Blick über die Landschaft - Rothaarsteig-Spuren, © Rothaarsteigverein e.V., Klaus-Peter Kappest

Rot­haar­s­teig-spo­ren

Weg van de be­ken­de pa­den

De Rot­haar­s­teig geldt als een van de mooi­ste, ho­ger ge­le­gen we­gen in Eu­ro­pa. Het is ech­ter ook de moei­te waard, de veel­be­wan­del­de pa­den te ver­la­ten en naar links of rechts af te bui­gen.

Ze dragen namen zoals “Kahle Pön”, Ilsetal- of ook Trödelstein-pad: de acht Rothaarsteig-sporen tussen Sauerland en Siegen-Wittgenstein biedt niet alleen kenners van de populaire hooggelegen route een welkome afwisseling. Ook wie voor het eerst in de regio gaat wandelen, vindt hier gegarandeerd de juiste weg. Tussen 7 en 16 kilometer lang, zijn de door het Deutsche Wanderinstitut gecertificeerde Premium wegen, die zijn aangelegd als rondlopende routes, goed te doen.

Routes voor beginners

De Rothaarsteig-spoor Blickinsland - Kahle Pön bijvoorbeeld is uitermate geschikt voor wandelingen van een halve dag of voor minder fervente wandelaars. In goed vier uurtjes gaat het door gevarieerde heidelandschappen van de Uplandse bergen op de 745 meter hoge Kalied. In dit geval geldt trouwen ka = kaal en lied = steile berg. Maar geen zorgen: op de zeven kilometer lange route hoeven slechts 170 hoogtemeters te worden afgelegd.

Het Grönebacher Dorfpfad (10,9) is ook goed geschikt als begin. Deze route loopt rondom de oudste kerktoren van de stad Winterberg, die St. Lambertus-kerk in Gröneback, en kan hierbij grote variatie bieden. Het ene moment gaat het nog door kleurige weiden, het volgende al door dichte bossen; maar met altijd uitzicht op het pittoreske dorp Grönebach. Wie met kinderen onderweg is, zal een onderbreking bij één van de beide vrijetijdsinstallaties langs de weg waarschijnlijk niet kunnen vermijden.

Fantastische uitzichten op het Natuurpark Lahn-Dill-Bergland en het Siegerland belooft de Dill-bergtoer langs de grens van de deelstaat tussen Noordrijn-Westfalen en Hessen. Zonder al te grote hellingen te moeten beklimmen, doorkruist de wandelaar, of in dit geval de “grensganger” het idyllische Dilltal en de historische Hauberg Offdilln, waar tegenwoordig nog sporen van de Kelten zoals bijvoorbeeld een laagoven bezichtigd kunnen worden. Hoogtepunt van de 15,8 kilometer lange toer is het uitzicht van het uitzichtsplatform “Nase im Wind” (neus in de wind) op de Tiefenrother Hoogte (Rothaarkamm). Wie hier niet de tijd neemt om te genieten, is zelf schuld.

Routes voor fitte wandelaars

Wie de Kahler-Asten-Steig wil beklimmen, moet fit zijn. Met een lengte van 16 kilometer en 500 hoogtemeters behoort deze tot de moeilijkste rondlopende wandelwegen rondom de Rothaarsteig. 2017 werd de weg door de Deutscher Wanderverband onderscheiden met het certificaat “Qualitätsweg Wanderbares Deutschland - Traumtor” – een dat terecht: Want wandelaars, die vanaf de Rothaar-Arena in Westfeld (centrum voor Nordic Sports) op weg gaan naar de Kahler Asten, worden beloond met een fantastisch uitzicht tot aan de Brocken.

Stijl bergop gaat het ook gelijk vanaf het begin van de 11,6 kilometer lange Oberhundemer Bergtour. Maar als de klim over de oude paden succesvol is afgelegd, gaat het gemoedelijk verder over slingerende paden voorbij aan ruwe rotsen en door dicht begroeide bossen. Maar ook compleet door Kyrill ontboste vlakken, waar de natuur zich stukje bij beetje weer bij elkaar raapt, maken steeds weer indruk op de wandelaars. In het Alpenhaus am Kahleberg moet gewoon even een pauze worden ingelast. De oudbakken hut is sinds 2011 officieel erkend als stadsdeel van Kirchhundem.

