Aachens gute Stube, die Dauerausstellung im Couven Museum, © Tourismus NRW e.V.

Cou­ven Mu­se­um van de Rou­te Char­le­mag­ne

Groot­se ma­nier van le­ven, woon­cul­tuur en cho­co­la­de

De 'Ad­ler-Apo­the­ke' in Aken geldt als een van de pi­o­niers van de zoet­wa­ren­pro­duc­tie in Duits­land. Een cho­co­la­tier pro­du­ceer­de in het huis aan de Hüh­ner­markt in 1857 de eer­ste reep cho­co­la­de. Het was een luxe voor die tijd! Te­gen­woor­dig is 'Haus Mon­heim' de thuis­ba­sis voor het Cou­ven-Mu­se­um, dat een kijk­je geeft in de ma­nier van le­ven van de groot­bur­gers van de Ro­co­co, de Na­po­le­o­nis­ti­sche heer­schap­pij tot en met de Bie­der­mei­er-tijd.

Een gietijzeren 'kookmachine' in klavertje vier-vorm, van tegels voorziene muren en edel zilver bestek: Het rijke burgerdom omringde zich altijd al graag met luxe. In het Couven-Museum in Aken komt de manier van leven van de hoge heerschappen in de afgelopen eeuwen weer tot leven. Naast een bezoekje in de gereconstrueerde 'Adler-Apotheke' met allerlei vijzels, weegschalen en medicijnglazen uit de 17e tot 19e eeuw evenals een staande precisiependelklok met 24-uur weergave, stelt het museum zijn gasten in staat ook een kijkje in de dagelijkse keukenwerkzaamheden in de 18e eeuw evenals het representatieve zilverkabinet te krijgen. Edel servies van zilver is getuige van de waardering van de nieuwe luxueuze dranken zoals koffie, thee en chocolade, die tot dan toe alleen werden gedronken aan het hof. Door de met suprapoorten gekroonde vleugeldeuren komt de bezoeker terecht in de grote feestzaal. Terwijl een groot landschapsschilderij uit de 18e eeuw de muren van de representatieve zaal sieren, duiden de Biedermeier-kamers op een eenvoudigere en doelmatigere inrichtingsstijl vanwege ontbrekende financiële middelen van het burgerdom tussen het Weense Congres (1815) en de Maartrevolutie in 1848.

Het huis aan de Hühnermarkt in het historische centrum van Aken kijkt terug op een gevarieerde geschiedenis. Reeds in 1662 gebouwd door de apotheker Adam Coebergh, liet Andreas Monheim het goed honderd jaar later verbouwen door de architect Jakob Couven. Na de Tweede Wereldoorlog kocht de stad Aken het gebouw en opende hier in 1958 het Couven Museum. Naast de Dom en het stadsmuseum 'Centre Charlemagne', het gemeentehuis, de 'Elisenbrunnen' en het 'Grashaus' maakt het tegenwoordig deel uit van de Route Charlemagne. Deze verbindt belangrijke plaatsen in het centrum van Aken, waar de geschiedenis en verhalen worden verteld: grote verhalen over Karel de Grote, die Aken ooit verklaarde tot het centrum van zijn rijk en kleine verhalen over bijvoorbeeld de Italiaanse chocolatier, die ooit de chocolade naar Aken heeft gebracht.

Openingstijden:
Dinsdag tot en met zondag: van 10.00 – 17.00 uur

Contact:
Couven-Museum
Hühnermarkt 17
52062 Aken

Telefoon: +49 (0)241 432-4421
info@couven-museum.de
www.couven.museum.de

Kaart van NRW

Geschiedenis en levenswijze in Aken

  • In het drielandenpunt Duitsland-Nederland-België ligt de stad Aken, de meest westelijk gelegen grote stad van Duitsland.
  • In het Centre Charlemagne, het nieuwe stadsmuseum van Aken, ervaar je veel over de roerende geschiedenis van de stad, die Karel de Grote ooit tot het centrum van zijn rijk verklaarde.
  • Tijdens een stadrondleiding met gids door het historische oude centrum (dagelijks om 14.00 uur) ontmoet je keizers en koningen en ontdek je de Europese- en wetenschappelijke stad Aken.
  • Zelfs over de inwoners van Aken, ook wel Öcher genoemd, kom je in het Couven-museum op de Route Charlemagne het een en ander te weten. Want in het prachtig ingerichte salon hoor je de gasten al komen, die hier tijdens de 18e eeuw waren uitgenodigd voor het bal.
  • Tenslotte kun je genieten van een typisch Akense delikatesse, de 'Reiskuchen' (rijstevlaai) in het Café van den Daele direct om de hoek.

Tip voor een uitstapje: Wat je absoluut niet mag vergeten, is het proeven van de echte Akense printen. En neem er gelijk een paar mee naar huis. Het origineel is verkrijgbaar in tal van winkels in de binnenstad.

Overnachtingstip: Hotel Aquis Grana in Aken of het INNSIDE in Aken.

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Couven-Museum
Hühnermarkt 17
52062 Aachen
Telefoon: +49 241 4324421
E-mail: info@couven-museum.de

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 10:00 - 17:00 uur
Woensdag 10:00 - 17:00 uur
Donderdag 10:00 - 17:00 uur
Vrijdag 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag 10:00 - 17:00 uur
Zondag 10:00 - 17:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Couven-Museum«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.