Der Ehrenhof vor dem Kloster Dalheim in Ostwestfalen, © Tourismus NRW e.V.

Kloos­ter Dal­heim

Cul­tu­re­le ge­schie­de­nis van het kloos­ter­le­ven

De ge­schie­de­nis van kloos­ter Dal­heim gaat ver te­rug in de ge­schie­de­nis. Reeds rond 800 zou, ge­le­gen aan de wes­te­lij­ke rand van het Eg­ge­ge­berg­te een klei­ne dorps­kerk heb­ben ge­staan. Een na­bouw dien­de in eer­ste in­stan­tie als kloos­ter­kerk van een vrou­wen­con­vent, voor­dat hier me­dio de 15e eeuw de Au­gus­tij­nen-koor­he­ren in Dal­heim gin­gen wo­nen en van het kloos­ter een gees­te­lijk en eco­no­misch cen­trum van het zui­de­lij­ke Pa­der­born­se land maak­ten. Te­gen­woor­dig is hier in het na­ge­noeg vol­le­di­ge be­hou­den ge­ble­ven com­plex het eni­ge Lan­des­mu­se­um voor kloos­ter­lij­ke cul­tu­re­le ge­schie­de­nis in Duits­land ge­ves­tigd.

Ora et labora, bid en werk. Sinds oudsher werd het leven in het klooster bepaald door afstand en stilte. Gelooft men. Tijdens een bezoeker aan het kloostercomplex in Dalheim zullen bezoekers echter verrast worden. Want tijdens de wandeling door de onderscheiden vaste tentoonstelling zul je ontdekken dat ook muziek en theater, eten en drinken, belangrijke kunstschatten, bouw-, boek- en tuinkunst hun plek hadden in het leven van de monniken, en nog altijd hebben.

Klooster Dalheim presenteert op indrukwekkende wijze zijn eigen bewogen geschiedenis, die zijn grootste bloei beleefde tijdens de barok. Nog altijd wordt het complex bepaald door de representatie van het hof, grote economische gebouwen en prachtige tuincomplexen van het verschijningsbeeld van het complex, dat is omgeven door een landschap van dichte bossen en uitgestrekte velden. In het koor van de kloosterkerk werd een plafondschildering ontdekt, die nog afkomstig is uit de bouwperiode rond 1470/'80. Bezoekers kunnen deze bewonderen in het laatgotische kerncomplex.

In elf ruimtes rondom het historische klooster, van de kerk tot en met de voorraadskelder, gaan de bezoekers van de tentoonstelling het alledaagse leven in het klooster na. Moderne ensceneringen brengen de geschiedenis naar het heden en onderstrepen de culturele achtergronden van het leven achter de kloostermuren. Dat speelde zich echter niet alleen af achter gesloten deuren. De Dalheimse kloostertuinen nemen een kwart van het 7,5 hectare grote complex voor hun rekening en bieden een breed spectrum van de kloosterse tuinboukunst in de middeleeuwen en barok. De diversiteit van sier-, nuts- en genezende planten maakt nog altijd indruk op de bezoekers, als ze door de terrassenvormig aangelegde conventtuin of de representatieve tuin van de prior wandelen. Het kloostercomplex vormt bovendien de indrukwekkende coulisse voor het cultuurfestival Dalheimer Sommer, het openluchtfestival Sommernachtslieder en de grootste kloostermarkt in Europa, waar de ordensbroeders en -zusters uit rond 40 abdijen, stiften en kloosters altijd tijdens het laatste weekeinde van augustus hun producten aanbieden.

Openingstijden:
Dinsdag tot en met zondag: van 10.00 tot 18.00 uur
's maandags gesloten (behalve tijdens feestdagen)

Contact:
Stichting klooster Dalheim
LWL-Landesmuseum für Klosterkultur
Am Kloster 9
33165 Lichtenau
Telefoon, bezoekersservice: +49 (0) 52 92 / 93 19 225
Schrijftelefoon (voor doven): +49 (0) 251 / 5991 47 99
kloster-dalheim@lwl.org
www.lwl.org/LWL/Kultur/kloster-dalheim
 

Kaart van NRW

Over het leven achter de kloostermuren

  • De stad Lichtenau ligt op het hoogplateau van Paderborn in het Zuiden van het Natuurpark Teutoburger Woud/Eggegebergte.
  • Achter de muren van het voormalige klooster Dalheim, het LWL-Landesmuseum für Klosterkultur, beleef je een spannende enscenering en word je zelf deel van de kloosterlijke gemeenschap, die hier tot 1803 leefde en werkte. 
  • Tijdens een wandeling door het kloostercomplex met de bekende Gotische kruisgang en de prachtige kloostertuinen geniet je van de rust en neem je even de tijd, te genieten van deze plek. Bovendien lopen talrijke rondlopende wandelroutes voorbij aan het klooster Dalheim.
  • Volgens oude traditie worden in de herberg van het klooster Dalheim gerechten volgens kloosterrecepten en een vers getapt Dalheimer Klosterbräu geserveerd. Tip: Naast de vaste tentoonstelling 'Eingetreten! 1.700 Jahre Klostergeschichte' (Kom binnen! 1.700 jaar kloostergeschiedenis) presenteert het klooster Dalheim regelmatig speciale tentoonstellingen. Vanaf 18 mei 2019 kun je het ontstaan en de invloed van 'Verschwörungstheorien - früher und heute' (complottheorieën - vroeger en nu) nader onderzoeken.
  • De kloosterwinkel in de historische oranjerie biedt een grote keuze aan in het klooster gemaakte producten. Het aanbod varieert van 'Helf-Dir-Gott-thee' en alcoholhoudende dranken tot en met levensmiddelen uit biologische teelt. Het is dus absoluut de moeite waard.

Tip voor een uitstapje: Ontdek de ongeveer 6 kilometer lange caleidoscoopweg rondom Bad Driburg. Het herinnert aan de oude glasblazertraditie in de regio en biedt nieuwe perspectieven op deze mooie wandelregio.

Overnachtingstip: Hotel ten Hoopen, restaurant Deele of wellness en rust in het Gräflicher Park Health & Balance Resort in Bad Driburg.

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Stiftung Kloster Dalheim LWL-Landesmuseum für Klosterkultur
Am Kloster 9
33165 Lichtenau
Telefoon: +49 5292 9319-225
E-mail: kloster-dalheim@lwl.org

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 10:00 - 18:00 uur
Woensdag 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur
Vakantie 10:00 - 18:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Stiftung Kloster Dalheim LWL-Landesmuseum für Klosterkultur«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.