Messer ist nicht gleich Messer, das weiß in Solingen jeder. Mehr über Messer erzählt das Klingenmuseum Solingen, © Tourismus NRW e.V.

Deut­s­ches Klin­gen­mu­se­um So­lin­gen

Al­le soor­ten snijd­ap­pa­ra­tuur

Oor­spron­ke­lijk op­ge­richt als re­gi­o­naal-his­to­risch mu­se­um, heeft het Klin­gen­mu­se­um in So­lin­gen te­gen­woor­dig een in­ter­na­ti­o­naal ver­maar­de ver­za­me­ling van blan­ke wa­pens, be­stek, mes­sen en al­le soor­ten snijd­ap­pa­ra­tuur.

Het begon allemaal op school. Met de oprichting van de 'Fachschule für die Stahlwaren-Industrie' in 1904 was snijdwaren-producten uit Solingen als aanschouwingsmateriaal nodig voor de scholieren. Want het motto luidde toentertijd, uit de prestaties van het verleden leren. En Solingen was sinds oudsher het centrum van de Duitse messen- en bestekproductie. Dus vormde het schoolmateriaal van toen de basis voor een uniek verzameling, die tegenwoordig in het voormalige Augustijner-koorvrouwen-stft in de wijk Gräfrath kan worden bewonderd.

Het Klingenmuseum heeft een breed gamma, van de messen uit oorlogstijden tot en met de geschiedenis van de tafelcultuur. De zwaarden uit de bronstijd en pronkdegens uit de moderne tijd maar ook eenvoudige messen en designbestek uit de 21e eeuw worden hier gepresenteerd. Tijdens de wandeling door de tentoonstelling, waar ook schilderijen, grafieken, sculpturen en ensceneringen worden getoond, leert de bezoeker bovendien veel wetenswaardigheden kennen over de betekenis van het snijden in de geschiedenis van de mensheid en welke betekenis het nog altijd heeft.

Het Klingenmuseum biedt de bezoeker een kijkje in de ambachtelijke kunst van de lemmetproductie. Tijdens de jaarlijks georganiseerde messendagen en verzamelaarsbeurs demonstreren internationale messenmakers hun vaardigheden en praten verzamelaars over edel tafelbestek.

Openingstijden:
Dinsdag tot en met donderdag: van 10.00 tot 17.00 uur
Vrijdag: van 14.00 - 17.00 uur
Zaterdag en zondag: van 10.00 tot 17.00 uur

Contact:
Deutsches Klingenmuseum
Klosterhof 4
42653 Solingen
Telefoon: +49 (0)212 / 258 36-0
klingenmuseum@solingen.de
www.klingenmuseum.de

Kaart van NRW

Traditioneel handwerk in Solingen zien en mee naar huis nemen

  • De stad Solingen is sinds oudsher het centrum van de Duitse messenmakers- en bestekindustrie.
  • In het Duitse Klingenmuseum zie je een unieke verzameling bestek, blanke wapens en messen, die niet alleen indruk maakt op kenners en liefhebbers van 'scherpe dingen'. Als passende souvenir kun je in de winkel de juiste messen voor thuis kopen.
  • Tijdens de lunch meng je je onder de inwoners en geniet je in een van de talrijke cafés van de ambiance van het historische oude centrum van Gräfrath. Een populair ontmoetingspunt is bijvoorbeeld het Kaffeehaus Solingen.
  • Wees live van de partij als het gloeiende ijzer wordt gesmeed en neem een kijkje in een van de werkplaatsen, waar nog altijd met de hand wordt gewerkt. Veel traditionele bedrijven openen hun poorten voor bezoekers, die dan zelfstandig ook een mes, 'Handmade in Germany' mee naar huis kunnen nemen. Meer informatie vind je op www.bergisch-findig.de

Tip voor een uitstapje: Van het Klingenmuseum is net niet ver naar de legendarische monorail in Wuppertal. Een uitstapje naar de 'Gesenkschmiede Hendrichs' is ook de moeite waard.

Overnachtingstip: Hotel Gräfrather Hof in Solingen.

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Deutsches Klingenmuseum
Klosterhof 4
42653 Solingen
Telefoon: +49 212 25836-0
E-mail: klingenmuseum@solingen.de

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 10:00 - 17:00 uur
Woensdag 10:00 - 17:00 uur
Donderdag 10:00 - 17:00 uur
Vrijdag 14:00 - 17:00 uur
Zaterdag 10:00 - 17:00 uur
Zondag 10:00 - 17:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Deutsches Klingenmuseum«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.