©
breuk bij de Ahrsteig, © www.ahrtal.de

Ah­r­steig

Één naam, twee pa­den: een wan­del­pad ver­bindt de Ei­fel met de Rijn

Met zijn 90 ki­lo­me­ter be­hoort de Ah­r­steig tot de kor­te­re wan­del­we­gen. Maar qua af­wis­se­ling doet hij niet on­der voor de an­de­re wan­del­pa­den.

De Ahrsteig bestaat gelijk twee keer: De Ahrsteig rood start bij de oorsprong van de Ahr in het Noordrijn-Westfalense Blankenheim en loopt door tot eventjes voor Altenahr. De Ahrsteig blauw pakt de loop van de rivier bij het wijndorp Walporzheim weer op en volgt hem tot de monding in de Rijn bij Sinzig. De beide delen worden verbonden door vier verschillende paden, van waaruit iedere wandelaar zijn favoriete route kan kiezen.

In totaal heeft de Ahrsteig - zonder verbindingspaden - een totale lengte van 90 afwisselende kilometers. Idyllische bospaden nodigen net zo uit als stille weiden- of smalle rotspaden. Eenzame hoogvlaktes worden afgewisseld door levendige wijndorpen. Wie op weg wil gaan, moet echter rekening houden met het volgende: Ook als er tussendoor steeds weer trajecten zijn, waar men op adem kan komen - makkelijk wordt de tocht niet. Het gaat steeds weer stijl bergop. Maar het is zeer zeker de moeite waard: Wie de beklimming met succes heeft volbracht, wordt beloond met deels zeer indrukwekkende uitzichten.

De eerste etappe van de Ahrsteig begint in Blankenheim

Dit geldt ook voor de eerste etappe, die start in Blankenheim in de Eifel en ruim elf kilometer lang is. Hij komt uit bij de oevers van het Freilinger meer, een geliefd natuur- en recreatiegebied. Voor de indrukwekkende uitzichten zorgt de Birker Berg, diens plateau u eerst moet oversteken.

De tweede etappe is nog veeleisender. Hier verlaat de wandelaar Noordrijn-Westfalen en komt hij terecht in Aremberg in Rijnland-Palts. Ook hier mag u niet vergeten: Uw uithoudingsvermogen wordt beloond met mooie uitzichten. Omdat deze route zich door idyllische wouden en langs mooie boomgaarden slingert, kunt u reeds genieten van de weg naar de bestemming. Eenmaal boven aangekomen, kunt u bij mooi weer de Ardennen maar ook de majestueuze Nürburg zien.

In totaal bestaat de Ahrsteig officieel uit zes etappes plus verbindingswegen. Wie wil, kan echter natuurlijk ook eerder of later een pauze nemen. Voor een onderbreking zijn in het bijzonder „Qualitätsgastgeber Wanderbares Deutschland“ een aanrader, aangezien zij zich vooral hebben ingesteld op de behoefte van wandelaars.

De Ahrsteig zelf werd geopend in 2012 en heeft na een jaar al de prijs als „Qualitätsweg Wanderbares Deutschland“ (kwaliteitsweg wandelbaar Duitsland) in de wacht gesleept.

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Lengte van de route in km
84.0
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
-

Hoogste punt in meter
605
Hoogtemeters omhoog
2.650
Hoogtemeters omlaag
4.000
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Der Ahrsteig führt durch idyllische Dorfkerne, © Foto www.ahrtal.de
breuk bij de Ahrsteig, © www.ahrtal.de
Ein Aussichtspunkt lädt zum Verweilen ein, © Foto www.ahrtal.de
Der Weg führt immer an der Ahr entlang, © Foto www.ahrtal.de
Wanderer lassen am Ahrsteig ihren Blick in die Ferne scheifen, © Foto www.ahrtal.de

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Ahrtal-Tourismus Bad Neuenahr-Ahrweiler e.V.«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.

Wan­de­lar­ran­ge­men­ten in de Ei­fel

Laat je in­spi­re­ren

Al­le wan­del­pa­den in NRW