©
museum-haus-lange-westansicht-fotovolker_doehne-head-kunstmuseenkrefeld, © Tourismus NRW e.V.

Kunstmusea Krefeld


Drie plekken voor hedendaagse kunst

In het Nederrijnse Krefeld vindt kunst niet alleen in musea plaats, maar ook de gebouwen zelf zijn onderdeel van de kunstgeschiedenis; en kunnen niet diverser zijn. Hier het Kaiser Wilhelm Museum, een prachtig gebouw uit de late 19e eeuw, daar de musea Haus Lange en Haus Esters, twee oorspronkelijk als privéhuizen gebouwde objectieve villa's uit de Bauhaus-periode van de jaren '20 van de vorige eeuw. Drie spannende locaties voor moderne beeldende en toegepaste kunst met centrale punten in de 20e en 21e eeuw, die het verband van de Kunstmusea Krefeld vormen.

De paleisarchitectuur van de Italiaanse renaissance as het voorbeeld toen men aan het einde van de 1890 in Krefeld ter ere van keizer Wilhelm I een gebouw liet bouwen, dat monument, kunst- en kunstambachtsmuseum gelijktijdig zou moeten zijn. Een marmeren standbeeld van de keizer ontving toentertijd de bezoekers, die via een vrije trap in het gebouw terecht kwamen. Alhoewel de trap reeds verdween tijdens de verbouwing in de jaren '60 van de vorige eeuw, bleven de gevels van het gebouw uit de 'Gründerzeit' behouden. 

Daarachter bevinden zich tegenwoordig moderne tentoonstellingsruimtes, waarin de kunstmusea Krefeld delen van hun omvangrijke verzameling met belangrijke stukken uit het modernisme, pop en minimal art tot tot en met de belangrijke stukken van de moderne kunst sinds de jaren '80 maar ook de toegepaste kunst en design in afwisselende tentoonstellingen presenteren. Sinds de hernieuwde opening van het Kaiser Wilhelm Museum in de zomer van 2016 kan voor het eerst sinds veertig jaar ook de wandschildering 'Die Lebensalter' van Johan Thorn Prikker (1868-1932) weer worden bewonderd. De cyclus des levens, die de Nederlandse schilder in 1923 in Secco-techniek schiep in het museum, werd in het kader van een omvangrijke sanering van het museum weer blootgelegd.

Met de huizen Lange en Esters kregen de kunstmusea Krefeld in 1955 en 1981 twee bijgebouwen erbij, die gelijktijdig tot de belangrijkste iconen van de architectuur van het nieuwe bouwen in de jaren '20 van de vorige eeuw behoren. Niemand minder dan Ludwig Mies van der Rohe is verantwoordelijk voor de rationele, compacte bouwwijze van het villa-ensemble. Oorspronkelijk gebouwd als woonhuizen voor de families van de textielondernemers Hermann Lange en Dr. Josef Esters lijken de streng rechthoekig gebouwde huizen weliswaar op elkaar maar zijn niet identiek, waardoor voor architectuurfans bijzonder interessante vergelijksmogelijkheden tussen de huizen worden geboden. Ook al bieden de donkere baksteengevels in eerste instantie een gesloten en discrete indruk, zo domineert het binnenste met openheid van de ruimtes en diens transparantie naar de de tuin. Grote ramen bieden een kijkje in de ruim aangelegde tuinen, die trouwens ook werden gepland door Mies van der Rohe. Sculpturen van beroemde kunstenaars zoals Ulrich Rückriem, Richard Serra, Claes Oldenburg of Michael Craig Martin ronden dit beeld af. In 2019 viert ook Krefeld met dit unieke villa-ensemble het Duitslandwijde jubileum Bauhaus 100. 

Openingstijden:
Dinstag en donderdag tot en met zondag: van 11.00 tot 17.00 uur
Woensdag: van 15.00 tot 21.00 uur
De musea Haus Lange en Haus Esters zijn alleen geopend tijdens de tentoonstellingen.

Contact:
Kaiser Wilhelm Museum
Joseph-Beuys-Platz 1
(voormalig Karlsplatz 35)
47798 Krefeld

Musea Haus Lange en Haus Esters
Wilhelmshofallee 91-97
47800 Krefeld
(tot medio maart 2019 gesloten vanwege renovatiewerkzaamheden)
Telefoon: +49 (0) 21 51 / 97 558 137
kunstmuseen@krefeld.de
www.kunstmuseenkrefeld.de

 

Kaart van NRW

Bauhaus, verzamelaars en ondernemer-persoonlijkheden

  • Krefeld staat ook wel bekend als 'Fluweel- en zijdestad'.
  • In opdracht van de industriëlen in Krefeld ontwierp Bauhaus-directeur Ludwig Mies van der Rohe twee villa's. Tijdens een bezoek aan de musea Haus Esters en Haus Lange proef je de sfeer van de Bauhaus-gedachte, die de architectonische en esthetische begrippen precies 100 jaar geleden wist te revolutioneren. Maar niet alleen de eenvoudige baksteen gebouwen zelf zijn een bezoekje waard. Dankzij een donatie van Ulrich Lange kan de stad Krefeld in de tentoonstellingshal een uitstekende verzameling van moderne en hedendaagse kunst presenteren.
  • Ter gelegenheid van het jubileum 100 jaar Bauhaus presenteren de kunstmusea Krefeld vanaf 17 maart 2019 de tentoonstelling 'Anders wonen. Ontwerpen voor Haus Lange en Haus Esters'.
  • In oorspronkelijke sfeer geniet je in het restaurant Nordbahnhof van specialiteiten van de Nederrijn. De Stadtwaldhaus-Biergarten met een groene natuuroase is bekend tot buiten de grenzen van de regio.
  • Achter de prachtige gevel van het centraal gelegen Kaiser Wilhelm Museum uit de 19e eeuw kom je direct terecht in het heden van de kunst. Onder andere belangrijke werken van de Informel, de Pop en Minimal Art evenals ruimtelijke werken van moderne kunstenaars behoren tot de omvangrijke verzameling van het museum.

Tip voor een uitstapje: Met strandsfeer en Urban Art kun je 's avonds de dag afsluiten in een van de 'Biergärten' van de Rhine Side Gallery in de haven van Krefeld.

Overnachtingstip: Villa Medici in Krefeld 

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Gartenseite Haus Esters, © Volker Döhne, Kunstmuseen Krefeld
Westansicht Haus Lange, © Volker Döhne, Kunstmuseen Krefeld

Meer informatie


Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag


Neem graag direct contact op met »Kunstmuseen Krefeld«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.