©
Landschaft entlang des Rothaarsteigs, © Sauerland Tourismus e.V.

Wan­del-hoog­te­pun­ten langs de Rot­haar­s­teig

Ont­dek­toch­ten weg van de gro­te broer

De Rot­haar­s­teig geldt als een van de mooi­ste, ho­ger ge­le­gen wan-del­pa­den in Eu­ro­pa. Maar niet al­leen hij, maar ook de “wan­del-hoog­te­pun­ten langs de Rot­haar­s­teig” la­ten het hart van de wan­de­laar snel­ler klop­pen.

De twaalf wandelhoogtepunten zijn bijzonder geschikt voor wandelaars, die tochten van een halve- of hele dag willen maken en weer daar willen aankomen, waar ze ook van start zijn gegaan. Want anders als de Rothaarsteig zijn de wandelhoogtepunten aangelegd als rondlopende routes. Iedere route is hierbij toegewijd aan een ander onderwerp. En ook de lengtes variëren: Bij tochten tussen 7 en 37 kilometer vinden zowel recreatieve alsook geambieerde wandelaars de juiste route.

 

Tochtjes voor beginners

Zo is bijvoorbeeld het mythe- en sagenpad in Bad Laasphe met zijn goed elf kilometer goed geschikt voor families en iedereen, die een kleinere route plant. Bij de route, die grotendeels door het bos loopt, zorgen de borden langs de rand van de weg, die met afbeeldingen verhalen uit de regio vertellen voor afwisseling. Het zijn trouwens best realistische verhalen. Wat nu precies de historische waarheid is, kun je eveneens op de borden lezen.

Nog korter en zeker ook spannend voor kinderen is het calorieënpad in Hilchenbach. Weg van het geasfalteerde oeverpad gaat het op bospaden één keer rond de Breitenbach-stuwdam en zorgt zo voor een bijzondere natuurbelevenis. Wie hier wandelt, verbrandt waarschijnlijk al genoeg calorieën. En het worden er nog meer, als je korte pauzes inlast en gebruik maakt van de tien fitness-stations langs de route.

De Via Adrina in Bad Berleburg staat bekend voor zijn fantastische uitzichten. Het Deutsche Wanderinstitut heeft de route zelfs gecertificeerd als premium wandelpad. De naam Adrina heeft betrekking op de rivier de Eder, die de route rond 20 kilometer lang soms op smalle paden, soms op bredere natuurlijke maar ook landwegen door weiden, grasland en bossen volgt. Voor wie de route te lang is, kan hij deze ook afkorten, want de route kan in twee nagenoeg even lange kleinere rondlopende routes Arfeld- of Schwarzenau-route worden opgedeeld.

Ook de twaalf kilometer lange “Fachwerkweg” (vakwerkweg) Freudenberg weet de wandelaars te overtuigen met zijn postkaartidylle, ook al is dit op een heel andere manier als de Via Adrina. De route start en eindigt in het mooie vakwerkstadje Freudenberg, diens oude centrum na een verwoestende brand in de 17e eeuw volgend het voorbeeld van 1540 weer compleet werd opgebouwd en in deze vorm vandaag de dag nog steeds bestaat. Het indrukwekkende beeld wordt gecombineerd met mooie uitzichten, waar je onderweg steeds weer van kunt genieten. Bovendien is de tunnelpassage bij Hohenhain een bijzondere belevenis. Hier kunnen wandelaars ongeveer een halve kilometer onder de aarde doorlopen.

Grubenwanderweg

De “Fachwerkweg” (vakwerkweg) loopt ook voorbij aan oude mijnen en een voormalig ijzerverwerkingspunt en verklapt hierbij reeds, waarmee veel bewoners van het Siegerland vroeger de kost hebben verdiend. Wie nog meer te weten wil komen over het werk van de mijnbouwers, kan een wandeling maken op de bijna 16 kilometer lange Grubenwanderweg (mijnenwandelpad). Terwijl borden de geschiedenis theoretisch weergeven, kun je bij tal van de nog bestaande mijningangen heel concreet zien, waar de weg vroeger diep in de mijn leidde. Op de route, die grotendeels door het bos loopt, ligt onder andere de oudste mijn van het Siegerland die van het jaar 1298 is.

De 15 kilometer lange Netphener Keltenweg behoort eveneens tot de makkelijkere routes, maar heeft her en der wel een steile helling. De route vertelt weer over een heel ander deel van de geschiedenis in de regio. Op borden wordt hier over het alledaagse leven van de vroegere bewoners de Kelten verteld en bij de Alten Burg kunnen wandelaars onderweg zelfs de resten van een Keltische walburcht bewonderen.

