Die Kulisse des Bergischen Landes ist atemberaubend. Vom Stadtteil Oberburg haben Gäste den besten Blick über das Umland, © Johannes Höhn

Kas­teel Burg in So­lin­gen

Cul­tu­re­le lo­ca­tie, be­le­ve­nis­plek­ken en waar­mer­ken

Het hoog­ge­le­gen kas­teel in het Ber­gis­ches Land biedt een uniek pa­no­ra­ma-uit­zicht. Met een smartpho­ne-app kun­nen be­zoe­kers het mu­se­um en an­de­re ver­trek­ken in het kas­teel ont­dek­ken. Het be­zoek is heel com­for­ta­bel met een stoel­tjes­lift mo­ge­lijk. Eve­ne­men­ten zo­als open air-con­cer­ten en rid­der­spe­len no­di­gen het he­le jaar uit om hier te ver­toe­ven.

Wie met de oudste dubbele stoeltjeslift van Duitsland van de wijk Unterburg naar Oberburg gaat, om het boven gelegen kasteel te bereiken, die weet na het overbruggen van 91 hoogtemeters, welke schat hier op hem wacht. De coulisse op het topje van de berg is adembenemend. Het uitzicht gaat van de rustige Wupper en springt over de ver vertakte heuvels en dalen in de wijde omgeving. Geen wonder dat Adolf II von Berg deze plek rond 1130 als woonplek voor zijn familie heeft uitgezocht.

Maar niet alleen vanwege het unieke panorama en de buitengewone geschiedenis van zijn bouwheer, waartoe ook graaf Adolf V von Berg behoort, die van Düsseldorf een stad maakte, is kasteel Burg een bezoekje waard. Het complex is ook tegenwoordig nog een waarmerk van het Bergisches Land, een echte toeristenmagneet en een rijk geschakeerde belevenisplek. Het Bergisches Museum bevindt zich binnen de prachtige muren van de gerestaureerde vesting, die nog tot in de 15e eeuw Burg Neuenberge heette, tussen de 17e en 19e eeuw veranderde in een ruïne en tenslotte vanaf 1890 door een vereniging en tal van helpers in historische stijl weer werd opgebouwd.

Meer informatie over de geschiedenis van het kasteel en tentoonstellingsstukken zoals historische wapens, grote wandschilderijen of zilveren bekers krijgen de bezoekers tijdens een rondleiding met een museum-guide, een smartphone of tablet. Sinds 2015 kan het kerncomplex met portretgalerij, kemenade, kapel, wapenkamer en weergangen virtueel per ap met uitgebreide realiteit en 360 graden-aanzicht worden ontdekt. Belangrijke persoonlijkheden zoals de voormalige kasteelheer, vertellen spannende anekdotes op de mobiele apparatuur. Ze vertellen bijvoorbeeld in de ridderzaal over de belangrijke gebeurtenissen zoals de Slag bij Woeringen in 1288.

Bovendien komen cultuurliefhebbers tijdens diverse evenementen aan hun trekken. Griezelige rondleidingen maken zelfs koene, moderne ridders een beetje bang. Feestmalen brengen connaisseurs in extase. Ambachtelijke- en Middeleeuwse markten weten te overtuigen met hun uitgebreid aanbod.

Eenduidige hoogtepunten gedurende het jaar zijn echter de grote open air-concerten op het binnenplein, comedy-avonden in de zaal of ridderspelen op het complete complex. De historische muren van het kasteel verlenen de evenementen een heel bijzondere charme.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Schloss Burg ist ein Wahrzeichen des bergischen Landes, © Guido Wagner
Das Reiterstandbild des Grafen Engelbert II. von Berg und Erzbischofs von Köln begrüßt Gäste auf dem Burgvorplatz, © Holger Piwowar
Das Café Zum Rittersturz ist eine von einigen Gaststätten, die Gäste direkt vor Schloss Burg für eine Pause nutzen können, © Tourismus NRW e.V.
Mit der ältesten Doppelsesselbahn Deutschlands gelangen Gäste vom Ortsteil Unterburg bis nach Oberburg und zurück, © Tourismus NRW e.V.
Die Seilbahn Burg überwindet insgesamt 91 Höhenmeter, © Kristine Loew
Der Ortsteil Unterburg ist vor allem für seine geschlossene Bebauung mit Jahrhunderte alten Fachwerkhäusern bekannt, © Johannes Höhn
Der Bergfried von Schloss Burg ist bereits von Weitem zu sehen, © Johannes Höhn
Die Wupper fließt durch den Stadtteil Burg. Bereits in der Nähe des Parkplatzes in Unterburg zeigen sich ungeahnte Panoramen, © Johannes Höhn

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Schloss Burg
Schlossplatz 2
42659 Solingen
Telefoon: +49 212 24 226 26

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 10:00 - 18:00 uur
Woensdag 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur
Vakantie 10:00 - 18:00 uur

Museum Schloss Burg wordt momenteel gerenoveerd, maar is nog dagelijks geopend, behalve op maandag, van november tot maart van 10.00 tot 17.00 uur, van april tot oktober van 10.00 tot 18.00 uur. Bovendien is op de binnenplaats een tijdelijk museum ingericht.
Gesloten: Kerstavond, 1e Kerstdag, oud & nieuw

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Schloss Burg«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.