappig groene weiden van het Münsterland. Hier werd ook televisiegeschiedenis geschreven: bij de Longinustoren maakte Reinhold Holtstiege in 1952 de eerste officiële televiespresentatie mogelijk.

Maar nu weer terug naar de Heilige Ludger. Zijn laatste reis bracht hem naar Billerbeck, waar hij nog één keer een Godsdienst vierde, voordat hij op 26 maart 809 stierf. Op de plek waar hij ligt begraven, werd later de “Billerbecker Dom” gebouwd, die niemand mag missen, die op weg is, de Katholieke geschiedenis van het Münsterland te bewandelen.

www.baumberge-touristik.de

 

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Lengte van de route in km
-
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
-

Hoogste punt in meter
-
Hoogtemeters omhoog
-
Hoogtemeters omlaag
-
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
-

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Baumberge Touristik«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.

Reis­ar­ran­ge­men­ten

Vind jouw per­fec­te wan­del­va­kan­tie!

Al­le wan­del­pa­den in NRW