©
Das Museum Folkwang in Essen bei Nacht, © Peter Wieler

Museum Folkwang in Essen


Modernisme in het Chipperfield gebouw

Ooit was het het “mooiste museum voor moderne kunst” en ook tegenwoordig behoort het Folkwang Museum tot de meest gerenommeerde Duitse kunstmusea.

Het Museum Folkwang in Essen behoort tot de meest gerenommeerde kunstmusea in Duitsland. In het jaar van de culturele hoofdstad Ruhr.2010 is het museum na omvangrijke verbouwingen opnieuw geopend. Sterarchitect David Chipperfield liet de aanbouw van het museum uit de jaren 80 van de vorige eeuw slopen en creëerde op diens plek een indrukwekkende nieuwbouw.

Bijzonder de verzameling van het modernisme van het Museum Folkwang is wereldwijd uniek: Aan het begin van de 20ste eeuw motiveerde de kunstbeschermer Karl Ernst Osthaus uit Hagen de verzameling; in 1922 werd deze vervolgens door de stad Essen gekocht en vindt hier nog altijd zijn plaats. De belangrijke collectie omvat onder andere stukken van Cézanne, Gauguin, van Gogh, Kirchner, Manet, Marc, Matisse, Munch, Rodin en van tal van andere beroemde kunstenaars uit de periode van de Gründerzeit.

Het museum bezit bovendien een eersteklas fotografie-verzameling met stukken uit de 20ste eeuw, uit de naoorlogse periode en het heden. In totaal kunnen er ongeveer 600 schilderijen, 300 sculpturen en installaties en meer dan 1.800 andere kunstobjecten in het Museum Folkwang worden bewonderd. Naast de voortdurende tentoonstellingen vinden er ook talrijke eersteklas wisselende tentoonstellingen plaats, waarbij vaak stukken van wereldberoemde kunstenaars zoals van Gogh, Hopper, Picasso maar ook Gauguin worden uitgeleend aan het Essener museum. Het Deutsche Plakat Museum bevindt zich eveneens in het complete ensemble van het museum; hier kan men één van de grootste speciale verzamelingen ter wereld bewonderen.

Openingstijden:
Dinsdag en woensdag van 10.00 - 18.00 uur
Donderdag en vrijdag van 10.00 - 20.00 uur
Zataerdag en zondag van 10.00 - 18.00 uur

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Museumseingang, © Rolf Kosecki
Das Museum Folkwang in Essen bei Nacht, © Peter Wieler

Meer informatie


Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag


Neem graag direct contact op met »Museum Folkwang Essen«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.