Routes voor actieve wandelaars

Naast de routes, die ook goed te doen zijn voor beginners, hebben de “Wandel-hoogtepunten langs de Rothaarsteig” ook routes in het assortiment die speciaal voor de actievere wandelaars bestemd zijn. Onder andere het Kindelsbergpfad, dat rondom het Kreuztal loopt en als middelzwaar gelden. Naast natuurreservaten en originele bospaden zie je op de 14 kilometer lange route ook steeds weer aanwijzingen op de duizenden jaren oude mijnbouwtraditie van de regio. Zo vertellen vele van de 24 borden langs de rand van de weg over mijnen, waarin de bergbouwers ooit hard hebben gewerkt.

De weg heeft zijn naam echter te danken aan de Kindelsberg. Vanaf het uitzichtsplatform van de gelijknamige toren kun je bij goed weer met een verrekijker ook nog het op ongeveer 60 kilometer afstand liggende Siebengebirge bij Bonn herkennen. Het smalle rotspad, dat op delen van de route loopt, zorgt voor extra avontuur. Wie liever voor de minder spectaculaire variant kiest, kan op een kruising ook voor de bredere bosweg kiezen.

Het Wittgensteiner Schieferpfad loopt rondom Bad Berleburg. Zoals de naam al verklapt, gaat het hier om het winnen van leisteen, wat eeuwen lang hier in de regio plaats vond. Langs 20 stations, waaronder een voor het publiek geopende mijn, kunnen wandelaars de geschiedenis van de regio beleven. De 13 kilometer lange route, die zoals de Via Adrina ook door het Deutsches Wanderinstitut werd uitgeroepen tot premium wandelpad, verloopt meestal over natuurlijke smalle paden door uiterwaarden, bergweiden en bossen, waar deels een stevige stand voor nodig is. 

De Historischer Rundweg Achenbach in Siegen is eveneens onderscheiden; en dat niet alleen als premium wandelpad. Als eerste wandelpad überhaupt mag hij de titel “Qalitätsweg Wanderbares Deutschland - Kulturerlebnis” (Kwaliteitspad Wandelbaar Duitsland - Cultuurbelevenis) dragen. Deze titel wordt uitgereikt door de Deutscher Wanderverband. Als reden noemt de bond de buitengewone mix van natuurlijke omgevingen en culturele belevenissen, die wandelaars te wachten staan op hun ongeveer elf kilometer lange route. Je loopt rondom Siegen bijvoorbeeld voorbij aan bronnen, wilde orchideeën en sporen van nederzettingen van de tijd voor Christus.

Meer als dubbel zo lang als de Historischer Rundweg Achenbach is de Mäanderweg in Erndtebrück. Met een lengte van ongeveer 25 kilometer loopt de route door bossen en over weiden van het dal van de Benfe en over de hoogtes boven het Lahndal. Wie aan deze tocht begint, moet echter voor voldoende proviand zorgen, want langs de route vind je nauwelijks mogelijkheden een lekkere lunch te kopen. Je hebt wel mooie plekken waar je een pauze kunt inlassen en die ideaal zijn voor een picknick.

In Burbach is er een speciaal wandelpad voor literatuurliefhebbers en iedereen, die meer te weten wil komen over de regio. Bij de “Romantischer Hickengrund” slaan zeven luisterstations bruggen tussen poëzie en natuur en vertellen verhalen over de plek, waar de wandelaar zich op dat moment bevindt. Voor wie de bijna 24 kilometer lange route te lang is, kan deze ook worden afgekort want de rondlopende route kan worden opgedeeld in een ongeveer 15 kilometer lange noordelijke- en een ongeveer even lange zuidelijke lus.

In Neunkirchen staat op de rondlopende route met de naam “Ansichten - Aussichten” (opvattingen - uitzichten) de kunst centraal.  Stille natuurlijke landschappen combineren hier de sporen van de mijnbouw en kunstwerken en installaties. 24 schilderijen en sculpturen van lokale kunstenaars kunnen langs de route worden ontdekt. Met een lengte van ongeveer 37 kilometer is deze route de langste van de twaalf “Wandel-hoogtepunten langs de Rothaarsteig”. Maar hij kan goed worden ingedeeld in twee dagtochten.

 

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Lengte van de route in km
-
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
-

Hoogste punt in meter
-
Hoogtemeters omhoog
-
Hoogtemeters omlaag
-
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
-
  • Rondtocht
  • Geschikt voor families
  • Geschikt voor rolstoelgebruikers

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Blick vom Gillerturm, © www.rothaarsteig.de kappest.de
Kinder, die den Rothaarsteig erkunden, © Rothaarsteigverein e.V.
Kindelbergspfad Fernblicke, © Natalie Glatter www.wandermagazin.de
Landschaft entlang des Rothaarsteigs, © Sauerland Tourismus e.V.

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Touristikverband Siegerland-Wittgenstein e.V.«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.

Al­le wan­del­pa­den in NRW