Museum Folkwang Essen, Chipperfield Neubau, © Giorgio Pastore

Mu­se­um Fol­kwang in Es­sen

Mo­der­nis­me in het Chip­per­field ge­bouw

Ooit was het het “mooi­ste mu­se­um voor mo­der­ne kunst” en ook te­gen­woor­dig be­hoort het Mu­se­um Fol­kwang tot de meest ge­re­nom­meer­de Duit­se kunst­mu­sea. De be­lang­rij­ke col­lec­tie van het mu­se­um om­vat on­der an­de­re stuk­ken van Cé­zan­ne, van Gogh en Ma­net. Hoog­waar­di­ge wis­se­len­de ten­toon­stel­lin­gen ron­den het re­per­toi­re af.

Het Museum Folkwang in Essen behoort tot de meest gerenommeerde kunstmusea in Duitsland. In het jaar van de culturele hoofdstad Ruhr.2010 is het museum na omvangrijke verbouwingen opnieuw geopend. Sterarchitect David Chipperfield liet de aanbouw van het museum uit de jaren 80 van de vorige eeuw slopen en creëerde op diens plek een indrukwekkende nieuwbouw.

Bijzonder de verzameling van het modernisme van het Museum Folkwang is wereldwijd uniek: Aan het begin van de 20ste eeuw motiveerde de kunstbeschermer Karl Ernst Osthaus uit Hagen de verzameling; in 1922 werd deze vervolgens door de stad Essen gekocht en vindt hier nog altijd zijn plaats. De belangrijke collectie omvat onder andere stukken van Cézanne, Gauguin, van Gogh, Kirchner, Manet, Marc, Matisse, Munch, Rodin en van tal van andere beroemde kunstenaars uit de periode van de Gründerzeit.

Het museum bezit bovendien een eersteklas fotografie-verzameling met stukken uit de 20ste eeuw, uit de naoorlogse periode en het heden. In totaal kunnen er ongeveer 600 schilderijen, 300 sculpturen en installaties en meer dan 1.800 andere kunstobjecten in het Museum Folkwang worden bewonderd. Naast de voortdurende tentoonstellingen vinden er ook talrijke eersteklas wisselende tentoonstellingen plaats, waarbij vaak stukken van wereldberoemde kunstenaars zoals van Gogh, Hopper, Picasso maar ook Gauguin worden uitgeleend aan het Essener museum. Het Deutsche Plakat Museum bevindt zich eveneens in het complete ensemble van het museum; hier kan men één van de grootste speciale verzamelingen ter wereld bewonderen.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Museum Folkwang Essen, Außenansicht Neubau, © Giorgio Pastore
Museum Folkwang Essen, Außenansicht Eingang, © Giorgio Pastore
Museum Folkwang Essen, Ansicht Foyer, Chipperfield Neubau, © Giorgio Pastore
Museum Folkwang Essen, Vor dem Museum, © Giorgio Pastore
Museum Folkwang Essen, Altbau mit Minnebrunnen, Munch und Hodler, © Giorgio Pastore
Museum Folkwang Essen, Sammlung Blauer Reiter, © Giorgio Pastore
Museum Folkwang Essen, Sammlung Van Gogh, © Giorgio Pastore
Das Museum Folkwang in Essen bei Nacht, © Peter Wieler

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Museum Folkwang Essen
Museumsplatz 1
45128 Essen
Telefoon: +49 201 8845-444
E-mail: info@museum-folkwang.essen.de
Homepage: www.museum-folkwang.de

Heenreis

per Google Maps
Per trein

Openingstijden

Dinsdag 10:00 - 18:00 uur
Woensdag 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 10:00 - 20:00 uur
Vrijdag 10:00 - 20:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur
Vakantie 10:00 - 18:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Museum Folkwang Essen«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.