Neanderthal Museum Header alternativ Neandertaler mit erlegter Beute © Neanderthal Museum M, © Neanderthal Museun

Ne­an­der­thal Mu­se­um in Mett­mann

Mett­mann

Hoe heb­ben de Ne­an­der­tha­ler ge­leefd in Noor­drijn-West­fa­len? Welk ge­reed­schap heb­ben ze ge­pro­du­ceerd? En wat heb­ben ze ge­ge­ten? Het Ne­an­der­thal Mu­se­um heeft de ant­woor­den op de­ze vra­gen. De ont­wik­ke­ling van de mens staat cen­traal in de vas­te ten­toon­stel­ling van het mu­se­um.

De bezoekers van het Neanderthal Museum in Mettmann begeven zich op een tijdreis in de geschiedenis van de ontwikkeling van de mens. Niet ver van de plek waar het museum staat, werd in 1856 het humaan fossiel van een Neanderthaler gevonden; een oermens, die volgens de nieuwste stand der kennis ongeveer 42.000 jaar geleden in het neandertal moet hebben geleefd.

Het Neanderthal Museum, dat in 1996 werd gebouwd, stelt niet alleen het naamgevende skelet van 1856 ten toon, maar ook de vondsten van latere uitgravingen op de plek van de vondst in het neandertal. Een grote “Werkbank der Erfindungen” (werkbank van de uitvindingen) toont mijlpalen van de menselijke inventiviteit van de vuursteen tot en met de brandstofcel. In de interactieve vaste tentoonstelling zijn er vijf onderwerpen, die een chronologische trace van de geschiedenis van de mensheid vormen en dit complexe onderwerp beperken: “Leben und Überleben” (leven en overleven) , “Werkzeug und Wissen” (gereedschap en kennis), “Mythos und Religion” (mythe en religie), “Umwelt und Ernährung” (milieu en voeding) evenals “Kommunikation und Gesellschaft” (communicatie en samenleving).

De steentijd-werkplaats is bijzonder spannend voor kinderen. Hier kunnen de kleine handwerkers zelf proberen, hoe de oermensen hun gereedschappen hebben gemaakt. Hier wordt met bottennaalden genaaid, worden messen met vuursteen-lemmeten geproduceerd, pijl en boog geknutseld en gietsels van menselijke botten en beroemde fossiele vondsten nauwkeurig geïnspecteerd.

De kunstweg “Menschenspuren” (mensensporen) past dan weer een beetje meer bij de interesses van de volwassen bezoekers. Deze start direct bij het museum en loopt langs de Düssel, alwaar men tien sculpturen van diverse kunstenaars kan bewonderen. De kinderen kunnen in de tussentijd dieren uit de oertijd zoeken in het langs de kunstweg gelegen wildpark. Hier wonen wisenten evenals oerossen en wilde tarpan-paarden - gefokte dieren die afstammen van de dieren uit de ijstijd en die reeds sinds enkele eeuwen zijn uitgestorven.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Das Neanderthal Museum liegt in Mettmann an der einstigen Fundstelle des Neandertaler-Skeletts, © Neanderthal Museum, A.Laaks
Neanderthal Museum, Führung durch die Dauerausstellung, © Neanderthal Museum
Neanderthal Museum, Höhlenraum mit Steinzeitwerkstatt und Kindern, © Neanderthal Museum
Steinzeitaction, © Neanderthal Museum
Dauerausstellung Führung, © Neanderthal Museum
Besucher in der Dauerausstellung, © Neanderthal Museum
Dauerausstellung, © Neanderthal Museum
Neanderthal Museum, © Neanderthal Museum

Meer informatie

Nu ontdekken!

Prijzen

Volwassenen: vanaf € 13,00

Contact

Neanderthal Museum
Talstraße 300
40822 Mettmann

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 10:00 - 18:00 uur
Woensdag 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Neanderthal Museum«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.