LWL-Museum für Archäologie in Herne
Herne
In de populaire vaste tentoonstelling krijgen bezoekers het gevoel, zelf onderzoekers te zijn. Een laboratorium maakt het mogelijk, zelf een keer archeoloog te zijn. Hier kunnen gasten de afzonderlijke bodemlagen bewonderen en het materiaal analyseren. Een opgravingskamp rondt het wetenschappelijke programma op het buitenterrein af.
Op zoektocht in de ruïnes. Fundamenten onderzoeken op historische schatten. Een vuistbijl van mammoetsbotten tussen het puin ontdekken. Dat is mogelijk in het LWL-Museum für Archäologie. Hier krijgen bezoekers het gevoel, zelf ontdekkers te zijn. Ze komen met behulp van de indrukwekkende stukken zoals jachttoebehoor of gereedschap erachter, hoe hard het leven van een Neanderthaler was. Je kunt verplaatsen in de oorlogsscenario's, als je de gevonden stukken zoals een poppenkop ziet, die werd opgegraven uit de resten na een bombardement.
De gasten volgen tijdens de rondleiding door de vaste tentoonstelling een tijdstraal die door de verschillende etappes van de menselijke geschiedenis loopt. De kroniek begint 250.000 voor Christus en eindigt in het heden. Links en rechts langs het pad zijn vitrines, graven, putten of resten van gebouwen opgebouwd. Hier luidt het devies: Opsporen, controleren en de geschiedenis aan de hand van de gevonden voorwerpen ontcijferen.
Een speciaal laboratorium maakt een nog dieper kijkje in de stof mogelijk. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de werkwereld van een archeoloog. Het ontdekkingsprogramma omvat de zoektocht naar sporen in de aarde tot en met de reconstructie van gezichten, excavaties of materiaalanalyses. Hoe weten de experts dat ze te maken hebben met historische schatten? De vraag wordt snel beantwoord als de leerling zelf mag proberen en voorwerpen met een borsteltje schoon maakt.
Het archeologische museum in Herne behoort tot de modernste musea op zijn gebied in Europa. Van de 4.200 vierkante meter tentoonstellingsvlak bevindt zich een groot deel onder de aarde. Slechts drie gebouwen steken uit de aarde, die zich naast de Kruiskerk in de binnenstad van Herne bevinden. De voetgangerspassage is niet ver weg. Een wandeling kan goed gecombineerd worden met een bezoekje.
Wie echter niet genoeg kan krijgen van oude muren en ruïnes, kan op het buitenterrein van het museum zijn ontdekkingsreis voortzetten. Hier opent een camp regelmatig zijn poorten, waar alle stappen van een professionele opgraving kunnen worden bewonderd.