Het Wisenten-pad van Wingeshausen naar Schmallenberg-Jagdhaus, ook onderscheiden met het keurmerk  “Qualitätsweg Wanderbares Deutschland - Traumtor”, is een belevenis voor kinderen (en volwassenen). Halverwege op deze 12,9 kilometer lange, gemiddelde route kunnen wandelaars met een beetje geluk de enige in Europa vrij levende Wisent-kudde live beleven. De toegang tot het verblijf van de grote warrige dieren moet wel worden betaald; de prijzen zijn afhankelijk van de lichaamslengte.

Mystiek uitziende rotswanden, een romantisch meer met waterlelies en de historische plaats van de Bettelmannsbuche (bedelaarsbeuk), waar in vroegere tijden bedevaartgangers overnachtten, zorgen ervoor de het Ilsetalpad een bijzonder natuurlijke belevenis wordt. Langs de Lahn, Ilse en Weidelbach gaat het over een afstand van 16,5 kilometer op het langste Rothaarsteig-pad door open landschappen en dicht begroeide vuren- en beukenbossen naar de Weidelbacher vijver. Bij de idyllisch gelegen vijver midden in het bos is het goed vertoeven. Hier kan genoten worden van de heerlijke rust en kracht worden getankt voor de volgende beklimming. Want: er moeten 540 hoogtemeters op de route in het Wittgensteiner bos worden bedwongen.

Een paar meter minder zijn het op het Trödelsteinpfad, dat met een lengte van 10,2 kilometer van het Buchheller-dal naar het natuurmonument “Trödelstein” (en terug) loopt. Na goed vier uur op oude, onbewerkte paden bereikt de geoefende wandelaar de uit meerdere basalt-klippen en een eronder gelegen zuilenveld bestaande uit een rotsformatie van plagioklaas, maar natuurlijk niet, zonder eerst een pauze in te lassen, zoals bijvoorbeeld op de jeneverbesheide van het natuurreservaat “Saukaute”. Ook deze pad werd onderscheiden met het certificaat “Qualitätsweg Wanderbares Deutschland - Traumtor”.

www.rothaarsteig.de

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Google Maps wordt hier weergegeven. Als Google Maps wordt geaccepteerd, worden de gegevens doorgestuurd naar Google Maps.

Accepteer Google Maps
Lengte van de route in km
-
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
-

Hoogste punt in meter
677
Hoogtemeters omhoog
376
Hoogtemeters omlaag
376
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
  • Rondtocht
  • Geschikt voor families
  • Geschikt voor rolstoelgebruikers

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Rothaarsteig-Spur Trödelsteinpfad, © Rothaarsteigverein e.V., Klaus-Peter Kappest
Rothaarsteig-Spur Blick-ins-Land Kahle Pön, © Rothaarsteigverein e.V., Klaus-Peter Kappest
Rothaarsteig-Spur Oberhundemer Bergtour, © Rothaarsteigverein e.V., Klaus-Peter Kappest
Rothaarsteig-Spur Grönebacher Dorfpfad, © Rothaarsteigverein e.V., Klaus-Peter Kappest
Blick über die Landschaft - Rothaarsteig-Spuren, © Rothaarsteigverein e.V., Klaus-Peter Kappest
Rothaarsteig-Spur Kahler Asten-Steig, © Rothaarsteigverein e.V., Klaus-Peter Kappest
Rothaarsteig-Spur Wisentpfad, © Rothaarsteigverein e.V., Klaus-Peter Kappest
Rothaarsteig-Spur Dill-Bergtour, © Rothaarsteigverein e.V., Klaus-Peter Kappest

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Rothaarsteigverein e.V.«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.