Landschaft entlang des Rothaarsteigs, © Sauerland Tourismus e.V.

Wan­del-hoog­te­pun­ten langs de Rot­haar­s­teig

Ont­dek­toch­ten weg van de gro­te broer

De Rot­haar­s­teig geldt als een van de mooi­ste, ho­ger ge­le­gen wan-del­pa­den in Eu­ro­pa. Maar niet al­leen hij, maar ook de “wan­del-hoog­te­pun­ten langs de Rot­haar­s­teig” la­ten het hart van de wan­de­laar snel­ler klop­pen.

De twaalf wandelhoogtepunten zijn bijzonder geschikt voor wandelaars, die tochten van een halve- of hele dag willen maken en weer daar willen aankomen, waar ze ook van start zijn gegaan. Want anders als de Rothaarsteig zijn de wandelhoogtepunten aangelegd als rondlopende routes. Iedere route is hierbij toegewijd aan een ander onderwerp. En ook de lengtes variëren: Bij tochten tussen 7 en 37 kilometer vinden zowel recreatieve alsook geambieerde wandelaars de juiste route.

Tochtjes voor beginners

Zo is bijvoorbeeld het mythe- en sagenpad in Bad Laasphe met zijn goed elf kilometer goed geschikt voor families en iedereen, die een kleinere route plant. Bij de route, die grotendeels door het bos loopt, zorgen de borden langs de rand van de weg, die met afbeeldingen verhalen uit de regio vertellen voor afwisseling. Het zijn trouwens best realistische verhalen. Wat nu precies de historische waarheid is, kun je eveneens op de borden lezen.

Nog korter en zeker ook spannend voor kinderen is het calorieënpad in Hilchenbach. Weg van het geasfalteerde oeverpad gaat het op bospaden één keer rond de Breitenbach-stuwdam en zorgt zo voor een bijzondere natuurbelevenis. Wie hier wandelt, verbrandt waarschijnlijk al genoeg calorieën. En het worden er nog meer, als je korte pauzes inlast en gebruik maakt van de tien fitness-stations langs de route.

De Via Adrina in Bad Berleburg staat bekend voor zijn fantastische uitzichten. Het Deutsche Wanderinstitut heeft de route zelfs gecertificeerd als premium wandelpad. De naam Adrina heeft betrekking op de rivier de Eder, die de route rond 20 kilometer lang soms op smalle paden, soms op bredere natuurlijke maar ook landwegen door weiden, grasland en bossen volgt. Voor wie de route te lang is, kan hij deze ook afkorten, want de route kan in twee nagenoeg even lange kleinere rondlopende routes Arfeld- of Schwarzenau-route worden opgedeeld.

Ook de twaalf kilometer lange “Fachwerkweg” (vakwerkweg) Freudenberg weet de wandelaars te overtuigen met zijn postkaartidylle, ook al is dit op een heel andere manier als de Via Adrina. De route start en eindigt in het mooie vakwerkstadje Freudenberg, diens oude centrum na een verwoestende brand in de 17e eeuw volgend het voorbeeld van 1540 weer compleet werd opgebouwd en in deze vorm vandaag de dag nog steeds bestaat. Het indrukwekkende beeld wordt gecombineerd met mooie uitzichten, waar je onderweg steeds weer van kunt genieten. Bovendien is de tunnelpassage bij Hohenhain een bijzondere belevenis. Hier kunnen wandelaars ongeveer een halve kilometer onder de aarde doorlopen.

Grubenwanderweg

De “Fachwerkweg” (vakwerkweg) loopt ook voorbij aan oude mijnen en een voormalig ijzerverwerkingspunt en verklapt hierbij reeds, waarmee veel bewoners van het Siegerland vroeger de kost hebben verdiend. Wie nog meer te weten wil komen over het werk van de mijnbouwers, kan een wandeling maken op de bijna 16 kilometer lange Grubenwanderweg (mijnenwandelpad). Terwijl borden de geschiedenis theoretisch weergeven, kun je bij tal van de nog bestaande mijningangen heel concreet zien, waar de weg vroeger diep in de mijn leidde. Op de route, die grotendeels door het bos loopt, ligt onder andere de oudste mijn van het Siegerland die van het jaar 1298 is.

