©
Schloss Burg Frontansicht, © Maren Pussak

Kas­teel Burg in So­lin­gen

Cul­tu­re­le lo­ca­tie, be­le­ve­nis­plek­ken en waar­mer­ken

Het hoog­ge­le­gen kas­teel in het Ber­gis­ches Land biedt een uniek pa­no­ra­ma-uit­zicht. Met een smartpho­ne-app kun­nen be­zoe­kers het mu­se­um en an­de­re ver­trek­ken in het kas­teel ont­dek­ken. Het be­zoek is heel com­for­ta­bel met een stoel­tjes­lift mo­ge­lijk. Eve­ne­men­ten zo­als open air-con­cer­ten en rid­der­spe­len no­di­gen het he­le jaar uit om hier te ver­toe­ven.

Wie met de oudste dubbele stoeltjeslift van Duitsland van de wijk Unterburg naar Oberburg gaat, om het boven gelegen kasteel te bereiken, die weet na het overbruggen van 91 hoogtemeters, welke schat hier op hem wacht. De coulisse op het topje van de berg is adembenemend. Het uitzicht gaat van de rustige Wupper en springt over de ver vertakte heuvels en dalen in de wijde omgeving. Geen wonder dat Adolf II von Berg deze plek rond 1130 als woonplek voor zijn familie heeft uitgezocht.

Maar niet alleen vanwege het unieke panorama en de buitengewone geschiedenis van zijn bouwheer, waartoe ook graaf Adolf V von Berg behoort, die van Düsseldorf een stad maakte, is kasteel Burg een bezoekje waard. Het complex is ook tegenwoordig nog een waarmerk van het Bergisches Land, een echte toeristenmagneet en een rijk geschakeerde belevenisplek. Het Bergisches Museum bevindt zich binnen de prachtige muren van de gerestaureerde vesting, die nog tot in de 15e eeuw Burg Neuenberge heette, tussen de 17e en 19e eeuw veranderde in een ruïne en tenslotte vanaf 1890 door een vereniging en tal van helpers in historische stijl weer werd opgebouwd.

Meer informatie over de geschiedenis van het kasteel en tentoonstellingsstukken zoals historische wapens, grote wandschilderijen of zilveren bekers krijgen de bezoekers tijdens een rondleiding met een museum-guide, een smartphone of tablet. Sinds 2015 kan het kerncomplex met portretgalerij, kemenade, kapel, wapenkamer en weergangen virtueel per ap met uitgebreide realiteit en 360 graden-aanzicht worden ontdekt. Belangrijke persoonlijkheden zoals de voormalige kasteelheer, vertellen spannende anekdotes op de mobiele apparatuur. Ze vertellen bijvoorbeeld in de ridderzaal over de belangrijke gebeurtenissen zoals de Slag bij Woeringen in 1288.

Bovendien komen cultuurliefhebbers tijdens diverse evenementen aan hun trekken. Griezelige rondleidingen maken zelfs koene, moderne ridders een beetje bang. Feestmalen brengen connaisseurs in extase. Ambachtelijke- en Middeleeuwse markten weten te overtuigen met hun uitgebreid aanbod.

Eenduidige hoogtepunten gedurende het jaar zijn echter de grote open air-concerten op het binnenplein, comedy-avonden in de zaal of ridderspelen op het complete complex. De historische muren van het kasteel verlenen de evenementen een heel bijzondere charme.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Schloss Burg, Frontansicht vom Innenhof, © Guido Wagner
Schloss Burg, Denkmal auf dem Innenhof, © Holger Piwowar
Schloss Burg, Gaststätte zum Rittersturz auf Schloss Burg, © Tourismus NRW e.V.
Schloss Burg, Blick von der Seilbahn, © Kristine Loew
Schloss Burg, Eingang zur Seilbahn, © Tourismus NRW e.V.

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Schloss Burg
Schlossplatz 2
42659 Solingen
Telefoon: +49 212 24 226 26

Heenreis

per Google Maps
Per trein

Openingstijden

Maandag 13:00 - 18:00 uur
Dinsdag 10:00 - 18:00 uur
Woensdag 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur

Gesloten: Kerstavond, 1e Kerstdag, oud & nieuw
Bovendien gesloten in 2020: 27 maart, 21 augustus, 29 oktober, 26 november

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Schloss Burg«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.