Die Sammlung reicht von Malerei über Fotografie und Video bis hin zu Rauminstallationen, © © MGK Siegen und Diana Thater. Foto: Mustafa Kizilcay

Mu­se­um für Ge­gen­warts­kunst Sie­gen

Schil­de­rij­en en meer

De ge­boor­te­stad van de be­lang­rij­ke ba­rok­schil­der Pe­ter Paul Ru­bens gaat mee met zijn tijd. Het Mu­se­um für Ge­gen­warts­kunst Sie­gen wijdt zich aan de hui­di­ge po­si­tie van de kunst van schil­de­rij­en en fo­to­gra­fie en vi­deo tot en met ruim­te­lij­ke- en tijd­ge­re­la­teer­de in­stal­la­ties. Dank­zij de pri­vé­ver­za­me­ling Lam­brecht-Scha­de­berg heb­ben bo­ven­dien kun­ste­naars zo­als Sig­mar Pol­ke, Lu­ci­an Freud en Emil Schu­ma­cher een twee­de thuis ge­von­den in het Sie­ger­land.

In het jaar 1957 reikte de stad Siegen voor de eerste keer de Rubensprijs uit. In herinnering aan de beroemde zoon van de stad, de in 1577 geboren Peter Paul Rubens, zouden voortaan Europese schilders en tekenaars worden onderscheiden voor hun artistieke levenswerk. Hans Hartung was de eerste. De jongste prijswinnaar was in 2017 de Zwitserse conceptkunstenaar Niele Toroni. Daartussen zijn namen zoals Antoni Tàpies (1972), Cy Twombly (1987), Lucian Freud (1997) en Maria Lassnig als eerste prijswinnares (2002) te vinden.

Dat hun representatieve werk in de stad Siegen bleef, heeft het Museum für Gegenwartskunst Siegen te danken aan de privéverzameling Lambrecht-Schadeberg. Inmiddels kunnen bezoekers in het oude telegraafkantoor van de stad Siegen rond 300 kunstwerken van alle Rubens-prijswinnaars in wisselende samenstellingen bewonderen. Hierdoor ontstaan spannende contrasten door bijvoorbeeld rustige stillevens van Giorgio Morandi, expressieve kleurlandschappen van Emil Schumacher en de existentiële portretten van Francis Bacon. Zij allen zijn getuigen van de diversiteit en het plezier te experimenteren in de jongere geschiedenis van de Europese schilderskunst.

Objectiviteit en een conceptuele artistieke houding bepalen ondertussen de verzameling van hedendaagse kunst bestaande uit installatiekunst, fotografie en video. De grondslag vormt het werk van het kunstenaarspaar Bernd en Hilla Becher. Hun werken van Siegerlandse vakwerkhuizen, industriële landschappen en schachttorens zijn documentair gefotografeerd en in groepen samengesteld. De op beeld vastgehouden gebouwen vertellen over een leef- en werkwereld, die stukje voor stukje verdwijnt.

Contact:
Museum für Gegenwartskunst Siegen
Unteres Schloss 1
57072 Siegen
Telefoon: +49 (0) 271 /405 77-10
info@mgk-siegen.de
www.mgk-siegen.de

Kaart van NRW

Moderne kunst en traditie in de geboortestad van Rubens

  • Ten noordwesten van het drielandenpunt van Noordrijn-Westfalen - Hessen - Rijnland-Palts ligt de universiteitsstad Siegen. Het is de geboortestad van de barokschilder Peter Paul Rubens.
  • Tijdens een bezoek aan het museum voor hedendaagse kunst ontdek je spannende contrasten. Het museum bezit een eersteklas verzameling van moderne kunst. Alle expressionistische vormen van de beeldende kunst zoals schilderijen, fotografieën, videokunst en ruimtevullende installaties worden hier gelijkwaardig naast elkaar gepresenteerd. Een 'must see' is de presentatie van de Rubens-prijswinnaar van de stad Siegen, die met een serie internationaal bekende kunstenaars weet te overtuigen.
  • Vanuit het blikpunt van de conceptkunst toont de tentoonstelling 'Der Traum der Bibliothek' (de droom van de bibliotheek) (vanaf 31 maart 2019) de fascinatie, die ontstaat door boeken en bibliotheken.
  • Tijdens een wandeling door het oude centrum van Siegen kom je voorbij aan het geboortehuis van Peter Paul Rubens.
  • Door de mooie steegjes loop je verder door het oude centrum naar de Nikolai-kerk. Op de toren straalt een gouden kroontje; het herkenningsteken van de stad Siegen.
  • De wandeling omhoog naar de Siegberg is de moeite waard. Hier kun je niet alleen genieten van het uitzicht op het Siegerland. In het kleine maar met tal van onderwerpen aangelegde Siegerlandmuseum kom je meer te weten over de geschiedenis van de regio, zoals bijvoorbeeld over de toonaangevende ertsmijnbouw.
  • In het Café Stadtkind bakt de eigenaar zelf iedere dag verse koek. Voor een slaapmutsje kun je 's avonds het beste een bezoekje brengen aan '9bar'.

Tip voor een uitstapje: Het vakwerkensemble 'Alter Flecken' in de naburige stad Freudenberg behoort tot de mooiste historische stadcentra van Noordrijn-Westfalen. Een populair fotomotief!
De postmoderne, reeds met meerdere architectuurprijzen onderscheiden snelwegkerk Siegerland langs de A45 in Wilnsdorf.   

Overnachtingstip: 'Hotel zur Altstadt' in Freudenberg net zoals andere overnachtingsmogelijkheden in de oude vakwerkhuizen 

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Museum für Gegenwartskunst Siegen
Unteres Schloß 1
57072 Siegen
Telefoon: +49 271 405-0
E-mail: info@mgksiegen.de

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 11:00 - 18:00 uur
Woensdag 11:00 - 18:00 uur
Donderdag 11:00 - 20:00 uur
Vrijdag 11:00 - 18:00 uur
Zaterdag 11:00 - 18:00 uur
Zondag 11:00 - 18:00 uur
Vakantie 11:00 - 18:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Museum für Gegenwartskunst Siegen«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.