Buitenaanzicht Gasometer Oberhausen, © Gasometer Oberhausen, Dirk Böttger

Gaso­me­ter Ober­hau­sen

Het ruim­te­won­der van de in­du­stri­ë­le cul­tuur

Waar vroe­ger gas werd op­ge­sla­gen, be­weegt nu een pa­no­ra­ma­lift heen en weer: Fan­tas­tisch uit­zicht op een hoog­te van 117 me­ter en fas­ci­ne­ren­de ten­toon­stel­lin­gen we­ten te over­tui­gen in de Gaso­me­ter Ober­hau­sen.

Het verblufte fluisteren van de bezoekers in de panoramalift tijdens de rit naar de koepel hoort men hier iedere dag: De Gasometer is een monumentale getuige van de zware industrie en tegelijkertijd een inspirerende ruimte voor kunstzinnige discussies. Maar de Gasometer Oberhausen weet zijn bezoekers niet alleen met een onvergelijkbare ruimtelijke belevenis binnenin het 117 hoge voormalige gasreservoir en met het uitzicht vanaf het uitzichtsplatform in alle richtingen over het westelijke Ruhrgebied  te bekoren; hij heeft nog veel meer te bieden.

De buitenwand van de Gasometer heeft 24 hoeken, desalniettemin ziet hij er van binnen en van buiten uit als een ronde cilinder. Deze indrukwekkende leegte trekt steeds weer kunstenaars en tentoonstellingen van internationale faam naar Oberhausen. Concerten, die door de buitengewone akoestiek zeer bijzonder zijn en tentoonstellingsstukken zoals de door Christo in de hoogte gestapelde kleurige vaten, een ruimtevullend maanmodel, mystieke videoinstallaties of een meer dan 40 meter hoge oerwoudboom zijn een bewijs van de diversiteit van het industriële monument.

Honderdduizenden bezoekers laten zich fascineren door de wisselende tentoonstellingen

In 2013 zette Christo de Gasometer nogmaals op spectaculaire manier in scène. Het “Big Air Package”, een luchtpakket met kabels met een hoogte van ongeveer 90 meter, trok meer dan 440.000 bezoekers aan. Sinds 2014 toont de tentoonstelling “Der schöne Schein” (De schone schijn” met meer dan 150 grote fotografieën een caleidoscoop van de schoonheid in de kunstgeschiedenis. Vanwege de grote navraag werd de tentoonstelling verlengd tot november 2015. De installatie “320° Licht” projecteert in het kader van dezelfde tentoonstelling een fascinerend spel met vormen en licht op de binnenmuur. Hij is met een oppervlak van bijna 20.000 m² één van de grootste projecties in een ruimte wereldwijd.

Vroeger werd de Gasometer, die als grootste drooggasreservoir in Europa aan het einde van de jaren 20 van de vorige eeuw werd gebouwd, als reservoir voor het tussentijds opslaan van gas, dat in de kooksfabrieken en ijzerfabrieken ontstond en dat werd gebruikt voor het aandrijven van de walsmachines. Op het gas lag drijvend een massieve schijf, die tegenwoordig op een hoogte van vierenhalf meter is bevestigd en het eerste tentoonstellingsvlak van de grote binnenruimte scheidt. In 1988 werd de Gasometer buiten gebruik genomen nadat de kooksfabriek Osterfeld werd gesloten. Ondanks talrijke ideeën voor een navolgend gebruik werd pas door een krappe meerderheid van een bestuursvergadering van de stad Oberhausen de beslissing tot het behoud en de herstructurering tot culturele ruimte genomen, die in het kader van de Internationale Bauausstellung Emscherpark tot 1994 bouwkundig moest worden verwezenlijkt en die tegenwoordig als voorbeeld voor de transformatie van buitengewone industriële installaties geldt.

Ideale basis voor andere (industrieel-) culturele belevenissen

Als centraal punt van de Route der Industriekultur is de Gasometer Oberhausen deel van uitstekende en hoofdzakelijk onder monumentenzorg staande plekken in het Ruhrgebied. Oberhausen biedt met zijn locatie een ideaal startpunt voor verdere bezoeken aan industriële monumenten: Het Landschaftspark Duisburg-Nord , het Unesco werelderfgoed Zeche Zollverein in Essen of de Jahrhunderthalle Bochum zijn goed te bereiken met auto en openbaar vervoer. Voor gasten die liever te voet onderweg zijn, is een excursie naar de Ludwig Galerie een aanrader; hier worden in kasteel Oberhausen steeds weer wisselende tentoonstellingen getoond. Eveneens in de directe omgeving gelegen is het terrein rondom het winkelcentrum Westfield Centro. Hier kunnen bezoekers niet alleen winkelen, maar ook een uitstapje maken naar het Sealife Aquarium, het zwembad Aquapark of het Legoland Discovery Centre.

www.gasometer.de

 

 
Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

De enorme drijvende wereldbol met satellietbeelden is het hoogtepunt van de tentoonstelling, © Gasometer Oberhausen, Dirk Böttger
Grootformaat foto's sturen de gasten van de tentoonstelling The Fragile Paradise op reis door hun gedachten, © Gasometer Oberhausen, Dirk Böttger
Het skelet van een krokodil van ongeveer 180 miljoen jaar oud is het middelpunt van de tentoonstelling, © Gasometer Oberhausen, Dirk Böttger
De tentoonstelling uit Pompeii toont een drie- tot vierjarig kind dat stierf tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus., © Gasometer Oberhausen, Dirk Böttger

Meer informatie

Nu ontdekken!

Prijzen

Volwassenen: vanaf € 14,00

Contact

Gasometer Oberhausen
Arenastraße 11
46047 Oberhausen

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 10:00 - 18:00 uur
Woensdag 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Gasometer Oberhausen«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.