©
In dem Museum Kunstsammlung NRW, © Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH

Kunstsammlung NRW in Düsseldorf


De “heimliche Nationalgalerie” staat in Noordrijn-Westfalen

Met de locaties K20, K21 en F3 Schmela Haus behoort de galerie, die eigendom is van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, tot de meest gerenommeerde collecties op het gebied van de moderne kunst.

Oorsprong van de Kunstsammlung NRW in Düsseldorf was de aankoop van 88 stukken van Paul Klees, die tot de tijd dat de Nationaalsocialisten in 1933 de macht overnamen op slechts enkele meters van de Kunstakademie Düsseldorf heeft onderwezen. Tegenwoordig is de Kunstsammlung NRW uitgegroeid tot een huis met drie vestigingen, dat kunst toont op een oppervlak van ruim 10.000 m². Met een indrukwekkende verzameling van stukken van het modernisme, waaronder afbeeldingen van Pablo Picasso, Henri Matisse, Wassily Kandinsky en Pieter Mondriaan, mag zich de galerie, die eigendom is van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, tot de meest gerenommeerde collecties van moderne kunst scharen. 

Het K20 aan de Grabbeplatz biedt als “Ort der Kunst” (Plaats van de kunst) een vaste verzameling van kunstwerken. Hier kan men in de grote zaal onder andere de Amerikaanse kunst van na 1945, waaronder stukken van Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Donald Judd, Jasper Johns en Frank Stella bewonderen. In het middelpunt: Het wereldberoemde stuk “Number 32” van Jackson Pollock.  Een ander belangrijk onderwerp vormt de hedendaagse kunst met stukken van Gerhard Richter, Tony Cragg, Thomas Schütte, Katharina Fritsch, Imi Knoebel en Joseph Beuys.

Het K21 in het Ständehaus werd in 2002 geopend als tentoonstellingsplek voor moderne kunst. Onder de glazen koepel van de voormalige Noordrijn-Westfaalse provincieraad biedt het als “Ort der Künstler” (Plaats van de kunstenaars) ruimte voor wisselende tentoonstellingen.

Het F3 Schmela Haus in het oude centrum van Düsseldorf completeert als derde vestiging de Kunstsammlung NRW. Het voormalige galerie-gebouw is als “Ort der Diskussion” (Plaats van de discussie) een kunstzinnige oefenbühne en experimenteerplaats in één.

Openingstijden:
K20 en K21:
Dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 - 18.00 uur
Zaterdag, zondag, feestdagen van 11.00 - 18.00 uur
F3 Schmela Haus:
Speciale openingstijden ter gelegenheid van evenementen. Gratis entree

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

In dem Museum Kunstsammlung NRW, © Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH
Bis Juli 2016 zeigt die Kunstsammlung NRW die Rauminstallation in orbit von Tomás Saraceno, © Studio Tomás Saraceno 2013

Meer informatie


Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag


Neem graag direct contact op met »Kunstsammlung NRW«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.