Fast alle Maschinen, Fallhämmer und Pressen stammen noch aus den Gründungsjahren, © LVR-Industriemuseum

Ge­sen­k­schmie­de Hen­d­richs

Werk­plaats voor de we­reld

So­lin­gen was ooit de 'Werk­plaats voor de we­reld'. Al­le soor­ten mes­sen­ma­kers­werk wer­den in de 19e eeuw uit de stad in het Ber­gis­ches Land ge­le­verd naar de he­le we­reld. Tot de groot­ste ma­trijs­sme­den be­hoor­de de in 1886 op­ge­richt­te fir­ma Hen­d­richs, wat nog com­pleet be­hou­den is ge­ble­ven als LVR-In­du­strie­mu­se­um.

Slagen en fluiten. De aandrijfriemen zoemen en de hamer slaat luid op het rood gloeiende ijzer. Als in het LVR-Industriemuseum Gesenkschmiede Hendrichs de hamer slaat, zijn de bezoekers live van de partij. Want als een van de weinige musea is de Gesenkschmiede Hendrichs ook een productiebedrijf voor de museumschaar.

100 jaar lang, van 1886 tot 1986, werd in de rode baksteen gebouwen, met de typische schuine sheddaken en de hoge schoorstenen matrijzen voor scharen gesmeed. Met 33 valhamers behoorde de door de beide scharenslijpers Peter en Friedrich Wilhelm Hendrichs opgerichte matrijssmede al snel tot de grootste en succesvolste van Solingen. Tot in het midden van de jaren '80 de poorten werden gesloten, en het Landschaftsverband Rheinland het gehele fabrieksensemble met de ernaast gebouwde ondernemersvilla omtoverde in het museum.

Hierbij werd alles zo gelaten zoals het was. Alle machines, valhamers en persen, waaraan tijdens de rondleidingen wordt gewerkt, zijn voor het grootste gedeelte nog afkomstig uit de tijd dat de fabriek werd opgericht. Bovendien mogen bezoekers ook een kijkje nemen in de kleedkamer met de oude kledingkasten en in de wasruimtes, waar de lange rij met draaibare waskommen nog altijd behouden is gebleven. En in het kantoor hoor je nog het klapperen van de oude typemachines.

Hoe succesvol de gebroeders Hendrichs met hun bedrijf waren, getuigt de prestigieuze villa, die in 1896 werd gebouwd op het fabrieksterrein en intussen voorbeeldig werd gerestaureerd. Hier krijgen de museumbezoekers een indruk in de burgerlijke leefwereld van de fabrikantenfamilie, ze kunnen zoals de heren vroeger door de mooie tuin met de oude bomen flaneren.

Openingstijden:
Dinsdag tot en met vrijdag: van 10.00 tot 17.00 uur
Zaterdag/zondag en tijdens feestdagen: van 11.00 tot 18.00 uur

Gebruik van de hamer:
Dinsdag tot en met zaterdag: doorlopend tijdens de openingstijden

Contact:
LVR-Industriemuseum
Gesenkschmiede Hendrichs
Merscheider Straße 289-297
42699 Solingen
Telefoon: +49 (0)22 34 / 99 21 555 (kulturinfo rheinland)
info@kulturinfo-rheinland.de
www.industriemuseum.lvr.de

 

 

Kaart van NRW

Een 'Werkplaats voor de wereld' in Solingen

  • De messenstad Solingen, ooit 'Werkplaats voor de wereld' genoemd, geniet internationale faam.
  • Nog altijd knalt en fluit het als je het LVR-Industriemuseum Gesenkschmiede Hendrichs bezoekt. Net als 100 jaar geleden valt de hamer met een luide knal op het rood gloeiend ijzer, waar nog altijd scharen voor de Solingese industrie worden gemaakt.
  • Je eigen museumschaar, een scherp keukenmes of een zogenaamde 'bunte', rijkelijk versierde schaar vind je in de shop in een historische ambiance van de smeedhal uit 1915. Tip: Tijdens de bijzondere tentoonstelling 'Tradition und Leidenschaft' (Traditie en passie) (tot 30 juni 2019) kom je interessante feiten over de buitengewone geschiedenis van de snijwarenindustrie in Europa te weten.
  • Om op krachten te komen ga je vervolgens naar Villa Zefyros direct naast het museum. Laat je verrassen hoe de kokken hier klassieke Griekse keuken op een moderne manier interpreteren.
  • Van het nieuwe Brückenpark Müngsten heb je het beste uitzicht op de indrukwekkende Müngstener brug. Het indrukwekkende bouwwerk uit 1897 verbindt de steden Solingen en Remscheid met elkaar en is tot op heden de hoogste treinbrug van Duitsland.

Tip voor een uitstapje: Als je al in Solingen bent, kun je ook even de tijd nemen voor een bezoekje aan het Deutsche Klingenmuseum. In de ruimtes van het voormalige Augustijnenklooster gaat (bijna) alles over lemmeten.

Overnachtingstip: Hotel Zur Burgstiege in een gerestaureerd vakwerkhuis in de pittoreske voorstad van Solingen, Burg, te voet naar het populaire excursiedoel Kasteel Burg.

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

LVR-Industriemuseum Solingen – Gesenkschmiede Hendrichs
Merscheider Str. 289-297
42699 Solingen
Telefoon: +49 234 9921-555
E-mail: info@kulturinfo-rheinland.de

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 10:00 - 17:00 uur
Woensdag 10:00 - 17:00 uur
Donderdag 10:00 - 17:00 uur
Vrijdag 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag 11:00 - 18:00 uur
Zondag 11:00 - 18:00 uur
Vakantie 11:00 - 18:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »LVR-Industriemuseum Solingen – Gesenkschmiede Hendrichs«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.