Ausstellungsansicht im Museum Wilhelm Morgner, © Tourismus NRW e.V.

Mu­se­um Wil­helm Morg­ner

Ex­pres­si­o­nis­me uit West­fa­len

Hij werd slechts 26 jaar. Des­al­niet­te­min geldt Wil­helm Morg­ner als een van de be­lang­rijk­ste ex­pres­si­o­nis­ten uit West­fa­len, die in kor­te tijd meer dan 200 schil­de­rij­en en 2.000 te­ke­nin­gen schiep. Een groot deel van zijn werk be­vindt zich in het be­zit van zijn ge­boor­te­stad Soest, waar reeds in 1962 een ei­gen mu­se­um voor de schil­der werd op­ge­richt: het Mu­se­um Wil­helm Morg­ner.

Wie tijdens een bezoek aan de vaste tentoonstelling van het Museum Wilhelm Morgner heel goed oplet, zal in het ene of andere schilderij een paar gaten ontdekken. Ze herinneren aan de tijd van het nationaalsocialisme, toen het werk van de kunstenaar uit Soest als 'ontaard' gold. Pas in 1931 uit de erfenis van de schilder gekocht, moest de stad Soest Morgners als dergelijk gedeclareerde werken slechts enkele jaren later opsturen naar Berlijn. Tot op heden is niet duidelijk, wat de redenen waren dat ze in 1943 van daaruit weer terug kwamen naar hun oude plek. Daar werden de grote schilderijen echter gebruikt om de ramen die stuk waren gegaan in het stadhuis zo goed en zo kwaad mogelijk te vervangen.

Een groot gedeelte van de kunstwerken bleven echter behouden en kan weer worden gepresenteerd aan het publiek. In het Museum Wilhelm Morgner in het pittoreske oude centrum van Soest krijgen de bezoekers een goede indruk over de ongelooflijke creativiteit van de in de Eerste Wereldoorlog gestorven jonge man, die er in slechts vijf jaar in is geslaagd, meer dan 200 schilderijen en 2000 tekeningen te maken.

In het begon nog sterkt beïnvloed door het naturalisme, ontwikkelt zich Morgner, beïnvloed door Wassily Kandinsky, Franz Marc en de kunstenaarsgroep 'Der Blauer Reiter', al snel tot een belangrijke expressionist in Westfalen die zich soms voorzichtig, soms provocatief bezig houdt met de realiteit. De werkende mens en het landschap blijven naast religieuze beschrijvingen, meestal zijn het kruisigingsscènes, steeds zijn centrale thema's. Later zijn het vooral ornamentele en astrale composities.

In de vaste tentoonstelling kunnen de bezoekers de ontwikkeling van de kunstenaar, die in zijn werk uitsluitend tot volkomen abstractie leidt, goed volgen en krijgen bovendien enkele kritische zelfportretten van de schilder te zien. De verzameling van de stad Soest omvat in totaal meer dan 60 schilderijen en meer dan 400 tekeningen en grafische werken van Wilhelm Morgner. Maar ook andere belangrijke kunstenaars, die in Soest hebben tentoongesteld of gewerkt, worden, naast wisselende tentoonstellingen van de stad en zijn partners, gepresenteerd in het museum. Daartoe behoren bekende namen zoals Christian Rohlfs, Otto Modersohn en zijn vrouw Paula Modersohn-Becker evenals Emil Nolde, Johannes Molzahn, Josef Albers, Emil Schumacher en Günther Uecker.

Met de hernieuwde opening van het museum in 2016 werd bovendien een nieuw tentoonstellingsoppervlak en ruimte voor overregionale kunsten gecreëerd. In RAUM SCHROTH, het verglaasde atrium van het modern gerenoveerde bouwwerk uit de jaren '60, presenteert het huis wisselende tentoonstellingen van internationale vertegenwoordigers van de concrete, constructieve en conceptuele kunst van de verzameling Schroth.

 

Contact:
Museum Wilhelm Morgner met RAUM SCHROTH
Thomästraße 1
59494 Soest
Telefoon: +49 (0) 29 21 / 10 31 131
www.soest.de

Kaart van NRW

Ontdek de geheime hoofdstad van Westfalen

  • De oude Hanzestad Soest ligt in de vruchtbare Soester Börde. 
  • In het Museum Wilhelm Morgner ontdek je spannende tegenstellingen. Naast het werk van de inheemse expressionist Wilhelm Morgner ontdek je in RAUM SCHROTH wisselende tentoonstellingen van moderne, conceptuele en constructieve kunst. 
  • Door de pittoreske steegjes loop je tenslotte tijdens de rondleiding door het oude centrum, wat gelijktijdig een ontdekkingstocht door de geschiedenis van de ooit zo belangrijke Hanzestad is. 
  • In het 'Pilgrimhaus' kun je genieten van regionale specialiteiten. Het is één van de oudste restaurants in Westfalen. In de zomer kun je gezellig genieten van een drankje in de gezellige 'Biergarten'.

Tip voor een uitstapje: Tijdens een uitstapje naar de nabijgelegen Möhnesee staan een korte rondleiding op de dam en een ritje met een stoomboot ook op het programma. Wie sportief is, maakt een fietstocht rondom het meer. Met routes tussen 14 en 35 kilometer is er voor elke conditie iets te vinden.
Een bezoekje aan het nieuwe gradeerwerk in Bad Sassendorf is ideaal om even op krachten te komen en om te ontspannen kun je terecht in de naburige SoleTherme met zeezoutgrot.

Overnachtingstip: Hotel Sasuto tussen het cultuurhuis 'Alter Schlachthof' en de stadshal met een mooi uitzicht op de stad, Deck 8 Design Hotel of vakantiehius 'Fachwerk Soest' midden in het oude centrum. 

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Museum Wilhelm Morgner
Thomästraße 1
59494 Soest
Telefoon: +49 29 21 103-1131
E-mail: museen@soest.de

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 13:00 - 17:00 uur
Woensdag 13:00 - 17:00 uur
Donderdag 13:00 - 19:00 uur
Vrijdag 13:00 - 17:00 uur
Zaterdag 11:00 - 17:00 uur
Zondag 11:00 - 17:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Museum Wilhelm Morgner«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.