De 15 kilometer lange Netphener Keltenweg behoort eveneens tot de makkelijkere routes, maar heeft her en der wel een steile helling. De route vertelt weer over een heel ander deel van de geschiedenis in de regio. Op borden wordt hier over het alledaagse leven van de vroegere bewoners de Kelten verteld en bij de Alten Burg kunnen wandelaars onderweg zelfs de resten van een Keltische walburcht bewonderen.

Routes voor actieve wandelaars

Naast de routes, die ook goed te doen zijn voor beginners, hebben de “Wandel-hoogtepunten langs de Rothaarsteig” ook routes in het assortiment die speciaal voor de actievere wandelaars bestemd zijn. Onder andere het Kindelsbergpfad, dat rondom het Kreuztal loopt en als middelzwaar gelden. Naast natuurreservaten en originele bospaden zie je op de 14 kilometer lange route ook steeds weer aanwijzingen op de duizenden jaren oude mijnbouwtraditie van de regio. Zo vertellen vele van de 24 borden langs de rand van de weg over mijnen, waarin de bergbouwers ooit hard hebben gewerkt.

De weg heeft zijn naam echter te danken aan de Kindelsberg. Vanaf het uitzichtsplatform van de gelijknamige toren kun je bij goed weer met een verrekijker ook nog het op ongeveer 60 kilometer afstand liggende Siebengebirge bij Bonn herkennen. Het smalle rotspad, dat op delen van de route loopt, zorgt voor extra avontuur. Wie liever voor de minder spectaculaire variant kiest, kan op een kruising ook voor de bredere bosweg kiezen.

Het Wittgensteiner Schieferpfad loopt rondom Bad Berleburg. Zoals de naam al verklapt, gaat het hier om het winnen van leisteen, wat eeuwen lang hier in de regio plaats vond. Langs 20 stations, waaronder een voor het publiek geopende mijn, kunnen wandelaars de geschiedenis van de regio beleven. De 13 kilometer lange route, die zoals de Via Adrina ook door het Deutsches Wanderinstitut werd uitgeroepen tot premium wandelpad, verloopt meestal over natuurlijke smalle paden door uiterwaarden, bergweiden en bossen, waar deels een stevige stand voor nodig is. 

De Historischer Rundweg Achenbach in Siegen is eveneens onderscheiden; en dat niet alleen als premium wandelpad. Als eerste wandelpad überhaupt mag hij de titel “Qalitätsweg Wanderbares Deutschland - Kulturerlebnis” (Kwaliteitspad Wandelbaar Duitsland - Cultuurbelevenis) dragen. Deze titel wordt uitgereikt door de Deutscher Wanderverband. Als reden noemt de bond de buitengewone mix van natuurlijke omgevingen en culturele belevenissen, die wandelaars te wachten staan op hun ongeveer elf kilometer lange route. Je loopt rondom Siegen bijvoorbeeld voorbij aan bronnen, wilde orchideeën en sporen van nederzettingen van de tijd voor Christus.

Meer als dubbel zo lang als de Historischer Rundweg Achenbach is de Mäanderweg in Erndtebrück. Met een lengte van ongeveer 25 kilometer loopt de route door bossen en over weiden van het dal van de Benfe en over de hoogtes boven het Lahndal. Wie aan deze tocht begint, moet echter voor voldoende proviand zorgen, want langs de route vind je nauwelijks mogelijkheden een lekkere lunch te kopen. Je hebt wel mooie plekken waar je een pauze kunt inlassen en die ideaal zijn voor een picknick.

