ennepetal_kluterhoehle_0136-tourismus-nrw-ev-a1, © Tourismusn NRW e.V.
ennepetal_kluterhoehle_0260-tourismus-nrw-e2, © Tourismus NRW e.V.

Klu­tert-grot

Ver­steen­de ko­ra­len met the­ra­peu­ti­sche wer­king

Het ont­dek­ken van grot­ten ont­moet de me­di­cijn: De Klu­tert-grot in En­ne­pe­tal biedt niet al­leen een in­druk­wek­ken­de na­tuur­schouw­spel van on­der­aard­se me­ren, ge­heim­zin­ni­ge gan­gen en ver­steen­de cre­a­tu­ren. Reeds sinds 1954 mag de grot zich van­we­ge de uit­ste­ken­de the­ra­pie­wer­king ook 'kli­maat­grot' noe­men en wor­den er re­gel­ma­tig bui­ten­ge­wo­ne cul­tu­re­le eve­ne­men­ten ge­or­ga­ni­seerd. Maar laat ons bij het be­gin be­gin­nen.

Het gebeurde rond 385 miljoen jaar geleden. Het land was nog bedekt met een tropische zee. Maar op een gegeven moment daalde het waterpeil en de grond van de zee veranderde in een gigantisch gebergte. Scheuren en spleten ontstonden, de kalksteen loste op en de Klutert-grot ontstond; een van de beste behouden gebleven (versteende) koraalriffen in Europa.

Sinds 2015 stralen de 380 gangen van de onderaardse rotsfromatie in een nieuwe glans. Ontdaan van de stof van eeuwen, zet een moderne led-verlichting de onderaardse meren en versteende creaturen zoals sponzen, schelpen en koralen in een geheimzinnig licht. Bezoekers kunnen tijdens uiteenlopende thema-rondleidingen in deze bizarre grot met een ongelooflijk, in Europa zeldzaam rijkdom aan fossielen bewonderen, dat reeds bij de binnenkomst weet te fascineren. Bij de 'fossielenreis' loop je op de voormalig dichtgeslibde beken, ontmoet je voorouders van het levende fossiel 'Nautilus' (parelboot) en beleef je een lichtshow met muzikale begeleiding.

Durfals kunnen de Klutert-grot, trouwens als enige grot in Duitsland, ook ontdekken afzijdig de paden. Je kruipt er op handen en voeten tijdens thema-rondleidingen zoals de belevenistochten en de 'XX-treme-tour' bijzonder diep in de smalle, ver vertakte gangen.

Maar de gasten komen niet alleen naar Ennepetal om op zoek te gaan naar fossielen in het onderaardse grottensysteem of te luisteren naar de regelmatig georganiseerde 'grotklanken'. Sindsdien artsen na het einde van de Tweede Wereldoorlog eigenlijk per ongeluk ontdekten, welke positieve werking het microklimaat op de bronchiën heeft, is de Klutert-grot ook een therapiecentrum voor mensen met luchtwegproblemen. Tegenwoordig komen ook steeds meer mensen, die gewoon even een pauze willen van het alledaagse elven en willen genieten van de natuurlijke rust en afzondering in de schoot van de aarde.

Contact:
Kluterthöhle und Freizeit GmbH & Co. KG
Gasstraße 10
58256 Ennepetal
Telefoon: +49 (0) 23 33 / 98 80 11
info@kluterthoehle.de
www.kluterthoehle.de

Tijden van de (thema-)rondleidingen variëren.

Kaart van NRW

Fascinatie grotwereld en fascinatie water

  • Aan de zuidelijke rand van het Ruhrgebied ligt de stad Ennepetal, de stad van de 'Kluterthöhle'.
  • Tijdens de open rondleiding 'Erste Einfahrt' ontdek je de onderaardse schoonheden van een van de grootste toegankelijke grotten van de deelstaat. Wordt ook zelf een ontdekker en verken de nationale geotoop tijdens de themarondleidingen (tijden variëren).
  • Terug uit de 'onderwereld' heb je voor de lunch de keuze uit talrijke uitstekende restaurants in Ennepetal.
  • Als het mooi weer is, kun je naar het Hülsenbecker-dal met zijn mooie landschap en het café Im Martfeld voor een ontspannen koffiepauze.
  • De wandeling op de Klutertberg duurt goed drie uur. Maar het is de moeite waard: Vanaf grote hoogte geniet je van de fantastische uitzichten op de stad en het Bergisches Land. Een beschrijving van de tocht is verkrijgbaar in het Haus Ennepetal.

Tip voor een uitstapje: Goede uitzichten op de Ennepetal-dam krijg je tijdens een wandeling 'Entlang der Ennepe' die meer dan 20 kilometer voorbij langs de rivier en de stuwdam loopt.

Overnachtingstip: Romantikhotel Fritz am Brunnen in Schwelm of het Hotel Alte Redaktion in Gevelsberg

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Klutertwelt GmbH & Co KG«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.