Deutsches Sport & Olympia Museum, Außenansicht, © Deutsches Sport & Olympia Museum

Deut­s­ches Sport & Olym­pia Mu­se­um in Keu­len

Kö­ln (Stadt)

Be­lang­rij­ke ra­ces, on­ver­ge­te­lij­ke wed­strij­den en be­roem­de par­tij­en spe­len een heel gro­te rol in de vas­te ten­toon­stel­ling van het Deut­s­ches Sport & Olym­pia Mu­se­um. Het mu­se­um biedt een his­to­risch kijk­je van de oud­heid tot het he­den. Op een op­per­vlak van 2.000 vier­kan­te me­ter kun­nen gas­ten ge­nie­ten van bui­ten­ge­wo­ne mu­se­um­stuk­ken, va­ri­ë­rend van een bob­slee tot en met ba­se­ball-hand­schoen.

3000 jaar sportgeschiedenis opdoen in enkele uren. Is dat mogelijk? Het Deutsches Sport & Olympia Museum in Keulen maakt het mogelijk met meer dan 3.000 museumstukken. Deze zijn zowel afkomstig uit de breedte- alsook uit de trendsport. Daartoe behoren ballen, trainingsjassen, uniformen, maskers, handschoenen, entreekaartjes, medailles, reclamecadeaus en handtekeningen.

In alle tentoonstellingsbereiken valt het imaginaire doelpunt, de sprint om het wielerfinale of de sprong van de skischans. Hoe was het trouwens om als atleet in de oudheid een discus te werpen of een zegekrans te dragen? Wanneer begonnen Duitse sporters met de turnkampioenschappen? En op welk moment drukten Engelse sportsoorten ook hun stempel op de Duitse sport? Hier heeft het museum tal van antwoorden op. Twee aparte ruimtes houden zich bezig met de Olympische Spelen. Hierbij dienen zowel de eerste alsook de laatste spelen in Duitsland als thematische uitgangspunten. 

Op een oppervlak van ongeveer 2.000 vierkante meter vinden geïnteresseerden, fans en atleten tal van tijdgetuigen en sportapparatuur in het museum. Daartoe behoren ook voorwerpen, die afkomstig zijn van beroemde persoonlijkheden zoals Michael Schumacher of Dirk Nowitzki. Bezoekers kunnen bij filminstallaties genieten van wedstrijdscènes, die zich meerdere generaties in het collectieve geheugen hebben gegrifd. Dan luidt het motto bijvoorbeeld: 'Tor, Tor, Tor! Deutschland ist Weltmeister.' (Goal, goal, goal! Duitsland is wereldkampioen.)

Tijdens een rondleiding is een wandeling langs de museumstukken gelijk dubbel zo leuk, omdat je op die manier kleine anekdotes te horen krijgt over de vele getoonde museumstukken. De vaste tentoonstelling wordt voortdurend op de nieuwste stand gebracht, zodat er ook voor vaste museumgasten steeds weer iets nieuws te ontdekken valt. Wie bovendien graag actief is, kan ook even plaatsnemen in de boxring of in de racesimulator. Op het dak van de oude douanehal 10 langs de Rheinauhafen is een partijtje voetbal, streetball of volleyball op twee kunstgrasvelden mogelijk.

Na zoveel sport is een ommetje in het nabij gelegen chocolademuseum een goed idee. Na het atletische mental-training gaan we voor de tweede ronde, waar zelfs ongegeneerd mag worden genoten.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Deutsches Sport & Olympia Museum, Innenansicht, Besucherandrang, © Deutsches Sport & Olympia Museum
Deutsches Sport & Olympia Museum, Innenansicht, Formel 1 Wagen, © Deutsches Sport & Olympia Museum
Deutsches Sport & Olympia Museum, Innenansicht, Abteilung Trendsport, © Deutsches Sport & Olympia Museum
Deutsches Sport & Olympia Museum, Innenansicht, Bereich Leichtathletik, © Deutsches Sport & Olympia Museum
Deutsches Sport & Olympia Museum, Innenansicht, Abteilung Fußball, © Deutsches Sport & Olympia Museum
Deutsches Sport & Olympia Museum, Innenansicht, Boxring, © Deutsches Sport & Olympia Museum
Deutsches Sport & Olympia Museum, Innenansicht, Zeitstrahl mit wichtigen Ereignissen, © Deutsches Sport & Olympia Museum
Deutsches Sport & Olympia Museum, Innenansicht, Abteilung Wintersport, © Deutsches Sport & Olympia Museum

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Deutsches Sport & Olympia Museum
Im Zollhafen 1
50678 Köln (Stadt)

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 10:00 - 18:00 uur
Woensdag 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur
Vakantie 10:00 - 18:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Deutsches Sport & Olympia Museum«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.