In Burbach is er een speciaal wandelpad voor literatuurliefhebbers en iedereen, die meer te weten wil komen over de regio. Bij de “Romantischer Hickengrund” slaan zeven luisterstations bruggen tussen poëzie en natuur en vertellen verhalen over de plek, waar de wandelaar zich op dat moment bevindt. Voor wie de bijna 24 kilometer lange route te lang is, kan deze ook worden afgekort want de rondlopende route kan worden opgedeeld in een ongeveer 15 kilometer lange noordelijke- en een ongeveer even lange zuidelijke lus.

In Neunkirchen staat op de rondlopende route met de naam “Ansichten - Aussichten” (opvattingen - uitzichten) de kunst centraal.  Stille natuurlijke landschappen combineren hier de sporen van de mijnbouw en kunstwerken en installaties. 24 schilderijen en sculpturen van lokale kunstenaars kunnen langs de route worden ontdekt. Met een lengte van ongeveer 37 kilometer is deze route de langste van de twaalf “Wandel-hoogtepunten langs de Rothaarsteig”. Maar hij kan goed worden ingedeeld in twee dagtochten.

 

 
Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Google Maps wordt hier weergegeven. Als Google Maps wordt geaccepteerd, worden de gegevens doorgestuurd naar Google Maps.

Accepteer Google Maps
Lengte van de route in km
-
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
-

Hoogste punt in meter
-
Hoogtemeters omhoog
-
Hoogtemeters omlaag
-
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
-
  • Rondtocht
  • Geschikt voor families
  • Geschikt voor rolstoelgebruikers

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Blick vom Gillerturm, © www.rothaarsteig.de kappest.de
Kinder, die den Rothaarsteig erkunden, © Rothaarsteigverein e.V.
Kindelbergspfad Fernblicke, © Natalie Glatter www.wandermagazin.de
Landschaft entlang des Rothaarsteigs, © Sauerland Tourismus e.V.

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Touristikverband Siegen-Wittgenstein e.V.«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.

Al­le wan­del­pa­den in NRW

nrw-aktiv_radfahren_mg_0779_e

Ruhr­höhen­weg

lees meer
De Winterberger Hochtour, © Ferienwelt Winterberg

Win­ter­ber­ger Hoch­t­our

lees meer
vorm geven uit hout op Uplandsteig, © Tourist-Information Willingen

Up­land­steig

lees meer
Hängebrücke bei Kühhude am Rothaarsteig, © Rothaarsteigverein e.V. Björn Hänssler

Rot­haar­s­teig

lees meer
Wandelpad Talsperrenweg, © Naturregion Sieg

Tal­sper­ren­weg

lees meer
Oude boom op de Hermannsweg, © OWL Marketing GmbH,S. Westermann

Her­man­ns­weg

lees meer
Die Usseler Heide ist Teil des Rundwegs, © Sauerland Höhenflug

Ge­o­lo­gi­sche rond lo­pen­de rou­te Dü­ding­hau­sen

lees meer
Bestwiger Panoramaweg fantastisch mooie uitzichten, © Reinhard Schmidtmann

Best­wi­ger Pa­no­ra­ma­weg

lees meer
Kupferroute Bank an der Gedenkstätte, © Birgit Engelen

Ko­per­rou­te

lees meer
In der Natur finden Wanderer interessante Pilze oder Pflanzen, © Foto Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.

Witt­gen­stei­ner Schie­ferpfad

lees meer
Drei Täler Tour - Wilder Wanderweg, © BSW, Kristine Löw

Drei-Täler-tocht

lees meer
Wandelen op de Olsberger Kneippwanderweg, © Dominik Ketz

Ols­ber­ger Kneip­p­wan­der­weg

lees meer
Sonnenuntergänge in der wie unberührt wirkenden Natur sind besonders beeindruckend, © Foto Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.

