Neanderthal Museum in Mettmann


Een tijdreis in de geschiedenis van de ontwikkeling van de mens

Hoe hebben de Neanderthaler geleefd in Noordrijn-Westfalen? Welk gereedschap hebben ze geproduceerd? En wat hebben ze gegeten? Het Neanderthal Museum heeft de antwoorden!


De bezoekers van het Neanderthal Museum in Mettmann begeven zich op een tijdreis in de geschiedenis van de ontwikkeling van de mens. Niet ver van de plek waar het museum staat, werd in 1856 het humaan fossiel van een Neanderthaler gevonden; een oermens, die volgens de nieuwste stand der kennis ongeveer 42.000 jaar geleden in het neandertal moet hebben geleefd.

Het Neanderthal Museum, dat in 1996 werd gebouwd, stelt niet alleen het naamgevende skelet van 1856 ten toon, maar ook de vondsten van latere uitgravingen op de plek van de vondst in het neandertal. Een grote “Werkbank der Erfindungen” (werkbank van de uitvindingen) toont mijlpalen van de menselijke inventiviteit van de vuursteen tot en met de brandstofcel. In de interactieve vaste tentoonstelling zijn er vijf onderwerpen, die een chronologische trace van de geschiedenis van de mensheid vormen en dit complexe onderwerp beperken: “Leben und Überleben” (leven en overleven) , “Werkzeug und Wissen” (gereedschap en kennis), “Mythos und Religion” (mythe en religie), “Umwelt und Ernährung” (milieu en voeding) evenals “Kommunikation und Gesellschaft” (communicatie en samenleving).

De steentijd-werkplaats is bijzonder spannend voor kinderen. Hier kunnen de kleine handwerkers zelf proberen, hoe de oermensen hun gereedschappen hebben gemaakt. Hier wordt met bottennaalden genaaid, worden messen met vuursteen-lemmeten geproduceerd, pijl en boog geknutseld en gietsels van menselijke botten en beroemde fossiele vondsten nauwkeurig geïnspecteerd.

De kunstweg “Menschenspuren” (mensensporen) past dan weer een beetje meer bij de interesses van de volwassen bezoekers. Deze start direct bij het museum en loopt langs de Düssel, alwaar men tien sculpturen van diverse kunstenaars kan bewonderen. De kinderen kunnen in de tussentijd dieren uit de oertijd zoeken in het langs de kunstweg gelegen wildpark. Hier wonen wisenten evenals oerossen en wilde tarpan-paarden - gefokte dieren die afstammen van de dieren uit de ijstijd en die reeds sinds enkele eeuwen zijn uitgestorven. Buiten het museumterrein kan men echter ook nog veel ontdekken: Niet ver van het museum bevindt zich de vindplaats van de Neanderthaler. De Feldhofer Grotte zelf ging door de kalkgewinning voor altijd verloren. Tegenwoordig is de vindplaats van de beroemdste oertijd-Duitser geënsceneerd als archeologische tuin. Stenen kruisen, tijdassen, jalons en ligstoelen verbinden zich met de topografie van de plek en vertellen over de afwisselende dalgeschiedenis.

Openingstijden:
Dinsdag tot en met zondag van 10.00 - 18.00 uur
De vindplaats sluit van november tot en met februari om 16.00 uur en van maart tot en met oktober om 17.00 uur.

Kaart van NRW

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Ein Neandertahler hautnah, © Stiftung Neanderthal Museum
Das Museumsgebäude, © Stiftung Neanderthal Museum
Neanderthalerrekonstruktion, © Stiftung Neanderthal Museum
© Neanderthal Museum / H.Neumann

Meer informatie


Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag


Neem graag direct contact op met »Neanderthal Museum«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.