museum-haus-lange-westansicht-fotovolker_doehne-head-kunstmuseenkrefeld, © Tourismus NRW e.V.

Kunst­mu­sea Kre­feld

Drie plek­ken voor he­den­daag­se kunst

In het Ne­der­rijn­se Kre­feld vindt kunst niet al­leen in mu­sea plaats, maar ook de ge­bou­wen zelf zijn on­der­deel van de kunst­ge­schie­de­nis; en kun­nen niet di­ver­ser zijn. Hier het Kai­ser Wil­helm Mu­se­um, een prach­tig ge­bouw uit de la­te 19e eeuw, daar de mu­sea Haus Lan­ge en Haus Es­ters, twee oor­spron­ke­lijk als pri­vé­hui­zen ge­bouw­de ob­jec­tie­ve vil­la's uit de Bau­haus-pe­ri­o­de van de ja­ren '20 van de vo­ri­ge eeuw. Drie span­nen­de lo­ca­ties voor mo­der­ne beel­den­de en toe­ge­pas­te kunst met cen­tra­le pun­ten in de 20e en 21e eeuw, die het ver­band van de Kunst­mu­sea Kre­feld vor­men.

De paleisarchitectuur van de Italiaanse renaissance as het voorbeeld toen men aan het einde van de 1890 in Krefeld ter ere van keizer Wilhelm I een gebouw liet bouwen, dat monument, kunst- en kunstambachtsmuseum gelijktijdig zou moeten zijn. Een marmeren standbeeld van de keizer ontving toentertijd de bezoekers, die via een vrije trap in het gebouw terecht kwamen. Alhoewel de trap reeds verdween tijdens de verbouwing in de jaren '60 van de vorige eeuw, bleven de gevels van het gebouw uit de 'Gründerzeit' behouden. 

Daarachter bevinden zich tegenwoordig moderne tentoonstellingsruimtes, waarin de kunstmusea Krefeld delen van hun omvangrijke verzameling met belangrijke stukken uit het modernisme, pop en minimal art tot tot en met de belangrijke stukken van de moderne kunst sinds de jaren '80 maar ook de toegepaste kunst en design in afwisselende tentoonstellingen presenteren. Sinds de hernieuwde opening van het Kaiser Wilhelm Museum in de zomer van 2016 kan voor het eerst sinds veertig jaar ook de wandschildering 'Die Lebensalter' van Johan Thorn Prikker (1868-1932) weer worden bewonderd. De cyclus des levens, die de Nederlandse schilder in 1923 in Secco-techniek schiep in het museum, werd in het kader van een omvangrijke sanering van het museum weer blootgelegd.

Met de huizen Lange en Esters kregen de kunstmusea Krefeld in 1955 en 1981 twee bijgebouwen erbij, die gelijktijdig tot de belangrijkste iconen van de architectuur van het nieuwe bouwen in de jaren '20 van de vorige eeuw behoren. Niemand minder dan Ludwig Mies van der Rohe is verantwoordelijk voor de rationele, compacte bouwwijze van het villa-ensemble. Oorspronkelijk gebouwd als woonhuizen voor de families van de textielondernemers Hermann Lange en Dr. Josef Esters lijken de streng rechthoekig gebouwde huizen weliswaar op elkaar maar zijn niet identiek, waardoor voor architectuurfans bijzonder interessante vergelijksmogelijkheden tussen de huizen worden geboden. Ook al bieden de donkere baksteengevels in eerste instantie een gesloten en discrete indruk, zo domineert het binnenste met openheid van de ruimtes en diens transparantie naar de de tuin. Grote ramen bieden een kijkje in de ruim aangelegde tuinen, die trouwens ook werden gepland door Mies van der Rohe. Sculpturen van beroemde kunstenaars zoals Ulrich Rückriem, Richard Serra, Claes Oldenburg of Michael Craig Martin ronden dit beeld af. In 2019 viert ook Krefeld met dit unieke villa-ensemble het Duitslandwijde jubileum Bauhaus 100. 

Openingstijden:
Dinstag en donderdag tot en met zondag: van 11.00 tot 17.00 uur
Woensdag: van 15.00 tot 21.00 uur
De musea Haus Lange en Haus Esters zijn alleen geopend tijdens de tentoonstellingen.

Contact:
Kaiser Wilhelm Museum
Joseph-Beuys-Platz 1
(voormalig Karlsplatz 35)
47798 Krefeld

Musea Haus Lange en Haus Esters
Wilhelmshofallee 91-97
47800 Krefeld
(tot medio maart 2019 gesloten vanwege renovatiewerkzaamheden)
Telefoon: +49 (0) 21 51 / 97 558 137
kunstmuseen@krefeld.de
www.kunstmuseenkrefeld.de

 

Kaart van NRW

Bauhaus, verzamelaars en ondernemer-persoonlijkheden

  • Krefeld staat ook wel bekend als 'Fluweel- en zijdestad'.
  • In opdracht van de industriëlen in Krefeld ontwierp Bauhaus-directeur Ludwig Mies van der Rohe twee villa's. Tijdens een bezoek aan de musea Haus Esters en Haus Lange proef je de sfeer van de Bauhaus-gedachte, die de architectonische en esthetische begrippen precies 100 jaar geleden wist te revolutioneren. Maar niet alleen de eenvoudige baksteen gebouwen zelf zijn een bezoekje waard. Dankzij een donatie van Ulrich Lange kan de stad Krefeld in de tentoonstellingshal een uitstekende verzameling van moderne en hedendaagse kunst presenteren.
  • Ter gelegenheid van het jubileum 100 jaar Bauhaus presenteren de kunstmusea Krefeld vanaf 17 maart 2019 de tentoonstelling 'Anders wonen. Ontwerpen voor Haus Lange en Haus Esters'.
  • In oorspronkelijke sfeer geniet je in het restaurant Nordbahnhof van specialiteiten van de Nederrijn. De Stadtwaldhaus-Biergarten met een groene natuuroase is bekend tot buiten de grenzen van de regio.
  • Achter de prachtige gevel van het centraal gelegen Kaiser Wilhelm Museum uit de 19e eeuw kom je direct terecht in het heden van de kunst. Onder andere belangrijke werken van de Informel, de Pop en Minimal Art evenals ruimtelijke werken van moderne kunstenaars behoren tot de omvangrijke verzameling van het museum.

Tip voor een uitstapje: Met strandsfeer en Urban Art kun je 's avonds de dag afsluiten in een van de 'Biergärten' van de Rhine Side Gallery in de haven van Krefeld.

Overnachtingstip: Villa Medici in Krefeld 

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Kunstmuseen Krefeld
Wilhelmshofallee 91-97
47800 Krefeld
Telefoon: +49 2529 9455-90
E-mail: servicekunstmuseen@krefeld.de

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 11:00 - 17:00 uur
Woensdag 15:00 - 21:00 uur
Donderdag 11:00 - 17:00 uur
Vrijdag 11:00 - 17:00 uur
Zaterdag 11:00 - 17:00 uur
Zondag 11:00 - 17:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Kunstmuseen Krefeld«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.