Via Adri­na - de “Weg met uit­zicht”

lees meer
Blick über die Landschaft - Rothaarsteig-Spuren, © Rothaarsteigverein e.V., Klaus-Peter Kappest

Rot­haar­s­teig-spo­ren

lees meer
Wanderin fotografiert die Landschaft, © Joschka Meiburg

Rond­lo­pen­de wan­del­pa­den Na­tur­park Maas-Schwalm-Net­te

lees meer
De wandeling op het Veischeder Sonnenpfad, © IG Veischedetal

Vei­sche­der Son­nenpfad

lees meer
Kleine Brücken führen den Bödefelder Hollenpfad über die Bäche, © Tourismus Schmallenberger Sauerland / K.-P. Kappest

Bö­de­fel­der Hol­lenpfad

lees meer
nrw-aktiv_radfahren_mg_0779_e_4

Baum­ber­ger Lud­ge­rus­weg

lees meer
Sauerland Höhenflug -  het uitzicht op de bergketen, © Sauerland Höhenflug

Sau­er­land-Höhen­flug

lees meer
een blik op canyon, © Rudolf Schubert

Teu­to­schlei­fen

lees meer
wandelaar op Viadukt-Wanderweg, © Gemeinde Altenbeken

Vi­a­dukt-Wan­der­weg

lees meer
Extertal Burg Sternberg, © Gemeinde Extertal

Han­sa­weg

lees meer
Roman Canal Wandelpad - Aquädukt Mechernich, © Natalie Glatter, Wandermagazin

Rö­mer­ka­nal-Wan­der­weg

lees meer
Skulpturenpfade im Kreis Mettmann Kunstwege, © Stadt Heiligenhaus

Op de weg van de kunst door het Ne­an­der­land

lees meer
Natursteig Sieg -  uitzicht van top, © RadRegionRheinland e.V.

Na­tur­steig Sieg

lees meer
Bergischer Weg, © Das Bergische gGmbH

Ber­gi­scher Weg

lees meer
twee mensen genieten van het landschap op Eggeweg, © Teutoburger Wald Tourismus

Eg­ge­weg

lees meer
mist bij de Ehmsen trail, © Julian Stratenschulte

Ehm­sen­weg

lees meer
Blick vom Hermannsdenkmal, © Teutoburger Wald Tourismus - OWL GmbH

Her­man­ns­höhen

lees meer
Kindelsbergpfad Fernblicke, © Natalie Glatter www.wandermagazin.de

Kin­dels­berg­pfad

lees meer
Der Landweg ist einer der Bergischen Streifzüge, © Das Bergische GmbH

Ber­gi­sche Strei­fz­ü­ge

lees meer
Op de Briloner Kammweg, © Brilon Wirtschaft und Tourismus GmbH

Brilo­ner Kamm­weg

lees meer
breuk bij de Ahrsteig, © www.ahrtal.de

Ah­r­steig

lees meer
Kalvarienberg Alendorf, © Johannes Höhn

Ei­fel­steig

lees meer
Wandelen op de Neanderland-Steig, © Kreis Mettmann Martina Chardin

Ne­an­der­land Steig

lees meer
De wandelroute Medebacher Bergweg, © Touristik-Gesellschaft Medebach mbH

Me­de­ba­cher Berg­weg

lees meer
Gipfelkreuz am Paderborner Höhenweg, © Tourist Information Paderborn, R. Rohlf

Pa­der­bor­ner Höhen­weg

lees meer
Erkennungszeichen der Sauerland-Waldroute, © Sauerland-Tourismus e.V.

Sau­er­land-Wal­d­rou­te

lees meer
Wandelaars op de wildernis trail, © G.Priske

Wild­nistrail

lees meer
Landschaft entlang des Rothaarsteigs, © Sauerland Tourismus e.V.

Wan­del-hoog­te­pun­ten langs de Rot­haar­s­teig

lees meer
Kleine Dörfer liegen auf dem Weg, © Uwe Völkner - Fotoagentur FOX

Op weg naar de apos­tel Ja­ko­bus

lees meer
Rheinsteig pad voor de sportieve wandelaar, © Tourismus NRW e.V.

Rheinst­eig

lees meer