Museum Folkwang Essen, Chipperfield Neubau, © Giorgio Pastore

Mu­se­um Fol­kwang in Es­sen

Es­sen

Ooit was het het “mooi­ste mu­se­um voor mo­der­ne kunst” en ook te­gen­woor­dig be­hoort het Mu­se­um Fol­kwang tot de meest ge­re­nom­meer­de Duit­se kunst­mu­sea. De be­lang­rij­ke col­lec­tie van het mu­se­um om­vat on­der an­de­re stuk­ken van Cé­zan­ne, van Gogh en Ma­net. Hoog­waar­di­ge wis­se­len­de ten­toon­stel­lin­gen ron­den het re­per­toi­re af.

Het Museum Folkwang in Essen behoort tot de meest gerenommeerde kunstmusea in Duitsland. In het jaar van de culturele hoofdstad Ruhr.2010 is het museum na omvangrijke verbouwingen opnieuw geopend. Sterarchitect David Chipperfield liet de aanbouw van het museum uit de jaren 80 van de vorige eeuw slopen en creëerde op diens plek een indrukwekkende nieuwbouw.

Bijzonder de verzameling van het modernisme van het Museum Folkwang is wereldwijd uniek: Aan het begin van de 20ste eeuw motiveerde de kunstbeschermer Karl Ernst Osthaus uit Hagen de verzameling; in 1922 werd deze vervolgens door de stad Essen gekocht en vindt hier nog altijd zijn plaats. De belangrijke collectie omvat onder andere stukken van Cézanne, Gauguin, van Gogh, Kirchner, Manet, Marc, Matisse, Munch, Rodin en van tal van andere beroemde kunstenaars uit de periode van de Gründerzeit.

Het museum bezit bovendien een eersteklas fotografie-verzameling met stukken uit de 20ste eeuw, uit de naoorlogse periode en het heden. In totaal kunnen er ongeveer 600 schilderijen, 300 sculpturen en installaties en meer dan 1.800 andere kunstobjecten in het Museum Folkwang worden bewonderd. Naast de voortdurende tentoonstellingen vinden er ook talrijke eersteklas wisselende tentoonstellingen plaats, waarbij vaak stukken van wereldberoemde kunstenaars zoals van Gogh, Hopper, Picasso maar ook Gauguin worden uitgeleend aan het Essener museum. Het Deutsche Plakat Museum bevindt zich eveneens in het complete ensemble van het museum; hier kan men één van de grootste speciale verzamelingen ter wereld bewonderen.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Das Museum Folkwang in Essen bei Nacht, © Peter Wieler
Die Sammlung der Klassischen Moderne des Museums Folkwang ist weltweit einzigartig, © Giorgio Pastore
Museum Folkwang Essen, Außenansicht Eingang, © Giorgio Pastore
Stararchitekt David Chipperfield schuf für das Museum einen imposanten Neubau, der selbst ein Kunstwerk ist, © Giorgio Pastore
Museum Folkwang Essen, Vor dem Museum, © Giorgio Pastore
Museum Folkwang Essen, Altbau mit Minnebrunnen, Munch und Hodler, © Giorgio Pastore
Museum Folkwang Essen, Sammlung Blauer Reiter, © Giorgio Pastore
Museum Folkwang Essen, Sammlung Van Gogh, © Giorgio Pastore

Meer informatie

Nu ontdekken!

Prijzen

Contact

Museum Folkwang
Museumsplatz 1
45128 Essen

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Donderdag 10:00 - 20:00 uur
Vrijdag 10:00 - 20:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Museum Folkwang«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.