Die Klosteranlage in Rheine im Münsterland direkt am Ufer der Ems, © Tourismus NRW e.V.

Kloos­ter Bent­la­ge Rhei­ne

Kloos­ter­ge­schie­de­nis ont­moet kunst en mo­der­ne

Aan de lin­ker oe­ver van de Ems, mid­den­in een be­schermd land­schap­ge­bied ligt een van de best be­hou­den ge­ble­ven mid­del­eeuw­se kloos­ter­com­plexen van West­fa­len. Reeds in 1803 ge­se­cu­la­ri­seerd en door een Bel­gi­sche adel­fa­mi­lie om­ge­bouwd tot kas­teel, is kloos­ter Bent­la­ge te­gen­woor­dig een plek van kunst en cul­tu­re­le ont­moe­ting. Naast de be­lang­rij­ke ver­za­me­ling over de kloos­ter­ge­schie­de­nis her­bergt het de 'West­fä­li­sche Ga­le­rie' en is een ont­moe­ting­plek voor be­roem­de he­den­daag­se kun­ste­naars - en fiet­sers.

Reeds de kruisheren, die het klooster in 1437 stichtten, waren aantoonbare kunstkenners. Naast hun werk (beter: bedrijvigheid) als zielzorger gaven ze vanuit Rheine belangrijke kunstwerken zoals weelderig versierde altaren van zandsteen en expressieve apostelfiguren in opdracht. Dergelijke kunstschatten uit de middeleeuwen tot en met de barok, waaronder twee unieke 'reliektuine', vormen tegenwoordig het centrum van het museum klooster Bentlage. In de verduisterde kapittelzaal van het klooster bewonderen de bezoekers gefascineerd de met kunstbloemen, sculpturen en edelstenen kunstzinnig gearrangeerde beenderen van de heiligen in de 'Tuin van Eden'. Een symbool voor het eeuwige leven, wat op deze manier uniek is in Duitsland.

Het verregaand in originele toestand behouden gebleven, onder monumentenzorg staande complex biedt echter ook ruimte voor moderne kunst en presenteert in de 'Wesfälische Galerie' van het LWL-Museum für Kunst und Kultuur stukken van belangrijke kunstenaars zoals August Macke, Josef Albers, Wilhelm Morgner, Emil Schumacher en Otto Modersohn, die tot de oprichters van de kunstkolonie Worpswede behoorde.

En natuurlijk zijn ook hedendaagse kunstenaars, professoren en studenten regelmatig te gast in de oude schuur, het goed behouden gebleven dormitorium, de lichte salons en de eenvoudige kruisgang. Want klooster Bentlage biedt veel ruimte voor afwisselende tentoonstellingen, performances en installaties met het accent op moderne drukgrafiek. Bovendien nodigen workshops en symfonien evenals een drukwerkplaats met atelierwoning kunstenaars met internationale roem uit, naar het recreatiegebied langs de oever van de Ems te komen, wat gelijktijdig een knooppunt van meerdere fietsroutes in het Münsterland is. Bij het klooster en de naburige saline 'Gottesgabe' komen bijvoorbeeld de Emsradweg en de 100-Schlösser-Route bij elkaar uit. Je bent dus zelf schuld, als je niet even afstapt.

Kaart van NRW

Kloostercultuur, kunst en het witte goud in Rheine

  • Omgeven door een betoverende natuurlijke omgeving aan de oever van de Ems ligt de stad Rheine in het Münsterland.
  • Het voormalige kruisherenklooster Bentlage is beroemd vanwege zijn laatgotische reliektuin. Hierbij gaat het niet om een prachtig park, maar om twee unieke kunstwerken. Tijdens het bewonderen van de reliekschat ontdek je met kunstbloemen, sculpturen en pailletten kunstzinnig versierde beenderen.
  • Het kunst- en cultuurcentrum Kloster Bentlage biedt veel ruimte voor wisselende kunsttentoonstellingen.
  • Tijdens een rondleiding door de naburige saline 'Gottesgabe' uit het huwelijk van de zouthandeltraditie van Bentlage beleef je een van de belangrijkste technische culturele monumenten van Westfalen in werking. In de nabijgelegen NaturZoo Rheine, het eerste 'Apenbos' in Duitsland, kom je niet alleen heel dichtbij de berberapen.

Tip voor een uitstapje: Direct bij het klooster Bentlage komen met de 100-Schlösser-Route en de EmsRadWeg twee van de mooiste fiets-themaroutes van de regio bij elkaar.

Overnachtingstip: Slapen in kloostertraditie in het barokke torenhuisje op het terrein van het klooster Bentlage.

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Kulturelle Begegnungsstätte Kloster Bentlage
Bentlager Weg 130
48432 Rheine
Telefoon: +49 5971 918-400
E-mail: info@kloster-bentlage.de

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 14:00 - 18:00 uur
Woensdag 14:00 - 18:00 uur
Donderdag 14:00 - 18:00 uur
Vrijdag 14:00 - 18:00 uur
Zaterdag 14:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur
Vakantie 10:00 - 18:00 uur

Bezoek van groepen is na afspraak ook mogelijk buiten de openingstijden om.

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Kulturelle Begegnungsstätte Kloster Bentlage«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.