Museum Ludwig, Menschenandrang, © Museum Ludwig

Mu­se­um Lud­wig in Keu­len

Kö­ln

Het Keul­se mu­se­um heeft zich toe­ge­wijd tot de mo­der­ne kunst. Voor­al de pop-art ver­za­me­ling en de col­lec­tie rond­om het Duit­se ex­pres­si­o­nis­me zijn uit­ste­kend. De ver­za­me­laar Jo­sef Hau­brich zorg­de met zijn schen­king aan de stad Keu­len voor de ba­sis van het hui­di­ge mu­se­um.

Het Museum Ludwig in Keulen is één van de meest belangrijke kunstmusea in Duitsland. Het toont op ongeveer 8.000 vierkante meter kunstwerken van het modernisme tot en met de kunstproductie van het heden. Uitstekend is vooral de verzameling Amerikaanse pop-art, de grootste en belangrijkste verzameling van zijn soort buiten de Verenigde Staten. De verzameling bevat onder andere kunstwerken van Jasper Johns en Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Robert Indiana.

Bovendien heeft het Museum Ludwig, dat direct tussen de Dom van Keulen en de Rijn ligt, één van de wereldwijd omvangrijkste verzamelingen van Russische Avantgarde van de jaren 20 van de afgelopen eeuw en een belangrijke collectie met stukken van Pablo Picasso. Sinds 2008 bevindt zich ook een omvangrijke verzameling met edities van Sigmar Polke in het bezit van het museum.

Het bestand rondom het Duitse expressionisme is vooral te danken aan de schenking van de politicus en advocaat Josef Haubrich, die in 1964 zijn collectie van schilderijen vererfde aan de stad Keulen. Hij zorgde met zijn verzamelde kunst de basis voor het huidige museum. De eerste steen werd echter gelegd door het paar Irene Monheim en Peter Ludwig in 1976 met nog eens 350 stukken moderne kunst.

Het museum koopt voortdurend kunstwerken van eminente kunstenaars, die nieuwe stukken zijn vaak slechts enkele maanden oud. Naast de voortdurende tentoonstellingen worden ook regelmatig tentoonstellingen van betekenis met kunsthistorische onderwerpen en kunstenaars getoond. Ook de stukken rondom de geschiedenis van de fotografie met ca. 70.000 museumstukken is de moeite waard. Artistieke foto's, albums, mappen en materialen over de culturele geschiedenis van het medium staan klaar.

Wie dan nog altijd te kampen heeft met hiaten op andere culturele gebieden en deze wil verbeteren, kan vervolgens nog een bezoekje brengen aan het Museum Kolumba, het Wallraf-Richartz-Museum of het Museum für Angewandte Kunst. Alle musea zijn te voet bereikbaar.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Museum Ludwig, Außenansicht bei Nacht, © Rheinisches Bildarchiv Köln
Museum Ludwig, Platz am Dom, © Museum Ludwig
Museum Ludwig, Zwei Personen auf der Bank, © Kölntourismus GmbH/Andreas Moeltgen
Museum Ludwig, Innenansicht, Treppenhaus, © Museum Ludwig

Meer informatie

Nu ontdekken!

Prijzen

Volwassenen: vanaf € 11,00

Contact

Museum Ludwig
Heinrich-Böll-Platz
50667 Köln

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 10:00 - 18:00 uur
Woensdag 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Museum Ludwig«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.