Außenansicht mit Haupteingang des Max Ernst Museums Brühl, © Tourismus NRW e.V.

Max Ernst Mu­se­um van het LVR

Brühl

De schil­der, beeld­hou­wer en we­reld­bur­ger Max Ernst (1891-1976) wei­ger­de ooit ere­bur­ger te wor­den, om­dat ze 'niet strook­ten met zijn den­ken, doen en be­dra­gen'. Gro­te de­len van zijn ar­tis­tie­ke er­fe­nis keer­de ech­ter te­rug naar zijn ge­boor­te­stad in het Rhein­land. In het voor­ma­li­ge 'Brühler Pa­vil­lon' werd in 2005 het Max Ernst Mu­se­um ge­o­pend. Naast vroe­ge te­ke­nin­gen en schil­de­rij­en uit de ja­ren '30 tot '70 kan het na­ge­noeg het ge­he­le gra­fi­sche werk even­als 70 sculp­tu­ren en beel­den uit de per­soon­lij­ke ver­za­me­ling van de da­da­ïst en sur­re­a­list pre­sen­te­ren, die voor­al in Frank­rijk en de Ver­e­nig­de Sta­ten werk­te.

Max Ernst was een van de meest creatieve en innovatieve kunstenaars van de 20e eeuw. Op zoek naar steeds weer nieuwe expressievormen buiten de normen en de 'heerschap van de logica' ontwikkelde hij technieken die ruimte voor gedachten, associaties en dromen boden. Zo ontstonden bizarre figuren, poëtische landschappen en fantastische composities, dienst ingenieusiteit en humor weet te fascineren. Samen met Hans Arp richtte hij in 1919 de Keulse Dada-beweging op, verhuisde drie jaar later naar Parijs en werd wereldberoemd als mede-oprichter van de surrealistische beweging.

Als enige museum wereldwijd kan het Max Ernst Museum Brühl van het LVR terug kijken op ongeveer zeventig creatiejaren van deze uitzonderlijke kunstenaar. Niet ver van kasteel Augustusburg, waar in 1951 het eerste grote retrospectief te zien was, werd in 2005 het museum geopend in het voormalige 'Brühler Pavillon' . Het drie vleugels tellende, laatclassicistische complex uit de 19e eeuw was ooit een populaire excursieplek, waar Max Ernst in zijn jeugd ook graag naartoe ging. Voor het museum, dat met de verzameling Schneppenheim nagenoeg de complete printgrafische werken van Max Ernst in zijn bezit heeft, werd het gebouw uitgebreid met een centraal glazen paviljoen en een 'zwevend' ingangsplateau.

Tot de vaste tentoonstelling van het LVR-museum behoren naast het grafische werk ook 70 bronzen beelden die deels gemaakt zijn van alledaagse voorwerpen zoals eierdoosjes, garenrolletjes en melkflessen maar ook een uniek convoluut van meer dan 700 fotografieën, die het leven van de kunstenaar documenteren. Het belangrijkste stuk van de verzameling vormen tenslotte 36 'D-paintings', allemaal verjaardag- en liefdescadeaus van Max Ernst voor zijn vrouw, de kunstenares Dorothea Tanning. Bovendien presenteert het Museum van het Landschaftsverband Rheinland (LVR) regelmatig internationale speciale tentoonstellingen.

Het Max Ernst Museum in Brühl biedt echter niet alleen museale tentoonstellingsruimtes, maar ook workshops en evenementen in het zogenaamde 'Fantasie Labor' (fantasielaboratorium) aan: in het geboortehuis van de kunstenaar, een in 1885 in laat classicistische stijl gebouwd gebouw, evenals een lichte aanbouw, kunnen bezoekers sinds 2012 kunstzinnige processen zoals de collage (plakbeeld) of frottage (doordruktechniek) zelf uitproberen en hun eigen creativiteit ontdekken. Helemaal in het kader van het grote voorbeeld.

Kaart van NRW

Een fantastische reis naar Brühl

  • De stad Brühl ligt tussen Keulen en Bonn en was ooit een keurvorstelijke residentie.
  • Via een 'zwevend' ingangsportaal kom je terecht in het Max Ernst Museum Brühl van het LVR. De woonplaats van deze kunstenaar heeft een groot deel van zijn kunsterfenis en presenteert deze in een uitstekende tentoonstelling.
  • In het kader van een speciale tentoonstelling toont het museum vanaf 7 april 2019 objecten en installaties van de Portugese kunstenares Joana Vasconcelos.
  • Met blik op het aangrenzende kasteelpark wordt een middagpauze op het terras van het museumcafé 'Chez Max' een succes.
  • 's Middags, of met een beetje meer tijd de volgende dag, kan een bezoekje aan Phantasialand je adrenalineniveau in de hoogte laten schieten. In een van de drukst bezochte attractieparken in Duitsland staan adembenemende ritjes en attracties zoals bijvoorbeeld het grootste Chinese bouwwerk buiten China klaar voor jou. 

Tip voor een uitstapje: Verbonden door indrukwekkende tuinen, ligt direct bij het museum de beide tot het UNESCO-werelderfgoed behorende kastelen Augustusburg en Falkenlust. Hier wandel je in de voetsporen van de Keulse keurvorst evenals belangrijke staatsgasten van de Bondsrepubliek Duitsland.
In de programmabioscoop 'Zoom Kino', een van de beste Arthouse bioscopen van Europa, worden ook films getoond die niet tot de mainstream behoren.

Overnachtingstip: Themahotels in Phantasialand

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Aus dem Jahr 1844 stammt das Gebäude des heutigen Max Ernst Museums Brühl des LVR, © Tourismus NRW e.V.
Außenansicht mit Haupteingang des Max Ernst Museums Brühl, © Tourismus NRW e.V.

Meer informatie

Nu ontdekken!

Prijzen

Volwassenen: vanaf € 11,00

Contact

Max Ernst Museum Brühl des LVR
Comesstrasse 42
50321 Brühl

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 11:00 - 18:00 uur
Woensdag 11:00 - 18:00 uur
Donderdag 11:00 - 18:00 uur
Vrijdag 11:00 - 18:00 uur
Zaterdag 11:00 - 18:00 uur
Zondag 11:00 - 18:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Max Ernst Museum Brühl des LVR«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.