Aussenansicht Burg Hülshoff, Havixbeck, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Burg Hüls­hoff

Pit­to­resk wa­ter­kas­teel ver­an­dert in het Cen­ter for Li­te­ra­tu­re

Reeds sinds twee eeu­wen is het ge­boor­te­huis van de dich­te­res An­net­te von Dros­te-Hüls­hoff (1797-1848) to­neel van uit­ste­ken­de po­ë­ti­sche kunst en scherp­zin­ni­ge re­flec­tie op de we­reld. In de ko­men­de ja­ren wordt het wa­ter­kas­teel in Ha­vix­beck in het Mün­ster­land ver­an­derd in een 'Zu­kunftsort Li­te­ra­tur' (toe­komst­plaats voor de li­te­ra­tuur).

Pittoresk gelegen in een groot, barok park diende Burg Hülshoff in eerste lijn als retraite voor de adelige familie Droste zu Hülshoff aan het begin van de 19e eeuw. Tegenwoordig is het echter een nagenoeg geheel behouden gebleven renaissance-complex samen met voorburcht, open en toegankelijk voor bezoekers. Als multifunctioneel evenementen- en tentoonstellingsplek staat het open voor alle genres. Van literatuur via muziek en performances tot en met maatschappelijke en wetenschappelijke onderwerpen worden er in het hele complex evenementen en events georganiseerd.

In het herenhuis, de in Jugendstil gebouwde villa Schonebeck, bevindt zich reeds het Droste-Museum. Hier krijgen bezoekers een kijkje in de leefomstandigheden van de adel in het Münsterland ten tijde van het classicisme en biedermeier. Bovendien herinneren de rij gevulde familiebibliotheek en enkele persoonlijke voorwerpen aan een van de belangrijkste Duitse dichteressen van haar tijd, diens werken nog altijd worden gewaardeerd.  Vanaf de prachtige tuinzaal hebben bezoekers tenslotte een uitzicht op de kasteelgracht en het prachtige park, wat tijdens de zomermaanden een populaire locatie voor wandelaars is.

De voorouders van de dichteres hadden de voormalige havezate in 1417 gekocht en uitgebreid. Annette von Droste-Hülshoff woonde en werkte hier tot het plotselinge overlijden van haar vader. Op 29-jarige leeftijd verhuisde ze samen met haar moeder en zus in het rond vijf kilometer verderop gelegen Haus Rüschhaus. In het elegante landhuis, gesierd door twee kleine paviljoens en een barokke tuin, ontstond onder andere haar waarschijnlijk meest bekende werk: Die Judenbuche (de Jodenbeuk).

Beide gebouwen worden tegenwoordig gezien als eenheid en als schouwplaats van het nieuwe Center for Literature dat onder leiding van de literatuurwetenschapper Dr. Jörg Albrecht als plek voor de voortdurende verandering van de dialoog wordt gezien. Sinds juni 2021 verbindt de Lyrikweg Burg Hülshoff en Haus Rüschhaus met elkaar. Op 20 stations in het landschap volgt het pad de veranderingen in literatuur, alledaagse cultuur en natuur door de eeuwen heen.

Kaart van NRW

Literatuur in het waterkasteel

  • In Havixbeck, in het hartje van het Münsterland, ligt het waterkasteel Hülshoff.
  • Op de geboorteplek van de grote Duitse poëet Annette von Droste-Hülshoff beleef je literatuur in al zijn facetten, van poetry slam tot en met performance.
  • Tijdens een bezoek aan de pittoreske burcht en het Droste-museum word je zelf deel van de adel, die hier in het begin van de 19e eeuw werden ontvangen door de dichteres.
  • Tijdens mooi weer geniet je vanuit het café op de binnenplaats van het kasteel het uitzicht op het barokke park. In de oorspronkelijke kelder in de gewelven kun je van april tot november genieten van typisch Westfaalse gerechten.
  • Met de fiets of met de auto bereik je binnen een paar minuten het 5 kilometer verderop gelegen Haus Rüschhaus. Het barokke landgoed was het 'Schneckenhaus' (slakkenhuis) van de dichteres.

Tip voor een uitstapje:
Het Münsterland kun je het beste met de fiets verkennen. Burcht Hülshoff is aangesloten op diverse thema-fietspaden, onder andere de favoriete '100-Schlösser-Route'.

Overnachtingstip:
Hotel Schloss Wilkinghege of Factory Hotel bij de Germania Campus, Münster 

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Meer informatie

Nu ontdekken!

Kulturpäckchen, © Tourismus NRW e.V.

Prijzen

Volwassenen: vanaf € 12,00

Contact

Burg Hülshoff
Schonebeck 6
48329 Havixbeck
E-mail: info@burg-huelshoff.de
Homepage: www.burg-huelshoff.de/en

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Woensdag 11:00 - 18:30 uur
Donderdag 11:00 - 18:30 uur
Vrijdag 11:00 - 18:30 uur
Zaterdag 11:00 - 18:30 uur
Zondag 11:00 - 18:30 uur
Vakantie 11:00 - 18:30 uur

Bovenstaande openingstijden gelden voor het Droste Museum.
Het park is toegankelijk op maandag en dinsdag van 10.00 tot 17.00 uur en van woensdag tot zondag van 11.00 tot 18.30 uur.
Van 24 tot en met 27 december is het gehele complex gesloten.

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Burg Hülshoff«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.